Längre och längre bort från Välfärdssamhället


Just nu fylls tidningarna av beundrande artiklar om Reinfeldt, det verkar som ett flertal reklambyråer verkar vara i färd med att förvilla människorna för att de ska tro att välfärden byggs av avregleringar. Ju mer avregleringar, desto bättre välfärd, och så arbetslinjen förstås, så rapporterar media från Reinfeldts undertecknande av Europakten. Och hur många skattemiljarder det kommer kosta de svenska skattebetalarna talar man inte om, det tycks vara tabu.

DN: ”– De åtgärder som vidtagits har burit frukt och vi ser hur läget stabiliseras i eurozonen, sade EU-ord¬föranden Herman Van Rompuy. Och han hade bett statsminister Fredrik Reinfeldt, Storbritanniens David Cameron och Tysklands An-gela Merkel inleda den ekonomiska diskussionen om hur EU ska få i gång tillväxten.

– Det är mycket tydligare att vi diskuterar tillväxt den här gången och dessutom utifrån riktiga underlag. Där inriktningen är vad kan ge mer av tillväxt utan att det kostar stora skattepengar, sade Fredrik Reinfeldt.

Han talade om de senaste tjugo årens ekonomiska reformer i Sverige, om avregleringar och rege¬ringens arbetslinje.

– En hel del av de här synpunkterna kommer att tas in i toppmötets slutsatser, sade Reinfeldt inför fredagens slutförhandling.”

Reinfeldt säger att vi i Sverige inte behöver rösta om pakten eftersom den inte innebär några bindande åtaganden, men det är inte sant, men det ska vi inte hänga upp oss på. Orsaken till att Reinfeldt ser så nöjd ut är väl att Socialdemokraterna stöder moderatregeringen i den här frågan, således finns det ett riksdagsbeslut. Och när verktyget är ”avreglering” så kommer det givetvis ytterligare avregleringar i Sverige. Beslutet om F-skattesedel är bara ett av en lång rad beslut. Man håller på med en avrustning som de allra flesta av oss inte ens klarar av att förstå vidden av.

I slutänden så segrar arbetslinjen till hundra procent, det kommer inte att finnas pengar till sjukkassa, a-kassa och andra utgifter, först då är den genomförd helt enligt den nyliberala agendan.

it Andra om: , , , , , , dn123 svt sr1 ab1 svd123


13 svar till “Längre och längre bort från Välfärdssamhället”

 1. Det finns ingenting som skulle gå att beundra hos Fredrik Reinfeldt och co:,inte ett uns. Tvärtom har han lyckats göra det riktigt uselt för väldigt många!
  Fattigdomen ligger i en topp placering i Sverige inom EU och ökar hela tiden, och detta är Reinfeldt direkt ansvarig till. Det kanske finns människor som beundrar Reinfeldt för hans talanger att göra befolkningen fattigare?
  http://di.se/Default.aspx?pid=260891__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fnews.google.se%2Fnwshp%3Fhl%3Dsv%26tab%3Dwn

 2. Ack ja:

  ”Den stora planen” är naturligtvis att alla ”arbetande” skall betala sina försäkringar valfritt och utan kollektivt tvång. Må vara sjukförsäkring,a-kassa eller annat.(Konsekvenser?)

  Betala eller dö! (Lite brutalt uttryckt).

  ”Utanförskapen” skall finansiera sig själv. Gissa hur?

  Man kan hoppas att boskapen kan börja tänka eftersom detta kryper upp i åldrarna/inkomstklasserna och inte bara ned… ;).

  ja ja

 3. Känns det inte som om det inrikespolitiska ”gullandet” med alliansen är över, även i högermedierna? Flaggskeppet Arbetslinjen beskrivs ju numera som ett sjunket Vasa & beskrivningarna av a-kasse hanteringen är ju allt annat än smickarande, långt ifrån den tungt suckande ”ansvars”-imagen. Jämförelserna med den ”sena socialdemokratin” (hösten 2006) poppar upp titt som tätt: arrogans i kombination med oduglighet. Det kan bero på att medierna nu är helt säkra på att (s)-oppositionen kommer att köra borgerligt, att röda borgare är att föredra när högerpolitiken ska cementeras? Så mycket som annars vore omöjligt blir då möjligt..

  • Ja det är en framtid som känns dyster. Om det ska behöva vara så illa vet jag inte, för jag tvivlar på att sossarna skulle kunna köra den sortens högersväng utan bråk, det var väl lite så de misslyckades redan 2006 då ”socialdemokraten” Persson ställde till det.

  • Faktum är att det mitt under förra mandatperioden såg likadant ut. Media kritiserade regeringen, med rätta, men lagom till valet började pajkastningsskriverierna mot oppositionen. Minns sjukförsäkringsdiskussionen i början av 2010, regeringen såg ut att vara helt körd. Sen i maj presenterades skuggbudgeten och alla tidningar skrev om hur hemskt det var med alla skattehöjningar som skulle komma, jordens undergång om oppositionen skulle vinna och Mona som var helt inkompetent. Det var så övertydligt. Det stod mer om oppositionens icke gemensamma politik än om det som de kommit överens om, regeringens förslag granskades knappt alls.

 4. På dagens DN Stockholmsdebatt, http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/manga-ambulanser-kan-ersattas-med-vanlig-taxi , finns en artikel om ambulanserna där en ’besättningsmedlem’ skriver om oskicket att beställa ambulans i tid och otid och föreslår taxi istället. Ett annat förslag han för fram är:
  ”Ambulans är i dag gratis att åka för patienten men det behövs kanske en kännbar avgift för att få bort felaktiga transporter.”
  Det känns väl helt i linje med vad Jinge skriver i rubriken ovan…

 5. På tal om välfärdssamhälle så har t.ex. arbetslöshetspolitiken helt spårat ur och numera tillämpas rena kvacksalverimetoderna på våra arbetsförmedlingar.
  http://arbetaren.se/artiklar/fornedring-hos-af-for-arbetssokande/

  Ja vad säger man om sånt?

  ”Grundproblemet är att jobben som finns att förmedla inte räcker till alla arbetslösa, i stället tror ledningen att man ska kunna lösa arbetslösheten med den ena eller andra mirakelmetoden, säger Mimi Wessel, tidigare arbetsförmedlare.”

  Japp så är det och pga detta så skär nu allsköns ”arbetslöshetskonsulter” guld med täljknivar mha rent humbug.

  • Herre jösses! Och ”Coacher” utöver det…

   Jag funderar på att skriva om en av dessa coacher som jag vet lite om…

  • Ett av problemen som gör att man tyvärr måste besöka den sk förmedlingen är ju att det är villkoret för att öht vara berättigad till akasseersättning. Dvs för att få den slant, vilken kan vara en förnedring i sig med tanke på att den i vissa fall kanske endast är en bråkdel av en tidigare inkomst, så måste man stå ut med allehanda idiotier. Men, det här är ju inte något alldeles nytt, möjligen har det utvecklats och stupidiserats än mer. Redan på 70-talet när jag hade ’förmånen’ att behöva besöka institutionen ifråga var det ju så. Inte heller då lyckades de förmedla någonting, utan det man eventuellt fick att göra var enbart genom egna kontakter. Dock, utan att sitta av ett besök var 14e dag ingen stämpel i kortet och därmed ingen akassa när det behövdes… Märkligt att utvecklingen inte gått framåt, tvärtom tyx den gå alltmer bakåt…

 6. Det är så märkligt. Att människor fortfarande tror (jag har hört flera sådana kommentarer i nutid), att bara man pressar på folk, med töntiga coacher, låg ersättning eller annat, så kommer 75000 lediga jobb att räcka till en en halv miljon arbetslösa. Hur kommer regeringen undan med detta? Dålig matteundervisning?

 7. Plötsligt slog det mig. Rajrajs plan för att få jobben att räcka till är naturligtvis att svälta ut de arbetslösa tills dess att de inte är fler än att jobben räcker till… Nu var jag elak, för så kan det väl ändå inte vara??

 8. Rajraj är en riktigt otäck empatistörd jävel!
  Såja nu var det sagt!