Kommer Wall Streets protester nå Rosenbad?


Alltfler börjar uppfatta att talet om kris i både USA och resten av världen egentligen är ett sätt för att starta en förmögenhetstransferering från dem som inte har till dem som har, precis som här i Sverige. Men på vissa ställen så reagerar folk och demonstrerar, så i Europa och nu också i USA.

Ekot: ”På södra Manhattan i New York har nu 700 demonstranter gripits. De protesterade mot det som de kallar ”girigheten i den amerikanska finansvärlden”.

Demonstranterna har sagt att de inspirerats av den ”arabiska våren” och att de protesterar mot att pengarna i USA går till finanshajarna istället för till vanliga människor. De protesterar också mot orättvis behandling av minoriteter i USA… …Liknande protester som den på södra Manhattan har börjat sprida sig till flera andra städer i US, Boston Chicago och San Francisco till exempel.

Kärntruppen bakom aktionen mot finanshajarna på Wall Street har sagt att de tänker stanna kvar i en liten park, Zucotti-parken, på södra Manhattan hela vintern.”

Här i Sverige har det visat sig att Sjunde AP-fonden har fått leka affär med våra pensionspengar, de har tidigare haft starka restriktioner för vad och hur mycket de fick ta risker, regler som regeringen har luckrat upp. I praktiken har det betytt att de lånat pengar med egna aktier som säkerhet, och när de nya investeringarna gått fel så tar man av det gamla innehavet för att betala lånen. Det betyder att vi som haft våra slantar i Sjunde AP-fonden har förlorat en betydande del av våra pensionspengar, man talar om tjugo miljarder kronor.

Skulle man istället besluta sig för en extraskatt på en procent för den rikaste hundradelen av varje lands innevånare så skulle den ekonomiska krisen försvinna lika snabbt som någon kan knäppa med fingrarna. Men det aktar sig politikerna för mycket noga, istället släpper man in dem i de statliga bolagens styrelser som här i Sverige. Marcus Wallenberg är nu ordförande för LKAB, en händelse som hämtad ur en av Noréns pjäser. (forts nedan..)

I USA har regeringen satsat allt på att kriga mot Islam, ett krig som Obama fortsätter och till och med expanderar. Idag läste jag i tidningarna att USA är i full färd med att bygga hemliga flygplatser i Afrika, allt för att kunna sprida sina dödliga bomber effektivare. I USA har demonstranterna på Wall Street uppmanat börshajarna och deras underlydande att ta till en gammal beprövad metod när ekonomin är i svajning, man har tecknat plakat med uppmaningen att hoppa, precis som de gjorde vid depressionen. Talkörer har ekat, Jump, Jump, Jump…

Vi borde själva samlas utanför Rosenbad i morgon och uppmana regeringen att lämna byggnaden, vi är ju trots allt lite mer stillsamma av oss här i Sverige sägs det.

it Andra om: , , , , , ekot ab1 e24 ex1 svd svt dn


7 svar till “Kommer Wall Streets protester nå Rosenbad?”

  1. Härligt att klasskampen tar fart i USA. De ekonomiska och sociala klyftorna har ökat sedan många år.
    Enligt uppgifter i den mycket auktoritativa ”Economic Report of the President” (Table B-33) år 2011 har medianlönen ej stigit på drygt 35 år. År 1974 låg den 324 US Dollar i veckan, i justerat dollarvärde, medan den låg på 297 US dollar år 2010, dvs. en minskning med drygt 13 %. År 2001 ägde den rikaste 1 % av befolkningen fyra gånger mer än de 80 % som har minst tillgångar. Denna rikaste procent äger lika mycket aktier som den återstående 99 % av befolkningen.
    Vi behöver ett annat ekonomiskt system än kapitalismen. Synd att inget riksdagspartt på allvar arbetar för det, eller hur…