Kvartetten försöker finna en väg till en Palestinsk stat?


Idag meddelar Dagens Nyheter att det har ingåtts en vapenvila i Gaza, men nu var väl inte det dödliga våldet som Gazaborna utsatts för – våld som kom från Gaza, men vi får hoppas att vapenvilan även innefattar den israeliska krigsmakten.

DN: ”Den så kallade kvartetten för Mellanösternkonflikten – USA, Ryssland, EU och FN – höll på måndagen överläggningar om det upptrappade läget i Gazaremsan.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton, Rysslands Sergej Lavrov, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och EU:s utrikeschef Catherine Ashton diskuterade frågan under en videokonferens.

Kvartetten har försökt att förhandlingsvägen finna ett sätt att upprätta en palestinsk stat. Ansträngningarna har inte lett någonvart, då det inte har förekommit några direkta israelisk-palestinska fredssamtal sedan september 2010.

Måndagens möte var det första som gruppen hållit på ett halvår. Ban Ki-moon sade på måndagseftermiddagen, enligt Reuters, att han är ”djupt oroad” över det ökade våldet mellan Israel och Gaza.”

Har man en ”videokonferens” en gång varje halvår så förvånar det inte att man inte kommer någonvart. Sitter Hillary Clinton, Sergej Lavrov, Ban Ki-moon och Catherine Ashton och glor på varandra via en datorskärm med halvårsvisa mellanrum så kan inte palestinierna räkna med någon hjälp från deras håll, att Ban Ki-moon säger sig vara ”djupt oroad” tröstar knappast någon av de närmare trettio familjer som mist en anhörig i Gaza den senaste veckan.

Att man säger att Kvartetten har försökt att ”förhandlingsvägen finna ett sätt att upprätta en palestinsk stat” är rörande, men såvitt jag har förstått är ju USA motståndare till en sådan stat, precis som EU är delvis. (forts nedan..)

Jag har surfat runt och letat efter uppgifter från svenska källor, DN-citatet ovan är en av de skildringar jag hittat. Och på Palestinagruppernas hemsida finner jag en artikel av Per Gahrton, en artikel som jag förstår har legat överst på den sidan sedan den skrevs den 15 februari. Artikeln handlar inte om det upptrappade våldet.

Går man sedan till PGS Blogg så hittar man ”minnen från ett flyktingläger i Libanon” som skrevs 2 mars. Man kan också finna en PDF-fil från en temaskrift som heter ”Temaskriften Kolonialism och apartheid – Israels ockupation av Palestina”, en artikel som säkerligen är mycket intressant, men någon information eller synpunkter på de senaste stridigheterna hittar jag inte. Ser man till PGS hemsida så kan man se att 5338 personer gillar Palestinagrupperna i Sverige på Facebook. Hur 5338 personer kan gilla en organisation som inte ens nämner dödandet i Gaza på sina hemsidor förstår inte jag.

it Andra om: , , , , , , dn12 svt sr svd1 ab1


6 svar till “Kvartetten försöker finna en väg till en Palestinsk stat?”

 1. Ja det är konstigt att palestinagrupperna inte skriver en rad om de senaste händelserna. Mycket märkligt.

 2. Blev medlem i Palestinagrupperna 1989.Tyckte det var en just Solidaritetsorganisation. 1993 efter ”fredsförhandlingarna” slutade jag betala medl.avggiften.Hade väntat mig få en analys av förhandlingsresultatet…inte bara”det kanske blir lite bättre”.Skulle ha önskat mig en klargörande analys från PGS sida.
  .
  Eva.E

 3. Om kvartetten samlas 100 gånger till så kommer de inte att rädda fredsprocessen som tar sitt sista andetag pga det är omöjligt att acceptera Israels villkor för att åter gå till förhandlingarna samtidigt kvartetten har alltid arbetat för Israels förmån och emot palestiniernas rättfärdiga krav

  Det enklaste för kvartetten är att begära att Israel ska tillämpa FN,s resolutioner men de vågar inte det , De skyddar Israel från sina skyldigheter och alltid kommer med förslag som är kamouflerade med israeliska idéer och därför de har misslyckats

  Kvartetten har underlåtet att stoppa de israeliska bosättningarna och har förlorat greppet , De är oförmögna och ovilliga att sätta press på Israel , Budskapet är tydligt att Israel aldrig velat fred

  Israel vill sluka de ockuperade områden långsamt och vill sluka resten som finns kvar av den historiska Palestina samtidigt spelar de på anti semitism och förintelsen , Israel har undvikit gränsfrågan sedan 1948

  Om det finns någon rättvisa i världen skulle FN svara med sanktioner och blockad mot Israel samt frysa de diplomatiska förbindelse med landet