Koleraepidemi på Haiti

Det är givetvis fruktansvärda nyheter som media rapporterar om från Haiti. En epidemi är på väg att starta och det är dessutom en – koleraepidemi. Vi svenskar har en massa kolerakyrkogårdar lite varstans, bland annat finns det en strax söder om Johanneshovsbron i parken bakom det lilla röda torpet som finns på platsen, mitt emot Söderstadion.

Och koleran går normalt att bekämpa hyfsat om folk är friska från början och man kan ge samtliga insjuknade vätska via dropp rätt omgående. För oss i Sverige ser det dock lite mörkare ut, vi har lägst antal sjuksängar per innevånare av -samtliga- OECD-länder, något som givetvis gör oss extra sårbara. Det är knappast speciellt svårt att måla upp ett scenario där det kommer hit ett antal redan sjuka via flyg och där sedan smittan sprider sig bland allmänheten. I Stockholm kanske sjukvården kan ta hand om ett tusental insjuknande, men hur skulle det fungera med hundratusentals sjuka?

Vi är snabbt tillbaka till svininfluensa- eller fågelinfluensa-
hysterin. I veckan så kom det rapporter om att årets variant av hongkonginfluensan är betydligt allvarligare än den brukar vara, alla gamlingar och kroniskt sjuka rekommenderas att omgående vaccinera sig. Jag var nere på vårdcentralen för att lämna prov och upptäckte till min förvåning att det var närmare ett hundratal personer närvarande som alla väntade på sin vaccindos.

Man kan inte undgå att konstatera att den farmakologiska industrin täljer guld i dessa dagar, de som har betvivlat äktheten i dessa hotande farsoter har mer på fötterna än vad jag och andra har velat inse. Det betyder inte att två hundra haitier inte har dött, det betyder inte heller att farorna för resten av innevånarna där är överdrivna. Men det betyder sannolikt att en koleraepidemi i Sverige inte skulle drabba så hårt, trots vår dystra historia. Latuffs teckning gäller alltjämt i högsta grad.

Skulle jag nyss blivit färdig med gymnasiet skulle jag satsat på en utbildning som gav mig möjlighet att göra en karriär inom den farmakologiska industrin. Jag har dessutom en viss talang för det dramatiska så jag skulle kunna göra stor nytta och få bra lön så jag själv skulle kunna köpa massor av aktier.

Problemet är bara att jag inte är sådan, och jag har aldrig varit det. Möjligen är jag lättskrämd men det tror jag att vi är nästan alla. Ingen vill ju ha hit vare sig epidemier eller pandemier, och det gäller alla utan undantag. Och finns det undantag så kan man nog räkna med att dessa finns i tidningsbranschen, för där finns det inga heliga kor, de är slaktade för länge sedan.

Just nu är det en smygande skummis i Malmö som gäller, när vederbörande är gripen så kommer man börja spekulera om en farsot som en kolerapandemi, var så säker. Det är lätt att föreställa sig dånet från sedelräkningsmaskinerna på bankerna när tidningskolportörerna lämnar in dagskassan, och när ersättningarna från alla som är rädda för pandemier låter sig vaccineras. Och att vi konsumenter är lättlurade visar väl kärnkraftsindustrin tydligt, när det ska bli kallt så måste kärnkraftsverken stängas av för underhåll, stackars Eon, Fortum och Vattenfall.

Idioterna det är vi det.

it , , , , , , , , ab ex dn svd

  5 comments for “Koleraepidemi på Haiti

 1. Bosse
  24 oktober, 2010 at 16:38

  Kolera kan du säkert sluta oroa dig för, den sprids inte hux flux från person till person som influensor utan sprids först och främst genom smittad mat och dryck. Kolera orsakar inga pandemier.

  Du oroar dig mycket för det här med sjukdomar verkar det som. Själv resonerar jag nog som så att det som händer det händer och på något vis kommer vi ändå någon gång att tvingas ta ner skylten, även om vi då kanske önskar att det beror på något som inte är fullt lika skräckinjagande som en världsomfattande pandemi. :-)

 2. 24 oktober, 2010 at 17:19

  Instämmer med föregående talare: i och med att Stockholm fick förbättrad dricksvattenförsörjning och bättre avlopp i mitten av 1800-talet så blev det slut med den sortens epidemier med kolibakterier som frodas i skitvatten. Men tänk hur det var när en stad med bortåt femtiotusen innevånare skulle hämta sitt vatten i brunnen på Stortorget. Urrk. Och vanlig skit slängdes bara i vattnet. Hört namnet Guldfjärden? Det är Riddarfjärden mellan Riddarholmen och nuvarande Slussen ungefär. Den fick namnet inte av guld utan för att den var gul av all skit som slängdes där. Man körde ut den på isen på vintern, och så försvann skiten förhoppningsvis när isen smälte framåt vårkanten. Inte undra på att folk dog som flugor i Bellmans ”stolta stad”.

 3. nature
  24 oktober, 2010 at 17:51

  Nya pandemier och årets influensa på väg Here we go again Jinge : -)

 4. Marie Ericsson
  24 oktober, 2010 at 22:05
 5. sörmlänning
  24 oktober, 2010 at 22:17

  Allt detta som händer oss numera hänger ihop. Kriget i Afghanistan, ekonomiska krisen, mellanösternbråken, kemiindustrin övertagande av växtförädlingen, nya epidemier, mm. Märkligt är ju att ledare för dessa aktiviteter samlas inom Bilderberggruppen. Och där finns samma konstellationer som finansierade Hitler och t.o.m Marx och Lenin. Nu blir det influensa bonanza igen och det skulle inte förvåna mig att Malmöskjutningarna är en avledare för något annat som ger klirr i kassan.
  SVD har en artikel idag om kemiindustrin och dess hegemoni i fröbranschen. När alla bönder sitter i saxen slutar man levera utsäde och genosiden är ett faktum. Ha i minnet att läkemedel också är kemi. De gamla profeterna visste vad som skulle hända om man åt av kunskapens träd, när det finns en orm i paradiset.

Comments are closed.