Korruptionsskandaler i Brasilien


Sveriges radio rapporterar på morgonen ”Brasiliens ex-president Lula da Silva förbjuds att kandidera i oktobers presidentval. Det beslutade Brasiliens valdomstol i natt. Lula är dömd för korruption och sitter i fängelse, men leder fortfarande opinionsmätningarna inför valet.

Da Silva har dömts för att ha tagit emot en trevåningslägenhet som muta av ett byggbolag, men hävdar själv att han är oskyldig. Han menar att det brasilianska rättsväsendet försöker hindra honom från att åter väljas till president i valet i oktober.

Lula da Silva leder opinionsmätningarna med 36% av rösterna, före den högerpopulistiske kandidaten Jair Bolsonaro.

Lula - frige 180411

Finns bevis för korruption?

Bakgrunden utgörs av en tidigare publicerad artikel som jag jag fått av Latinamerikaexperten Dick Emanuelsson, som stärkt bloggen med artiklar tidigare. Tackar varmt för detta. Dick bor i Honduras huvudstad Tegucigalpa med 1,2 miljoner invånare.
Trots avsknad av bevis har domsolsväsendet i Brasilien beslutat att Lula kan häktas nu. Han är den eldande i opinionsundersökningar inför presidentvalet i Brasilien.

Artikeln.
Nedan publicerar vi en översättning av förhöret som domaren Sérgio Moros genomförde i juli 2017 av Ignacio ´Lula´ da Silva. Har fått uppgifterna från Dick Emanuelsson och publicerat dem i en artikel tidigare. Frige Lula!Lula Libre! Free Lula!

Domaren Sérgio Moros förhör med Ignacio ´Lula´ da Silva:

SM: – Är lägenheten Er?
Lula: – Nej.
– Säkert?
– Säkert.
– Då är den inte Er, inte ens lite?
– Nej.
– Inte lite?
– Nej.
– Så Ni förnekar alltså att den är Er?
– Jag förnekar det.
– Och när köpte Ni den?
– Jag har aldrig köpt den.
– Och hur mycket kostade den?
– Inget.
– Och sedan när förfogar Ni över den?
– Sedan aldrig.
– Så den är inte Er?
– Nej.
– Är Ni säker?
– Det är jag.
– Berätta för mig: Varför valde Ni den lägenheten och inte någon annan?
– Jag valde den inte.
– Valde Er fru den?
– Nej.
– Vem valde den?
– Ingen.
– Och varför köpte Ni den?
– Jag köpte den inte.
– Gav eller skänkte de den till Er.
– Nej.
– Och hur fick Ni den?
– Det är inte min.
– Förnekar Ni att den är Er?
– Jag har redan sagt det.
– Svara på frågan!
– Jag har redan besvarat den.
– Förnekar Ni?
– Jag förnekar.
– Så den är inte Er. . .
– Nej.
lula
Lula: – Herr Domare; har Ni något bevis på att lägenheten är min, att jag har bott i den, att jag övernattat där någon gång, att min familj har flyttat in? Har Ni något kontrakt, en underskrift av mig (som styrker det), ett kvitto, en banköverföring, något?

Domaren: – Nej, det är därför jag frågade Er.
Lula: – Och jag har redan svarat.

Det är inte ett skämt, det är domare Sérgio Moros förhör av Lula Da Silva.


Dilma Rouseff untitled
Dilma Rouseff valdes av 53 miljoner brasilianer men avsattes av ett korrumperat parlament som inte kunde döma henne för korruption utan för ett administrativt fel när hon förde över anslag från ett ministerium till ett annat, vilket skett flera gånger tidigare av andra presidenter. Det blev förevändningen för att avsätta henne och inleda en omfattande privatisering ch ett närmande till USA, bland annat i form av gemensamma militär manövrar i Amazonas, riktade mot Venezuela.

Den 31 augusti 2016 avsattes Dilma Rouseff efter en omröstning i den brasilianska senaten med röstsiffrorna 61-20. Hon hade då haft chefsbefattningar inom offentlig förvaltning i 31 år, men hennes namn har aldrig förekommit i utredningar om oegentligheter.
36 av de 61 senatorer som röstade för att hon skulle avsättas har däremot redan dömts för korruption. 41 av de 81 senatorerna är föremål för pågående utredningar.
• Avsättningen av presidenten är en seger för en aldrig tidigare skådad allians mellan fyra politiska kraftfält: en grupp med korrupta politiker, förlorarna i det senaste presidentvalet, monopoliserade massmedier och det politiserade rättssystemet.
Kuppen i Brasilien är en guldgruva för kapitalet

Den brasilianska kongressens avsättande av den folkvalda och första kvinnliga presidenten i Brasilien, Dilma Rousseff ingick i USA:s plan för att återplacera den latinamerikanska högern i varje lands presidentpalats, som villiga allierade till USA. Därav kampanjen mot Venezuela och Nicaraguas regeringar och de personliga sanktioner som utfärdats av USA-myndigheterna, det obegripliga spektaklet mot Kuba som anklagas för en slags audio-terror mot den nyöppnade USA-ambassaden i Havanna. Detta ingår i en plan för att rulla tillbaka historien till det kalla krigets absurda och primitiva syn på demokrati och mänskliga rättigheter.

Brasilien har nu en korrumperad president

Avsätter Brasilien korrupte Temer – som man avsatte den icke-korrupte Rouseff?
DN skrev 18/5 2017 under rubriken ”Temer uppmanade till att tysta vittne” DN
Och 20/5 2017 skrev DN ”Trots att Brasiliens president Michel Temer avslöjats med att ha försökt muta talmannen till tystnad i en korruptionsutredning vägrar han att avgå.” Brasiliens president vägrar avgå

Temer
Göteborgsposten skrev också 20/5 2017 ”Enligt vittnesmål till Brasiliens högsta domstol har också presidenten tagit emot 4,6 miljoner dollar i mutor, rapporterar Reuters. Pengarna ska han ha tagit emot av köttpackningsjätten JBS innan han tillträdde sin post.” Göteborgsposten

Den cyniska rättsrötan och USA:s dubbelmoral
Denna tragikomiska rättsröta och domslut mot Lula för en lägenhet som aldrig har varit eller kommer vara hans är ett domslut som slår mot hela Latinamerika och den kamp som förts för nationellt oberoende och för rätten att varje land och folk själva, utan USA:s ingripande, ska kunna bestämma över sin framtid.

Domen är ett domslut mot alla progressiva och allt progressivt på den amerikanska kontinenten, mot Lulas och Dilmas ekonomiska- och socialpolitik som drog ur 40 miljoner brasilianer ur den fattigdom de fötts i. Som gav varje brasiliansk familj tre mål i stället för ett mål mat om dagen.


5 svar till “Korruptionsskandaler i Brasilien”

 1. Tycker väl utseendet påminner lite om den avsatte landshövdingen och wannabe socialdemokraten S Carlsson. Korrupt beteende från socialister är tyvärr inget ovanligt. De kan falla för frestelser som om det skulle kunna vara en möjlighet. Socialism som vi känner den i nutid är förlåtande. Förmodligen därför socialism bygger på humanism som i sin tur bygger på Jesu förlåtelse i det kristna budskapet i Nya Testamentet. Vad som hänt i Brasilien känner jag inte till alls. Kan bara lyssna till vad andra påstår.

   • Säkert är det så men i den socialdemokratiska miljö jag kommit att leva i är förtroende brutet. Tror inte heller jag är helt ensam om det. Det nya är att socialistiska och socialdemokratiska börjar bli ifrågasatta rent allmänt. Så var det inte förut, då var det folkliga rörelser med folkets förtroende. Den gamla arbetarrörelsen passar inte riktigt i den nya tiden? Gör ett besök på Åkessons valmöten så ser du själv att det inte endast är den rikaste tiondelen av befolkningen bland åhörarna. Kanske gäller även storstäderna? Jag vet inte.

 2. Domaren borde byta sitt efternamn från MORO till MORON. En välbetald och lydig Sérgio Moron, vill säga.
  Bankirvampyren vill inte att Lula ska kandidera och vinna valet. Hans styre passar inte bankirens agendor. Man iscensätter hela denna ”korruptionsteater”. I Lulas fall gick det inte med ”the honey trap” som t ex Assange. Så det blev lägenhetsaffär” istället. Det ironiska är att det är bankirvampyr-väldet som är korrupt och borde stå i den anklagade bänk. Maffian anklagar den rättfärdige och maffians media är med och spelar hejarklackar. Så även i Sverige.

 3. Från mitt SVT läsande:

  Forskning.
  ”– Har man redan förutfattade meningar, då kommer ju forskningen visa det som den så kallade forskaren redan från början bestämt.”
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/har-ar-forskningen-sd-inte-vill-se

  Jag kan inte annat än fullständigt hålla med. Det kan räcka nu med det falska samhällsforskandet. Det är fel och missbruka utbildningsväsende och vetenskapliga institutioner på det viset. Här vill jag se förändring där objektivitet sätts före åsiktsbildning. Man måste skilja vetenskap från politik om trovärdigheten för institutionerna inte ska erodera bort. Ett aktuellt exempel är Vetenskapsakademin. En flera hundraårig institution med högt anseende som som i den nya samhällsmiljön har kommit i fullständigt upplösningstillstånd där blotta existensen har blivit ett frågetecken. Var beredda på att valresultatet i slutet av nästa helg kan bli en kalldusch för hela det Stockholmsbaserade samhällsetablissemanget. Från vänster till höger eller från höger till vänster. Varsågod och välj själv.