Kommentarersrasismen i tidningar och bloggarJag skräms av den omfattande rasism som råder i Sverige. På trettiotalet så var det judar som förföljdes och till och med mördades i miljontal bara för att de var – judar, ett sinnessjukt samhälle i en sinnessjuk tid. Visserligen mördade den tidens rasister lika gärna romer eller kommunister, ja till och med vanliga social-
demokrater slängdes in i gasugnarna.

Idag är vi på väg i rasande fart mot precis samma situation, skillnaden är att man idag förföljer muslimer istället för judar, och för att riktigt understryka det faktum att man inte anser sig vara nazister så petar in små israeliska flaggor på sina hemsidor. De flesta inser vad det är det handlar om ändå, och jag vet minst två muslimer som har lämnat Sverige till följd av den förföljelse de har utsatts för här.

Tidningarna klagar över de anonyma kommentarer som ständigt dräller in, idag har det kommit en bunt sådana här också. Närmare bestämt elva stycken som har haft ett mer eller mindre rasistiskt budskap. I praktiken så har jag kunnat släppa fram nitton kommentarer och varit tvungen att radera elva. I princip så har jag raderat en tredjedel av kommentarerna, och det de har gemensamt förutom själva rasismen är att de e-postadresser som anges sällan fungerar.

Egentligen så undrar jag om man inte skulle skapa ett nytt system för kommenterandet både på bloggar och på tidningar. På något sätt borde det gå att verifiera att en person som kommenterar är den hon/han utger sig för att vara, jag har flera exempel på att en och samma person använt sig av sju-åtta olika ”alias” här på sidan.

Problemet är att jag sympatiserar starkt med möjligheterna att kunna debattera helt anonymt, men nu kan jag skönja en utveckling mot ett hårdare kontrollerat internet. På sikt kommer säkerligen myndigheterna att kräva en liten registrerad ”bankdosa” för att man ska kunna skriva en kommentar, den dagen kommer jag skicka Sverigedemo-
kraterna en extra tanke, för hatkommentarerna kommer oftast från dem som sympatiserar med den gruppen.

Själv skriver jag ofta kritiskt om Israel, sett utifrån det perspektivet så skulle man kunna tänka sig att det kom ett antal rasistiska kommentarer. Men det är mindre än en procent av kommentarerna som måste slängas av det skälet när det samtidigt är nittionio (99%) kommentarer som är hatiska mot muslimer. Jag tycker att det är skrämmande och att det säger en hel del om Sverige idag. (texten fortsätter under annonsen)

Att hetsen mot muslimer har fått till effekt att sjuttiosju personer mördades i Norge vet vi alla, men i motsats till vad jag själv trodde så har det inneburit att alla stenar har vänts upp och ned, det strömmar fram små varelser som man annars aldrig ser. Själv blev jag hotad i veckan, och det var inte första gången. Idag läste jag att fröken Löwengrip hade utsatts för något liknande.

Det kommer givetvis få till följd att man kommer att lagstifta för att alla IP-nummer kommer lämna ifrån sig namn och adress på abonnenten, en utveckling som ingen vill ha, en utveckling som kommer att bli myndigheternas tafatta attack mot en utbredd rasism och extremism. Idag är det händelserna i London som triggar det mesta näthatet, det i kombination med den 11-åriga flickan som slängdes av tåget för några dagar sedan.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ex1 ab1 svd1 dn1 sr


29 svar till “Kommentarersrasismen i tidningar och bloggar”

 1. Jag tycker det är utmärkt om anonyma inlägg på nätet stoppas. Antingen frivilligt eller genom lagstiftning.
  På min blogg är det knappast en promille som vågar framträda under riktigt namn, och inte ens de som jag tror gör det går att verifiera.

  • Jag vet inte om jag kan generalisera så värst, men många av de som läser och skriver kommentarer här vet jag vilka det är utifrån mejlkorrespondens. I siffror vet jag inte, men det är mer än tio procent i alla fall.

   Jag testade ett tag och lät folk registrera sig, var man ”gammal i gården” så kom kommentaren in direkt när de var inloggade, men det föll egentligen på att av de 60-70 som registrerade sig de första dagarna så var det bara en minoritet som hade skrivit 50 kommentarer eller fler.

   Men egentligen så skulle vi som kör samma bloggprogram kunna samarbeta, men kommentarverktyg som Disqus ger jag inte mycket för, det är lätt att fejka identiteter där. Och problemet är normalt rasisterna, och det är oxo de som använder mest fejknamn och fejkadresser…

   Det har ju talats om en svensk Blacklist, möjligen måste man sätta en sådan i verket.

   • Hur kan rasismen återuppstå i Europa, med tanke på att det inte är så länge sedan
    kriget så hårt och brutalt drabbade judar, romer, fackföreningsmedlemmar, Jehovas vittnen, socialister, mentalsjuka,
    utvecklingsstörda m.fl
    med en så ofattbar styrka?
    Lär vi oss aldrig!

 2. Jag gillar den socialistiska tanken med solidaritet och omtanke, men varför måste det alltid gå hand i hand med en vilja att försöka kontrollera folks åsikter och tankar? Förstår ni inte att ni spelar ABB rakt i händerna när ni vill strypa debatten genom att peka ut alla som är kritiska mot invandringen i den omfattning vi har idag? Tror ni verkligen att det är genom att tysta ner människor som man ändrar deras åsikter?

  • Som ”bloggägare” ansvarar man vad som skrivs på kommentarsfältet. Jinge är inte ute efter att strypa någon debatt men däremot vill han inte ha rasistiska eller hatiska kommentarer och jag förstår honom. Det är en otäck jargong dessa individer står för och det är inget man vill ha varken i samhället eller på sin blogg. Det är något helt annat än att strypa debatter. Det handlar om att människor inte kan uppföra sig på ett korrekt sätt.

 3. I samma stund som rasisterna lär sig att föra fram sina åsikter på ett rumsrent sätt, hur nu det skulle gå till, så är de mer än välkomna i kommentarsfälten men av det man läser idag så är 99 % spridning av olika rasistiska myter som Eurabia, upprättandet av ett Europeiskt Kalifat o s v.

  • Det är ju inget fel att kritisera integrationspolitiken, eller vissa delar av olika religioner vars uttryck vi i Sverige tycker är udda, om uppgifterna är korrekta. Å andra sidan tycker nog många av oss att praktiskt taget all religion är lite udda så…

   • Uppgifter från rasister är dock sällan korrekta. :) Problemet är att när de väl är korrekta bemöts de oftast med ”rasist!” och då har man redan förlorat argumentet. Svenska politiker har under de 30 senaste åren varit bra (dåliga?) på att göra så och därmed har man byggt upp grunden för att få in Sd i Riksdagen. Kan man inte möta människor som Sverigedemokraterna med ordentliga argument så är det bättre att man är tyst för annars ger man dem bara för mycket uppmärksamhet.

    Termen rasism har dessutom urvattnats väldigt mycket då den används så fort man kritiserar någonting som har med kultur och/eller religion att göra; rasism handlar om etnicitet och inget annat. Sedan kan man givetvis vara fördomsfull om man kritiserar religion eller kultur men man är som sagt inte nödvändigtvis rasist.

  • Det som separerar rasister från vanligt folk är när de talar om den religion de inte gillar, kommer det någon som berättar vedervärdiga saker från islam och inte nämner att motsvarande regler finns i judendom och kristendomen också utskiljer just islam, och då är det rasism, det tycker jag i alla fall

 4. Det finns många som riskerar sina och familjens liv om de avslöjar sin identitet
  En arbetare som fruktar att förlora sitt jobb och en journalist som riskerar fängelse eller döden i ett diktatoriskt land , Detta är starka argument för att behålla pseudonymer

  Det finns samhällen som förhindrar människor att vara allt de kan vara och anonymiteten används för att skydda vissa utsatta grupper
  Anonyma namn borde åtföljas av det riktiga namnet för att veta vem personen är
  Om man inte vill att folk ska veta vad han säger eller tycker så ska han inte göra det offentligt

  • Jag tycker att pseudonymer/alias är klart berättigade, men somliga använder sina låtsasnamn för att sprida rasistiska åsikter, det är inte riktigt lika berättigat..

 5. Som ålderspensionär har jag privilegiet att kunna säga min mening utan att riskera ekonomiska repressalier. Jag är ändå försiktig, och vet egentligen inte vad denna försiktighet beror på. Har alltid röstat vänster men har allra mest haft att göra med människor med konservativa värderingar t.o.m. ultrahöger, nåja, men detta har naturligtvis påverkat mig.
  Har den erfarenheten av att ha varit ute på kommentarsidor och skrivit, att man kan få både ’gilla’ kommentarer och elakheter…
  Tack för ordet.

 6. Tycker att det är svårt att avgöra vilka man ska ta bort eller inte. En del är grovt rasistiska men visar så oerhört tydligt vilken dumhet kommentarsskrivaren besitter att man vill publicera dem enbart för den sakens skull.
  Mycket beror faktiskt på vilket humör jag är på.

  Offentligt ska man nog kunna vara anonym eller använda ett alias men bakom ska en e-mailadress finnas och kanske en validering av personen ifråga. Fler och fler använder facebook för det men jag är emot det, vill inte tillåta en massa applikationer på mitt facebook-konto även om jag står för det jag tycker.
  Usch det är svårt detta helt klart!
  Bra att du belyser det!

  • Precis! Jag använder separata epostadresser för att jag inte vill ha rasister som vänförslag på min facebook eller g+.

   Det är som du skriver förbryllande att så få av dessa rasister ens kan uttrycka sig på svenska språket över nivån hos en genomsnittlig mellanstadieelev.

   • Det är inte så konstigt. De är väl oftast sådana som suttit igenom grundskolan utan att fatta så mycket, omgivna av kamrater som i motsats till dem själva lyckas med allting. De går okunniga och hatfyllda ut ur skolan. Denna missgynnar tyvärr konsekvent ungdomar med praktisk läggning.

    • Det är inte så enkelt, tror jag.
     Några Sd:are i riksdagen har faktiskt akademiska studier bakom sig,
     hur konstigt det än är..
     Men svansen verkar ha en illa underbyggd skolning.
     För man kan säkert inte ha så många grå celler för att riktigt kunna ta till sig
     ”budskapet”
     Och historielösheten verkar vara i topp.

 7. ”På sikt kommer säkerligen myndigheterna att kräva en liten registrerad ”bankdosa” för att man ska kunna skriva en kommentar”
  Den dagen dör internet som idé. Då har verkligen fascisterna vunnit och jag tror ingen vettig människa vill ha den typen av internetkontroll. Då är det lika bra att de lägger ner hela skiten.

 8. Grejen är väl egentligen den att även idioter har rätt att ha åsikter och åsikterna försvinner knappast för att vi förbjuder nämnda idioter att uttrycka dem. Jag är för yttrandefrihet även i det fallet, inget blir bättre av att lägga locket på. Det enda som åstadkoms är en tryckkokareffekt där plötsligt allt som vi inte längre ser exploderar rakt i ansiktet på oss.

 9. Bra skrivet! De senaste två dagarna har jag ägnat en stund åt att ta debatten och hjälpa till att anmäla rasistiska inlägg. Jag hoppas att fler efter de tragiska händelserna i Oslo gör detsamma men frågan är hur länge man orkar ägna tid åt att bemöta dem? Man blir ju mörkrädd av vad som skrivs där och undrar hur de som skriver är funtade. Att de flesta inlägg dyker upp när större delen av befolkningen arbetar talar också för sig. Jag kan inte sitta och skriva kommentarer på jobbet och tycker det säger en hel del att så många av dem som skriver gör det på dagtid. Många pensionärer, föräldralediga och arbetslösa har ju bättre saker för sig att göra än att sprida sitt gränslösa hat en varm och solig sommardag. Antingen har de inget jobb, vilket knappast är invandrarnas fel, eller också ingår det i deras jobb att skriva kommentarer, vilket är mer skrämmande.
  Bemöter man deras kommentarer är man PK, naiv svensk, ska vakna upp, moralist/moralkärring, ser inte sanningen, svensk fientlig (stavat just så), kulturberikare eller kommunist. Ibland är det nästan mer givande att svara med att skriva uppenbart ironiska kommentarer i deras egen stil och med deras eget nyspråk fast utan att hetsa mot andra. Folk i allmänhet ser ironin och garvar medan de är så fastkörda i sitt tunnelseende att de ibland kommenterar och missar hela poängen…

  Ett par exempel: finanskrisen skylls igår på en 11-årig flicka som blev avkastad tåget. Man vill sparka ut fotbollslag som består av ”gästarbetare” utan att känna till att det var skotska gästarbetare på Gardinsfabriken i Gårda som förde hit fotbollen från början. Ska man sparka ut Öis eller?

  Än mer tröttsamt alla dessa självutnämnda martyrer som inte ens kan stava eller läsa ren svenska på nivå av en genomsnittlig mellanstadieelev. I grund och botten tycker jag synd om dem och brukar avsluta inläggen med Kram.

  Jag är också vän av anonymitet på internet men tycker att någon form av grundläggande kontrollsystem borde kunna utformas. Om jag inte missminner mig så har polisen under särskilda omständigheter rätt att ta fram vilka man har ringt till, något liknande borde kunna göras med dem som på eget bevåg skriver kommentarer som polisanmäls och fälls också. Tycker det är ett bra förslag med en kontrolldosa.

  Anledningen till att jag själv väljer att ha alias på nätet beror främst på den sammanlänkning av information som facebook och google genomför. Skulle jag till exempel använda den här epostadressen till att gå i polemik med en rasist så skulle han inom kort dyka upp som folk jag kanske känner och vill bli vän med, varför han också skulle få reda på min identitet, kunna hota mig osv. Genom att använda olika alias och adresser kan jag dessutom bättre kontrollera vilka uppgifter som förknippas med mig i vissa sammanhang och lura reklamalgoritmerna. Jag har i princip inget emot att debattera öppet men med tanke på de hot man skulle kunna få väljer jag att avstå. Det farliga är att jag tror att många tänker likadant och det riskerar till att leda till att färre öppet vill visa politiska åsikter och att de som blir kvar och visar politiska åsikter bara blir dem som inte har något att förlora på det, karriärpolitiker och broilers, vilket i förlängningen skadar demokratin och undergräver förtroendet för politiker. Samtliga partiledare och andra toppolitiker gör en orimligt stor uppoffring med tanke på privatliv, integritet, familj och liknande för att göra något de tror på. Där har också media ett ansvar som de tyvärr försummar.

 10. Du bör titta på, och gärna skriva ett inlägg om, Genocide Watchs 8 punkter:

  Kortfattat är detta alltså de åtta stegen för folkmord. (Engelska texten nedan citerad från GW.)

  1. CLASSIFICATION: All cultures have categories to distinguish people into “us and them” by ethnicity, race, religion, or nationality: German and Jew, Hutu and Tutsi. […]

  Detta har vi redan idag. Muslimer/islam är skällsordet från bloggar som t ex Klartexten.

  2. SYMBOLIZATION: We give names or other symbols to the classifications. We name people “Jews” or “Gypsies”, or distinguish them by colors or dress; and apply the symbols to members of groups. Classification and symbolization are universally human and do not necessarily result in genocide unless they lead to the next stage, dehumanization. […]

  Här kan man se hur islamofober siktat in sig hårt på muslimers olika klädesplagg. Slöja, och framförallt burka (stavning?), är hatiska objekt för islamofober.

  3. DEHUMANIZATION: One group denies the humanity of the other group. Members of it are equated with animals, vermin, insects or diseases. Dehumanization overcomes the normal human revulsion against murder. At this stage, hate propaganda in print and on hate radios is used to vilify the victim group. […]

  Detta är det vi ser på en så enormt stor bloggar som generaliserande hävdar att alla muslimer är onda extremister. Åkessons egen beskrivning att ”muslimer” är ”Sveriges största hot” (Aftonbladet) kan passas in här.

  4. ORGANIZATION: Genocide is always organized, usually by the state, often using militias to provide deniability of state responsibility (the Janjaweed in Darfur.) Sometimes organization is informal (Hindu mobs led by local RSS militants) or decentralized (terrorist groups.) Special army units or militias are often trained and armed. Plans are made for genocidal killings. […]

  Det finns inte direkt något ”statsstöd” för mördande av muslimer inom EU, men det är det Breivik försöker påskina. SD och liknande partier kan man dock passa in här – man kan t ex jämföra med Rwanda. Det krävs bara tillräckligt med militanta för att detta ska tippa över.

  5. POLARIZATION: Extremists drive the groups apart. Hate groups broadcast polarizing propaganda. Laws may forbid intermarriage or social interaction. Extremist terrorism targets moderates, intimidating and silencing the center. […]

  Detta har vi redan sett. Breivik attackerade inte muslimer utan socialdemokratiska ungdomar. Vi-och-dom-tänkandet mellan SD och dess liknande partier i Europa står mot muslimer och alla som står på muslimernas sida. Hatgrupperna publicerar mängder av propaganda på bloggar som Klartexten och Politiskt Inkorrekt.

  6. PREPARATION: Victims are identified and separated out because of their ethnic or religious identity. Death lists are drawn up. Members of victim groups are forced to wear identifying symbols. Their property is expropriated. They are often segregated into ghettoes, deported into concentration camps, or confined to a famine-struck region and starved. At this stage, a Genocide Emergency must be declared. […]

  Är vi där än? Vem vet. Om Breivik talar sanning (?) och det finns andra celler då ÄR vi faktiskt där. Finns det ”dödslistor”?

  7. EXTERMINATION begins, and quickly becomes the mass killing legally called “genocide.” It is “extermination” to the killers because they do not believe their victims to be fully human. […]

  Där är vi inte än, som tur är, och vi hamnar förhoppningsvis inte där heller! Men risken finns och signalerna (se ovan) är väldigt tydliga.

  8. DENIAL is the eighth stage that always follows a genocide. […]

  Sista steget i ett folkmord.

  Vi har all anledning att vara oroliga.

  • Detta var ju intressant. Skulle vilja påstå att Israels behandling av Palestinierna uppfyller åtminstonne punkt 1-5 och är på god väg att uppfylla punkt 6 också.

 11. Djuren är väl också en slags rasister: de förföljer andra typer av djur som kommer in på deras revir? Detta kan vara ett oerhört känsligt ämne att beröra/utveckla, så jag tror att jag avstår från att peta mera i det.

  • Nja, det gör de ju inte nödvändigtvis, snarare så vaktar de sitt revir emot samma typ av djur. Och så finns det ju djur som äter upp ungar så att de ska få para sig med honan…

   Hursom, det är här t ex SD gör ett grovt feltänk: de tror att Sverige skulle vara något slags revir, att folk av samma nationalitet skulle ha något särskilt gemensamt. Men, jag tar mig själv som exempel, jag känner mycket mer samhörighet med t ex en sekulariserad och humanistiskt lagd iranier än en genomsnittligt trångsynt sverigedemokrat. Det har ingenting med politisk korrekthet eller svenskfientlighet att göra, det är bara så att jag (och förmodligen majoriteten av folket) har lite mer djup och integritet än att låta oss bakas in i ett så konstruerat begrepp som nationalitet och bygga hela vår identitet kring det.

 12. Jag använder själv pseudonym men tycker att det är helt OK att ”bloggägaren” känner min rätta identitet (och kan nå mig) och kan nog även tänka mig att detta får loggas ”centralt” så länge ”centralt” är demokratiskt tillsatt och kan granskas. Att däremot vara helt öppen med identiteten mot övriga kommentatörer och bloggläsare känns väldigt tveksamt – riskerna känns för stora för tex hatbrott!

 13. En Sverigedemokrat med jobb är lika ovanligt som en hederlig Moderat. Så det är inte konstigt att deras nät-krigare har tid att vara flitiga skribenter. Håller man till i subkulturers forum så får man med jämna mellanrum handskas med en smygande nasse-entrism som försöker skaffa sig en plattform. Deras sedvanliga taktik, att de försöker nästla sig in överallt under falska förespeglingar och en agenda, gör på inget sätt att de inte känner sig hemskt mycket som offer när de skördar lögnarens lön.

 14. Den värsta censuren har jag mött hos Politiskt Inkorrekt (PI), rasisternas Mecka (?),
  där varje partitrogen kommentator förefaller ha minst fem olika alias. Kommentarerna granskas i efterhand, och kritiska röster göre sig icke besvär. Det största övertrampet man kan göra sig skyldig till är att uttrycka sig nyanserat eller rentav positivt om muslimer. Man får inte heller ifrågasätta något som Jimmie Åkesson har sagt. Dylika kommentarer brukar raderas inom 20 minuter, sen blir man utestängd från kommentarsfunktionen för alltid. Jag har också fått erfara att man inte bör hänvisa till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Och det borde jag givetvis ha förstått.