Klimatångest

Idag berättar Svenska Dagbladet att psykiatrin upplever att allt fler patienter söker för klimatångest, en oro för klimatförändringen som är så stark att de måste få hjälp från sjukvården.

Så är det givetvis, jag har inte reflekterat över saken alls, men om jag själv är orolig inför kommande klimatförändringar så måste det givetvis finnas många fler oroliga, människor som kanske vågar känna klimatoron men inte den andra ångesten som de redan har sedan tidigare, en sorts överföring av oro till en mer godkänd sorts ångest.

Ångest är som bekant ett besvärligt tillstånd, en åkomma som i många fall kan vara handikappande. Men i ärlighetens namn så är jag personligen mer orolig för klimatförnekarna, de som snabbt satte på sig strålhattarna och förnekade att världens forskarelit har rätt, de som tror att allt är en stor bluff. Den gruppen är det nog mer illa ställt med eftersom de inte ens reflekterar över de fakta som vetenskapen kommit fram till.

Min egen klimatoro kan jag raljera med lite från och till, att skoja om att flytta till ett mer höglänt beläget ställe för att undkomma havsnivåökningen, i ett värstascenario på tolv meter. Men då kan det kanske vara mer adekvat att betrakta den ekonomiska kris som är under uppsegling. Hästsvansen far omkring och klappar sig för bröstet och säger att svensk ekonomi är bäst i EU, detta trots att BNP sjunkit dramatiskt sedan krisen inleddes. Och trots att det nu handlar om Portugal och sedan Spanien, länder som EU:s alla skattebetalare nu kommer att få ta ett allt större ekonomiskt ansvar för.

Havsnivåns höjning är förstås ett värre hot både ur mänsklig och ur ekonomisk synvinkel, och det kommer kosta världen så enormt mycket mänskligt lidande plus folkomflyttningar så att andra världskriget kommer att te sig som en skärmytsling mellan två treåringar i sandlådan.

Men att jag inte har ågren inför klimatförändringen är inte så underligt, jag är sextiofyra år och har redan allvarliga hjärtproblem, även om jag hoppas att bli nittio så är det knappast något som är värt att satsa en tia på, om man säger så. Visst kan jag oroa mig för barn och barnbarn, men något av barnen har en egen klimatfoliehatt så varför bry sig…

it , , , , , , svd1 dn ex ab12

  7 comments for “Klimatångest

 1. Besviken
  7 december, 2010 at 09:44

  Undrar om det inte är klimatångesten som gör att en del mänskor har så rabiata åsikter i ämnet.

  • 7 december, 2010 at 09:47

   Det kan nog ligga mycket i det..

 2. Gripen
  7 december, 2010 at 10:34

  Min åsikt är att denna ångest är medias fel. Klimat förändringarna kommer att få allvarliga följder men det kommer inte att vara en katastrof med Hollywood effekter.

  Det kommer istället bli hunger katastrofer, små krig och flyktingströmmar. Inte som i filmens värld med istid som kommer med bara nån timmes tid eller vattnet höjs 12 meter på nån sekund.

  Men vår kära media får det att låta som det är ”Day after tomorrow” som kommer att hände över en natt.

  Det finns ingen sansad debatt i media, antingen är man klimat förnekare eller så är man klimat dåre som tror på allt media har sagt i denna fråga.

  Klimat förändringar händer och vi vet att vi er delaktiga och har påverkat förändringen. Men vi vet inte riktigt vilken väg den kommer att ta men i vilket fall som helst så kommer miljoner och åter miljoner människor att bli tvungna att flytta och världen kommer inte att vara sig lik.

  • BengtA
   7 december, 2010 at 13:56

   Var är problemet? Havsytan stiger i makliga 1 – 2 mm /år, isbjörnarna blir fler och fler, när jakttrycket sjönk, Himalajas glaciärer mår bra, temperaturvariationerna gömmer sig under ett måttligt grovt blyertsstreck, Sahel grönskar i de stigande CO2.halterna.

   Al Gores film får inte visas i Englands skolor utan tillrättaläggande.

   Att Greenpeace, WWF etc behöver dra på för att få lite klirr i bössorna stör inte mig, men kanske att någon journalist kunde tänka själv?

   • 7 december, 2010 at 14:04

    h

 3. Tjänstekvinnans son
  7 december, 2010 at 16:41

  Du har ju själv återgett svaret på problemet i en tidgare bloggpost – klimatångest botas genom att vända sig till GUD! Genom att vi alla blir bibelfundamentalister försvinner klimathotet, lätt som en plätt. (F-n tro´t)

 4. Magnus
  7 december, 2010 at 19:34

  Ja, oroa dig inte för moder jord, hon har all tid i världen på sig.. Det där är ett riktigt djupt statement när man tänker efter.

Comments are closed.