Kjell Albin Abrahamsson – Illusionisten

Nu har P1-programmet Medierna avslöjat Sveriges Radios P1 (!). Man har gjort det genom att låta programledaren Kjell Albin Abrahamsson säga sanningen.

SR/Medierna: ”Var gränsen går för hur mycket av illusion en journalist får skapa i ett reportage, det råder det delade meningar om. I radions serie På spaning efter Europa kan ett samtal i Aten eller Sarajevo – i själva verket vara gjort i studio här hemma i Sverige. Programledaren Kjell Albin Abrahamsson skapar illusioner. När han påstår att han sitter på ett café i Sarajevo med Carl Bildt så äger intervjun i själva verket rum på Utrikesdepartementet. Bakgrundsljudet är pålagt i efterhand. Samma sak med ett samtal med radioprofilen Susanne Ljung, som inte alls äger rum på det café i Aten, som programledaren ger sken av. Och så vidare. Exakt vilka platser han verkligen har varit på under sina samtal i programserien och vilka platser som är en illusion, det vill seriens producent inte svara på.”

Jag lyssnade själv på programmet där Kjell Albin Abrahamsson satt på ett café i Sarajevo och sade, att ”– här mitt emot mig på caféet sitter Carl Bildt, en man som har mycket erfarenhet av Sarajevo”, och det utan att Carl Bildt protesterade. I själva verket så satt man på utrikesdepartementet, och vid andra program satt man i en studio på Hantverkargatan i Stockholm. Kjell Albin sade i intervjun i Medierna att
”- Men det är ju en illustration!”, men ingenstans i programmet framgick det att man inte var på den plats man uppgav sig vara. Det upplägget kallar man ”att prova nya programformer”.

Jag har stor förståelse för att kostnaden för resor till olika länder i Europa kan te sig stor, men jag tycker att det är avskyvärt gjort av Sveriges Radio att låta medarbetare ljuga medvetet om var de befinner sig. Om de ljuger om var de är så kan de givetvis ljuga även på andra punkter. Det blir väl också ett sätt att prova nya programformer. Det kanske inte finns några svenska soldater i Afghanistan, man kanske bara provar en ny programform?

Man bör alltid vara på sin vakt mot de budskap som förmedlas av massmedia, ofta nog så finns det

kjell albin abrahamsson

en politisk agenda i bakgrunden som kan påverka. När man dessutom medvetet lurar lyssnarna och påstår att man är på plats i en utländsk huvudstad och förstärker bedrägeriet med att lägga på ljudeffekter som är inspelade i den staden, då har man brutit mot det förtroende som lyssnarna haft. Att Kjell Albin Abrahamsson är inblandad förvånar mig inte, men ska verkligen Sveriges Radio anlita produktionsbolag som är så till den milda grad innovativa så att de skapar radioprogram från Sarajevo, inspelade på Kungsholmen?

Det minsta man kan begära nu är att företaget fortsättningsvis är fullständigt ärliga med var de spelar in sina olika radioprogram och inslagen i nyhetsprogrammen.

Man kan lyssna på hemsidan på SR.se

i Andra om: , , , , , , , , , , , svd t

[tags]Kjell Albin Abrahamsson, Medierna, Sveriges Radio, SR, P1, Mediekritik, Illusioner, Fejk, Fusk, Lögn, Bedrägeri, Politik[/tags]

  11 comments for “Kjell Albin Abrahamsson – Illusionisten

 1. mr Biz
  8 augusti, 2009 at 13:10

  En audiovariant av photoshop?!

  Det är ju bra att de försöker spara resekostnader och kanske de rent av kan lämna över rubbet till radioteatern. Finns den inte kvar längre så är det läge för en stor renässans.
  Men då givetvis med en just presentation av programmet, typ: —”Nyheterna framförs i dag av radioteatern och i rollerna hör vi… … ljudeffekter från bla bla…”
  :-)

 2. Kerstin
  8 augusti, 2009 at 14:02

  Det är resultet av att allt nu skall läggas ut på prouktionsbolag. Produktionsbolagen gör allt för att minska kostanderna, hälften av de anställda brukar vara tillfälliga praktikanter. Sedan fuskas det och de använder illegal sponsring och marknadsplacering inne i programmen. Ironiskt nog har massamedia också gjort reseprogram åt SR, man undrar ju om de resorna också skedde i fantasin? Men jag är ju trots allt imponerad av de lyckats intervjua Carl Bildt på UD i Stockholm, där är han ju inte många dagar per år!

 3. Sara G
  8 augusti, 2009 at 14:23

  Men om någon journalist vill göra ett positivt reportage om israel så brukar det gå via gräddfilen.
  I det fallet saknas inte pengar till dyra hotellrum och resa, sägs det i alla fall inom vissa journalistkretsar.
  Kanske är det Mossad som bisträcker?

  • 8 augusti, 2009 at 14:32

   Sara: Kanske är det Mossad som bisträcker?

   Det tror jag inte. Israel har alltid bjudit in journalister till landet, det finns dessutom en avdelning på deras utrikesdepartement, i varje fall tror jag att det är där den finns, som just sysslar med att ta VIP:s till landet. Dit räknas säkert journalister. Jag har läst om det där några gånger, vet inte om det var Herman Lindqvist eller Guillou som har tagit upp det. Men det är väl rät tså naturligt? Israels vänner är få, så det gäller väl att göra dem extra glada.

   Möjligen är det desinformation som jag har hört, men då kommer säkert ngn av landets advokater att berätta och länka till information som visar på att påståendet är felaktigt…

 4. Sara G
  8 augusti, 2009 at 15:49

  Ja, Jinge, så är det nog. Jag försökte bara vara provokativ, ifall Paul Rimpler, min gode vän, eller hans kumpaner, var on line.
  Herman Lindqvist har emellertid skrivit riktigt negativt om israel – och det ska han ha credit för, eftersom allt han skriver är sant!
  Men det var viss Guillou som nämnde hur lätt det var att få en snabb lyxresa till israel för en journalist på de större tidningarna (liberala, så klart) om man ville skriva något positvt om skitlandet…

 5. Observatör
  8 augusti, 2009 at 18:27

  Kjell Albin Abrahamsson – det är väl mannen som gav Überpösmunken en röst. När jag hör honom på radion är jag snabbare på avstängningsknappen än en en säl på zoo är på den kastade fisken vid matdags.

 6. 8 augusti, 2009 at 23:11

  Tycker synd om journalisterna som en gång var fria.I dag åker dom nerbäddade med ockupationsstyrkorna och kallar sig krigskorrespondenter eller sitter på någon bar i Jerusalem och rapporterar om Iran.Nej tacka vet jag Robert Capra som tog jobbet på dödlig allvar som var beredd att betala priset och fick göra det oxå

 7. 9 augusti, 2009 at 18:18

  Vem är förvånad efter SVT/SR:s små ljudkulissklipp efter Göteborg 2001?

  Kjell-Albin Abramhamsson är i alla fall bra att ha när högern kommer dragandes med sitt eviga tjat om vänsterjournalister…

 8. Kuno
  9 augusti, 2009 at 18:29

  Intressant att höra Kjell Albin slingra sig för att sedan surt och abrupt avsluta det hela när det blev för obekvämt. Har inte gillat den högermannen och hans aktier har inte stärkts efter detta. SR borde sluta anlita fejkarn.

 9. MP
  9 augusti, 2009 at 20:30

  När man hör Kjell Albin försvara sig inser man att han helt tappat respekten för sina lyssnare. Då är det hög tid att fundera på om man inte borde göra något annat.

 10. Hemjazz
  14 augusti, 2009 at 23:17

  Påpekande till ovanstående kommentar: Capra är filmregissören Frank. Robert Capa heter krigsfotografen och han är ett dåligt exempel i den här diskussionen eftersom han (troligen) ”fejkade” sin berömda bild på en skjuten soldat i spanska inbördeskriget 1936: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1912110,00.html

Comments are closed.