Kvittningssystemet och SD


De gamla etablerade partierna fortsätter att gräva sin gemensamma grav, de tycks inte ha förstått att ett nytt partis inträde i landets riksdag till stor del beror på ett omfattande politikerförakt, och inte på något annat. Svenskarna har generellt en positiv inställning till invandrare och vet att de är en förutsättning för att vi ska kunna få våra pensioner och behålla vår relativa välfärd. Men nu fortsätter partierna på den inslagna vägen utan att förstå vart den leder.

Ekot: ”De borgerliga och de rödgröna partierna kommer att fortsätta med den så kallade kvittningen i riksdagen. Sverigedemokraterna bjuds inte in till systemet vilket innebär att det blir lättare för regeringen att få majoritet i riksdagen än det annars hade varit. Anna Kinberg Batra är Moderaternas gruppledare i riksdagen.

– Vi har pratat inom alliansen och även med oppositionen och bestämt att göra ungefär som förra perioden. Om någon från alliansen måste vara borta så försöker vi kvitta med någon från Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet, block mot block kan man säga, säger Anna Kinberg Batra.”

Nu kan man börja med att ställa sig frågan varför det ska finnas ett system för kvittning. När jag lade min röst så utgick jag ifrån att röstsedeln gällde vilka personer som skulle sitta i riksdagen, inte vilka som skulle vara utkvittade. Att det ändå sker kan vi givetvis ta som ett argument för att skära ner antalet ledamöter med trettiotre procent till nästa val. Egentligen skulle Sverige klara sig med nittionio riksdagsledamöter, men den sortens besparingar är man inte intresserade av.

Väljer man dessutom att kvitta mellan blocken och exkluderar SD ur det systemet så kommer det kosta mer än det smakar. Väljarna kommer givetvis straffa de partier som ägnar sig åt den sortens mobbing i nästa val, oavsett om det blir ett nyval eller om det blir vid det allmänna valet 2014. Och varför skulle de inte göra det? Att de etablerade partierna drabbats av något slags panik är uppenbart, och reaktionen tycks bli hysterisk. Självklart ska de nya riksdagsmedlemmarna behandlas på samma sätt som de gamla partiernas, allt annat är otänkbart.

Dessutom är det förkastligt ur en demokratisk synvinkel, ska moderater och sossar flyga till Maldiverna under riksdagsåret och därmed kvitta ut sig, så ska samma sak gälla alla partier. Möjligen tror de etablerade partierna att de har svenska folkets stöd i denna mobbning av SD, men det tvivlar jag starkt på att de har. Jag tror att de flesta har något slags rättspatos, en känsla som gör att man föraktar den som fuskar.

Men visst, ur SD:s synpunkt så är systemet perfekt,man kommer minst att dubbla sina riksdagsledamöter i nästa val när det nu kommer. Men man kan givetvis lösa det på det smidigaste sättet, stoppa möjligheterna till kvittning. Vi betalar faktiskt riksdagsledamöterna bra för att de ska sköta sitt arbete, och det förutsätter givetvis närvaro i parlamentet.

it , , , , , , dn1 svd ex123 ab12


23 svar till “Kvittningssystemet och SD”

  1. Tänk på att det mycket väl kan finnas fullgoda anledningar till att en person inte har möjlighet att delta i arbetet. Det mest uppenbara exemplet är att någon kan bli sjuk. Däremot håller jag med om att det är ganska uppenbart att de etablerade partierna försöker mobba ut SD och de flesta jag pratat med tycker att det är ganska barnsligt (trots att de inte är SD-sympatisörer).

    • Ja det faller dessutom tillbaka på dem själva. SD kan fortsätta om martyrglorian blir större liksom politikerföraktet.

      Hur faan ska politikerna klara en RIKTIGT svår situation för landet när de inte kan hantera ett litet främlingsfientligt parti ens ???

      Vad händer om klimatförändringen blir svårare än vad man nu tror? Gör de i byxorna då?

  2. Jag är så evinverligt trött på denna hetsjakt på SD. Anledningen är ju att man har en annan åsikt än etablisemengat runt invavndringspolitiken. Så varför då inte diskutera den frågan istället för att förstora upp varenda liten struntsak. Nagelfars några andra partier på samma sätt, och om ngt annat parti avviker från normen, presenteras det då så oerhört negativt som varenda liten företeelse SD varit med om? Svaret är ju självklart Nej.

  3. Huruvida invandring är ekonomiskt positiv eller negativ är beroende på hur man hanterar den. Klart är att SD:s politik inte kommer göra någonting positiv, varken ekonomiskt eller annorstädes. Undantaget är förstås det futtiga fåtalet redan välbärgade som alltid tjänar på höger politik, ju mer extrem desto mer tjänar de.

  4. Klockrent!
    Det är dags att de ”sju systrarna” inser att den 8:e medlemmen i Riksdagen INTE kom in på grund av att ha röstat på sig själva. Och hur kan en regering som förespråkar ”full sysselsättning” understöda ett system som i praktiken innebär FULL ANSTÄLLNING, och dessutom betalas av dem som måste jobba för sin lön. Så länge vi har demokrati kommer väljarnas dom bli hård.

  5. Problemet med att kvitta ut för frånvarande SD ledamöter är vem man skall välja att kvitta ut, samtliga partier säger sig vara motståndare till SD. Skall man kvitta ut en moderat eller en vänsterpartist till exempel?

    • Man bör helt upphöra med detta system. De har betalt för att vara i Riksdagen och då ska de fan-i-mig vara där oxo!

      • I kommunfullmäktige och Landstingsfullmäktige använder de sig av ersättare. Varenda riksdagsman har om jag inte minns fel 4 ersättare. Det borde vara rimligt att använda sig av ersättare i riksdagen mer frekvent än vad som görs i dag.
        En följd av det är att betydligt fler än en enskild riksdagsledamot blir insatta i frågorna.

  6. Bra skrivet som vanligt. Håller helt med dig Jinge. Vi skattebetalare betalar för att ledamöterna är i parlamentet. Då ska dom vara där också. Man kan ju jämföra med ett vanligt jobb. Om jag hade varit borta så mycket från mitt jobb som vissa ledamöter är så hade jag fått sparken långt innan jag hade nått upp till den höga frånvaro vissa ledamöter har.

    /Frekar06

  7. Det är vettigt att ha ett kvittningssystem block-mot-block. Hur översätter man det till SD? Ingen vet var SD egentligen står. De har inte berättat det, det går inte att utläsa i deras partiprogram. Kvittningen kan endast fungera om det just är motsatsröster. Men i SD:s fall skulle det kunna hända att det inte är en motsatsröst som kvittas in. Det blir alltså inte sjysst mot övriga sex partier som drabbas av en sådan situation.

    Kvittning Allians-mot-Rödgröna fungerar alltså utmärkt. Samma system, som nu med SD utanför, hade säkerligen också skett om PP kommit in – om man nu inte gjort upp med dem och låtit dem ingå i ett av blocken.

    Men så har man ju inte gjort i fallet SD, och det är ju därför detta är helt okay.

    Det är alltså inte fusk eller konstigt på något sätt. En bättre lösning än kvittning för frånvaro finns inte, för skulle det i dagens parlamentariska läge innebära att sjukdom fäller ett förslag så är det sämre.

    Om SD sedan ”dubblar” sina röster eller ej inför nästa mandatperiod pga detta är för långt att gå. Det är uppenbart att ingen förstår sig på kvittningen, och att då använda det som intäkt för fler röster är bara konstigt. Men å andra sidan fick ju SD över 4% pga av floskler, så vad som helst kan väl hända 2014, antar jag. Suck. :(

    • Man kunde ju börja med att kräva närvaro av de välavlönade riksdagsledamöterna, då löser sig problemet.

      • Kan du förklara varför du tycker att de ska närvara även om de är sjuka? Låter ju inte riktigt klokt.

          • Nu är du ohyfsad. Det finns inget troll-aktigt i min kommentar. Rimligtvis kan även riksdagmän bli sjuka (som signaturen Besk påpekar ovan – och det inlägg av dig som jag kommenterar var ju skrivet som en en direkt replik till honom), skadade, behöva bevista nära anhörigas begravningar etc.

            Den rimliga lösningen (som dock förmodligen kräver lagändring) är väl, som signaturen Christer W påpekat ovan, att införa ett ersättarsysten. Tycker du verkligen inte det?

            • Nu är du ohyfsad. Det finns inget trollaktigt i min kommentar.

              Jag står för att jag är ohyfsad, jag har ofta tänkt precis så när jag läst dina kommentarer. Skärper du till dig så kanske jag slutar tänka så…

              (Det läsarna inte sett är de kommentarer som jag strukit direkt)

  8. Att våra riksdagspolitiker inte har full närvaroplikt (givetvis får man fortfarande vara sjuk, Ola) och ändå tar ut så hög lön är nog en av de största anledningarna till politikerförakt i det här landet. Varje gång man diskuterar med någon om politiker och dåligt utfört arbete så kommer ämnet upp i diskussionen.
    Inte nog med att de har väldigt höga löner, de har dessutom hög pension och till råga på allt får de sommarlov.

    Skolkar man i skolan får man ofta någon form av påföljd i betyget av läraren; skolkar man i Riksdagen ställer alla andra politiker upp bakom och kvittar ut de som är borta. Det är både fullständigt oansvarigt och totalt odemokratiskt.

    • Men då är det väl inte kvittningen i sig som bör kritiseras (i frånvaro av bättre lösning, t.ex. suppleantsystem), utan orimliga skäl till frånvaro. Men finns någon undersökning på om orimliga skäl dominerar dominerar frånvaron? Är fråvaron vid omröstningar så mycket högre än normal löntagarfrånvaro pga. sjukdom etc.? Ingen i denna debatt har lagt fram fakta eller ens anekdotisk information om detta.

      • Men då är det väl inte kvittningen i sig som bör kritiseras (i frånvaro av bättre lösning, t.ex. suppleantsystem), utan orimliga skäl till frånvaro.

        – Visst skulle man kunna diskutera orimliga skäl till frånvaro och kvittning var för sig. Men tänk så här då; varje gång någon från en sida är borta och oppositionen kvittar bort en röst från sin sida för att jämna ut det, då är det en person mindre på båda sidor som kanske hade haft en åsikt som skiljer sig från sitt parti. Dvs för varje person som är borta så är det en röst åt partiets ståndpunkt. Varför har vi då ledamöter överhuvudtaget? Vi skulle lika gärna kunna haft en representant från varje parti som har X antal röster baserat på mandat. Det hade ju sparat in hur mycket som helst.

        Om jag har kryssat för en person som kommit in i riksdagen förväntar jag mig att den personen finns på plats för att han/hon ska kunna argumentera för en ståndpunkt som jag står för; speciellt om den ståndpunkten skiljer sig en gnutta från partiets åsikter.

  9. Borde det inte gå att få till ett system där alla folkvalda riksdagsledamöter kan lägga sin röst
    oavsett var de befinner sig?

    Digitalt? Eller registrera sin röst i kammaren under en viss tidsperiod?

    Vi har ju valt våra riksdagsledamöter för att de ska fatta beslut
    och då borde det ju inte hänga på att någon missar en omröstning pga sjukdom (då måste man ju få ta in en vikarie/suppleant) eller att någon tvingas springa på toabesök…

    det är ju respektlöst mot demokratin.

    Tycker jag.

  10. men en riksdagsledamot är väl i stort sett alltid ”närvarande” på sitt jobb
    vi kräver ju att de ska vara tillgängliga alltid och kunna svara på alla frågor och ha lösningar på precis alla problem dygnet runt

    vi vanliga dödliga kan ju gå hem klockan fem…

    nog har vi väl kommit så långt att det går att fixa så att den förtroendevalde alltid skulle kunna avge sin röst oavsett var den personen befinner sig?

    • De ska givetvis vara på jobbet så att folk kan nå dem. Hur många dagar om året är det tjänst i Riksdagen? 50 ???

      Efter fem så arbetar de ändå inte. Sluta trolla nu!