Kuba, Israel och Libyen


Det är bra att Kuba släpper sina politiska fångar. Nu håller man på att släppa femtio-
åtta av de cirka hundrafemtio som man säger sig ha. Det får stor publicitet, något märkligt kanske med tanke på att t.ex. Israel har tusentals politiska fångar, varav säkerligen över fyrahundra barn. De dagsaktuella siffrorna har jag inte tillgång till, men uppen-
barligen är Castros Kuba längre komna på sin väg mot demokrati.

Att svenska tidningar inte skriver något om alla palestinska barn som sitter i israeliskt fängelse är kanske typiskt. Att mängder av vuxna palestinier är fängslade utan vare sig rannsakan eller dom talar man inte heller speciellt högt om. Däremot talar man vitt och brett om Iran och det landets ”planer” på att skaffa kärnvapen, något som man nu fått med sig Ryssland på, riktigt varför förstår inte jag.

En intressant sak är att Libyen nu har sänt en hjälpsändning till Gaza, intressant eftersom Muammar al-Gaddafi numera är godkänd i USA:s ögon sedan landet erkänt ett terrordåd mot ett flygplan som störtade i Skottland. Många tvivlar på att det var Libyen och tror att al-Gaddafi gick med på det bara för att slippa alla restriktioner som USA belade landet med.

Själv vet jag som vanligt ingenting men konstaterar att de som uppenbarligen bestämmer inte bor i vare sig Libyen, Iran eller Ryssland. Var de bor kanske kan diskuteras, men inte i kommentarer till denna bloggpost i alla fall. Håll gärna med mig om att Kubas politiska fångar genom åren har fått långt mer uppmärksamhet i media än vad Israels fått? Och då har ändå Israel fångat in ett stort antal palestinska parlamentsledamöter som de har låst in och sedan slängt nyckeln.

Hur många palestinier som sitter i israeliskt fängelse utan att vara dömda för brott, än mindre anklagats, och ännu mindre fått försvara sig mot några anklagelser är svårt att veta. Men man uppskattar att det är minst 2000 fångar, och för några år sedan var närmare femhundra av dessa – barn. Men Israel är ju en demokrati i alla fall, och det måste vara sant eftersom det stått både i Dagens Nyheter och i Expressen.

i , , , , , , , , , dn12 svd12 ex ab annarkia pamflett trotten t


9 svar till “Kuba, Israel och Libyen”

 1. ”Däremot talar man vitt och brett om Iran och det landets ”planer” på att skaffa kärnvapen, något som man nu fått med sig Ryssland på, riktigt varför förstår inte jag.”

  Irans utrikesminister har heller ingen aning vad motivet bakom Medvedevs uttalande är.

  Det känns som att ett storkrig är på väg där Ryssland kanske vill vara på USA och Israels sida. Men jag vet som Jinge, egentligen ingenting.

 2. Ja besluten fattas inte där krig ska ske, utan på andra ställen och av andra människor.

 3. Enligt The Economist 2008 ars Democracy Index ar Kuba en ”Authoritarian regime” och rankas 124 utav 167 lander, medans Israel ar ”Flawed democracy” och rankas 38.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

  Lite smickrande att Sverige ar rankad 1:a. Det ar ocksa intresant att 4 av de 5 hogst rankade landerna ar monarkier.

  • Flawed democracy betyder Bristfällig Demokrati. Enligt mig kan den ifrågasättas på allvar av många olika anledningar..

 4. De palestinska fångar hålls i 30 israeliska häkten , 21 fängelser , 5 frihetsberövande fängelser och 4 så kallade center för förhör
  Antalet fångar varierar men enligt den israeliska fångvården finns det 9493 palestinska fångar och bland dessa finns 750 administrativa fångar , 349 barn under 18 år , 75 kvinnor och 47 parlamentariker
  Enligt Israel är 70% av fångarna har ” blod på sina händer ”

  Den politiska sammansättning är 44% tillhör Fatah , 26% tillhör Hamas , 14% islamiska jihad , 5% folkfronten och 10% odefinierade
  Israel har gripit över 700.000 palestinier sedan 1967 och det är 20% av det palestinska befolkning
  Detta ställer palestinierna som en av de mest fängslade folk i världen i jämförelse med andra folk

  Trots Israels vidriga rättssystem gentemot palestinierna på de ockuperade områden har det internationella samfundet stått i stortsätt tyst av rädsla för Israel
  Omvärlden bryr sig mycket om den israeliska soldaten Shalit som tillfångatogs av palestinier för 4 år sedan och kallar det för ett judisk lidande
  Men omvärlden är likgiltig i bästa fall för det palestinska lidandet som är icke judisk

  Hela Gaza är ett stort fängelse , Hela Gaza är förseglat och dess folk är låsta

 5. Vem är rädd för Iran, Israel förstås. Vem har massor av lobbyister och makt, speciellt i USA, Israel förstås. Med den utgångspunkten är det inte så svårt att förstå det smutsiga spelet bakom att man vill anklaga Iran för det ena och deta andra, för att sen ha en ursäkt att intervenera. Argumentationen borde kännas igen från tidigare håll. Men som sagt, ville man göra nått för mänskilgheten, varför itne hjälpa Ghaza-borna eller varför inte folket i Somalia? Nej, det är inget viktigt område?

 6. Om jag inte missminner mig är The Economist demokratiindex i själva verket konstruerat av Freedom House eller möjligen Heritage Foundation, dvs den amerikanska högerns thinktanks. Att Nordeuropéiska länder kommer så högt där beror dels på att vi är bra förståss men viktigare är att det är en teknik för att legitimera övriga omdömen om länder som vi ska förstå att det är OK att bomba osv. Man kunstruerar filtret så man får rätt utslag !

  De 52 som ska friges på Kuba under hösten är kriminella hela bunten. Läs deras domslut som är långa och mycket detaljerade ! De är inte bara beslagna med handfasta fysiska bevis utan också med mängder med inspelat material, både ljud och bild. De är inte samvetsfångar i annan utsträckning än att de flesta förmodligen har mycket dåligt samvete. Den lön de fick från USA:s Intressekontor var i de flesta fall löjligt låg. Den skada de gjorde Kuba var begränsad enligt trovärdiga källor. Det stora problemat var att deras agentnätverk fanns så de representerade en större potentiell fara. Jag har hört flera centrala personer beskriva dem som patetiska.