Kronprinsessans skäggiga Stand-in


Idag mejlades jag med en gammal pressfotograf som liksom undertecknad ägnar sig åt bloggande idag. Han berättade vilken bildbyrå som sköter bevakningen av Victorias nedkomst, och det samtidigt som tidningsartiklarna kommer tätare och tätare.

Polisen lär ha spärrat av ett område utanför Karolinska sjukhuset för medias sändningsbussar, och polisen har tydligen redan personal på plats. Jag och Lasse Strömberg, som den f.d. foto-
grafen heter, dividerade kort om genrebilder, bilder från saluten och vad en enskild fotograf kunde tänkas tjäna på att vara ensam om bilder på Victoria då hon går in på sjukhuset, eller blir buren in. Jag gissade på 50 000.- minst, lite beroende på bilderna förstås. Bärs hon in av ambulanspersonal så kan det bli det dubbla.

Men ingen av oss tänker tälta utanför KS, och det är nog säkrast för känner jag Säpo rätt så kommer hon föda på Danderyds Sjukhus eller St Göran. En ambulans med blåljus kör säkert till KS med tjugo skyddande poliser medan skådespelerskan bärs in, för detta ”problem” har Säkerhetspolisen haft klart för sig en längre tid så här har de kunnat planera. Med andra ord, ta inte med dig din gamla kamera och ett fjälltält, du kommer inte att få en chans att ta några bilder. Och OM det skulle vara så att förlos-
sningen planeras att ske på KS så ska du vara klar över att de trettio biffigaste livvakterna kommer sitta på dig och din kamera bara du visar trynet i närheten.

Det handlar om tronföljerskan och den blivande tronföljaren, även om den sistnämnda förhoppningsvis är paketerad fortfarande vid ankomsten till sjukhuset.

Nå, kan man skoja om den blivande drottningen och hennes förstfödde? Ja, definitivt, framförallt med tanke på det omvälvande att bli förälder. Ingenting blir sig likt efteråt, vad bloggare skriver är helt ointressant och det alldeles oavsett var den lilla knodden föds någonstans. Sker det i total medieskugga på St Göran eller var det nu kan tänkas bli, så är det ändå lika dramatiskt för föräldrarna, det är bara att hoppas att det går bra. Jodå, själv är jag etthundra procent republikan, och jag hoppas förstås på att ätten Bernadotte ska lämna in nycklarna till slotten, men det betyder inte att man kan ta ifrån Victoria och hennes make från Hofors glädjen med en liten arvinge. (forts nedan..)

Själv räknar jag med att fotografera saluten från Skeppsholmen. Ni ska veta att en bunt pressfotografer sover med stövlarna på redan nu, och så fortsätter det till denna såpa är överstånden. Säpofolket gör High Five om de lyckas finta bort pressen, jag hoppas att de misslyckas… Och är ”skådespelaren” som bärs in på sjukhuset Stockholms skäggigaste polis så kommer de kissa på sig av glädje varje gång de berättar historien för barnbarnen..

it Andra om: , , , , , , svt ab svd dn dagen


3 svar till “Kronprinsessans skäggiga Stand-in”

 1. Jag var på väg från Skeppsholmen och stoppades vid bron då man sköt salut vid gamle Gustaf VI Adolfs död. Det svenska artilleriet verkade inte helt kompetent. Ett gäng kanoner avlossade en jävla massa skott mot Kungliga Slottet, som inte ens besvarade elden, på kort avstånd och med god sikt. Imte ett skott träffade.

  • Kan vara att man övar för sällan. Deras ammunition verkade ha passerat bäst-före datum. Åtskilliga skott klickade. ”Pjäs ett . . . ELD! Kaboom! Pjäs två . . . ELD! Kaboom! Pjäs tre . . . ELD! klick PjäsetteldKaboom!
   Förekom åtskilliga klickar.
   Bör finnas dokumenterat på 16 mm film. Jag minns hur kameragänget bredvid mig kommenterade de balla synkar de fick.

 2. I SVT:s nyheter, tror att det var Rapport, påstod man uttryckligen att det ”sköts skarpt” med 42 skott från Skeppsholmen igår. 42 skott, nära avstånd, ideala sikt- och väderförhållanden, kort avstånd, målet helt passivt och dessbättre inte en enda träff…
  Dålig journalistik eller dåligt artilleri?