Khaddafi har bytt namn

Att vara envåldshärskare som Khaddafi innebär att man kan stänga av telefontrafik, internet och andra kommunikationsvägar, och att det försvårar något enormt för media ser vi dagligen påtagliga exempel på.

EX: ”– Sedan Benghazi föll i förra veckan så tror jag att det är en tidsfråga tills han faller, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut. Men han fasar för det värsta fram tills den dagen. – Khadaffi är naturligtvis väldigt oberäknelig. Även om hans dagar är räknade så kommer han att göra sitt yttersta för att överleva och det kan innebära ett stort blodbad, säger Alexander Atarodi. Men att Khadaffi själv kommer att meddela sin avgång kommer inte på fråga.”

Det största problemet har vi nyhetskonsumenter med de journalister som använder händelserna i landet som en personlig karriärmöjlighet, tyvärr leder det till att vi ibland medvetet utsätts för felaktig information. Läget försvåras dessutom av det rent faktiska läget, vi vet inte vad som är sant lika lite som vi vet vem vi ska lita på.

Alexander Atarodi har givetvis rätt i sitt antagande om att Khaddafi inte kommer att ge sig frivilligt. Vad det innebär är väl svårt att gissa, men det mest troliga är väl att han blir skjuten av någon av dem som finns närmast honom. En tidning berättar nu på morgonen att militären är på väg mot Tripoli, en annan har en historia som går ut på att Libyen fick betala en halv miljon i månaden för att inte avslöja att Khaddafi låg bakom Lockerbiebomben.

Vad som är fria fantasier eller steg i karriären vet vi inte, möjligen kommer historiker ha en hyfsad uppfattning om tio år, innan dess så är det säkert omöjligt att avgöra för oss som är allmänt nyhetstörstande. Hillary Clinton säger att USA vill att diktatorn ska lägga ner vapnen och skicka hem sina legosoldater, väl medveten om att han vare sig kommer att lägga ner vapnen eller lyssna till en amerikansk kvinna och utrikesminister. Med andra ord så finns det i nuläget ingenting som tyder på att det går att undvika ett blodbad.

När USA verkar för att få Haagdomstolen att efterlysa Khaddafi samtidigt som världssamfundet fryser vederbörandes tillgångar så garanterar man sig ett blodigt slut, samtidigt så tycker jag att det skulle se bättre ut om man samtidigt med alla brösttoner kunde skicka Bush och Blair till Haag.

Annars är väl det mest noterbara idag att man tycks ha ändrat på stavningen av diktatorns namn i västerländsk press.

it , , , , , , ab1234567 ex123 dn1234 gp12 svt1 svd12

  10 comments for “Khaddafi har bytt namn

 1. Sören
  28 februari, 2011 at 08:00

  Ja det är märkligt att tidningarna ändrat stavningen efter flera veckors skriverier, och at tdu gör det också.

  • 28 februari, 2011 at 08:36

   Nä, jag utgår ifrån att de har rätt bara, då framhärdar jag inte med att skriva ”Gaddafi”.

 2. Bulver
  28 februari, 2011 at 08:56

  Stavningen. Språkrådet reder ut frågan här:
  http://www.sprakradet.se/9907

  • 28 februari, 2011 at 08:59

   Jo jag har förstått att det rörde sig om det, men det brukar vara TT som ändrar och de andra som följer. Media stavade tidigare som de gör nu, så det har skett någon ändring oxo under tiden fram till de nuvarande händelserna.

 3. Rawia Morra
  28 februari, 2011 at 09:40

  Som arab tröttnar man på svenska journalisters uppfinningrikedom. De stavar i precis alla möjliga varianter, precis alla, utom de rätta. Inte ens profeten Muhammads namn stavas rätt och det finns naturligtvis ingen skillnad mellan Hasan och Hassan som ju faktiskt är två helt olika namn. Hasan är vacker medan Hassan är välgörare. När vi araber gör ett försök att stava rätt då opponerar man sig och hugger till med några vassa ord och ett sårat ansiktsuttryck. Man tycker sig ha en viss tradition i att skriva namn, även sådana namn som ingen svensk hört förut. Man försvarar traditioner som inte ens funnits i två timmar. Jag fasar för namnet som Tunisiens nya premiärminister kånkar på. Al-Baji Qaid al-Sebsi. Uppfinningsmöjligheterna är obegränsade här.

  Att stava al-Qadhafis namn med kh är dock magstarkt. Kh på arabiska uttalas precis som första ljudet i sjö. Han heter således Sjäddafi idag.

  • Christer W
   28 februari, 2011 at 19:05

   Kan den ny premiärministern inte få heta Aja Baja, så att han vet att han ska hålla fingrarna i styr. ;)

 4. Marwan
  28 februari, 2011 at 14:34

  om man vill uttala namnet på ett riktigt sätt då tar man det närmaste till det arabiska språket och det är Gaddafi
  Det är varken K eller Q är rätt , Gaddafis namn börjar med en bokstav som inte existerar på de alla andra andra språken utan bara på arabiska

  • Rawia Morra
   28 februari, 2011 at 15:00

   Snälla Marwan :-D Qadhafis namn kommer från roten, verbet, Qadhafa alltså ”sköt iväg” eller ”kastade” och Qadhafis stam i Libyen. tydligen en av de största i Libyen, heter Qadhadhifa. G-ljudet tillhör definitivt talspråket.

   • Xenna
    28 februari, 2011 at 22:26

    Européer har adapterat många arabiska namn (t.o.m. svenskar) , liksom namnet Mona eller Nora, men tyvärr, att lära sig stava arabiska namn (med komplicerade uttal) känns det som omöjligt. En del bokstäver existerar inte på latin som det finns på arabiska. När en arab säger att han heter Amin, så är det svårt att veta om man ska stava namnet med A eller E (enligt ljudet man hör är det en okänd ”bokstav” som liknar till en övergång mellan A och E). I bland blir det Amin – eller Emin :-D och jag gissar att det är två olika saker :-D

 5. tobbe
  28 februari, 2011 at 22:34

  Som jag minns det sedan tidigare så stavade pressen alltid hans namn med K. Sedan är det väll enklast att bara kalla honom för diktator svinet.

Comments are closed.