KG Hammar kritiseras för inställning till Israel

Nu kommer KG Hammar att beskyllas för antisemitism, han precis som alla andra som har åsikter om Israels agerande visavi sina grannar. Säkerligen kommer åtskilliga att ringa till radioprogrammet Ring-P1, och många fler kommer att skriva upprörda insändare. För några dagar sedan hade radion en utrikeskrönika, minns inte av vem dock, där berättades det om Israels utrikesdepartement som nu hade satt igång arbetet med att engagera tusentals bloggare och andra som ska strida för landets sak och bombardera dem som skriver något ofördelaktigt om staten på nätet.


Somliga av oss
har viss erfarenhet av den typen av angrepp. Men det KG Hammar sade var egentligen inte så märkvärdigt.

KG Hammar/Ekot: ”Kriget i Gaza gjorde att före detta ärkebiskopen KG Hammar drog tillbaka planerna på att tala på Förintelsedagen på Kulturen i Lund, något som kritiseras av judiska företrädare. KG Hammar, som numera är gästprofessor vid Lunds universitet, skulle tala på temat Förintelsen och Minnet, men drog sig ur planeringen när kriget började. – Vi skulle prata om vad som händer i våra egna liv, vilka slutsatser vi drar av förintelseminnet. Staten Israels politik är en slutsats man har dragit av sin historia av att alltid vara i underläge och alltid vara förtryckt och det som ledde fram till Förintelsen och slutsatsen är att vi ska vara starkare än alla våra fiender och att våra fiender ska frukta oss. – Det är den historiska kopplingen jag inte ser är möjlig att den ska leda till någon slags fred.”

Det är en rimlig slutsats enligt min mening, det enda jag personligen har att tillägga är att sionismen har rötter längre tillbaka i tiden. Så visst spelar Förintelsen en stor roll, men hur stor tycker jag är svårt att avgöra.

KG Hammar/Ekot: ”- Man kan inte sätta likhetstecken mellan judar och Israel, men i vissa lägen går det heller inte att skilja minnet av Förintelsen från staten Israel, anser förre ärkebiskopen, som inte ville göra detta till en offentlig diskussion – den är ”för komplicerad ”.”

Nu kommer det säkerligen att bli en offentlig diskussion trots att den f.d. ärkebiskopen inte ville det. Möjligen räddas han av att Israel nu har en ännu större fisk på kroken, självaste påven Benedictus XVI. Där talas det nu om att svensk television agerade utifrån en annan agenda än att göra ett avslöjande om en högerextrem sekt, det antyds att det var själva påven man var ute efter. Tänk jag tvivlar, det är väl som när man fiskar strömming med flera krokar. Ibland fastnar flera fula fiskar på krokarna samtidigt.

Om det var olycklig timing från Vatikanens sida eller inte kan jag inte bedöma, men jag klagar definitivt inte på den. Det är bra att det blir tydligt vad katolicism och sionism egentligen är.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , it SR/Ekot DN1 SvD Dagen AB Röda Malmö Scaber Nestor Annarkia Anna Pastey Motbilder FFF SKP Ali

[tags]Israel, Judendom, Förintelsen, Sionism, Apartheidstaten, Gaza, Krigsförbrytelser, Fosforbomber, Debatt, Antisemitism, Mellanösternkonflikten, Palestina, Politik[/tags]

  23 comments for “KG Hammar kritiseras för inställning till Israel

 1. Kurt
  4 februari, 2009 at 09:03

  KG Hammar kan nog liga dubbelt illa till. Utan att veta NÅGOT ALLS om rektor Per Eriksson, så kan man ju ha misstankar om hans åsikter om mellanöstern, när man vet att han är pingstvän.

 2. ApanApansson
  4 februari, 2009 at 09:56

  Kurt: jag bara älskar då sådana här konspirationsteorier kommer upp. Självklart har rektorn på skolan ingenting att göra med tillsättningar av gäst professurer på enskilda fakulteter.

 3. 4 februari, 2009 at 10:07

  Jag har skrivit om Förintelsens dag föra året men det här året kunde man inte hinna och skriva om ett folkmord som utfördes för 70 år sedan, samtidigt som ett folkmord i Gaza utfördes i direkt sändning, under vår näsa.
  Tycker att det är absurt i så fall, även om jag skulle skriva om folkmord i Bosnien för 15 år sedan medan man dödar 460 barn inför mina ögon, bombar civila med fosfor, bombar sjukhus, FN, Röda Korset, läkare, TV-hus, ambulanser…
  Och jag ska sitta och minnas offer från Srebrenica och 8 koncentrationsläger mitt i Europa för 15 år sedan!
  I så fall skulle man säkert ifrågasätta om jag lever i NUET.
  Jag har suttit och gråtit med människor som har överlevt Förintelsen. En del var romer och en del var judar. Vi behöver träffas, vi behöver tala med varandra för att vi känner varandras smärta i ögonen. Och självklart, offer ska respekteras. De kommer alltid att hedras genom historien och det kommer aldrig att suddas bort – Men man måste leva vidare, se NUET, se vad har vi lärt oss av olika folkmord, i minsta fall, borde vi ställa oss fråga om vi fördömer IDAG folkmordsbrott eller tittar vi bara på – precis som vi var åskådare på 40-talet! Ondska har sin cirkel. Istället att klippa bandet och fördöma liknande brott oavsett vart den händer, då sitter vi i minnes stund för händelserna som utspelades för 15 eller 70 år sedan!

  Trots att serbiska ultranationalister har utfört folkmord i Bosnien, ändå gick jag ut att protestera mot NATO-s bombning av Serbien!
  Det är mitt sätt att stoppa en ond cirkel.

 4. Richard
  4 februari, 2009 at 12:12

  Det är sorgligt att se hur Israel tillåts hålla på. Beror det möjligen på att ALLA politiker är dädda att bli stämplade som antisemiter?

 5. Christer W
  4 februari, 2009 at 12:51

  Det tragiska är att israel idag smutsar minnet av dem som drabbas av förintelsen genom ha gjort de drabbade till en affärside för att dölja sina verkliga syften.
  Jag tycker att Hammar därför gjorde rätt, liksom den kommun som ställde in det. Fler Jag borde ha gjort som dem.

  Jag reflekterade över Idas rader och tänke på alla ”svarta, indianer(www.motokantland.blogspot.com/), asiater osv som också har haft sin förintelse och bristen på sympatier och minnesstunder för dessa.

 6. igra
  4 februari, 2009 at 13:26

  instiftades inte minnesdagen i syfta att föregripa/förhindra dylika övergrepp nu och i framtiden?

 7. palle
  4 februari, 2009 at 13:30

  Eh, Richard Williamson har väl inte sagt nått som bör vara anmärkningsvärt. Anmärkningsvärt är att nån i hans ställning har mod nog att ifrågasätta en av sionismens grundpelare. Förintelsen har använts till allt från motiveringen av staten Israel bildande till årtionden av mjölkning av Tyskland och dess företag till diverse sionistiska fonder.

  Det som är märkligt är att det enda som man inte får forska fritt om är ”Förintelsen”. Drar man en slutsats som inte är i fas med den officiella är ens karriär slut och man kanske t o m hamnar i finkan. När ska vi ta bort skygglapparna?

 8. 4 februari, 2009 at 13:39

  Jag tycker att KG Hammar har haft en sällsynt bra ton i debatten. I P1:s lördagsintervju nyligen betonade han att bägge parterna måste sträva åt samma håll för att fred ska vara möjligt.

  Det finns en tendens bland många vänsterdebattörer att hålla på Palestina och många liberal/högerdebattörer att hålla på Israel. Jag ser verkligen inte poängen i det. Bägge parterna måste samverka för att fred ska vara möjligt och ingen av dem försöker i nuläget.

  • 4 februari, 2009 at 13:40

   Det är uteslutet att en tvåstatslösning någonsin kommer att skapas. Samtal tjänar således inget syfte enligt min uppfattning, Nu har man ”talat” i 60 år och resultatet syns tydligt.

   Någon ”samverkan” som du talar om existerar inte och kommer aldrig att existera så länge Israel inte lyckats fullt ut med sin etniska rensning.

 9. Anders
  4 februari, 2009 at 14:12

  instiftades inte minnesdagen i syfta att föregripa/förhindra dylika övergrepp nu och i framtiden?

  Det bevisar väl att det nu är dags att sluta ha en särskild förintelsedag. Israel förintar palestinier utan särskild minnesdag så där har det inte hjälpt.

  • 4 februari, 2009 at 14:13

   Det där hade JAG tänkt skriva som svar Anders… :-/

 10. alandalus
  4 februari, 2009 at 14:13

  Det finns redan tjogvis viktiga FN-resolutioner riktade mot Israel. Vad ska man samtala om, det är bara att se till att Israel börja följa dem. Lämpligtvis medelst sanktioner.

  De kan börja med att uppfylla FN resolution 194 om de palestinska flyktingarnas rätt att återvända.

 11. sigge
  4 februari, 2009 at 14:27

  De judiska företrädarnas slutsats blir väl då att Hammar inte sällar sig till den övriga skocken som anser att judiskt lidande för 60 år sedan står över alla andra etniciteters lidande oavsett grad, och följaktligen bör ihågkommas vid varje (o)tänkbart tillfälle.

  Till och med för den måttligt intresserade måste det te sig lite väl genomskinligt att all denna tv-tid alla dessa TV-program Hollywoodfilmer och andra förintelsejippon dyker upp JUST NU och som alltid när den judiska rasstaten genomfört ytterligare ett i raden av folkmord på lokala icke-judar av Palestinsk etnicitet.

  Sist var det 2006, när staten våldtog Libanon under dämpat hurra från västmakternas medlöpare som det pratades om förintelsen hit och dit. Jag menar, hur mycket kan man klämma ur det här tivolit egentligen? Man kan pungslå västmakternas banker på en massa pengar som de få överlevare som lever aldrig har fått se röken av och se till att konferenser och föredrag hålls, att böcker skrivs och filmer görs och att dånet av detta blir lika öronbedövande som nattliga ljudbangar var 15:e minut i Gaza, men när blir det så urvattnat att förintelseindustrin själva inser det?

  KG Hammar gjorde rätt att inte delta i detta och hade de som anklagar honom för ”antisemitism” haft någon skam i kroppen borde de om inte skämmas (för det gör de aldrig)så i alla fall hålla käft.

 12. 4 februari, 2009 at 15:42

  Här handlar det om ett gigantiskt folkmord på judar under 40-talet. Jag tycker att det får vi inte glömma bort, och det är någonting som aldrig ska suddas bort från historien. Att man hedrar offer har jag enormt förståelse för, MEN: Eftersom Förintelsens dag var under tiden när Gaza bombades, borde man nämnda det pågående folkmordet under sin minnes stund! I så fall klipper man bandet och den onda cirkeln! (som jag förklarade i min kommentar #3)
  Det är väldigt starkt när människor som har upplevt och överlevt folkmord fördömer det så fort de ser att det händer IGEN, oavsett om det handlar om palestinier, eskimåer, kineser eller indianer. Jag tycker att det är svårt att få andras människors respekt om man bara går på minnes stunder år efter år och talar enbart om sin egen smärta utan att se andra offer som faller runt om kring! Det är också människor med ett enda liv, människor som hade familjer, drömmar och vilja att leva, oavsett om de dödades i gaskammare eller av brinnande fosfor instängda bakom murar. Man måste visa omtanke mot andra om man vill få den tillbaka.
  Och ännu värre är det att vi alla vet någonstans innerst inne att liknande minnes stunder använder sionisterna för sina politiska mål, mest för att tystna ned all kritik mot pågående folkmord som Israel utför. Ibland i direkt sändning och ibland censurerar man media. Man blev trött med frågan: Hur länge ska de använda Förintelsens offer för att legalisera folkmord på det palestinska folket!?
  Jag tror att just därför har biskopen hoppat av.
  Vi har minnes stund för Srebrenica varje år den 11 juni. Men vi nämnder Förintelsen, judar, romer, människor som dödades i Irak, Libanon 2006, Rwanda på 1990-talet, etc, etc, etc… Undrar varför man inte gör det samma på Förintelsens dag.

 13. Torsten
  4 februari, 2009 at 16:40

  Det är fortfarande inte fel att uppmärksamma denna minnesdag. Israels bestialiska mördande kan inte ta minnet av alla de judar, romer och slaver som industriellt mördades under förintelsen.

  Jag förstår Hammars reaktion, men mer ändamålsenligt hade väl varit att utnyttja tillfället till att understryka det som Igra så klokt skriver om under #6. Det hade nog tagit.

 14. 4 februari, 2009 at 19:11

  Palle och MJE:

  Ryska och Ukrainska historiker diskuterar om hungersnöden i Ukraina 1932-33 var ett folkmord eller ej, samt har olika uppfattningar om antalet döda.

  Varför får man inte diskutera Förintelsen på liknande sätt?

  MVH

  Lasse W

 15. palle
  4 februari, 2009 at 20:51

  ”16 MJE:

  Tiden lär visa vem som har förvirrat sig i en fantasivärld. Klart att det inte finns en fri forskning om förintelsen. Det är redan bestämt – 6 miljoner judar har gasats ihjäl – punkt. Varken siffran eller tillvägagångsättet får ifrågasättas. Den som gör det är per automatik *FÖRINTELSEFÖRNEKARE*, dvs brännmärkt och diskvalificerad för all framtid. I Tyskland får man t o m sitta i fängelse om man ifrågasätter antaled döda offentligt. Jag har för mig att liknande lagar finns i Frankrike med bl a. Hur bedriva en vettig forskning då?

  Sanning kan stå på egna ben och behöver inte suspekt lagstiftning till sitt försvar.

  #17 Lasse Wilhemson:

  Självklart bör man kunna göra det! Ett annat exempel har vi i Finland där man under fortsättningskriget i landets östra del hade fångläger med ca 60.000 ryska krigsfångar. En tredjedel, ca 20.000, av dessa dog till följd av tyfus och andra naturliga orsaker som direkt eller indirekt berodde på kriget. Finland hade också köpt in stora mängder syklon B för att ta livet av lössen och på så sätt stoppa tyfusen som dessa spred. Ingen har kommit på att anklaga Finland och dess dåtida politiska och militära ledning för avsiktligt folkmord.

 16. Tonie
  4 februari, 2009 at 20:57

  Har svårt att förstå dem som antyder att förintelsens omfattning skulle vara något slags tabubelagt forskningsfält. Det är väl få saker som är så grundligt genomlysta av forskning som detta, att det sedan råder en koncensus behöver ju inte implicera en konspiration, det finns ju en enklare och rimligare tolkning om man så säger.
  Att en tomte som Williamson håller sig med en avvikande åsikt borde i och för sig inte vara straffbart (fast man kan ju förstå tyskaras känslighet i frågan), men är väl ungefär lika värdefullt för forskningsläget som när Elisabeth Höglund sitter i SVT2 och ifrågasätter teorier om den globala uppvärmningen.

 17. 4 februari, 2009 at 22:49

  Jinge: från statshåll ser det onekligen illa ut men man ska inte glömma bort att det finns civila krafter på bägge sidor som försöker bryta situationen.

  Jag känner själv israeler som driver en skola för BÅDE israeliska och palestinska barn. Att öka förståelsen mellan bägge folken är en svår väg men på sikt nog också den enda möjliga vägen. Många israeler vill inte ha kriget utan har flytt landet för att slippa tjänstgöra i armén.

  Israel kan inte vinna kriget och Palestina kan inte förlora det så till syvene och sist är det bara folkens vilja till fred som kan skapa fred.
  Jag tror också att det är relativt meningslöst för Sverige att agera. Det är de själva som måste skapa förutsättningarna för fred, kanske kan vi hjälpa de krafter som faktiskt finns, men offentliga uttalanden från t.ex. Bildt hjälper föga.

  Däremot finns det gott om oroshärdar i världen där vi konstruktivt skulle kunna göra något.

 18. MJE
  4 februari, 2009 at 23:28

  palle & Lasse Willhelmsson:

  Det existerar en aktiv internationell forskning om förintelsen. Man diskuterar aktivt omfattningen av förintelsen, samt dess utformning och beståndsdelar: deporteringar, avrättningar, arbetsläger och utrotningsläger.

  Det finns ett antal länder som har olika lagar som kriminaliserar förnekanden och trivialiserandet av förintelsen specifikt. Vissa länder har bredare lagar och kriminaliserar förnekandet av folkmord och brott mot mänskligheten. Men dessa lagar kringskär inte forskningen på något reellt sätt.

  För att ta palles exempel: man blir inte lagfälld i tyskland för att man ifrågasätter att 6 mijoner judar skulle blivit gasade. Mig veterligen finns det ingen nu aktiv akademiker som påstår att så många judar skulle blivit gasade. Jag vet inte om ens om någon akademiker någonsin påstått det.

  Vad som däremot är möjligt är att bli fälld när man gör uttalanden som Williamson gjorde. De siffror som han nämner på antalet döda i förintelsen är inte ens nära att tangera de fakta som finns. Det han säger är inte en del av en diskussion om förintelsen. Det han säger ämnar att förneka och trivialisera förintelsen.

  Sedan kan man ha välgrundade åsikter om absolut yttandefrihet, etc. Men det är en fråga som är separat från diskussionen om omfattningen och utformningen av förintelsen, och från diskussionen om hurvida förnekelselagarna hindrar forskning om förintelsen.

 19. 5 februari, 2009 at 10:10

  MJE 22: ”Det existerar en aktiv internationell forskning om förintelsen. Man diskuterar aktivt omfattningen av förintelsen, samt dess utformning och beståndsdelar: deporteringar, avrättningar, arbetsläger och utrotningsläger.”

  Jag är varken historiker eller statistiker, men är hyfsat påläst i frågan. Därför skulle jag sätta värde på om du kunde ange exakt vilka källor du åberopar, när det gäller förekomst av gaskamrar för ihjälgasning av människor. Det var ju det som Williamson ifrågasatte att det finns vetenskapliga bevis för – vilket alltså bestraffas med fängelse i flera länder.

  MVH

  Lasse W

  • 5 februari, 2009 at 10:16

   Jag har inte hört att det skulle pågå någon ”aktiv” forskning idag. Jag vet inte heller hur/vilka som forskade i saken när det begav sig. Men visst är det klarlagt att det handlar om folkmord, och det i apokalyptisk omfattning. Och om det var fem eller sex miljoner judar som mördades är inte speciellt intressant faktiskt. Men visst kan han komma med källhänvisningar, om inte annat så kan man ju se om det är ytterligare ett försök att lägga ut dimridåer.

 20. Mr Biz
  5 februari, 2009 at 12:18

  Det har väl skrivits tusentals böcker i ämnet men här verkar Ph.D Thomas Dalton ta sig an själva möjligheten att debattera Förintelsen överhuvud taget med ännu en bok som kanske förklarar de hätska känslor och upprördhet som råder.
  ”A New Look At Booth Sides”

Comments are closed.