Lars Lagerbäck ska bort

Jag har sett på presskonferenser i samband med de senaste kvalmatcherna inför VM och hört Zlatan Ibrahimovic prisa sin förbundskapten på olika sätt, ofta med glimt i ögat. Lagerbäck har varit coach under hela Zlatans landslagskarriär, och vad förväntar sig journalisterna för svar? – Nääh, han är en sopa till förbundskapten…? Inför ett församlat pressuppbåd?

Jag tror inte att Lagerbäck är en sopa, men det som faktiskt är problemet är att Lars Lagerbäck i alla stycken tillhör det förgångna. Idag har vi år 2009 och vi ser på många sätt att hans ledning innebär satsning på säkerhet, säkerhet och åter säkerhet. Maltamatchen såg jag inte så den kan jag inte uttala mig om, men det jag vet är att ingen svensk gjorde mål under matchen, något som egentligen säger allt.

AB: ”I en unik enkät gjord av Sportbladet står det klart: de allsvenska tränarna tycker att Lars Lagerbäck ska lämna förbundskaptenspositionen om Sverige missar VM-slutspelet i Sydafrika. Och nu får de sällskap av respekterade Hasse Backe: – Jag tycker att vi ska byta förbundskapten, oavsett om Sverige går till VM eller inte. Det handlar inte om att Lagerbäck gjort ett dåligt jobb, men vi behöver någonting nytt nu, säger Backe i ett TV4-program..”

Jag har sagt samma sak åtskilliga gånger nu, och jag är rädd för att jag får säga det lika många gånger till, i vart fall om jag inte får hjälp av danskarna. För slår Danmark ut Sverige från avancemang till VM så kommer förbundet ta sin hand från Lagerbäck. Det är säkerligen så att han i praktiken saknar

Lagerbäckstöd från förbundet men att man av taktiska skäl, precis som Zlatan, väljer att ligga lågt.

Svenska landslaget behöver en rejäl föryngring, och då inte bara på ledarplats. Att Henke Larsson är borta nu är förstås ett steg i rätt riktning, men i samma ögonblick som vi är utslagna från VM-kvalet så bör man befria flera spelare från blågula uppdrag, i alla fall på planen. Vi har många bra spelare som är runt 20-årsåldern, grabbar som bör skickas fram i landslags-
sammanhang för att få smaka på hetluften. Och det är ur den ålderskategorin vi kan hämta morgondagens lag. Och Zlatan? Mja, uppriktigt sagt så är det nog snart dags att fasa ut honom också från laget också.

intressant Andra om: , , , , , , , , ab123 ex12 svd12 dn12 t

  6 comments for “Lars Lagerbäck ska bort

 1. Claes E.
  11 september, 2009 at 08:26

  I ett landslag ska de bästa spela oavsett ålder och då får vi nog dras med Zlatan så länge han själv vill. Att inte se att han är outstanding tycker jag är svagt.
  Tyvärr så kan inte Sverige variera sitt spel. Mot Maltas säckförsvar fanns inget recept och det får Lagerbäck ta på sig. Frågan gäller inte om Lagerbäck ska gå, landslagets prestationer med honom vid rodret talar för sig själv, utan vem som vore ett bättre alternativ. Capello vore det!

  • Micke F
   11 september, 2009 at 08:49

   Zlatan är bra, men det är dags att pensionera honom åxå!

 2. Gösta Berling
  11 september, 2009 at 09:42

  Så Zlatan ska fasas ut – vid 27 års ålder ! Sällan … Och jag hoppas på Henkes återkomst också, han är inte för gammal. Inte heller Niclas Alexandersson egentligen, men han kommer inte åter.

  De mångas aversion (för att inte säga hat) mot Lagerbäck är lika intressant som osaklig. Enligt min analys grundades detta för cirka 10 år sedan. Då fanns en individuellt skicklig spelare vid namn Pär Zetterberg. Hans spelstil passade emellertid inte in i svenska landslaget (fotboll är en lagsport !) Så han fick få chanser och de han fick förvaltade han inte särskilt väl. De som inte förstår sig på fotboll utnämnde i första hand Tommy Söderberg till sin speciella spottkopp efterom han inte ville satsa på Zetterberg. Och Lagerbäck har fått ärva kritiken (som sedan länge är överförd från petningen av Zetterberg till allt möjligt annat) …

  OK, Lagerbäcks ledarskap har inte alltid varit optimalt. Men han är värd betydligt bättre än detta krypskytte. Och när tiden är inne för honom att sluta skall det till en ny. Men kom då inte dragandes med Svennis eller Hasse Backe, de må ha sina förtjänster men har inte mycket att tillföra ett svenskt landslag. Mitt förslag är Tony Gustavsson eller kanske Pia Sundhage.

  • 11 september, 2009 at 10:57

   OK, Lagerbäcks ledarskap har inte alltid varit optimalt.

   Skönt att även du inser det…

  • Mange
   11 september, 2009 at 11:27

   Det är självklart att man behöver byta ut Lagerbäck. Det spel som landslaget presterar idag påminner om 70- och 80-tal, vi behöver en modernare ledare som ser till att man anammar ett modernare spel och inte bara täcker upp bakåt i alla lägen.

 3. 11 september, 2009 at 13:02

  re Claes E
  man kan anse att Zlatan Ibra är outstanding, helt ok för mig! Jag tillhör dem som tycker att Kjell Rosén var outstanding.
  Men att i en viktig landskamp göra det mesta fel? Jag hade -5 poäng redan efter 40 minuter på Ibra.
  Sen om jag jämför med en match i Bundesliga [Wolfsburg – Stuttgart] där spelarna spelade snabbare och precisare passningar och att de till näranog 100% gick fram tack vare att alla rörde sig.
  Att se en spelare stå still och förefaller vara en kritisk betraktare av vad de övriga håller på med; ja det gör en betänksam och man funderar på såna saker som moral och om det är viktigt att göra sitt bästa i landslaget (det är ju inte arvoderat, vad jag kan förstå). Till detta kommer att jag tror de flesta är väldigt försiktiga så de inte drar på sig skador i matcher som den mot Malta.

Comments are closed.