Kristdemokraternas svek mot pensionärerna


Nu har Göran Hägglund fullbordat sitt svek mot pensionärerna. Han ställde upp på en presskonferens tillsammans med Fredrik Reinfeldt där de förklarade att det är viktigare att sänka restaurangmomsen än att sänka skatten för pensionärer. Och så kommer det att förbli i minst ett eller två år, eller till dess att landets ekonomi är bättre, hur många år det nu kan ta. Det de inte förstår är att pensionärerna återigen upptäcker att ingen lyssnar, och att restaurangmomsen knappast påverkar dem eftersom de ändå inte har råd att gå ut på restaurang för att äta.

Det handlar återigen om fördelningspolitik modell höger, och förmånstagare är som vanligt de som redan har en bra ekonomi. För även om vissa pensionärer har en ekonomisk situation som gör att de reder sig, så kommer de garanterat inte lägga sina sista slantar på restaurangbesök i första hand.

Vad det gör med Göran Hägglunds trovärdighet
behöver man ju inte bry sig om, det är partiets och hans eget problem, men för att Reinfeldt skulle kunna genom-
föra kuppen mot (KD) så var det tvunget att Hägglund deltog i presskonferensen och därmed gav intryck av att han stöder alliansens politik. Reinfeldt har givetvis kalkylerat med att Hägglund inte är den som kommer att företräda Kristdemokraterna i valet 2014, och att det därför var ofarligt.

Driver man en fördelningspolitik som gynnar de som redan har, och missgynnar dem som inte har, ja då är det en uttalad högerpolitik på gammalt känt manér, att Hägglund gör sig själv och Kristdemokraterna till bondeoffer är möjligen förklarligt eftersom han inser att han inte kommer vara partiledare speciellt länge till. Partiet kommer att försvinna från Sveriges Riksdag, så varför bry sig?

Att pensionärernas organisationer rycker på axlarna inför det som sker är skrämmande för personer som under-
tecknad, det är inte mer än några månader kvar tills jag får ålderspension och jag sitter redan med buntvis av blanketter som ska fyllas i. Uppenbarligen så finns det inte någon pensionärsorganisation som sätter ner foten, lika lite som det finns något borgerligt parti som gör det.

Det enda som är kvar att hoppas på att alla vi fyrtiotalister inte har glömt bort 68-rörelsen där många av oss var med, och att vi därmed kommer att bli landets historiskt sett jobbigaste pensionärsgeneration.

it Andra om: , , , , , , , , ab1 ex1 dn123 svd123 sr1


9 svar till “Kristdemokraternas svek mot pensionärerna”

 1. Själv är jag uppriktigt förvånad över att de inte gjorde det enklare för sig. Om de hade skjutit upp det femte jobbskatteavdraget och höjda brytpunkten för statsskatt, men behållt skattesänkningen för pensionärer, skulle de ha kunnat göra affär med sossarna.

  Det hade inte blivit någon svekdebatt, ingen diskussion om äventyrade statsfinanser, inget osäkert parlamentariskt läge.

  Som det blev nu kommer Socialdemokraterna att kunna skriva en egen höstbudget som inte är omöjlig att få riksdagsmajoritet för. Men jag förmodar att det fortfarande finns en regeringsplan som går ut på att slutgiltigt köpa över miljöpartisterna. Någon annan förklaring kan jag inte komma på.

 2. Jag förstår inte heller regeringens strategi här. Att ha sänkt restaurangmoms som prioriterad fråga, det var ju rödgrön politik i valrörelsen.

  • Nåja, det var Miljöpartiet som ville ha det. Rödgrön politik blev det bara tillfälligtvis för att partierna behövde kompromissa sig till ett gemensamt valmanifest.

   Egentligen är det väl Centerpartiet som varit drivande den här gången. De vill ju vara ett småföretagarparti och krögare tillhör den sortens småföretagare som politiker gärna skjuter framför sig. Jag förmodar att det helt enkelt var centerns tur att få igenom någon egen hjärtefråga. KD fick ju det där med avdragsrätt för ”tiondet”.

 3. Oavsett vad de kallar sig de ”nya” moderaterna
  så förnekar de sig aldrig…
  folk som är sjuka, gamla, unga, fattiga får skylla sig själva
  inget nytt under solen.
  Hade det varit lite ruter i Hägglund hade det varit regeringskris nu.

 4. Men de pensionärer som har det allra sämst ställt skulle få en ökning av bostadsbidraget, alltid något.

  När det gäller en sänkning av restaurangmomsen så var det väl mest för att få litet fart på hjulen inom den branschen som de brukar säga. Och det har kanske pensionärerna också nytta av på sikt.

  Jag tror Göran Hägglund försökt göra så gott han kan, men hans parti är ju så litet, så litet….

  • Ja, om det är sant som de sa 6/9 på radion att garantipensionärer skulle få c:a 300 kr mer i månaden p.g.a. ökat bostadsbidrag, så är det bra. Man glömmer bort att det är en jäkla skillnad på pensionärer. Hägglund har gjort en låglönesatsning.

  • Ja, den höjningen gör väl att garantipensionärerna kommer ikapp… vad kan det vara? Hälften? En tredjedel av det man tappat på pensionssänkningar och prisökningar under den senaste tiden? Rena pengaregnet!

 5. Nu får vi hoppas på Jinge och hans panchiskompisar som varit med tidigare och vet hur slipstenen ska dras. Om det nu finns fler än en miljon pansjissar i landet skulle det ju kunna vara en hur enkel match som helst att välta den här regeringen åtminstone i de frågor som gäller de egna åldersgrupperna. Ett problem är ju att inte ens pashissarna tycks vara eniga om att man hela tiden blir blåsta på konfekten och än mindre benägna att göra något åt det. Kulturfråga måhända, svenskarna värkar vara alldeles för lite benägna att låta sina röster höras, inte bara i dessa frågor utan generellt. Men som sagt, låt oss hoppas att den nu aktuella generationen krutar på med lite mer engagemang och kanske lite mindre kontroversiella metoder än de tidigare…

  • Korrektion av sista meningen ”kontroversiella” skulle vara ’konventionella’. Betydelsen ’mindre konventionella’ blir ju lite annorlunda än ’mindre kontroversiella’. Alltså: ”…lite mer engagemang och kanske lite mindre konventionella metoder…”. Om så kunde det förmodligen inträffa några positiva förändringar för hela gruppen, i bästa fall…