Klyftorna i Sverige växer så att det syns


Utanförskapet växer för varje dag som går i Fredrik Reinfeldts Sverige, jag tror inte ens att han själv eller moderaterna förnekar detta faktum. De med sämst inkomst får ännu mindre, precis som alltid med höger-
regeringar, nu har fenomenet begåvats med ett eget namn – arbetslinjen, detta trots att arbetslösheten ökar varje dag.

AB: ”En gång, det var faktiskt inte så länge sedan, hade vi ett socialt skyddsnät i Sverige som gjorde att färre föll igenom. Då tvingades inte cancersjuka till socialkontoret. Då sågs fattigdom bland barn som ett samhällsproblem vi tillsammans måste göra något åt. Plötsligt är detta inte självklart längre. Från årsskiftet blir i stället gåvor till välgörenhet avdragsgilla. Det som en gång var rättigheter, att äta sig mätt, ha tak över huvudet, få kläder och skor, blir en fråga om tacksamhet. Tacksamhet mot dem som har råd och vilja att ge. Vad gör det med ett barn att växa upp med den tacksamheten? Vad gör det med människovärdet?”

Nu känns det som en ständig upprepning, men att ta upp det faktum att Fredrik Reinfeldt hade rätt i sin beskrivning av svenskarna har jag och andra gjort massor av gånger, det går inte att undvika. För hur kommer det sig att normalt vettiga personer tycker att det är helt okej att sjuka, arbetslösa och pensionärer ska få sänkta realinkomster varje år? Jo det är givetvis egennyttan, den del som skulle ha gått till dessa drabbade grupper hamnar nu istället direkt i plånboken hos dem som redan har det de behöver. De tror kanske inte att de själva kan bli sjuka, arbetslösa eller pensionärer?

Nu håller vi på att avskaffa det skyddsnät som byggts upp under decennier, och Reinfeldt och Borg går iland med det eftersom en stor grupp av väljarna får slantarna direkt i handen. Men hur det går på sikt vet vi inte, men det verkar som om politikerna har vissa föraningar eftersom de nu vill att Rikspolisstyrelsen och Säpo ska få ta hjälp av FRA för att få spionera på folket. Det verkar som om ledande politiker tycks inse att dessa ständiga försämringar kan vändas mot dem, och att de kritiska förr eller senare kan vända sin ilska mot politikerna själva?

Jag vet inte, men frivilligorganisationer kan inte ersätta det skyddsnät som ett utvecklat samhälle måste hålla sig med. Tror man det är man mentalt handikappad.

it Andra om: , , , , , ab12 dn1 svd1 ex1


29 svar till “Klyftorna i Sverige växer så att det syns”

 1. Det var ju ett smart drag att belöna arbetarna direkt vid införandet av 2/3 -dels samhället. Men jag hoppas att ”två sparkar på den tredje” förpassas till historiens soptipp. Men osvuret är bäst. Alla kan köpas nuförtiden!

  • Ja nu ska det amerikanska samhället införas på bred front. De rika ska nu köpas till att betala för soppkök där de ”ofrälse” huttrande får stå vid.

   Det har varit länge en gängse sanning i USA att de rika gör sin skatteplanering med hjälp av reglerna för gåvor. Rätta mig om jag har fel men där är vad jag förstått gåvor till 100 % avdragsgiltiga i skatten. Varför tror ni annars bland annat Bill Gates är känd som en av de största bidragsgivarna till välgörenhet. Rika i USA gör egna stiftelser som de själva ger pengar till så de slipper betala skatt.

   The american dream?!?!

   Vi ska visst följa dem i allt. Även att 1 % av befolkningen äger mer än 99 % tillsammans. Ingen pareto princip där inte!

 2. När det finns idioter,som jobbar i myndigheter t.e.x som Försäkringskassan,(som jag nu också har fått uppleva)som påstår exakt motsatsen till den Läkarutlåtande,och provsvar och Magnetröntgen resultat,där det står Fakta om min utslitna kropp,så anser jag att det är kört för den som är sjuk.
  Det har gått så jävla långt att t.o.m de Rullstolsbundna Utförsäkrade har ökat,och är numera en vanlig syn på Socialförvaltningen som får Försörjningsstöd! Det spelar ingen roll vad det är för papper man lämnar in till Försäkringskassan, dom skiter fullkomligt i hur sjuk personen är i alléfall!

 3. Reinfelts berömda klaver tramp som heter Arbetslinjen och dess införande. Man brydde sig inte om att kolla upp om detta s.k fusk verkligen existerade ens innan man började Urskillningslöst Utförsäkra Sjuka människor!

  Här blir Borgarna och” Fenomenet” Ulf Kristersson i spetsen över körda av Riksdagen när det gäller Sjukförsäkringen. Hoppas Borgarna följer Riksdagens beslut vilket dom har förhalat hittills !????

  SVT

  ”Med röstsiffrorna 159-156 beslutade riksdagen för andra gången om en återgång till de sjukregler som gällde före 2008.

  Den nya prövningen efter 180 dagars sjukdom mot den reguljära arbetsmarknaden fungerar inte och drabbar cancersjuka, anser majoriteten.

  Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har gett Försäkringskassan i uppdrag att snabbutreda. Det räcker inte anser oppositionen.”

  Det är ju fan också att Borgarna inte ens anse sig behöva följa Riksdagens beslut!????

  • >>>Det är ju fan också att Borgarna inte ens anse sig behöva följa Riksdagens beslut!????

   Diktatur? Demokrati?

   • Reinfeldts bok är så uppenbart kryptofacistisk att man inta kan säga att vi inget visste.

    • Jodå, vi visste. Men alla de som varit med och aktivt drivit igenom att rf skulle få platsen som landsfader och därmed makten att ställa till det, visste de inte eller gav de f#& i det av rent egenintresse?

     • Den sista tolkningen av världen är för fruktansvärd för att jag skall palla med den. Men ibland äcklas jag av min omgivning, så jag tror rätt svar är en helgardering.

 4. Katarina Brännström (M) kommer jubla! Battlade lite med henne för något år sedan när hon hade ett blogginläg som hyllade de ökande klyftorna i samhället.

  Ingen tror väl att detta är ett misstag, det är ett välplanerat rån.

 5. Och trots alla ”klavertramp”,förhastade ”reformer” , utförsäljningar av vård/omsorg skolor,järnvägslinjer….lista själv!

  Så fortsätter ”diehard”-väljarna att envist försvara detta omänskliga USA-inspirerade ”låt gå och skit i andra”-samhälle.

  Man undrar om inte ”det sovande folket”, trots allt,ändå är verkligt?

  • Man undrar om inte ”det sovande folket”, trots allt,ändå är verkligt?

   Det tror jag visst det, men jag hade inte anat att det var moderatväljarna han menade..

 6. Jag ha nu varit sjukskriven utan sjukpenning i snart 2 år. Jag är för sjuk att stå till arbetsmarknadens förfogande så jag kan inte bli arbetslös, men det spelar ingen roll för jag har ingen A kassa längre, jag hade högsta A kassan man kan ha till reglerna ändrades och jag som student kunde inte ha råd att betala A kasse avgiften längre. Jag kan inte få pengar att försörja mig från soc för jag är gift och min fru ska försörja mig och hon har bara studie bidrag, Så där är vi också utan tur, så även om vi ligger 3400 under existens minimum i månaden så kan vi inte få pengar från dem för det är en parentes i deras lagar som säger att folk med studie stöd kan inte få social bidrag.

  Detta går runt och runt och alla hänvisar till att det är på en annans bord och flyttar ansvaret mellan sig.

  Så mina tankar om den regering och riksdag vi har nu är väldigt låg, Socialdemokrater och borgare spelar ingen roll de har gemensamt skapat detta system. Jag ser bara 3 partier som inte har varit inblandade och det är vänster partiet, miljöpartiet och jag skäms att säga det Sverige demokraterna. för ingen av dessa har haft någon riktig makt att göra några ändringar.

  • Det var exakt detta jag påtalade för regeringen när jag studerade 2006. Jag och en kompis med fru och barn studerade på universitet och vi hade båda jobbat ihop till a-kassa. Vi blev mycket riktigt oroliga för regeringens planer den hösten. Om du börjar studera senare i livet av någon orsak (kanske nedlagt jobb, utveckling?), så skulle du enligt de då nya reglerna vara förvägrad a-kassa totalt fram till dess du terminerat din utbildning. Om du fortsätter vara med a-kassan under studietiden ska du betala den HÖGSTA a-kasseavgiften (inte den lägre som gäller arbetslösa) som fattig student. DÅRSKAP! Jag nämnde i e-post efter e-post till så många allianspolitiker jag kunde. Jag skickade även e-post till oppositionen. S, V och MP skickade jakande svar och beklagande att de var hindrade att göra någonting över huvud taget. Sedan kom svaren från allianspartierna.

   Undermeningen med denna korrespondens kan inte missuppfattas. Jag sågs som en parasit. Jag nämnde min kompis med tanke på att han hade/har försörjningsplikt till två barn i korrenspondensen men svaren gällde mig personligen. ”Ska du förvänta dig…”. Exempelvis ord om vilket ”skönt sommarlov” alla studenter med a-kassa hade vilket sätt man nu rättade till denna ”orättvisa” som om alla studenter är några osnutna snorungar som just kommit från gymnasiet och dessutom saknar utgifter och har tydligen enligt moderaterna inga barn.. Alltså.. Hela systemet slår logiska kullerbyttor för om du är med i a-kassan får du inget försörjningsstöd och lyckas du inte hitta ett jobb under sommaren så måste du antingen bo hemma hos dina föräldrar (oavsett vilken din ålder är) eller så blir du tvingad till att verkligen sluta skola (du måste totalt avsluta din utbildning enligt de nya reglerna).

   Nej. Det var jag som var parasit. I vredesmod slutade jag skolan och blev heltids arbetslös istället. Det slutade med att jag tjatade till mig en arbetsmarknadsutbildning från min arbetsförmedlare.

   Nejdå! Behandlingen moderaterna och deras lydpartier gav mig resulterade i en mycket fadd smak av klasspolitik. ”Den som inte arbetar ska heller inte äta!”

   Det verkar som att när M, KD, C och FP satte sig ner vid förhandlingsbordet före valet 2006, så var det enda som gällde hur mycket pengar man kunde klippa bort från välfärden utan att få en revolt. Jobbskatteavdraget var det som skulle ta dessa pengar i anspråk och för dem spelade det ingen roll vilka det drabbade eller hur de drabbade drabbades. Ingen konsekvensanalys, ungefär som när man satte in avgifter på museerna eller tvingade utomeuropeiska studenter till att betala skolavgift vilket resulterade i en dramatisk minskning av ansökningar..

   Nej Fredrik Reinfeldts regering ÄR världens klåpare. Speciellt Anders Borg är jag som ekonomiskt utbildad INTE imponerad av! Jag blir så förbannad på dem!

   Det håller jag med Fredrik Reinfeldt:

   ”Svenska folket är mentalt handikappade!”

   men inte som han menade självklart! :-)

 7. @ Jinge: ”Jo det är givetvis egennyttan, den del som skulle ha gått till dessa drabbade grupper hamnar nu istället direkt i plånboken hos dem som redan har det de behöver”.

  Men Alliansen införde detta med motiveringen att överskottet de rika fick i handen skulle öka på tillväxten: ökad efterfråga osv, osv i sann högerpropaganda men det finns inget naturlag i detta.
  Vad som i själva verket sker är att de alla rikaste (samt till viss medelklassen också) för lite mer tid över för familj och vänner – det är ju fint – i och med att de inte behöver arbeta lika mycket för samma lön. Möjligen att efterfrågan på fritidsartiklar ökar (läs traktor-liknande gräsklippare, ni vet sådana där man kan sitta på köra).

 8. Göran Greider skriver i dagens Aftonblad om att nyliberalismen är på väg bort.
  Även om jag tror att det är långt dit, så känns det trevligt att läsa
  om ljuset längre bort i tunneln, och
  att tillståndet och politiken i landet möjligtvis kan förändras längre fram. Till något
  betydligt bättre.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article14099827.

 9. Lilla aftonblajan verkar ha fått snösting & surrar om att de flesta i landet är rikare är någonsin! Man projicerar den egna mångmiljonärs-tillvaron på småfolk man låtsas/tvingas skriva för. De översta 10-20% är säkert rikare än någonsin, journalister som tjänar som statsråd lever säkert liv som de helst vill maskera för omgivningen (typ köpa en begagnad svensson-bil som man hurtigt kör till jobbet). Men de flesta, majoriteten, lever faktiskt i en avvecklat ”samhälle” där föräldrarnas möjligheter under rekordåren framstod som ett blågult Eden jämfört med den mörka återvändsgränden utanför fönstret..

 10. Idag höjdes högkostnadsskyddet med totalt 600 kr om året.
  Är det någon som sett några skattesänkningar för de som drabbas?
  Trodde väl inte det för de tillhör inte Moderaternas kärntrupp.

  Tidningarna är också dödstysta om detta. Hittade bara en liten gömd notis i DN.
  Har det varit sossarna som höjt skatten med samma belopp så hade det blivit ett nytt Juholt drev i tidningarna i samma sekund.

   • Ganska talade att du Jinge som annars verkar ha koll på det mesta har missat detta.
    Bara och hoppas att Juholt m.fl går ut med egna krigsrubriker om detta och SAAB eländet.
    Tyvärr lär de väl bara fråga Juholt var han ska få pengarna ifrån.

    • Har jag inte koll på att klyftorna ökar? :-)

     Jag har varit en förhållandevis välbetald akademiker inom den offentliga sektorn, drabbats av infarkt och fått ”förlängt sjukbidrag” de senaste åren innan jag blev folkpensionär. Och du tror att jag inte har koll på att klyftorna ökat sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006?

     :-)

  • Detta kommer att leda till att många skippar gå till läkare och ta ut sin medicin. Vilket leder till att många kommer att lida och många av dem är närstående till folk som hurrade för skatte sänkningarna

 11. Man får trösta sig med att många miljoner förut utfattiga kineser, afrikaner, sydamerikaner, ryssar med flera, bevisligen har det bättre nu än för ett kvartsekel sedan.

  • Har alla kineser på landsbygden fått det bättre? Har afrikaner, sydamerikaner, ryssar med flera fått det bättre? Har kvinnorna i dessa länder fått det bättre? Har demokratin blivit utbyggd? Har barnen fått det bättre? Har skydds miljön på ett bättre sätt?

 12. Det mesta, eller nästan allt återstår naturligtvis. Men om man kunde gradera jämlikhet på en internationell skala, och jämför år 1970 med 2011, så har det gått framåt. Den minskade välfärden i Västländerna uppvägs med råge av förbättrad levnadsstandard för de breda lagren i övriga världen. Mycket av det välstånd som rådde i Västvärlden fram till oljekrisen på 70-talet berodde på att vi kunde suga ut den övriga världen hejdlöst. Det går inte längre och nu får vi hitta på något annat.

  • Suga ut den egna befolkningen verkar vara boten. Det har i annat fall väldigt lite med Regeringen i Sveriges agerande.

   Indiska landsbyggden kan förvisso få en bättre levnadsstandard i kronor och ören när deras land beslagtas och de får arbeta i en gruva istället, men är det en verklig ökning?

   • För att förtydliga. Lägsta levnadsstandard man kan ha här i världen är att vara en självförsörjande småbrukare som har allt den behöver och allt den önskar, men skapar ingen omsättning i kronor och ören, köper inga kinesiska plastprylar. Men det behöver inte alls vara låg levnadsstandard.

    När sagda bonde slipper bruka sin mark och bli anställd i ett jätteplantage och få lön i kronor och ören, så ökar hans levnadsstandard i kronor och ören. Om än hans upplevda levnadsstandard sjönk dramatiskt.