Kungliga Patriotiska Sällskapet?
Advokatsamfundets Anne Ramberg, tillika medlem i det Kungliga Patriotiska Sällskapet, har kastat sig huvudstupa in i debatten om Kaffeflickor och bilder på nakna damer där även majestätet själv lär förekomma.

AB: ”Man kan inte lita på kriminella, kungen måste ha rätt, sa Advokatsamfundets Anne Ramberg till ”Aktuellt” i veckan. Nu rasar medlemmarna mot generalsekreterarens uttalande. – Då skulle jag inte kunna lyssna på någon av mina klienter. Det är ju absurt, säger advokat Thomas Martinson. Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, är sedan många år mycket god vän till kungafamiljen – och medlem i Kungliga patriotiska sällskapet.”

Att media angrips för sin bevakning av det som nu presenterats i två böcker är självklart, det ingår i medias roll att granska och ifrågasätta, och när de gör det så blir de själva ifrågasatta. Så långt är faktiskt allt helt som det ska. Chefredaktör Jan Helin skriver själv i tidningen:

Jan Helin i AB: ”Lyckas vi blir vi hjältar för modet att gräva fram sanningen ur dyngan. Misslyckas vi anklagas vi för att vara dyngspridare. Törs vi inte gräva bör vi byta jobb. Många läsare reagerar starkt emot granskningen av kungen. Jag kan förstå det på ett känslomässigt plan. Ilskna läsare som tycker om sin kung vill inte se honom dragen i denna smuts. Det är känslor och sådana bör man respektera, men också vara medveten om att de kan förblinda. Det ger oss i denna granskning en svår balansgång att gå. Om vi i media klarar den eller inte bör också debatteras. Så sker nu och det är bra. Också det journalistiska arbetet stärks av kritik och granskning.”

Hela den här affären kommer att få sin slutliga lösning under sommaren, Mille Markovic kommer med en vitbok som är skriven av ett par journalister som medverkat i boken ”Carl XVI Gustaf, Den motvillige monarken”, den vitboken kommer antagligen att bevisa att kungen under den TT-intervju som visats varit så till den grad ovarsam med sanningen att han tvingas avgå. Vi får en konstitutionell kris i landet och det kommer säkerligen motioneras i Sveriges Riksdag att man ska avstå från att ersätta kungen.

I ett sådant läge som tror jag dessutom att möjligheterna finns för att riksdagen ska rösta för beslutet, det finns republikaner i varje parti så inget av riksdagens partier skulle bli särskilt utpekat som de som avskaffade monarkin, något som bäddar för en överraskning. Frågan är om något parti har råd att avstå från att möjligheten att införa republik, jag vet inte.

När det gäller Anne Rambergs roll så är det något som rör Advokatsamfundet, personligen kan jag tycka att det är synd att hon stuckit ut hakan i dessa sammanhang. Men tillhör man Kungliga Patriotiska Sällskapet så visar det väl på att allt inte är riktigt som det borde…

it Andra om: , , , , ab123 ex123 dn123 svd12


Ett svar till “Kungliga Patriotiska Sällskapet?”

  1. egentligen hade det hela varit över för länge sen om inte kungen misstänkts ljuga sina undersåtar rakt i ansiktet och umgåtts med kriminella, för vem bryr sig egentligen om att han springer på stripklubb?

    sen är det lite smått komiskt att kungen måste ha rätt eftersom man inte kan lita på kriminella enligt Anne, då skulle man ju även kunna säga ”man kan inte lita på Polacker så Adolf måste ha rätt, dom sköt först”