Leif Pagrotsky hoppar av riksdagen


Som besökarna här vet så är det inte speciellt ofta som jag skriver snällt om socialdemokrater, vare sig om de sitter i riksdagen eller om de finns utanför. Men det finns undantag, och det största av dessa undantag är Leif Pagrotsky.

Jag har nämnt det förut, hade jag fått välja socialdemokratisk partiledare så hade min röst tveklöst fallit på Pagrotsky. Han verkar så genomsympatisk så att jag bara skulle få lust att ge honom en kram om jag träffade honom. Jag vet att många har samma uppfattning, men lyckligtvis så lär ”Paggan” slippa att få en kram av en pensionerad rabulistisk vänsterpartist. Men han har faktiskt de personliga egenskaper som en sosseledare skulle må bra av att ha, något som skulle gynna hela partiet.

DN: ”Leif Pagrotsky (S) lämnar riksdagen efter sommaren, men blir kvar i partiets mäktiga verkställande utskott (VU)…

… Pagrotsky berättar för Göteborgs-Posten att han tidigare har funderat på att sluta, men ville inte lägga av när det gick dåligt för partiet.”

Och hur det nu än är så har Stefan Löfven absolut inte den utstrålningen, ja inte en enda sosse förutom Pagrotsky. Jag försöker tänka igenom varenda en av deras riksdagsledamöter men jag kommer inte på en enda person som kan nämnas ens samma månad. Vad det är som tilltalar folk kan vara svårt att förstå, men i Pagrotskys fall så är han en liten skäggig mysgubbe, dessutom så ger han ett mycket sympatiskt intryck. Det är riktigt trist att han lämnar riksdagen faktiskt.

Skulle jag istället ägna mig åt att räkna upp socialdemokrater som är kemiskt befriade från personlig utstrålning så skulle uppgiften bli lätt, det är väl i princip varenda en av dem. Är jag orättvis? Det struntar jag i så fall i.

it Andra om: , , , , , dn gp sr ab svd.


4 svar till “Leif Pagrotsky hoppar av riksdagen”

  1. För något år sedan så var jag i Gamla stan och lyssnade på ett föredrag som Pagrotsky höll beträffande krisen i EU. Jag fick intrycket av en mycket avspänd, sympatisk och kompetent person. Han stod där i säckiga manchester-brallor, drack fika ur plastmugg och mumsade gratis kanelbulle. Samtidigt gav han, utan manus, en välstrukturerad och begriplig beskrivning av läget och dess orsaker.
    Som sagt: Om fler politiker vore som han…

  2. Pagrotsky är på något sätt gedigen: han har inte avvikit från det som var socialdemokratins ideologi före 1980-talet, utan verkar delvis stå för den Keynesianska samhällsbyggnadsteorin. Socialdemokratin utvecklades ur en slags socialistisk vision, omformulerade sig till en nu utdöd socialkonservativ samhällsbyggnadsteori som hade vissa drag gemensamma med den socialistisk visionen, men på 1980-talet omvandlades socialdemokraterna till en oerhört föraktlig variant av den oerhört föraktliga neoliberalismen (vilket strängt taget inte ens är en liberalism – utan en ideologisering av anomisk exploatering). Sossarna av idag är nästan alltid sådana neoliberaler, men inte Pagrotsky.

  3. Jag fattar inte hur (s) ”kommer undan” med sina sagor i nyheterna: alliansen svamlar om att man numera helt inriktar sig på AKTIVITETER & säger saker som att man tror att arbetslösas fysiska närvaro på arbetsplatser(!) skapar jobb. Det kritiserar (s) & säger att det bara är ren återvändsgränd & menar att de står för andra sorters åtgärder (??) som är finare, bättre & effektivare än dessa; vad skillnaden består i presenteras inte, bara att det rent allmänt rör sig om bättre sorters åtgärder! Detta nonsens får man inga kritiska följdfrågor om, det lämnas helt oemotsagt. (s) har väl ingen annan ams-poliktik än den man hade 2006, den som så svidande valdes bort av väljarna då den endast ledde till rundgång i systemen?? Helt otroligt att man får stå & babbla sin smörja utan en endaste lite fråga om vad man egentligen menar, rent konkret. Vad är det för fina åtgärder? Är det aktivitetsgarantin man menar (som bytte namn under borgarna till FAS3)? Jag tror inte tv:s intervjuare vet vad som egentligen sägs eller har någon som helst koll i backspegeln på hur åtgärdspolitiken ”förändrats” genom åren (den har ju inte förändrats).

  4. Jag måste hålla med dig Jinge om Pagrotsky. Han är ödmjuk, sympatisk, humoristisk, klok och kunnig om det mesta: Jag beundrade honom under sossarnas kampanj för euron, när han ”orkade” vara emot trots spott och spe från partiledningen. Senast jag tänkte riktigt höga tankar om honom var när han tyckte att det nuvarande pensionssystemet skulle kunna göras om till ett bättre, att det kanske inte var optimalt. Det pratades inte så mycket om det uttalandet efteråt! Han skulle bli bra som vad som helst i politiken!!