Kielos ändrar Juholts vanor


Innan Håkan Juholt blev vald till partiordförande i Socialdemokraterna så ägnade han knappast Aftonbladets ledarsida någon större uppmärksamhet, idag läser han tidningen på nätet direkt när han vaknar, redan innan han går ut i badrummet.

Det är nog exakt så det är. Orsaken är förstås Katrine Kielos, en ung kvinna som är utrustad med en av landets vassaste pennor, och dessutom vikarierande chef på ledarredaktionen på landets största tidning.

Kielos/AB: ”Det går inte att göra saker och ting i två steg. Först mysa i den ideologiska komfortzonen, sitta i ring med allt färre partimedlemmar, borsta varandras hår och sjunga Kumbaya – för att sedan förändra politiken i centrala frågor huxflux. En oppositionsledare har mycket kort tid på sig att definiera sitt projekt. Den som missar detta ögonblick riskerar i stället att bli definierad av andra. Det kan Mona Sahlin berätta allt om.

Juholts uppgift är att återföra Socialdemokraterna till sin roll som det stora regeringsbärande partiet i Sverige. Hans projekt måste handla om att återupprätta respekten för Socialdemokraterna. Även de som inte röstar på Socialdemokraterna ska respektera partiet. Det är det som har gått förlorat de senaste åren och i grund och botten vad dagens problem handlar om.”

Håkan Juholt är tvungen att läsa Aftonbladet först, han behöver veta vad han har att förhålla sig till, vilka frågor som kommer tas upp under arbetsdagen, den dag som börjar med Kielos senaste artikel.

Jag avundas honom inte, Juholt är en stor karl i bokstavlig bemärkelse. Men trots detta så har han vissa problem med att fylla upp partiledarkostymen. Jag tror att många fått intrycket att han är spontan, andra tycker kanske att han är tanklös, så är det bland partivännerna. Vad motståndarlägret tycker är svårt att veta, men misstycker gör de inte, de kan sitta still i båten och bara vänta.

Det är en situation som inte Socialdemokraterna är betjänta av. Kommer det fler nyheter av samma kaliber som den med a-kassan, ja då kommer det märkas inom partiet.

it Andra om: , , , , , , ab1 dn123 ekot svt ex1 svd1


12 svar till “Kielos ändrar Juholts vanor”

 1. Kielos skriver bra. Det är bara att instämma. Men idag gör Juholt och Waidelich bort sig igen. De föreslår på DN Debatt ”nära samverkan mellan stat och näringsliv” och vill skapa ”en riskkapitalfond”. Vet de inte att ”näringslivet”, dvs kapitalismen orskar allt tätare ekonomiska kriser till följd av en spekulationsekonomi baserar på avreglering, nya ekonomiska instrument (t.ex. subprimelån) och ibland rent lurendrejeri? Vet de inte att 7:e AP-fonden förlorat miljarder av medbornas pengar på detta? Att LO förlorat hundratals miljoner? Krisen i USA, Grekland, med euron? Känner Juholt inte till de ökade ekonomiska klyftorna, där en liten grupp blir allt rikare på andras arbete? Vet han inte att 1/3 av jordens befolkning lever i stor fattigdom i detta ekonomiska system? Att arbetslösheten generellt ökar i systemet?

  Är det obekant att enligt den svenska regeringens fattigdomsgräns på 112 000 kronor per år i disponibel inkomst hade enligt regeringen drygt 12 procent av Sveriges befolkning en ”låg ekonomisk standard” år 2007. 1991 var motsvarande andel 7,5 procent.

  Nej, vi behöver ett annat, ett demokratiskt, ekonomiskt system under medborgarkontroll i stället för dagens kapitalis. Vi behöver en ekonomi som utgår från mänsklighetens behov och premierar öppenhet och samarbete i stället för arbetslöshet, utsugning och spekulation av ett fåtal med de mångas pengar.

 2. Problemet heter Weidelich, Juholt måste sparka honom och skaffa en SOSSE till posten, inte en moderat!!

 3. Problemet heter inte Waidelich, problemet är att hela socialdemokratiska partiet från Kjell-Olof Feldt och framåt har stått för en nyliberal ekonomisk politik som i sista änden bara gynnar den tre farliga F-en – finansbolagen, försäkringsbolagen och fastighetsbolagen, eller FIRE som dom kallas på engelska. Vi andra hamnar allt djupare i skuld medan dom lägger beslag på en allt större del av BNP.

  Det kan vara att riskkapitalsamarbete mellan staten och den produktiva delen av näringslivet är helt ok. Vad det handlar om är ju att svälta ut FIRE och se till att pengarna går till produktion av sånt vi har nytta av. Betalat med löner, inte med lån.

 4. Håller med att Weidelichs moderata tankar är en katastrof. Juholt har nu svårt att byta ut sin ekonom eftersom han själv inte vill framstå som en diktator. Samtidigt genom att inte ta tag i problemen och bemöta Kielos kritik visar det på dåligt ledarskap och omdöme. Tyvärr så får situationen Alliansen och framstå som DET enda valet eftersom alternativet är ett gäng som vill samma sak fast på lite annat sätt. Det alternativet skapar snarare än mer osäkerhet och förvirring.
  Sossarna framstår idag som en mer och mer splittrad skara som hålls ihop av ett övergripande S men det stora S:et är bara en fasad. Alla falanger verkar dra åt olika håll och mest åt höger.
  Storkapitalets och nyliberalismens anhängare tackar i sin kvällsbön Storbonden Persson, Mona m.m. och jag tror inte de sörjer Anna Linds tidiga frånfälle.

 5. Redan på Hjalmar Brantings tid anklagades Socialdemokraterna – både från höger och vänster – för att ”svika sina ideal”. Det är det som det innebär att vara ett så kallat regeringsbärande parti. Alla kan, med avstamp i sina egna åsikter, tycka att partiet står antingen för långt åt höger eller för långt åt vänster.

  Om jag minns rätt var det Ingvar Carlsson som erkände att han var heligt förbannad på det orättvisa synsättet. Det förstår jag att han var, men då ledde han ändå partiet i en tid då ingen riktigt ifrågasatte dess ställning.

  Juholt är däremot satt att leda sossarna under helt andra villkor. Han förväntas ”förnya” partiet SAMTIDIGT som varenda kotte (både inom och utanför rörelsen) kräver att få känna igen sig. Det ska vara nytt och gammalt på samma gång. Alla verkar göra anspråk på att veta vad som krävs för att vinna val och regera Sverige igen.

  Måste tillstå att jag själv är förbannad nu. Om sossar och annat vänsterfolk egentligen inte vill ha ett regeringsskifte kanske de borde tala om det, istället för att ständigt bedriva krypskytte. Det gäller även Aftonbladets ledarskribenter.

  • Om sossar och annat vänsterfolk egentligen inte vill ha ett regeringsskifte kanske de borde tala om det,

   Jag tror INTE att det är så illa. Jag tvivlar inte ett ögonblick på Kielos ärlighet på den punkten, däremot så tror jag att journalistkåren som helhet gillar alliansen bättre eftersom de har fått mer pengar i plånboken.

  • Den dagen som vi i vänstern blir lika tysta som högerns valboskap så kan vi lägga ner verksamheten. Jag är riktigt trött på detta ’sitt stilla i båten’-snack där vi som kallar oss demokratiska socialister stillasittande ska acceptera när Weideich och andra kryptomoderater förstör Socialdemokraterna innifrån.

   Ett av (S)-problem är enligt mig att man fokuserar mer på hur man ska vinna val en på hur man ska skapa ett politiskt ALTERNATIV till den nuvarande Allianzhegemonin. Det fungerar inte att gå till val på att man ska vara som Allianzen fast ’snällare’ för dels så skulle ingen normalt funtad person gå på det och dels så är högern bättre på att föra högerpolitik än vad Socialdemokraterna någonsin kommer vara.

   (S) behöver gå tillbaka till sina rötter, både politiskt men framförallt IDEOLOGISKT för att man ska ha en chans. Man måste bryta med den dyrkan av JAGet som Allianzens hela politik bygger på och istället börja våga tala om kollektivet igen och hur man bäst når resultat genom sammarbete och solidaritet istället för egoism och hänsynslöshet som präglar Allianzens Sverige.

  • Ja, och på 70-talet skaldade jag och en massa andra på Söder: ”Gunnar Sträng – kapitalets dräng”. Om man bara hade vetat vad som komma skulle!

 6. Det måste nog (dessvärre?) till en hel del omskakande nyheter om just (s) åter igen ska kunna bli repsekterade efter 20 år av humbug blandat med nyliberalism. Man måste våga säga till folk: glöm ”jobben” som den normala försörjningen. Framtidens försörjning består av olika typer av modeller där ”jobb” är en modell. Alliansen satsar på socialbidrags-baserad försörjning, där viss flitpeng kanske får behållas tillsammans med allmosorna. (s) måste vara motpolen till detta om man ska tillbaka till lyskraften 1986, där ju egentligen allt slutade en kall dag i februari (eller när det nu axakt var).

 7. Jag har just läst Aftonbladets ledare på nätupplagan och klockan är 00.14 cirka.
  (6/10 -11)

  Jag måste tillstå att det var litet överraskande. Kanske vill till det om det skall behållas någon enda s-symatisör i läsarskaran, så att säga. Den för tillfället varande texten skiljer sig markant från den som illustreras i ingressen till den här artikeln.

  Vilket bevisar att det tydligen inte bara är Juholt och Waidelich som har förmåga att ändra sig. Eller?

  • Vilket bevisar att det tydligen inte bara är Juholt och Waidelich som har förmåga att ändra sig. Eller?

   Du spårar inte ett stänk av ironi mellan raderna?