Kommentarer till partiledarbebatten på ”@Jinges”?


I veckan tittade jag på en riksdagsdebatt i något ämne som jag inte ens kommer ihåg i skrivande stund. Till saken hör nämligen att jag ofta följer de sändningar som går i K-kanalen. Då stegade en storväxt moderat fram och talade i det aktuella ämnet, det som jag inte minns, men jag kommer ihåg att han sade att Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin är – socialdemokrat. Sådant sätter sina spår och jag har fortfarande ont i käkmuskulaturen efter att ha tappat hakan med en smäll. Möjligen så tror han att Mellin är sosse, men hon står nog så långt ifrån (S) som det är möjligt. Men i vilket fall som helst så ska jag citera henne:

Lena Mellin/AB: ”Utgången av kvällens partiledardebatt, den första med nye S-ledaren Stefan Löfven, kommer inte avgöra något av de åtta deltagande partiernas öde. I alla fall inte i första skedet.

Men för den skull är debatten inte betydelselös. Den kan vara viktigare än vi tror.

De snart två år som gått sedan förra valet har politiskt dominerats av Socialdemo-
kraternas djupa kris. Nu förefaller den vara över och det politiska systemet har gjort sig redo för en omstart. Den sker i kväll.

Samtliga deltagande partiledare kommer därför att komma sjukt taggade till debatten och mest taggade av alla kommer Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven att vara.

Vad som står på spel är självförtroende. Alla utom Reinfeldt och Åkesson har behov av att sätta sprätt på den egna organisationen så att den står på tå ända fram till valet. Det gör inte ett nederlagstippat parti.

En dålig insats i kvällens debatt kan spilla över i minskat självförtroende, och därmed minskade vinstchanser, under lång tid framöver. En bra kan, om den följs av rosade insatser, räcka ända in i kaklet i september 2014.”

Även om jag betvivlar den storväxte och omfångsrika moderaten som påstod att Mellin är sosse så har hon givetvis rätt i en del antaganden, bland annat det av mig citerade. Jag är också övertygad om att ordet ”taggad” snarast är en underdrift. Hur debatten kommer att gå vet jag inte men jag utgår ifrån att den knappast kommer bli speciellt revolutionerande. Parterna kommer säga de förväntade sakerna och ingen av tittarna kommer bli speciellt överraskad, inte ens Åkesson kommer överraska eftersom han givetvis kommer skylla allt elände på muslimerna.

Debatten sänds i SVT2, Agenda, med start 20.00 och den slutar 22.00 med avbrott för en kvarts Aktuelltsändning. Det krävs stort politiskt intresse och en smula sittfläsk för att stå ut. Jag är övertygad om att somliga kommer twittra hej vilt och att man kommer kunna följa publikens reaktioner i realtid den vägen om man har god simultanförmåga. Inte för att jag vet det, men antagligen kommer jag själv att prestera en eller annan uppkastning på twitter (@Jinges), men det är inte ett löfte. Om inte politikerna pratar sönder mig så kan det eventuellt bli en kommentar på bloggen också, men risken finns förstås att det blir en magsur recension..

it Andra om: , , , , , ab12 svt1 sr gp1 dn1234 svd12345


4 svar till “Kommentarer till partiledarbebatten på ”@Jinges”?”

  1. Jag ska skaffa ett twitterkonto, risken är väl att man ilsknar till på alla som inte delar just min åsikt :-(

  2. Kalla dem för Magdalena Borg och Stefan Reinfeldt istället!
    Efter lång väntan, flera debatts inlägg och intervjuer kommer det efter längtade skuggbudget från Socialdemokraterna och deras tal i första maj magra och färglösa. De ”nya moderaterna” närmar sig de gamla sossarna i retoriken. De ”nya sossarna” närmar sig gamla moderaterna i praktiken. Både är sugna på makten inte på förändringen. Den största förloraren är välfärden!

  3. Verkar som om det tunga politiska problemet på vänstersidan i svensk politik är ”farfars universalmedicin”: utbildning som svaret på allt. Mna har fastnat i denna barnatro. Om media piskat upp stämningen över att landets unga potentiella bilister inte har pengar att kunna köpa bilar för, skulle man antagligen påstå att obligatoriskt tvångs-körkort vore lösningen. (s) maler om att unga ska utbildas, utbildas & åter utbildas för att kunna ta…jobben som sedan växer fram! Var växer dessa fram? Och varför kommer man även i år, traditions-enligt, att få läsa om studenter som kommenterar sina examens-bedrifter med att de själva tänker högt i tidningarna hur meningslöst, rent av sanslöst, det är med utbildning när inga jobb sedan finns?

    realisten ”-Man kan inte utbilda bort massarbetslöshet, (s).”
    (s) ”-Jo det kan man, som på farfars tid!”
    realisten ”-Varför fortsatte man tjata om arbetslösheten efter kunskapslyftet, då?”
    (s) ”-Bara ungdomen får rejäl utbildning, rejäl ska den vara!!”

    Hur ska man komma till rätta med t(v)ång(s)tankarna kring detta..??