Lag mot Palestina i FN ??


Läser man det finstilta kan man ibland upptäcka de mest märkliga saker. Det gjorde en av den här hem-
sidans läsare varpå han omedelbart klickade på ”kontaktknappen” och meddelade mig att jag särskilt borde läsa de sista raderna i Dagens Nyheters artikel som härstammar från TT/Reuters.

DN: ”USA bekräftade senare på måndagskvällen sitt tidigare hot om att dra in sitt bidrag till Unescos budget. USA skulle ha betalat ut 60 miljoner dollar (383 miljoner kronor) till organisationen i november, men det kommer inte att ske, meddelade utrikesdepartementet i Washington.

USA har inget annat val än att dra in bidraget på grund av en lag som gällt länge, sade utrikesdepartementets talesperson.

Lagen från 1990-talet förbjuder stöd till FN-organisationer som godkänner fullt palestinskt medlemskap.

Jag upprepar budskapet en gång till, en lag som förbjuder ekonomiskt stöd till FN-organisationer som godkänner fullt palestinskt medlemskap. Det är en helt sensationell uppgift, har det lagstiftats mot palestinskt medlemskap inom FN så är ju bara det ett brott mot FN-stadgan. Vem/vilka som skulle ha drivit en sådan fråga behöver man ju knappast fundera på, det är alltför uppenbart om uppgiften stämmer. (texten fortsätter nedan…)

Men gör den verkligen det? Jag vet inte, jag känner också att jag inte har tid att fördjupa mig i frågeställningen den här veckan och överlämnar gärna frågan vidare till andra.

it Andra om: , , , , , , , dn12 svd12 sr1 ex1 ab12 Läs gärna: annarkia, 1, 2, 3, human labrat, 1, 2, krulli, , link soc, varghjärta, 1, k&å, zaramis, 1


19 svar till “Lag mot Palestina i FN ??”

 1. Jo, det stämmer. Uppgiften om lagen har jag både och läst och hört i många medier och även hört diskussioner kring. Tyvärr framstår amerikanerna som jordens största knäppskallar idag.

 2. Det är någonting i stil med att inga pengar får komma till gagn för någon organisation som ens avlägset kan relateras till PLO så vitt jag hört (och tydligen förknippas nu den tafatta Palestinska myndigheten därmed, kanske något med Hezbollah att göra på något höger). Naturligtvis är det amerikanska Israelvänner och propagandister som står bakom detta – just för att när tiden kommer de skall kunna gömma sig bakom en tarvlig legalistisk ursäkt.

 3. Fast är det inte en amerikansk lag som avses? Det vill säga, att USA förbjudit sig själv att ge ekonomiskt stöd till internationella organisationer som samarbetar med palestinska.

  Gissningsvis är det inbakat i den allmänna amerikanska lagstiftningen mot bidrag till terrorrörelser, etc. Troligen fick man någon gång till en skrivelse som går att tolka så att förbudet även inkluderar landets stöd till FN-organisationer.

 4. En ytterligare text om denna lag;
  ”This legislation dates back nearly 20 years when the American Congress was opposed to White House efforts to mediate between the Israelis and Palestinians. Congress passed a number of pieces of legislation intended to block the normalisation of Palestinian relations in the international community. Critically, the law does not allow for the American president to waive the requirements of the law, even in cases where vital US national security interests are at stake.”

  Källa; http://dailymaverick.co.za/article/2011-11-01-as-palestine-gains-full-unesco-membership-the-us-cuts-its-funding

 5. är det en amerikansk lag låter det ju rimligt i alla fall. Inte för att ställningstagandet är det rätta, utan därför att usa har rätt att alliera sig med den de bestämmer. Som sverige (teoretiskt sätt) slipper betala en massa pengar till att stötta upp den jävla euron.
  Att sverige röstade mot palestina är för övrigt pinsamt.

 6. Den amerikanska kongressen antog en lag 1990 som förbjuder finansiering av FN organet om den accepterar Palestina som en fullvärdig medlem , Lagen undertecknades av två presidenter George Bush 1990 och Bill Clinton 1994
  Lagen tillämpas nu för att ge sitt avsedda effekt att stoppa palestinierna att ansluta sig till FN , Det är fruktansvärd att dessa lager finns och utformade bara för att förfölja och utpressa samt avskräcka palestinierna från att vända sig till FN

  Man kan tro att palestinierna har bett att bli accepterade av Al Quaida , Det är USA.s cynism och rasism samt ett försök från den amerikanska kongressen att stoppa palestiniernas kampanj för att få internationellt erkännande
  USA vill bestraffa varje internationell organ som erkänner palestiniernas rätt att leva som alla andra människor och detta sker i samarbete med Israel

  Den amerikanska kongressen är rädd för omfattningen av stödet till det palestinska folket , Israel har också meddelat att den stoppar överföringen av skatter till den palestinska myndigheten samt godkände tvåtusen nya bosättningar i östra Jerusalem som bestraffning

  Det som sker är hemsk men den kommer inte att avskräcka oss tvärtom vi kommer att bli starkare och eniga mer än någonsin

 7. Det tycks vara alldeles för lätt att införa nya lagar i USA men förbannat svårt att ta bort dom. Det finns gott om lagar som är över 100 år som är helt irrelevanta men fortfarande existerar.
  Nu gäller det för FN att hitta något eller några andra länder som finansierar verksamheten och minskar beroendet av USA.
  Både Kina och en hel del arabstater har kassakistor som mer än väl kan täcka inkomstbortfallet. Dessutom torde dom vara mer positiva till det palistinska folket

 8. Det härrör väl från då USA höll på att bli uteslutna ur FN pga. skulder till FN.
  USA hävdade ju att dom stog för kostnaderna av krigen o ville ha betalt för dessa.
  FN:s regler tillät att USA skulle uteslutas, men detta kunde ju naturligtvis inte USA gå med på då USA har veto i förmodligen alla instanser o kunde blockera Kina ö Öst, samt stödja Israel genom denna möjlighet.
  Men för att slippa nesan att inte längre vara beslutsfattare annat än med militära muskler, så betalade USA lite grand av skulden, men det vart med ett förbehåll.
  Och detta förbehåll är nog denna lag.