Kungens slitsamma värv, nu på Skansen
Jan Guillou är antagligen den skriftställare som kan få alla att se ut som klåpare när det gäller förmågan att sammanställa ord och meningar till en läsbar text, och den som inte blir avundsjuk på Guillous talang för att uttrycka sig väl är antagligen inte läskunnig.

Men det faktum att Guillou och Bratt har gjort det främsta avslöjandet inom grävande journalistik betyder inte att någon av dessa herrar skulle ha rätt i allt, eller att denna rätt ska vara evig. Dessutom gör sig Guillou skyldig till en präktig guilt by association-anklagelse när han i gårdagens kolumn i Aftonbladet i en särskild ruta skriver att: ”grävargöken Nuri Kinos omdöme om sig själv på Wikipedia är en komisk höjdare: ”Nuri Kino räknas som en av Europas främsta undersökande journalister och publiceras i flera länder samtidigt.”

Oavsett om påståendet är sant eller inte så väcker det frågor, jag trodde att de som uppdaterar Wikipedia inte får skriva om sig själva, men jag kanske har fel. Under alla omständigheter så har det faktum att prinsessan Madeleine kommer hem till dagens firande på Skansen fått mycket publicitet. Aftonbladet visar en bild av henne som uppges vara nytagen, den förställer nämnda prinsessa gående på Madison Avenue i New York med en shoppingpåse från Barneys på sin axel. Att Madeleine ägnar sig tid åt shopping och fester i New York är ingen nyhet, men att hon har ett ”arbete” är det definitivt.

AB: ”Efter uppbrottet med Jonas Bergström och flykten till New York har prinsessan Madeleine varit mycket sparsam med offentliga åtaganden… …Men i sista stund har planerna ändrats. I går bekräftade hovets informationschef Bertil Ternert plötsligt att prinsessan kommer hem till Sverige för att fira tillsammans med resten av kungafamiljen. – Det har alltid funnits en ambition att hela familjen ska vara tillsammans under nationaldagen. Hon har ju sitt arbete i USA, men nu har vi lyckats pussla om i schemat och det har blivit praktiskt möjligt för henne att komma till Sverige, säger Ternert.”

Ordet skandalomsusad är ett ord som fått gälla hennes far den senaste tiden, men i ärlighetens namn så har det gått lika mycket rykten om kungens yngsta dotter. Festandet på Stureplan för några år sedan har satt mängder av rykten i omlopp och många anser att hennes faiblesse för New York har en direkt koppling till dessa rykten. I vart fall så är det inte många som tror på uppgiften att hon skulle ha någon sorts heltidsarbete i staden ifråga. Personligen är jag övertygad om att det hon huvudsakligen ägnar sig åt är att sätta sprätt på skattebetalarnas pengar, en mer rättvisande bild för ordet ”apanage”.

Personligen närs jag av en önskan att hemkallelsen från hennes slitsamma arbete i världsmetropolen har att göra med att kungen i sitt tal kommer att tillkännage sin abdikation. Jag inser att det är en sorts vakendröm, för vem säger frivilligt upp sig från ett uppdrag som ger hundrafemtio miljoner årligen skattefritt, plus fria bilar och ett antal slott? Har man dessutom ett antal biffiga vakter som håller populasen på respektfullt avstånd, vakter som bekostas av samma populas, så vore man väl dum om man inte väntade till den dag man blir utburen från gemaken.

För övrigt tycker jag: att kungen, drottningen och deras barn ska få ett erbjudande om att, mot avtalsenlig lön, arbeta som guider på slotten efter att vi har infört republik. Att anställningstryggheten har försvunnit i och med den borgerliga regeringen ska inte drabba dem, dessutom, vilka är mer lämpade än den ex-kungafamilj som senast suttit på tronen? Sedan kan man ju hoppas att ett antal av kungens ”kaffeflickor” går på Skansen idag för att fira nationaldagen…

it Andra om: , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd123


14 svar till “Kungens slitsamma värv, nu på Skansen”

 1. Som oftast, Jinge, håller jag med dig, dock kanske inte alltid. Detta gäller också Jan Guillou. Han har definitivt landets skarpaste penna.
  Vad gäller kungafamiljen anser jag att ditt förslag är mycket bra. Låt dem jobba som guider på slotten, och jag kan t o m föreslå att deras löner kan justeras lite uppåt p g a deras eget värde som turistattraktioner/historiska reliker.

 2. Jinge: Bra skrivet som vanligt. Kan inte annat än hålla med dig. Har precis själv övergått till WordPress och börjar verkligen förstå varför du har granskning av kommentarer. Det är ju den ena spam kommentaren efter den andra. Har själv nu satt in flera spam filter. Inte några bra tips på spam filter man kan använda? Frekar06

 3. Guillous artikel är närmast ett försvarstal för kungen. Jag tror dock att detta främst är grundat på kollegial solidaritet än fakta. Guillou är ju själv kung, och kan inte åtalas, åtminstone inte för sina bilar som han parkerar där han själv vill.

 4. …läser dig med ett förtjust leende, ja tänk om den ”vakendrömmen” blir sann! Du har rätt i att ett arbete för kungligheterna som guider på slottet skulle bli en mycket lönsam affär för staten…och varför inte?
  Dina ord om prinsessan ”Madde” är lika sanna och hur mycket ligger det totala apanaget på under de senaste tio åren?…räcker det med en miljard totalt? Oavsett summan är pengarna helt bortkastade.
  …mest skrämmande att en demokrati har detta konungahus som symbol.
  Sen vill jag ge dig äran av att vara minst lika läsvärd som Guillo och personligen har det blivit ett behov av att återkommande gå in och läsa dig…och som vanligt var texten likt ett fint Rioja vin, en ren njutning!;-)

 5. Både kungen och drottningen har uppnått pensionsålder och behöver inte jobba som guider på slotten för sin försörjning om det skulle bli republik.
  Det kan väl hända att man inte ska ärva ett statsämbete, men ingen regel utan undantag. Och att man kan följa en familj i generationer, det är ju det som är det roliga. Det tycker särskilt vi kvinnor.
  Det skulle bli så grått och trist annars.

  Jag ska åka till Skansen i kväll, denna somriga nationaldag.

  Många av våra invandrare kommer att vara där i kväll också.

  • Att ärva sitt ämbete är mer regel än undantag. Finansmannens barn blir inte metallarbetare och metallarbetarens barn blir inte finansmän. Vi har ett tjusigt klassamhälle.

 6. Till Kungen o hans vänner, 62.3 miljoner för 2011
  Till Slottsstaten 59.8 miljoner, Statens slott etc.

  I april angav du 125 miljoner i din blogg.

  Tar vi bort kungahuset så finns kostnaden för slotten kvar.

 7. Alla länder har ett kulturarv, som t ex kyrkor, muséer, konstskatter, nationalparker och slott. Ser inget problem med att en förhållandevis liten del av statsbudgeten används för att bevara dessa. Problemet är att jag inte vill leva under ett medeltida feodalt, om dock huvudsakligen symboliskt, statsskick.
  Fullvärdig demokrati och republik, nu genast!

 8. Jag skulle gärna donera några tior extra per år till bevarande av svensk kulturhistoria + ytterligare några tior till andra vettiga syften. Dock vill jag ha återbetalda de pengar som majonäset och landets ekonomiska elit använt för att svina ner sig och Sverige.

 9. Förresten, hur fick du tag på den dråpligt roliga bilden av kungen? Han påstod sig visst i förra veckan vara en glad optimist.
  Då den bilden togs kan han inte haft en av sina bättre dagar.
  Kan nog milt uttryckt säga att bilden visar en tvärförbannad kung.