Kommer Tolgfors tvingas avgå?


Idag fortsätter den nyhet som Ekot presenterat, uppgifterna om att Sverige aktivt hjälpt till att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Den svenska kontrollmyndighetens generaldirektör, Andreas Ekman Duse, har trots sitt förnekande till och med suttit med vid förhandlingarna för att hjälpa till att genomföra affären. Sten Tolgfors har ingen kommentar till den uppgiften..

Ekot: ”Här på ISP kontrolleras att lagen om krigsmateriel följs. I Sverige är vapenexport förbjuden om man inte får ett särskilt tillstånd av just ISP.

Eftersom ISP är en tillsynsmyndighet får tjänstemän här inte delta i förhandlingar och hjälpa till vid vapenexport-
affärer, säger Jan Erik Lövgren som är vice general-
direktör på myndigheten.

– Då skulle man blanda ihop sina roller. Vi har ju en uppgift att vara kontrollerande, säger Jan Erik Lövgren.

Så ni sitter inte med från ISP vid förhandlingar och ger förslag på hur man kan lägga upp en affär för att man skulle kunna få ett godkännande? – Nej, så fungerar det ju inte. Så fungerar det alltså inte, enligt vice general-
direktören.

Men Ekots granskning visar att det är precis så det fungerar.

Hemliga dokument avslöjar att ISP:s högste chef, generaldirektören Andreas Ekman Duse, suttit med i förhandlingar om den vapenfabrik som Sverige och myndigheten FOI planerar att hjälpa den saudiarabiska diktaturregimen att bygga.”

Samtidigt betyder detta att trycket delvis faller av den tidigare socialdemokratiska regeringen, nu visar det sig att den borgerliga regeringen är, och har varit höggradigt involverad i dessa skenmanövrer ända från dag ett. När Ekots reportrar slänger åt försvarsministern lite rep så är det första han gör att linda det runt sin egen hals.

Idag kan vi dessutom på goda grunder anta att Ekots undersökande reportrar har med på lager i denna soppa, och jag tror att min fråga i rubriken snart kommer få sitt svar.

it Andra om: , , , , , , ekot svt1 dn12 svd12 ab123


13 svar till “Kommer Tolgfors tvingas avgå?”

 1. Jag hörde helt kort en kommentar av Gustav Fridolin som suttit med 2005 då det ”första” avtalet avhandlades av riksdagsledamöter. Han sa att de borgerliga och sossarna menat att detta första avtal inte bröt mot lagen, men att han själv varit emot det. Som jag uppfattar det rentvår det V och MP som inte var med på tåget alls, plus möjligen S som bara var med och genomdrev det första avtalet som alltså inte var olagligt, till skillnad från de avtal som tillkom senare och som handlade om konkreta varor och tjänster. Detta senare kan endast tillskrivas nuvarande (skit)regering. Men den borgerliga pressen lyckas väl klistra på det på S ändå kanske.

 2. Började inte sammarbetet med Saudierna under den S-ledda regimen?

  • Absolut! Men vapenfabriken (missilfabriken) skapades under det borgerliga styret, och det är inte (S) som ljugit sig fram, de har hela tiden medgett sin medverkan. Senast igår i SVT bekände Löfven partiets synder. På (S)-tiden rörde det sig knappast om missiler ens.. Men borgarna har ljugit och Reinfeldt/Tolgfors vägrar att svara på frågor.

   Så den gubben gick inte! Sorry!

  • Även om det var under S som avtalet startade så har regeringen haft chans att ändra det beslutet. Måhända hade det blivit diplomatiska påföljder av det men vi borde inte hjälpa en diktatur att bygga vapen.

 3. Det enda som egentligen är intressant är om konstruktionen kom till enbart för att alliansregeringen ville slippa en besvärlig intern konflikt. Eller annorlunda uttryckt: gick FP och KD med på att inte riva upp avtalet så länge Sveriges förehavanden i Saudiarabien mörklades på detta sätt?

  Att Sverige exporterar vapen till sådana diktaturer är en sak. Visserligen förfärlig men ändå öppet redovisad och laglig. Men en helt annan, och inrikespolitiskt mycket värre, sak vore om Sveriges regering på fullt allvar låtit mörklägga affärerna bara för att till varje pris undvika missklädsam oenighet mellan samarbetspartierna.

  I så fall tycker jag inte att det bara handlar om Tolgfors avgång. Största hederstappet gör ju Björklund och Hägglund, om det nu är på det viset att de faktiskt låtit sig köpas med det upplägg som beskrivs.

 4. När Jan Björklund (FP) intervjuades SVT lät det på honom som att det var en nyhet, att han inte hade en aning om vapenfabriken i Saudiarabien.

  Kan det verkligen vara så att moderaterna har hållit vapenfabriken hemlig för FP, eller bluffar björklund?

 5. Klart att Tolgfors måste ta på sig ansvaret och avgå. Visst försöker Moderaterna hålla varandra om ryggen men att försöka tiga ihjäl en skandal av den här digniteten med hänvisning till sekretess borde rimligtvis vara omöjligt i en demokrati.

  Även de allra mest lojala M-väljarna torde ha svårt att acceptera att Tolgfors ska finnas med i laguppställningen i fortsättningen. Sen är ju frågan hur mycket resten av partiledningen kände till…

 6. Denna lilla storm i vattenglaset kommer nog snart att lägga sig. Jag är sannerligen ingen vän av Alliansen, men av vad jag hittills tagit del av tycks Ekot gjort en höna av en fjäder. Här kommer inga huvuden att rulla. Det finns väldigt mycket allvarligare saker som regeringen håller på med inom utrikespolitiken. Som deltagandet som aktiv krigande part med Nato i Libyen, tex. Men den diskussionen får vi ta i en lämpligare tråd.

 7. – Det här är ett samarbete som inleddes före vår tid i regeringen.
  Den meningen kommer vi att höra tills alla ”vet” att det var socialdemokraternas fel.