Könsneutrala Toaletter?

Igår skrev Carin Jämtin och Dag Larsson en debattartikel i DN med rubriken ”Inför könsneutrala toaletter och kommunala hbt-boenden för äldre”. En klart klämkäck artikel såhär under prideveckan, en artikel vars rubrik dryper av populism. Man skriver att man gärna ser ett speciellt hbt-borgarråd med särskilt ansvar för hbt-frågorna.

Problemet med artikeln är att de bägge skribenterna uppenbarligen har slickat på sitt finger, antagligen i närheten av Tantolunden eller Sergels torg. Sedan har de satt upp det i luften för att se om vinden blåste från något håll. Det gjorde den nu inte därför tänkte det att vinden skulle få lite hjälp av dem själva.

H och B-folket känner jag en del av, T-folket vet jag inte därför att, om någon man i min omgivning klär sig i kvinnokläder så är det i alla fall inget jag känner till. Men jag är övertygad om att alla bokstavskombinationerna klarar sig med de toaletter som redan finns. Möjligen kan det vara jobbigt för en manlig transa att kliva in på damtoaletten när han är klädd som kvinna, men han får väl träna på saken. Kvinnor klädda som män får väl låtsas att göra ”det andra” på muggen så de kan stänga om sig. De får av lätt insedda skäl svårt att stå vid urinoar-rännan bland män utan att väcka viss uppmärksamhet.

Samtidigt så kan jag inte annat än häpna över hur den socialdemokratiska politiken utvecklas, eller snarare stagnerat. Denna vecka är det hbt-toaletter, nästa vecka är det spelemansstämma på Skansen, då vill de väl ha spelemanstoaletter.

i , , , , , , , ab dn svd ex t

  13 comments for “Könsneutrala Toaletter?

 1. 29 juli, 2010 at 09:30

  Du gillar väl inte muslimer heller va ?? Eller ”invandrare” ??

  Det jag vänder mig emot är populismen, jag tycker att HBT-folk ska ha samma rättigheter som alla andra. Men det är respektlöst av dessa politiker att skriva som de gör. Det handlar om grovt röstfiske, de snarare försvårar för HBT-gänget än underlättar. Bland annat så kommer reaktioner som din, men det var oxo den enda kommentaren jag släppte fram i den genren…

 2. nature
  29 juli, 2010 at 10:12

  Ahh … Visst kan HBT- rörelsens framfart samt påverkan på samhället vara tröttsam. Men naturligtvis helt harmlös. De förnyelser olch landvinningar av samhället som rörelsen har lykats med har ju dels inneburit många lättnader för oss alla; och då tänker jag på det stora flertalet av heterosexuella i och med att taket har höljs rejält vad gäller acceptansen runt fetischer och människors diverse sexuella (lagliga) böjelser – vi har alla en fetisch, det gäller bara att hitta den! Dels så utgör inte en rörelse som handlar om frigörelse för människors kärlek ett hot (alls) på samma sätt som en rörelse som bygger på rädsla, förakt samt hat! En rörelse som vill uniformera befolkningen. En rörelse som vill inskränka samhällsmedborgarna till att bli mer homogen. Så jag låter förslag från F! (samt hbt-folket) om att män skall kunna heta ÅSa och kvinmnor skall kunna heta Åke, rinna av mej – likaså med unisextoaletter. det senare är kanske inte lika kontroversiellt, kanske?

  Inte kan någon vettig människa med fog hävda att HTB-rörelsen hotar oss? Möjligen konservativa värderingar men det är ju en merit!!

 3. 29 juli, 2010 at 10:14

  För att hålla kostnaderna nere i toalettfrågan så föreslår jag att ett tredje begrepp införs. ”Damer” ”Herrar” och ”Övriga”. Men samtidigt undrar jag vart all vettig samhällskritik har tagit vägen? De rödgröna lär inte vinna några val på sina korkade utspel. Vad ska vi exempelvis göra för att hemlösa skal få en bostad? Det finns massor med viktiga samhällsfrågor!

 4. Martin
  29 juli, 2010 at 10:49

  På jobbet började någon på eget bevåg könssegregera. Jag tog ned de hemgjorda skyltarna. Men på krogen och andra platser kan jag acceptera könssegregerade toaletter, mest för att jag vill ha kvar pissrännan! :) Men där sådan inte finns, finns heller ingen anledning att segregera.

 5. Nyfiken
  29 juli, 2010 at 11:37

  Vi har växt upp i familjer som delade en toalett och könsneutrala toalett är inte så radikal koncept
  Människor upplever svårighet och problem i könssegregerade toaletter , föräldrar med olika könade barn kan inte följa de i en könsuppdelade toalett , en mor med sin son och en far med sin dotter

  Könsneutrala toaletter är som en stall låsbara toaletter tillgängliga för alla människor av alla kön , könsneutrala toaletter är renare än könsspecifika toaletter kanske för att människor är medvetna om sin renlighet i gemensamt utrymme
  Könsspecifika toaletter är inte säkra för många transpersoner

  Könsneutrala toaletten är den mer säkra pga den är en offentlig plats och kvinnorna känner sig inte ensamma , de också undviker obekväma situationer
  En kvinna som definiera sig som en människa då borde hon gå på männens toalett

  Men om detta skulle bli en verklighet då kommer Sverige att få problem med vissa invandrare grupper tillexempel muslimer och de kommer säkert att kräva en egen toalett , det finns muslimer som hellre kissar i sina byxor än att gå in i in könsneutral toalett

 6. 29 juli, 2010 at 11:45

  Säga vad man vill om sossarna, men nog är de bra på det här med det folkliga. :-) Ja, det vill säga allt folkligt utom att hitta tillbaks till sina ideologiska rötter, vilka man tycks ha tappat bort till förmån för kortsiktiga populistiska utspel.

 7. 29 juli, 2010 at 13:23

  Det är märkligt att en sådan här bloggning drar till sig så många skitkommentarer? 6-7 raderade…

 8. 29 juli, 2010 at 13:50

  Jag undrar mest hur skyltarna på toalettdörrarna skall se ut på könsneutrala toaletter. Det måste ju tas fram en tredje variant då. För att ha de gamla man- och kvinna-bilden är ju diskriminerande också.

 9. Jakob
  29 juli, 2010 at 15:11

  Rena dumheter att hålla på att behandla HBT-personer som några slags aliens som samhället måste anpassas till för att de ska överleva i det. HBT-boenden? Vafalls? Tror inte politikerna att HBT-personer klarar av att leva med icke-HBT-personer eller vill de klumpa ihop dem på samma ställe så de vet var de är? Segregering leder sällan till något bra, vare sig det gäller inkomst, ursprung eller sexuell läggning.

 10. Christer W
  29 juli, 2010 at 15:56

  Äh, det räcker väl med ett hål i golvet. Könsneutral som attan.

 11. 29 juli, 2010 at 20:05

  Larvig uppförstoring av ett ickeproblem enligt mig. Den som känner sig kränkt av skilda toaletter ska uppsöka psykolog och skaffa sig lite perspektiv på tillvaron. Det här är riktigt påhittade problem. Det finns viktiga frågor att arbeta med, men varför när man kan ha roligt på jobbet istället?

  • nature
   30 juli, 2010 at 08:37

   Och ja råder dem till att UNDVIKA en psykolog; justr för att ”lite få perspektiv på tillvaron”.

 12. Micke W
  29 juli, 2010 at 22:40

  Är det så svårt känner( man,kvinna) sig som en man så går man på männens toalett annars den för kvinnor.
  Själv har jag inte några problem med att kvinnor springer på herrtoaletten vilket förekommer ofta på populära ställen
  i Stockholm när det är lång kö hos damerna.

  Varför skall det vara så speciellt med HBT personer ibland så går det till överdrift med sexuell tillhörighet vi är väl bara människor?

Comments are closed.