Kommer folk att hoppa från fönstren på Wall Street nu?


Nu verkar det bara vara timmar kvar innan Lehman Brothers i USA måste lämna in begäran om konkursskydd i New York.


DN:
”Förberedelser gjordes sent på söndagen, svensk tid, inför ansökan om konkursskydd för den krisdrabbade investmentbanken Lehman Brothers, skriver BBC. Det skedde sedan den sista spekulanten, Storbritanniens tredje största bankgrupp Barclays, dragit sig ur samtalen om att köpa Lehman. – Det är det absolut värsta jag har sett under hela min karriär och det finns risk att flera stora finansinstitut kommer att kollapsa, säger den förre amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan till ABC.”

Att ett flertal amerikanska finansinstitut är på fallrepet borde oroa oss här i Europa. Vår ekonomi är i högsta grad beroende av USAs och man ser det redan på bilindustrin som ställt in nattskiften i Trollhättan och Göteborg. Tusentals personer är på väg till a-kassan och ett utanförskap, som vår regering brukar kalla det.

Det började med bolånekrisen där de amerikanska skattebetalarna plötsligen fann att staten blev ägare till banker, något som alla nyliberaler måste ha haft mardrömmar om. Men det är så det fungerar, när kapitalismen är på fallrepet så får befolkningen ta över ansvaret. När samma ekonomiska system blomstrar så vill de inte släppa ifrån sig en femtioöring, då är det brösttoner som gäller om medborgarna har synpunkter.

Vore det inte för allvarligt med denna ekonomiska kris så skulle jag givetvis gnugga händerna i förtjusning, men tyvärr så är riskerna med denna händelseutveckling alltför stora som rubriken antyder. Nu kommer vi allt djupare in i recessionen och det som står för dörren är i värsta fall – depression. I så fall kan landets löntagare vinka adjö till de pensionspengar vi tvingats placera på börsen i

bankkris

vårt pensionssparande. En stor del av våra surt förvärvade pensionspengar är placerade i aktier och olika fonder, inte i guld och skog.

Detta har regering och riksdag beslutat, inte med oss löntagare framför ögonen, utan för att stimulera marknaden. En stimulans som möjligen har skett i tron att marknaden alltid är bäst när det gäller penningförvaltning, något som slår stenhårt mot pensionsspararna den dagen det kommer att bevisas vara fel.

Vad folk på Wall Street gör nu struntar jag i, de har agerat av egen fri vilja. Vi andra som tvingats bli aktieägare är det mer synd om. Får man inte stopp på denna utveckling i USA så är det snart dags att timra sig en koja i de värm-
ländska skogarna, mycket snart dessutom.

AB1 DN123 SvD123 Dbl Pol1 it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Lehman Brothers, Finanskris, Bolånekris, Wall Street, Recession, Kapitalism, Pensioner, Pensionssparande, Marknaden, Politik[/tags]


21 svar till “Kommer folk att hoppa från fönstren på Wall Street nu?”

  1. Har svenska staten lån tagna hos Lehman brothers och kan dessa komma att krävas in för att täcka underskott i en konkurshantering?
    Jag vet inte hur statlig lånehantering fungerar men Persson var ju på Wall Street och tiggde om lån på nittiotalet när vi krisade här hemma.

  2. Merrill Lynch säljs och Lehman Brothers går i konkurs, och USA har en presidentkandidat som själv säger att han ”inte är bra på ekonomi”, men ekonomin ordnar sig nog om de bara får starta ett par nya krig.

  3. Pust!
    TUR att man flyttat och tömt ALLA fonder och satt in rubbet cash på Riksgälden! Rädda vad som rädas kan! Nu har vi endast några aktier kvar till Mobispine! Som lär bli nåt!

  4. Kapitalismen klarar sig bara man släpper den fri. OCH räddar den med socialistiska medel när den havererar.

    Fantastiskt.

  5. Håller med Lakarn.
    Kapitalismen fungerar bara i goda tider, om man inte är miltonare förstås. För då anser man ju att en lågkonjunktur är renande för folket.

  6. Att säga att kapitalism bara fungerar i goda tider är fel, konjunkturscykeln är en inbyggd och väsentlig del av kapitalismen där såväl hög- som lågkonjunkturer förekommer. Denna lågkonjunktur kan knappast komma som en överraskning för någon, med samma säkerhet som vinter följer sommar så följs en högkonjunktur av en lågkonjunktur. Kapitalismen kommer att ta hand om lågkonjunkturen och förr eller senare blir det högkonjunktur igen. Om det är klokt att använda ”socialistiska medel” för att mildra konjunkturen kan väl diskuteras, kapitalismen bygger på samma princip som evolutionen där den bäst anpassade överlever, ger man ”svaga” konstgjord andning för att det är bäst för stunden kan det väl leda till en sämre ekonomi på sikt. Om nu inte banker som eldat på bostadspriserna och gett enorma bonusar straffas, kommer de då inte göra samma sak igen nästa gång de får möjlighet?
    ”Survival of the fittest” kan verka rått och kallt, men naturen har visat att det uppenbarligen fungerar…

  7. jakob: ”Kapitalismen kommer att ta hand om lågkonjunkturen”

    Synd att de inte känner till den saken i USA då, eller hur?

  8. Det var väl en gubbe som hoppade från ett hotellfönster i NY under den stora börskraschen för 80 år sedan. Sedan har det blåsts upp till någon sorts amerikansk myt om svärmar av ruinerade börsspekulanter som kastade sig ut genom fönstren. Men med detta konstaterande kan vi ändå säga att krisen är allvarlig och ytterligare en stor fet spik i kapitalismens likkista. Hur allvarliga verkningarna blir är i mycket beroende av hur redo det politiska systemet är att slå tillbaka.

  9. Det är bara ge bankstyrelserna och de högsta cheferna högre bonusar så kommer dom att rädda oss!

  10. Man hör ofta svenska kommentatorer hävda att världen inte kommer att drabbas så hårt av ett sammanbrott i det amerikanska banksystemet för att det går så bra för länderna i Asien. Men Kina, som vad jag förstått, står för en stor del av lånen till USA, lever på att USA förlagt en stor del av sin varuproduktion till just denna diktatur. Ett sammanbrott för den amerikanska ekonomin leder därför troligen till en stor produktionsnedgång i Kina. Kanske en av förklaringarna till att Kina inte kräver tillbaka de lån som de givit till USA. Och vad har vi då att stötta oss på? Det ser verkligen mörkt ut vid horisonten…

  11. @Jakob

    Det är många som som är väl insatta i Milton Friedman teorier. Särskilt när det visat sig sedan att han har fel. Men jag tycker också att människan borde ha kommit förbi darwinismen i tankesättet. Det är en del av den s.k. socialdarwinismen dom här tankarna om lågkonjuktur.
    Mitt citat om renande för folket är modifierat och hämtat från Kejsar Vilhelm II, som ansåg att krig var renande för folket. Han ansåg att man då rensade ut dom svaga. Men istället blev det dom unga starka männen som dog.
    Och det kapitalistiska systemet med inbyggda lågkonjunkturen orsakar mycket lidande för vanligt folk.
    Det kapitalistiska systemet klarar inte av att vara fri (förutom i teorin) för i praktiken så påverkas för många människor av andra enskilda människors beslut.

  12. Pensionsreformen är århundradets största blåsning!

    Läser idag om att ECB pumpar in motsvarande 300 miljarder kronor i systemet till följd av den senaste bankkollapsen. Det lär spe på inflationen ytterligare – det är så vi européer får pröjsa för amerikanernas köpfest :-(

  13. Både kommunism och kapitalism fungerar inte i praktiken bara i teorin för en mänskligt last, GIRIGHET.

    I kommunism så ska alla ha lika mycket men av girighet så strävar folk efter att få mer en andra.

    I kapitalism är det mening att överflödet ska droppa ned på de lägre leden men de på topen är girig och låter inget droppa ned.

    Därför tror jag att man behöver ett balancerat system.

  14. Om det är så, vilket verkar logiskt, varför har då alla politiska partier, inklusive de socialdemokratiska som med få undantag grundats av fackföreningarna, gått med på att ta bort de system som skapat den balansen? Man tillät fria kapitalrörelser, avreglerade kapitalmarknaderna och ställer nu upp på allt kraftigare nedskärningar i de sociala trygghetssystemen, så att skatterna kan sänkas och pengarna spekuleras bort på börsen. Guldstjärna till den som kan svara på det…

  15. Jag förstår uppriktigt inte sagt alla dessa människor som kritiserar kapitalismen i allmänhet. Trots bankkrascher och andra problem så har vi det fortfarande bra mycket bättre än folken i de socialistiska stater som finns.

    Och varför nämner ingen USAs krig i Irak och Afghanistan när man talar om orsaker till den ekonomiska krisen? Höga oljepriser och astronomisk statlig belåning med höjda räntor är en stor bidragande orsak till krisen.

  16. En fundering, alla system eller styrelsformer har sina styrlor och svagheter. vare sig man naser kapitalism eller socialsim är det bästa kan man nog anse att det hela tiden kommer krävas förbättringar och förändringar för att passa nutiden.
    Kan inte låta bli att tänka på Winston Churchills ord: It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried

  17. @Marie #15: Nu är det länge sedan det socialdemokratiska partiet grundades. Med tiden har partiet dragit till sig allt fler karriärister som inte bryr sig så mycket om ideologin och som alltid tar den minsta motståndets väg. Då utmanar man inte gärna Svenskt Näringsliv, Timbro, DN osv utan följer med strömmen.

    Det är tydligt att socialdemokraterna har tappat initiativförmågan helt och hållet. Nu handlar politiken mest om småtjafs och nån hundring i bidrag/skattesänkningar här och där.

    Och sisst men inte minst – se hur det gick för Palme – förmodligen den siste socialdemokraten.

    Får jag guldstjärnan nu :-D

  18. Jag tycker att det lutar mer åt socialism när amerikanska staten köper de där finansinstituten – och förmodligen kommer det att bli planhushållning av oljan när den på allvar börjar tryta…
    För min del så tror jag att nyliberalismen är på väg utför.

  19. Jag hoppas att de inte hoppar från fönstren. Marknaden utanför husen för engångspistoler (det räcker med en kula) kan ju vara mycket lönsam.