Köp MIG eller SUCHOJ istället


Idag skriver Mattias Gardell en debattartikel i Aftonbladet som handlar om realiteterna för Jas 39 Gripen, något som också innefattar flygplanets framtid.

Mattias Gardell/AB: ”Ett riskfyllt uppdrag”, skriver Svenska Dagbladet. Inte på grund av det militära motståndet från det libyska flygvapnet, ty det existerar inte. Då Sverige ingriper för att understödja en redan upprättad flygförbudszon över Libyen har Gaddafi inga flygplan kvar. Riskerna är ”kommersiella”. Insatsen inleds samtidigt som Indien skall fatta beslut om upphandlingen av 126 stridsflygplan till ett uppskattat värde om 65 miljarder kronor. Indien väljer mellan Gripen och konkurrenterna F-16 Fighting Falcon, Boeing F-18 Hornet, Eurofighter Typhoon och Dassault Rafale, som samtliga satts in i Libyen. För Saab och övriga industrier bakom Gripen vore ett indiskt köp ett välkommet genombrott.”

Rätt så många svenskar tycker som undertecknad, vi borde inte tillverka ett eget flygplan. Det blir nämligen dyrt, mycket mycket dyrt. Utvecklingen tar tiotals år och hela tiden är det på löpande räkning, det kommer med andra ord på skattsedeln. Vi har inte heller någon glädje av det, försök att få tillträde till en militär flygplats för att du vill fotografera ett JAS-plan, eller klappa på det som om det vore en byracka. Det blir en monumental tvärnit som mycket väl kan innebära något dygns sovplats på ett närbeläget häkte.

Men visst, när vi har kastat bort hundratals miljarder på att utveckla kärran och sett den falla från himlen likt ett höstlöv i direktsänd TV, ja då är det dags att tjäna pengar på eländet. Men det är inte vi skattebetalare som tjänar dessa slantar, det är SAAB:s ägare Investor AB och familjen Wallenberg. För det är så det förhåller sig i praktiken, skattebetalarna betalar utvecklingen av planet och sedan tar familjen över när det ska tjänas pengar på den fotogenluktande jordfräsen.

Och däremellan så ska det uppenbarligen lekas krig, men ett krig som enbart får bedrivas mot Libyens flygplan som redan är förstörda. Så Gardell har helt rätt, vi kommer in på banan när loppet redan har gått, och det är väl en jämrans tur egentligen så många miljarder dessa plan kostat oss alla.

Personligen anser jag att vi borde köpa ryska flygplan, de är byggda för hårda tag och en situation som motsvarar den vi har på våra breddgrader. Dessutom blir det betydligt billigare och utöver det så får vi prestanda som vida överglänser Jas 39 Gripen. Sedan slipper vi bli lurade av SAAB och Investor, något som gör det möjligt att satsa slantarna på sjuk- och åldringsvård istället. Nej jag vet, det är lite sanslöst att inbilla sig att nuvarande regering skulle satsa på sådant…

it , , , , , , , ab1 ex1 dn12 svd12 ekot gp


13 svar till “Köp MIG eller SUCHOJ istället”

 1. När det någon som har siffror på vad JAS har kostat i utveckling? Antar att det är en hisnande summa, mer än man vill veta. Och vilken prislapp har JAS när andra länder köper in dom?

 2. något man för tänka på är att Gripen, vad jag vet, bara konkurerat mot amerikanska/västerländska plan, för när man läser ”en ny gripen deal på väg med Jingistan” så får man se en lista över konkurenter och deras prestanda, MIG och SU planen omnämns ej.

  sen har alla plan fördelar m.m, gripen togs fram i en tid då Sverige sade sig vara neutralt, hade vi köpt plan av staterna hade säkert ryssen sett rött och vice versa.

   • yea, orkade inte rabbla upp alla länder Sverige försöker/försökt få en deal med, så det fick sammanfatta dom:)

    sen är MIG en förkortning för Mikoyan som är en förkortning för Mikoyan-and-Gurevich:)

    men det som jag tror avgör att vi kör gripen i nu tid är flera saker, pengarna att skaffa nytt, nästa gång sverige behöver plan så kommer det inte nödvändigtvis vara ett SAAB, om inte nästa SAAB-fighter får ner priset/flygtimme REJÄLT jämfört med konkurrenterna:)

    • glömde även att tillägga att vi kommer nog aldrig att köpa ryskt så länge våra regeringar kommer smöra för NATO

 3. Jodå, men sossarna är lika galna, och det var de som började..

 4. Acka ja.

  Ryssarna (sovjeterna) har alltid haft duktiga,välutbildade tekniker/ingenjörer och teoretiker.

  Deras lösningar har väl inte alltid premierat bekvämlighet eller lätthet,men det har fungerat vid minus 45 osv.

  Nasa har väl köpt deras patent/lösning? för rymdmotorer?

  Så varför skulle dom vara sämre nu? (Ryssarna)

 5. Ett ryskt köp blir inte så billigt som man tror

  MIG 35 ca 55M$
  SU 35BM ca 65M$

  kostnad per flygtimme kommer dock att bli dyrare då de är tvåmotoriga till att börja med. Sen har ryssarna ett episkt dåligt track record när det gäller att redovisa hela kostnaden vid köpet. Indierna är mer en lovligt missnöjda och har på senare tid gjort en del uppmärksamma köp av USA och har ett par fler på G.

  Kuriosa: Priset på en P-51D Mustang i dagens penningvärde är ca 500,000 USD, det får du inte flygplan för idag.

  • Eftersom MIG är ett jaktplan & SU är ett attackplan så behöver vi alltså köpa båda om vi ska ersätta JAS. 120 M$ typ 750 M Kr är vad ett JAS kostar. Jag ser inte kostnads besparingen utan mer kostnads ökningen då vi måste ha pilotutbildning & service på 2 ryskutveklat plan istället för 1 svensktutvecklat.

   Och enligt kallekula så ökar ju kostnad per flygtimme oxå.

    • Tja kanske. Gjorde lumpen som flygmek ( draken ) och blev rätt imponerad över SAAB-teknikernas lösningar. Tråkigt bara att allt går ut på att döda, men då -79/80 såg inte världen ut riktigt som idag! Då handlade försvaret om ; just det försvar, med våra utspridda landsvägsbaser och kamoflerade uppställningsbaser mitt i skogen. Smart! Men idag skäms man nästan, skicka soldater till Afghanistan, vafan, dom hade mer hjälp av Svenska Afghanistankomite`n än soldater. Och nu åker man till Libyen på en 200 milj reklamkonto, MEN det värsta är att det finns en svenskutvecklad klusterbomb till JAS! FY FAN säger jag bara, finns inget värre, dödar urskiljningslöst. Den ska bara bort ur Svensk vapenindustri pang nu på en gång. Skäms era jävlar som tog fram den! Ja jag vet bomber och granater är inte heller bra, men just klusterbomber är som minor, speciellt blindgångare. Stackars satar som ska plöja sin åker 10 år efter konflikten! Dessutom ville Sverige inte skriva på avtalet om förbud mot just dessa!
     Jag skäms!