Kräv tillbaka Nobels Fredspris av Shimon Peres

Nyss förekom en textremsa på Aljazeera som berättade att grupper i Norge vill att Shimon Perez ska lämna tillbaka Nobels fredspris. Orsaken är förstås anfallskriget mot civilbefolkningen i Gaza, detta fullföljande av Plan Dalet, att etniskt rensa Palestina.1

Vi var många som lyfte på ögonbrynen då Peres fick fredspriset 1994 tillsammans med Yasser Arafat, bägge männen var tämligen kontroversiella pristagare. Visserligen hade båda spelat en stor roll i Osloprocessen som ledde fram ett avtal som innebar Wiki: att Israel skulle dra tillbaka sina trupper ur bland annat Gazaremsan och från städer på Västbanken. Förhandlingarna avslutades i Oslo den 20 augusti 1993 och undertecknades i Washington, DC den 13 september 1993, men Israel drog sig inte ur varken Gazaremsan eller Västbanken och fred blev det inte.

Just nu berättar Aljazeera att Israel motsätter sig en internationell undersökningskommission ledd av FN om dagens skolbombning, de skyller på Hamas, det de inte säger högt är att Förenta Nationerna är antisemitiska, men det är väl antagligen så de ser på saken. Den stereotypa åsikten gäller säkerligen alla människor på vår jord som anser att Israel gör fel just nu, vi är alla antisemiter. Alla fredsälskande människor, alla som anser att ingen ska dödas i meningslösa krig.

Personligen blir jag rätt trött på den sortens offermentalitet. Alla skäller på Israel för att majoriteten i landet är judar. Jag undrar vad för sorts självbild deras ledande politiker har när de dag efter dag lever med denna livslögn. Att påpeka att det inte är sant att alla är antisemiter är – antisemitism. Det är logik i den högre skolan som man antagligen själv måste vara ett offer för att förstå.

Men självklart ska norrmännen kräva Nobelmedaljen tillbaka liksom det vackra diplomet. Pengarna kan vi strunta i, men äran att ha fått Nobels Fredspris borde tas ifrån honom.

VG1 DN1 SvD12 Dbl12 it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]shimon peres, fredspriset, nobel, mellanöstern, gaza, israel, palestina, genevekonventionen, mänskliga rättigheter, krigsförbrytelser, fn, antisemitism, politik[/tags]

 1. Iilan Pappe, Den etniska rensningen av Palestina []

  8 comments for “Kräv tillbaka Nobels Fredspris av Shimon Peres

 1. 6 januari, 2009 at 21:31

  Jeg er sådan set enig i dine holdninger, men Shimon Peres fik prisen for det arbejde han gjorder i Oslo-processen, og det kan man ikke tage frem ham.
  At så manden er kørt af sporet siden, er desværre en anden og meget trist sag.

  Paul Bjælkehus – Danmark

 2. 6 januari, 2009 at 21:36

  Ptja, mannen skrev på men Israel fullföljde aldrig. Då ska han inte ha det enligt min mening…

 3. 6 januari, 2009 at 21:41

  Ja, makulera hans pris, kräv tillbaka pengen och ge det till sjukvården i Gaza. Tyvärr finns det fler som inte förtjänade priset. ”Kriga först, fred/avtal sen” borde aldrig ge några priser.

 4. Sara G
  6 januari, 2009 at 21:42

  Oslo-processen var bara ett spel för gallerierna, Israel har aldrig velat ha fred. Aldrig! Däremot utöka sitt terretorium.
  Samtidigt som Peres lämnar tillbaka sitt pris borde man göra gemensam sak med fettot och Bilderbergaren Kissinger. Lika lite fredsvän som Peres…
  Nobels fredspris behöver återta sitt verkliga syfte, att prisa dem som SERIÖST arbetar för fred!

 5. momsa
  7 januari, 2009 at 10:54

  Nylig oppstartet gruppe på facebook krever at fredsprisen til Shimon Peres tilbakekalles. For alle interesserte: facebook.com, gruppens navn: Revoke the Nobel Peace Price given to Shimon Peres

 6. Enrique
  7 januari, 2009 at 11:28

  Vindarna vänder i Europa och världen. Rejäla handelsembargon mot Israel är en fullständig nödvändighet.

  Vi måste dessutom förbjuda all import av Israeliska varor.

  Jag lider med Palestinas folk.

 7. Per Andersson
  10 januari, 2009 at 20:20

  Det är en skam att man kan utdela Nobels fredspris till gangsters.
  Det tyckte jag då och det tycker jag fortfarande.
  Världen är alldeles för passiv mot dessa mördare.

  Herr Peres skulle sättas på ett plan raka vägen till krigstribunalen i Haag. Där han skulle få sitt rättmätiga pris.

  Livstid för folkmord..

 8. Yaffawi
  14 januari, 2009 at 14:32

  Det som sker är tragiskt. Många vågar inte kritisera Israel pga. ”antisemit”-saken sionisterna försvarar sig med. Det är lätt att bli svartlistad i denna värld.

  Off-topic, hur blir man medlem på denna sida? Jag har hittat articklar som beskriver vad jag tycker, men inte kan skriva.

  (Medlem? Alla har rätt att läsa och skriva kommentarer. / Jinge)

Comments are closed.