Kommer bankkraschen idag?

Uppenbarligen är det massor av människor som vill flytta över sina kontanta medel till statsskuldväxlar på grund av att man inte litar på bankernas solvens.


DN:
”Riksgälden upphör tillfälligt under torsdagen med marknadsåtagandet i statsskuldväxlar, enligt ett pressmeddelande. Riksgälden kommer att återkomma med mer besked senast klockan 15 i dag. – Vi har sedan i måndags haft en stor efterfrågan på statsskuldväxlar och det är nu en stor brist på dessa värdepapper, säger Thomas Olofsson på Riksgälden till TT.

– Det är en sådan turbulent marknadssituation att vi måste få en andhämtningspaus på ett par timmar för att få mer information. – Åtgärden går att jämföra med ett börsstopp kanske, säger Linda Andersson, informatör hos Riksgälden, till DN.se.”

Den som inte har insett situationens allvar idag riskerar att gå på en rejäl smäll. Samtidigt betyder stoppet i handel med statsskuld-
växlarna att staten inser att banker kommer att rasa, vilka konsekvenser man ska dra av detta vet inte jag. Nu tillhör jag inte dem som behöver oroa mig för mitt Swedbankkonto, jag har som jag tidigare nämnt bara 14 kronor där i nuläget. Den summan räcker till en varm korv, sannolikt tjänar min egen hälsa på att avstå från den korven.

Men, och det tror jag är viktigt, situationen nu riskerar att utlösa panik. Media gör givetvis rätt i att rapportera samtidigt så bidrar den publiciteten till att öka folks oro. När riksgälden stoppar handeln samtidigt som vissa börser stänger, ja då finns det all anledning att fundera på vad som händer. Idag är det bara torsdag vilket betyder att det är två hela börsdagar innan helgen.

Börskrasch

Mäklare som säljer skogs och lantbruks-
fastigheter borde rimligen ha enormt mycket kunder som snabbt vill skaffa sig stora lantgårdar och skogsfastigheter.

Utbredningen av Internet bidrar givetvis til latt snabbt sprida information – och panik. Nu måste även Borg och Reinfeldt kalla till en presskonferens. Posten uppdateras…

DN123 SvD112 AB12 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Riksgälden, Statsskuldväxlar, Börser, Swedbank, Bankgaranti, Bostadsbubbla, Börskrasch, Bankkrasch, Ekonomi, Mediekritik, USA, AIG, Lehman Brothers, Regeringen, Politik[/tags]

  15 comments for “Kommer bankkraschen idag?

 1. Hans Algotsson
  18 september, 2008 at 13:11

  Man kan givetvis dra vilka slutsatser som helt. Men just nu vill jag höra vad regheringen säger. De kommer väl ligga lågt antar jag.

 2. Christer W
  18 september, 2008 at 13:19

  Regeringen kommer att säga lite lugnande floskler och så lite pladder från olofsson.
  Vårt problem är att vi behöver både en ny regering och riksbank.
  Helt enkelt sopa ut Friedmanbråten så snabbt som möjligt.
  Obama måste återuppliva delar av Roosevelt,s New Deal och härmåste delar av gammal s politik återupplivas, en del bärande i Keynes teorier måste dammas av.

 3. Erik
  18 september, 2008 at 13:40

  Långsiktighet och stabilitet måste bli grundstommen. Det var bara väntat att det globala marknadsekonomiska korthuset skulle falla. Det räckte ju faktiskt med en rätt liten vindpust till slut. Kanske dags att damma av sagan om de tre små grisarna och den stora stygga vargen samtidigt med Keynes? ; )

 4. 18 september, 2008 at 14:09

  Det verkar som jag underskattat finanskrisens omfattning. Med Internet och datorer kan det bli panik i systemen på några timmar. Funderade på att låna lite pengar till möbler. Får se hur det blir med den saken? Jag vill ju inte betala 500%

  :-)

 5. fofo
  18 september, 2008 at 14:26

  jag kollade idag med nordea om de 4000kr jag har på sparkontot omfattas av den statliga garantin!
  och det gör de.

 6. Marcus R
  18 september, 2008 at 14:58

  Man kan väl ha global marknadsekonomi utan att det ska vara ett korthus. Hade bara pengarna faktiskt varit bunden till guld t ex, så hade man väl haft den stabiliteten.
  Nu är allting monopolpengar ju.

 7. Erik
  18 september, 2008 at 17:29

  Marcus R: Håller med, det skulle definitivt skapa stabilitet. Men jag tror också att långsiktighet är ett måste t.ex. genom att reglera börshandeln till att vara något annat än ett lotteri som egentligen bara har att göra med förväntningar och rykten. Säljförbud det första året?

 8. nature
  18 september, 2008 at 17:50

  Vad var det jag sa?

 9. palle
  18 september, 2008 at 17:58

  Nej, kraschen kommer nog inte idag och inte heller under den närmaste framtiden. Man kommer göra allt för att hålla skeppet flytande fram till den amerikanska valet. Sen kommer det ske det som är oundvikligt.

  De här pengarna som pumpas in i systemet nu är astronomiska, men det har skett flera gånger under det senaste året. I förrgår pumpade bara den Europeiska Centralbanken in 30 miljarder €, igår 70 miljarder € och idag ytterligare flera tiotals miljarder €. Summorna är helt klart astronomiska och det kommer kosta oss mycket dyrt. Man brukar säga att inflationen kommer med ca 6 månaders fördröjning efter ökningen av penningmängden, så inflationen och i förlängningen räntorna lär skjuta i höjd i början av nästa året. De som har stora lån får se upp…

  För övrigt anser jag att FFLH ska läggas ner! :-)

 10. Arebir
  18 september, 2008 at 18:27

  En bra regel/norm är att bara låna ut till folk som kan betala tillbaks lånet! Lånar man ut till folk som inte kan betala bör långivaren också hållas rättsligt ansvarig för detta.

  Vill en dag som denna också fråga nyliberalerna om de fortfarande önskar se mindre av statlig inblandning och intervention?

  Antar att svaret beror på om man äger bank/försäkrings aktier ;-) ?

 11. Rawia Morra
  18 september, 2008 at 19:28

  I could´nt care less :-)

 12. G-Town
  19 september, 2008 at 02:18

  Vill inte ens höra vad ”regeringen” har att säga längre.. så fort deras läppar rör sig så vet man att dom snackar skit!

  Plus, dom har redan bestämt sig för att om en krasch kommer så skall folket betala överklassens kalas som vanligt.. Hur man hanterar den här krisen visar verkligen högerpolitiken i ett nötskal: Överklassen skall ha rätten att roa sig på folkets bekostnad. Det är vi som bekostar deras skattesänkningar med vårt sociala skyddsnät och det är vi som får ta smällen när deras företag går omkull…

  Härligt värre..

  Fofo, hade samma summa på mitt konto när det här närmade sig.. Tog ut alltihop. Rekommenderar dig att göra detsamma, för vad det gäller statliga garantier är det enda garanterade att du inte kan lita på den här staten.

 13. Kalle
  19 september, 2008 at 07:19

  Hur kommer det sig att ni kommenterar sådant ni uppenbarligen inte har koll på. Bankerna är rädda för att långa pengar mellan varandra. De har inga ekonomiska problem men vissa av dem har mer kapital än de behöver och andra har mindre. Dagens åtgärder är ett sätt att öka de statliga likviditetsgarantierna.

  Regeringen har inget med detta beslut att göra. Bankena behöver inte någon som tar över deras lån. De behöver förtroende mellan varandra medan i dessa lägen så får staten agera garant. Detta händer varje vecka medan just nu är kapitalflödena större än vanligt.

 14. 19 september, 2008 at 12:23

  G-Town: Varför gjorde du det ?

  Skulle krisen bli så stor och panikartad som vissa verkar tro/vilja driva upp den till så lär dina 4000 kr i kontanter snabbt ätas upp av en hyperinflation och i princip bli värdelösa. Även papperpengar bygger ju på ett förtroende för deras värde.

  Möjligen om du köper guld/olja eller ngt för pengarna så kan du vara lite säkrare – men då är du förstås lika spekulativ som vilken riskkapitalist som helst :)

  /K

 15. G-Town
  19 september, 2008 at 19:59

  Kalle, jag vet inte om du snackar med mig eller inte men jag pratar inte ens om regeringen har med detta beslut att göra eller inte.. Vad jag påstått är att dom kommer att besluta att staten skall ta över kapitalets skulder (dvs folket får betala med sina skattepengar) om något företag (bank antagligen) går omkull. I USA försöker man ju gå runt det problemet genom att istället låna pengar, men det kommer ju ofelbart folket få betala också.. en bit in i framtiden bara. Så hur man än gör, om staten skall rädda storkapitalet kommer vi vanligt folk få betala notan. DET är problemet.

  Klas, jag litar inte på att få tillbaka dom om något händer med Swedbank.. Dessutom har jag sen länge tillbaka tatt ut alla pengar så fort dom trillat in och lagt dom i madrassen istället, finns ingen poäng att ha på banken då jag inte har ett räntekonto.. plus jag vill inte hjälpa staten att veta hur mycket eller lite pengar jag har heller.

  Och visst har du rätt om inflation och liknande.. Men jag tror inte att vi kommer att drabbas av en hyperinflation. Snarare just att folks besparingar och pensioner kommer ryka, för det är ju dessa pengar det spekuleras med.

  Och visst, jag kan köpa råvaror.. men deras värde går ju upp och ner med efterfrågan lika förbannat. Finns helt enkelt inget som är säkert.. Men jag har inget emot spekulering sålänge folk spekulerar med sina EGNA pengar.. ;)

Comments are closed.