Kungen är 2011 års republikan


I alla fall om man ska se till de nomineringar som influtit till Republikanska föreningen. Jag tänker inte fördjupa mig i skälen till att kungen fått flest nomineringar, det kan knappast finnas någon som inte är informerad om kungens handel och vandel vid det här laget.

Peter Althin SvD/Brännpunkt: ”Idag utses Årets republikan, ett pris som delas ut till den person som bidragit mest till att uppmärksamma Sveriges odemokratiska statsskick och verkat för en förändring. Carl XVI Gustaf fick i år flest nomineringar för att han genom sitt agerande ökat stödet för ett avskaffande av monarkin.”

Tyvärr så har kronprinsessan Victoria hamnat lite i bakgrunden nu efter kungens alla skandaler. Det har till och med talats om att han borde avsättas och hon skulle få inträda som drottning trots att han fortfarande är i livet. Det skulle vara tråkigt tycker jag, vi har många anledningar att känna oss skadeglada så länge det inte sker, för Carl XVI Gustaf är nämligen den bästa reklam vi kan få för republik. Blir han kvar på tronen så kan det gå fortare än vad optimisterna hoppas på.

Nu har det talats om bland riksdagsledamöterna att hovstaten ska få redovisa vad skattepengarna går till, antagligen är de största motståndarna till en sådan reform Sverigedemokraterna och moderaterna. Men eftersom vi har ett val år 2014 så borde alla som ställer upp för val till Riksdagen redovisa om de tänker rösta för att införa republik eller inte, då kan vi som röstar välja en kungatrogen riksdagsledamot eller en republikan. Men en sådan ordning vill nog inte partierna ha, orsaken är givetvis att det vore ett nådaskott för monarkin. (forts nedan..)

En annan variant som vi ännu inte har provat är att kräva en folkomröstning. Om vi startar en namninsamling om att få en folkomröstning så kan vi säkert samla ihop ett tillräckligt antal påskrifter för att få politikerna med på tåget. En omröstning om saken skulle nog avgöra saken, och som jag sagt tidigare: Kungafamiljen skulle efteråt erbjudas arbete som guider på de kungliga slotten med avtalsenlig lön, de skulle inte slängas ut i arbetslöshet.

Jag kan till och med tänka mig en löneförstärkning på tusen kronor i månaden, orsaken är förstås att folket skulle värdesätta att det var kungafamiljen själv som berättade om landets f.d. monarki, inklusive historierna om kaffeflickor..

it Andra om: , , , , , , svd dn ex ab


Ett svar till “Kungen är 2011 års republikan”

  1. Det där med att ”binda sig” vid en politik de ska genomföra efter valen gillar inte svenska politiker. Det värsta av allt i svensk politik är antagligen inte medborgarlön, utan det vore nog en öppet redovisad lista på saker som partier/allianser binder sig att genomföra (om val vinns). Det skulle innebära att ”fölket” kunde styra verksamheten. Det skulle påminna lite om demokrati.