Korruptionen i Sverige


[column width=”49%” padding=”2%”]
Igår kväll var återigen Janne Josefsson och Uppdrag Granskning i farten, den här gången gjorde man det hyfsat troligt att tjänstemän inom Göteborgs Stad spelade under täcket med en av stadens byggentre-
prenörer, tillsammans med det allmännyttiga Familje-
bostäder. Jag rekommenderar alla att se programmet, det finns givetvis på nätet.

Man kan antagligen säga en hel del om upplägget i Uppdrag Granskning, man använder dold kamera och gör sig själva till offer när vakter slänger ut dem från ett möte, något som man sedan skickligt utnyttjade i marknadsföringen inför programmet. Men den historia de berättar handlar om tjänstemän som villigt låter sig bjudas till byggföretagets VD:s lyxvilla i San Tropez, man lyckas dessutom visa för tittarna att det handlar om ekonomiskt skumrask i en kommunal förvaltning.

Byggmästaren och tjänstemännen är till första påseende respektabelt folk som sköter det de ska sköta, men när UG skrapar lite på ytan så förstår man att det handlar om grov kriminalitet och en kommun, Göteborg Stad, som inte har den mista kontroll över vad stadens tjänstemän pysslar med på betald arbetstid. Jag tycker inte att Uppdrag Granskning tydliggjorde hur många miljoner detta kan handla om, men kommunens tjänstemän har antagligen genom eget fiffel lyckats tillskansa sig miljoner.

Ser man olika fakturor flimra förbi i rutan så begriper man att det i slutändan rör sig om miljoner. Så långt är jag med, men hur det kommer sig att dessa män ännu inte är anhållna begriper jag inte. Det rör sig om både grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman, mutbrott och bedrägeri verkar också kunna bevisas, därför borde polismyndigheten försäkra sig om dessa personers medverkan i en kommande utredning. På ren svenska betyder det att de borde placeras i häkte under utredningen.

Göteborg Stad bör således redan idag lämna in en polisanmälan mot dessa personer för att få fart på utredningen. Väldigt summariskt kan man säga att det handlar om folk som i sin tjänst har att ta ställning till fakturor för uppdrag utförda av en entreprenör. Räkningarna som de godkänt har ofta gällt dubbla priset jämfört med andra entreprenörer, och samtliga

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]janne josefsson

tjänstemän tyck ha vistats i byggmästarens lyxvilla i San Tropez vid ett flertal tillfällen. Dessutom tycks samtliga fått om och tillbyggnader på det egna huset, eller barnens hus, utförda utan att ha betalt för det.

DN: SVT:s Uppdrag Gransknings dystra mutbild av Göteborg på onsdagen får kommunalrådet Anneli Hulthén (S) att gå i taket. ”De fakta som presenterades i programmet gör mig rent ut sagt rosenrasande”, säger hon i ett pressmeddelande. Privata byggen gjordes av byggmästaren men betalades av skattemedel. I programmet avslöjades graverande uppgifter som ger bilden av en misstänkt mutskandal. ”Om uppgifterna är korrekta måste vi gå till botten med varenda händelse som programmet tog upp. Det är anmärkningsvärt att detta dessutom verkar ha pågått under mycket lång tid”, fortsätter Hulthén.

Dessvärre så tror jag mig förstå att liknande händelser kan förekomma i många kommuner. Har man arbetat inom ett antal kommunala förvaltningar så har man också hört rykten. Sverige är nog inte så fritt från korruption som vi själva vill tro, den svenska hederligheten är bara en tunn fernissa i många fall.

intressant Tags : , , , , , , , , , dn ab ex1 gp12 t
[/column]


29 svar till “Korruptionen i Sverige”

 1. Det visar sig nu att Sverige är inte bättre än tex Ryssland o Grekland!.
  Men det intressanta är nu vad detta säger mej som invånare och skattebetalare i Göteborg, och vad jag tänker.
  Jag säger som så att, KAN DOM SÅ KAN JAG, vid första bästa tillfälle så kommer jag att fuska med skatten, jag kommer att ta första bästa svartjobbet mm.
  Det kanske inte framgår av texten jag skriver, men jag är ASFÖRBANNAD NU

  • Du hat helt rätt! man känner sig dumt att betala skatt som ska stulnas av kummun politiker och tjänstemän!
   korruption i Sverige har mycket utbred men allt sker i hemlighet, inte uppenbart som i Indien eller Grekland!

 2. Jag kan inte låta bli att dra på munnen eftersom jag bor i en kommun där de största skandalerna hittills är en anställd som stal ved från fälld kommunskog och körde den med kommunens bil samt en hög förvaltningschef som porrsurfade på tjänstedatorn under en tjänsteresa. Undrar vad som döljer sig under ytan?

 3. Jobbar inom bygg på tjänstenivå. Säger inte att alla gör det men jag har sett många exempel på mutor och korruption. Svartjobb är mer regel är undantag. Inte så att vitt blir svart utan man utför mycket svarta jobb med hjälp av svart arbetskraft samtidigt som man har ett vitt jobb som deklareras. Byggmaterial är det ofta en väldig förbrukning på. Rumäner, polacker m.m. jobbar som tättingar i 8-9 timmar om dan sedan åker de till ett svartbygge och jobbar 3-4 till som ”tack” för att man/bygget fick kontraktet/jobbet.
  Snälla Svensson, vi lever i ett globaliserat samhälle och våra gränser både moraliska och fysiska har försvunnit för länge sedan. Sluta banka er i bröstet och vifta med flaggan samt hävda att vi är bäst i värden.

 4. Det finns många sortes korruption. Ta t.ex. hur många släktingar som sitter på poster inom olika kommuner.
  Många gånger petar man in barn och släktingar och goda vänner fast de inte har någon kvalifikation.
  Det händer med alla partier men ett har haft makten i nära 70 år så det är smockat med deras folk på många ställen. Men man vill ju inte bråka!!!
  En vanlig människa.

 5. En bekämmande soppa, där kommunens höga tjänstemän framstod som nästintill 5-5:or. Som utan att blinka ljög reportrarna rakt upp i ansiktet. Det som kanske ändå är mest skrämmande- de funktioner för intern kontroll i form av en massa s k revisorer med fina titlar, de kunde inte hitta ens ett strå av korruption eller fel i allt detta. Börja med att BYTA UT dessa inkompetenta tjänstemän. Göteborg brukar kalla sig Sveriges framsida, men här passar definitvt beteckningen Sveriges (mörka) baksida bäst.

 6. KÄRA GÖTEBORGARE!! -Naturligtvis finns Göteborgs STAD. De många gatorna,
  -fantastiska Kungsports Avenyn! De låga och höga husen -finns charmiga Haga kvar? Och Ullevi Stadion.
  -Men när det gäller samhällsgemenskapen av, politiken med, er alla invånarna heter det Göteborgs KOMMUN. –Precis som det sades i TV-programmet. Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagstadgat, att alla våra politiska lokalsamhällen med dess respektive invånare inom samhällsområdet, alltså våra kommuner Sverige runt, benämns just kommun. Inte minst som kommunerna innefattar, både tät- stadsboende människor och landsbygdsboende och att man ju inte kan benämna landsbygd för stad. Att vi svenska folk INTE vill skilja på oss som människor. ..ni vet som hände sig 1900-talets Europa.
  -Att det här som kommunaltjänstemännen i gamla börshuset går runt och tyknar med, att benämna sin verksamhet för också Göteborgs ”stad”, är bluff och sketigt!!

 7. Helt klart intressant vad som pågår och det som kommer fram på sistone. Eller är det bara jag som inte sett eller brytt mig direkt. Det jag alltid trott om Sverige är förändrat för evighet nu. Så otroligt många händelser om tyder på dikaturisk regim. Lars Vilks föreläsning som blev stoppad. En invandrare som är arbetare som inte får rösta på SD utan blir utslängd från facket. Sune författaren som blev bortkastad från bloggsidan pågrund av legitima åsikter som medborgare i ett demokratiskt land. Listan börjar byggas på nu över hur pass korrupterat Sverige egentligen är på så många skickt. Jag är nästan chockad.

 8. Det här förekommer i varenda kommun i Sverige, det är bara storleken och omfattningen som skiljer mellan kommunerna och landstingen. En vanlig ”ingång” till kommunernas kassakistor är att inbjuda topptjänstemännen till medlemskap i loger av olika slag. Politiker är inte lika intressanta att bjuda in (framför allt inte vänsterpolitiker), valet är ju en osäkerhetsfaktor som kan störa affärerna.
  Att det ser ut så här har lett till att jag sedan länge anser att topptjänster i kommuner och landsting ska stå på valsedel så att vi som väljare kan bestämma vem vi vill ha och inte ha som t.ex. byggnadsförvaltningens chef, eller socialchef m.m.
  Utöver att vissa tjänstemanna jobb skulle stå på valsedeln så skulle ett mer utvecklat personval där ingen garanteras en plats vid grytorna har begränsande begränsa korruptionen. Det många inte har klart för sig, det är att den politiska korruptionen börjar redan vid val av valberedning.

 9. Tillägg. Vad vi också behöver är en lagstiftning där revirorena kan ställas till svars för att de inte gör sitt jobb. Som det är idag så anser de flesta politiskt tillsatta revisorer att deras uppgift är att skydda det egna partiet, inte att skydda och tillvara ta medborgarnas intresse.
  Det kanske skulle vara så att kommuner och landsting ska granskas av en utbyggd riksrevision.
  Köpta revisorstjänster är av ondo eftersom revisorsföretaget har alltid ett underläge, den fina maxim BIT INTE DEN HAND SOM FÖDER DIG råder. Ett bra exempel är ju Carneigie och de revisorerna.

 10. Ligger helt i linje med den ”Sossekultur” som råder i Göteborg. Detta är ytterligare ett skäl varför klåfingriga politiker inte skall ha en ofantlig ofentlig sektor.

    • Det är bara några få topptjänstemän som politikerna anställer och det är bara de absolut högsta cheferna. De i sin tur anställer de de ser sig behöva osv.
     Politikerna har inget inflytande på vilka som anställs i organisationen av cheferna. Det är faktiskt fullt jämförbart med näringslivet, där anställer styrelserna inte heller någon utöver VD:arna, övriga anställningar sköts av organisationen. Precis som i kommunerna.

     • Läs vad du citerade själv. Politiker är inte VD utan dessa motsvarar styrelsen. Det som motsvara VD är kommundirektören.
      Politikernas roll i detta bli i så fall att lyfta bort kommundirektören/kommunchefen om han hon inte gör det som ska. OM igen ingen politiker är vd. Dessutom är borgerliga doktrinen att politiker inte ska lägga sig i tjänstemännens arbete.
      Sen kan du fundera över topptjänstemännens politiska hemvist, de är sällan sossar, vänsterpartister eller miljöpartister.

      Begriper du nu?

      • Nu är du inne på aktiebolagslagen, förvaltningarna och nämnder är inte aktiebolag. Om du nu nödvändigtvis ska citera, så citera från rättverksamheten

      • För övrigt, den som sitter i styrelsen i ett kommunalt aktiebolag behöver inte vara politiker. Det är ofta folk utanför de politiska kretsarna som sitter i styrelsen trots att bolaget ägs av en kommun. Det är inte så sällan ordförande är hämtad utifrån med motiveringen att bolaget ska styras med professionella kunskap.

      • Det jag såg var exempel på saltade räkningar som förvaltningarna betalade, förvaltningar är inte aktiebolag. Här var det kommunala tjänstemän som felade.
       Familjebostäder är däremot ett aktiebolag och inte en förvaltning, givetvis gäller aktiebolagslagen för aktiebolag. Det framgick också att FB betalade för jobb som inte var utförda. Här var det företagstjänstemän som felade
       Men vad du gör är att sammanblandar bolag och kommunal förvaltning.

       Men om du inte har noterat det så har jag i ett tidigare inlägg pekat på revisionernas brister. Den andra och allvarliga i både förvaltningarna och bolaget är den bristande på internkontroll.
       I båda fallen är det VD och kommunchefen som har till ansvar att internkontrollen fungerar.

 11. Sånt här är vanligare än man först vill tro och förekommer inte bara i kommuner utan överallt mer eller mindre. Har själv sett folk som lyfter skapliga månadslöner på en nivå där pengar borde vara deras minsta problem falla för frestelsen att kunna kamma hem några extra miljoner när dom tror att ingen tittar. Ofta är det i upphandlingar mutor förekommer, men det är minst lika vanligt med fejkfakturor som attesteras av Alte Kameraden.

  Tittade bara med ett halvt öga på programmet eftesom jag fikade med en bekant samtidigt, men killen med ögonfransarna från FB var fördjävla underbar, vilket nylle när dom gick runt på vindarna och kollade råsponten.

 12. Detta ær bara ett område, hoppas dom kollar upp fordonsupphandlingar:)

 13. Nu har jag sett UP för andra gången. Det är uppenbart att du inte har sett det utan kör något allmänborgerligt trams mot sossarna. Om du tittar ska du se att det är hela tiden mellannivåernas tjänstemän som fuskar och högre instanser av tjänstemän som döljer och skyler över bristerna både i bolagen och förvaltningar.
  T.ex. går det inte information om oegentligheter från VD,n i Familjebostäder till vare sig styrelsen i familjebostäder eller Förvaltnings AB Framtiden, Göteborgs stads koncernbolag för de allmännyttiga bostadsbolagen.
  Även i den kommunala förvaltning mörkade högre tjänstemän hur det låg till, gemensamt för förvaltningschefen för idrotts- och föreningsnämnden och VD för Familjebostäder var att de höll sig undan och inte svarade på Josefssons frågor.
  Ingenstans i programmet framgår det att det är politikerna som felar och fuska utan det är tjänstemän, mångårigt heltidsanställa tjänstemän.
  Det framgår också av Stadsrevisionen att det saknas eller brister i handlingar och dokument och att de har konstaterat det finns skäl för polisanmälan, det signifikant är att även Stadsrevisionens tjänstemän skyller i från sig i ärendet och säger att det är inte dras sak att anmäla oegentligheter till polisen.
  Det är mellan 3 till 4 nivåer av högre tjänstemän som inte vet något eller aktivt mörkar, döljer och friserar hur det ser ut i respektive företaget och förvaltning
  Rimligtvis bör nu förvaltningschefen och några underhuggare få gå. I Familjebostäder bör VD,n och några till också få gå.
  När flera nivåer tjänstmän jobbar på att undanhålla styrelserna nödvändig information och kunskap eller aktivt desinformerar, oavsett om det är privat eller offentlig styrelse, så är resultatet förödande,
  För övrigt spelar det inge roll för mig om kommun är borgerligt eller sossestyrd, det är lika illa när sådant här sker oavsett politisk ledning
  Men till syvende och sist, du har inte i stort sett inte nämnt Allbäck, mannen bakom saltade räkningar, bestickning och mutor. Är hans agerande acceptabelt, vad anser du.

  • Om organisationen mörkar och manipulerar hur stor är då möjligheten att styrelsen får reda på adekvat information. Styrelserna kan mycket väl ha tagit de beslut och gjort allt enligt vad som krävs, och tjänstemanna organisation har gjort allt för att hålla styrelse och politiker utanför. Eller som några bekanta sa, Vi lägger fram det som passar oss (en riksdagstjänsteman och en kommuntjänsteman)

   Jag har flera gånger pekat på att revisionen och internkontrollen i kommuner och företag behöver förbättras och stärkas eftersom de är den enda instans som kollar av konto för konto. Till styrelserna går det oftast starkt komprimerade sammandrag från VD och lite mer utfylligare revisorsrapporter (ibland kan de sistnämnda också vara undermåliga)

   Men än en gång, har förvaltningchefen och VD och nivåerna under undanhållit, manipulerat och dolt saker, så har de ju de facto bedragit sina styrelser.
   Det har kommit anonyma brev om missförhållande till både förvaltningschefen och VD,n men inte till styrelse och politiker. När det gäller förvaltningschef så är det en offentlig handling som kanske bara har blivit diarieförd men inte avrapporterad till politikerna. Brev till VD,n behöver inte vara offentlig handling, (aktiebolagslagen) men inte heller från henne behöver det ha gått vidare till styrelsen.
   En polisutredning kommer med stor sannolikhet visa på att styrelserna har blivit förda bakom ljuset och utsatta för brott av tjänstemän och en entreprenör.

   En bra bok är Ämbetsmannaväldet av Hans Lindblad. Den handlar om hur tjänstemän manipulerar, döljer och lurar politiker.

   • Klippt ur expressen.
    ”Expressen/GT avslöjade även att det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder hade nåtts av två anonyma brev, ett 2005 och ett 2008, med samma anklagelser: En viss byggmästare Göteborg mutar utpekade tjänstemän i kommunens tjänst.
    Samma uppgifter med samma anklagelser fanns också i ett anonymt flygblad som spridits i västra Göteborg.
    Det fanns alltså fem brev med detaljerade uppgifter om hur en utpekad byggmästare i Göteborg mutar och smörjer namngivna tjänstemän i kommunens förvaltning och i ett kommunalt bolag.”

    Eller som det står i DN
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/anonym-mutanmalare-vi-har-ett-stort-problem-1.1085817

    Tomas, i tidning efter tidning har det stått om anonyma brev, jag har inte sett en enda uppgift om avsändare. Om du kan uppge i vilka tidningar det stod vilka som skrev till Familjebostäder och kommunens Idrotts och föreningsförvaltningen så bör du göra det.