Lägg ner melodifestivalen i morgon


Jodå, jag kommer nog att titta på Melodifestivalen en stund ikväll, inte omröstningen, men jag har missat en del av melodierna som finns med. Eventuellt så kommer jag att rösta också, i så fall blir det på Ranelid, en sorts proteströst mot företeelsen som sådan.

Jag tror att många med mig anser att Melodifestivalen har överlevt sig själv. Visserligen så tror jag att folk alltid har varit tveksamma till programmet men nu tycker jag faktiskt att det är dags att göra några års uppehåll. När ett TV-program blir en institution och när förnyelsen är obefintlig så är det dags att göra något.

I ett TV-program i veckan framgick det att programmet har blivit Christer Björkmans egen show, jag vet inte hur det gick till, men det verkar helt klart att några amatörer bland låtskrivarna aldrig har en chans. Man ska enligt uppgift ha klart med artist, gram-
mofonbolag och en hel produktionsapparat för att ens komma ifråga till programmet.

Rimligen så borde programmets melodier plockas ut från t.ex. demoband som folk skickar in, dessa band ska värderas helt anonymt och sedan kan man välja ut ett stort antal bidrag för att sedan låta det utsättas för allmän-
hetens röstande. Blir det en bunt märkliga musiknummer så är väl det helt ok kan jag tycka, det bästa är ju om folk har chans att rösta fram sin egen favorit, och först när vinnaren är klar kan man överlämna musiken till de profes-
sionella som får utse sångare/sångerska och göra ett professionellt bidrag att skicka iväg till den stora finalen, om nu inte originalartisten duger ur kvalitetssynpunkt.

Om det vore så att folk ute i stugorna engagerade sig så skulle tävlingen ha ett betydligt större värde, det är i alla fall min uppfattning. Vill vi ha en slätstruken tävling, ja då kan man behålla tävlingen som den är nu och låta Björkman utse alla bidrag och artister. Men är det verkligen god TV-underhållning? Nej, låt detta bli sista gången!

it Andra om: , , , , , ab dn sr svd


15 svar till “Lägg ner melodifestivalen i morgon”

 1. Har aldrig intresserat mig för denna tillställning. Anser fortfarande att den bästa ”festivallåten” är Nationalteaterns ”Doin’ the Omoralisk Schlagerfestival”.

 2. Jag tycker att Loreens låt suger. Plastig och intetsägande, det fanns bättre låtar, men det var bara marginellt bättre. Jag vidhåller: Man borde låta folk skicka in anonyma demoband av vilka man plockar ut en bunt och låter dem tävla. SVT behöver inte ens veta vilka som ligger bakom låtarna innan dessa har blivit valda. Då skulle man i alla fall få med ett antal unika låtar, som det nu är får man med ett antal tillrättalagda pop-produktioner och urvalet sker låångt innan tävlingen startar, det är Christer Björkman som styr allt, se Uppdrag Granskning.

  Lägg ner!!

  • Hon fick flest röster genom tiderna (I melodifestivalen) svenskafolket har sagt sitt….sorry jinge=( personligen tycker jag låten var helt ok…dock inte mer en så!

 3. Men kom igen nu Jinge, visst var det lite kul att den gamle revolutionären och hans orkester blev 3:a bland svenska folket i Allianzens ’Ego-Sverige’. Håller helt med om Loreen dock, överproducerat och utan känsla precis som alla bidrag vi skickat de senaste åren. Flinck var utan tvekan bäst av alla i Globen, han äger verkligen scenen och levererade sitt bästa framträdande när det verkligen gällde till skillnad från många andra i finalen.

 4. Varför inte sluta att titta istället? Finalfältet var riktigt bra i år och Loreen var fantastisk.

 5. Lägg ner detta jävla Disneyland omedelbart, nu och genast!
  Om jag, vilket ”gud” förbjude, skulle lägga en röst skulle den gå till Lisa Miskovsky. Hon är ändå en artist.
  I slutändan så skrattade jag arslet av mig vid två tillfällen. Det första var då Israels transvestit Dana International vann hela eländet under vilda protester från div. religiösa fundamentalister. Vad Israel, som är ett lika europeiskt land som t. ex. Canada eller Australien hade där att göra är en annan fråga.
  Den andra gången som jag skrattade på mig var naturligtvis då finnarna Lordi vann hela skiten. T. o. m. lär president Halonen ha uppvaktats av upprörda medborgare, som krävde att hon skulle stoppa deras deltagande.

 6. Tycker tvärtom. Det är nu det blir spännande. Loreen’s suggestiva och minimalistiska nummer kommer att göra succé. Lite Bruno Liljefors över det visuella. Less is more.

  I övrigt har Christer B. gjort festivalen relevant och närvarande. Att vara distanserad och utopisk ger varken fans eller röster i dagens Sverige. Att sedan hans smak är lite ostig har ju att göra med hans tid på mysfascistiska Studio 54. Han har inte fått grepp på det som är ”underground” riktigt.

  • Det är ju helt omöjligt att inte falla pladask för det bidraget, både charmigt och ’ryskt’ från början till slut. Kul med ett bidrag som verkligen sticker ut och där det är tydligt vilket land som står bakom.

   Euphoria är som jag sagt tidigare superproducerat men därför förvinner ju också mycket av charmen. Jag tror på en bra placering för Loreen (topp 5) men för att vinna tävlingen krävs något ’extra’ vilket jag då inte tror Euphoria har. Det är lite för ’bra’ helt enkelt.

 7. Det skulle nog bli ett helt annat resultat om vi bara fick rösta EN GÅNG per telefonnummer.