Lasse var verklighetens Kålle


Själv såg jag aldrig Kurt Olssons television, eller vad programmet hette, så för mig så var Lasse Brandeby en del av Nationalteatern och en komiker som spelade Kurtan i en massa olika andra sammanhang.

Och Kurtan spelade han med en tonträff som var rent av magisk, han spelade så töntig så att alla vi andra förstod precis, det är så vi själva önskar att vi inte ska upplevas, han fick vara vår ställföreträdare, och det gjorde han med bravur. Jag förstod aldrig storheten med damorkestern, möjligen orsakades det av att jag hade missat ett eller flera TV-inslag men antagligen kommer en hel del av det han gjort repriseras i TV framöver.

Jag är ingen specialist på ”Kurtan” men jag tror mig ha förstått att rollfiguren kom sig av att han var reporter på någon lokalradiostation under en period av sitt liv, eller om det var TV. Jag har läst att hans omgivning säger att han var godhjärtad och hatade orättvisor (Janne Josefsson i Aftonbladet) och det förmedlade han också med sina rollfigurer. Jag vet inte hur, men det kändes att det just var på det sättet.

Jag undrar om han någonsin fattade hur stora rubriker hans egen bortgång skulle skapa, jag tror inte det, han var nog lika vilsen på den punkten som rollfiguren Kurtan skulle ha varit.

Nu får vi hoppas att SVT tar ett djupt tag i sitt arkiv och ser till att köra en helkväll till Lasses minne framåt juletid. Möjligen är tiden för kort och tablåerna redan spikade, men i så fall borde man försöka se till att försöka få in ett minnesprogram så fort som möjligt veckorna innan eller efter.

it Andra om: , , , , ex dn sr svd ab gp


5 svar till “Lasse var verklighetens Kålle”

 1. Det är verkligen fruktansvärt tragiskt att denne UNDERBARA människa är Död – och bara vid 66-års ålder, helt otroligt sorgligt!Läste att Agneta Sjödin trodde att hela Göteborg sörjer, det är jag också HELT övertygad om!
  Det ynkliga i detta är dock den YTTEPYTTE lilla uppmärksamhet som Rapport igår ägnade Lasses Bortgång, VET HUT! Ni borde skämmas samtliga i Rapportredaktionen! Den chock jag fick när jag läste på nätet, fick mig att sätta igång TV:n för nyheter – Då kom det till SIST, YTTERST RINGA. Kan lova att jag uttryckte ord som Kurtan/Rolf skulle kunna ha gjort – och riktade allt till den Hallåa som lånade ut sig TILL DENNA YNKLIGA RAPPORT rörande Lasse Brandebys tragiska och allt för tidiga bortgång.
  Ja, vi i göteborg sörjer, vi är närmast Chockade! Men ännu mer chockade över Rapports ynklighet igår!!!!

 2. Vila I Frid Lasse Brandeby, Hur du lyckades påminna om dem svunna tider då varvsanläggningen gav arbete åt hundratals göteborgare eller din dialekt som än idag är så härlig go att höra (väck, väck, väck, väck). Ditt arbete inom television och Film hjälpte till för övriga sverige, och i viss mån även våra grannländer, att upptäcka den Göteborgska mentalitet som förr var en stor del utav stadens personlighet. Än idag hör man stockholmare himla med ögonen åt ”Dem där kluriga namnen dem har därborta på västkusten, Fiskebäck, Näset, Bölet, Kössö och Tynnered.”

  Introducerad till Lasse Brandeby av mina föräldrar ångrar jag inte ett ögonblick jag sett utav denne man. Han tar sin plats ute i universum tillsammans med Sten-åke Cederhök och alla andra sedan länge svunna göteborgsprofiler.

  I dessa tider av ekonomisk oro och mutsvindlerier och allehanda politisk gungning sä det viktigt att komma ihåg hur folk förr kämpade på under svåra kriser och med sin mentalitet och käcka punchlines lyckades skapa en stad med en unik och seg personlighet.

  Som stolt Göteborgare och medborgare i vårt avlånga land saluterar jag Lasse Brandeby och hans arbete kommer Vi aldrig glömma.

  Länge leve Göteborg!

  Stockholm är också en fin stad med sin utvecklade infrastruktur (tunnelbana) och vetenskapliga fakulitet (Karolinska) säte för maktens centrum (Rosenbad) och trevliga stadsdelar (gamla stan). Dock när allt kommer omkring så är det bästa med Stockholm, tåget till Göteborg!

  Tjôta!

 3. Jag gillade verkligen allt Kurt Olsson gjorde. Och tänker jag på hans reportage från en bro-öppning eller när han lutade sig framåt, spände blicken i Patrik Sjöberg och med stort allvar frågade ”Vad är det lägsta du har hoppat?” har jag svårt att hålla mig för skratt.
  Glöm inte heller att Lars Brandby hade hjärtat föredömligt långt till vänster.

 4. En underbar komiker och människa med hjärtat på det rätta stället (till vänster) och ett stort rättspatos. Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv är något alla borde se, bland det roligaste jag någonsin sätt och det säger inte lite :)

  Fruktansvärt tråkigt att Lasse Brandeby gick bort så tidigt och inte kan fortsätta roa oss som tidigare.