Katrine Kielos mästerliga monarkisågning


Ofta nog så är jag kritisk mot kvällspressen, dessutom har jag en unik möjlighet att spy ur mig min galla eftersom hemsidan oftast har över 5000 dagliga besök. Senast igår drabbades jag av galopperande frustration med anledning av de två större tidningarnas brist på respekt för sina läsare och sina egna medarbetare.

Aftonbladets Katrine Kielos är en duktig skribent, samtidigt har jag sett artiklar från hennes penna som jag varit mer än tveksam till, men så blixtrar hon till som i dagens upplaga av Aftonbladet. Jag rekommenderar besökarna här att raskt bege sig till tidningen som av elaka kallas ”Aftonblasket” och ta del av ett av skälen till att jag ibland tvingas lyfta på kepsen.

Katrine Kielos/AB: ”Du vickar och skruvar på dig. Mammas mage kramar hårdare och oftare. Nya ljud och plötsligt är du på utsidan. Allt är suddigt. Någon rör vid ditt huvud. Och du är kär. Hej mamma! Hej pappa! Små lungor som ska lära sig andas luft. Du drömmer ljud och hjärtslag. Röster och musik.

En värld av stora suddiga jättar med varma händer.

Säpobilar och informationschefer, pressuppbåd, jippo och en hovstat för 20 miljoner, men när pappa nästan börjar gråta på presskonferensen är det på riktigt. Och du åker hem från sjukhuset i ett babyskydd – lyckligt ovetande om risken för att morfar snart kommer att hålla någon form av tal.”

Jag antar att de som läser artikeln reagerar precis som undertecknad, det var en överraskande vinkel som ledde fram till något som de flesta av oss tycker, men som vi inte kan formulera lika tydligt. Själv hamnar jag lätt i diskussioner om kostnaderna för en president eller ett kungahus, en diskussion som inte alls berör essensen i frågan om monarki eller republik. Man ska inte kunna ärva ett ämbete som statschefens, man ska förtjäna att bli vald till ämbetet, det handlar om något så enkelt som – demokrati, det som alla vet kan vara så svårt. (forts..)

Igår fick jag en fråga om varför jag tycker så illa om Victoria och Daniel. Frågan är egentligen helt obegriplig eftersom jag inte har träffat någon av dem, men skulle jag göra det så är jag rätt säker på att jag skulle gilla dem som personer. Framförallt har jag sett en massa reportage i TV om kronprinsessan, en tjej som gör intryck på mig om att vara både skärpt, rar och rolig, med andra ord tämligen oemotståndlig. Egentligen kan jag inte förstå hur mina egna utbrott mot en kvällspress som inte ens duger som toalettpapper kan tolkas som att jag tycker illa om Victoria Bernadotte, men det kan ju bero på mina egna tillkortakommanden som skribent.

När ni har läst Kielos, vänta då en stund med att skumma igenom det andra, det obehagliga och ohöljda kungafjäsket i resten av kvällspressen. Jag önskar att jag kunde följa mina egna råd.

it Andra om: , , , , , , , ab12 svt sr1 dn1 svd1 gp


14 svar till “Katrine Kielos mästerliga monarkisågning”

 1. varför inte jobba för en folkomröstning? Jag själv har dock inget emot monarkin och tycker kopplingen till Sveriges historia är intressant. Dock blir ju mediauppmärksamheten lite väl dryg ibland.

 2. *skratt*

  Ja,inte satt jag uppe och väntade precis…

  Intressant namngivning dock!

  Man anar att farfar/farmor har fått säga sitt och även mannen ”av folket”.

  Jag vet att detta är en familjevänlig blogg…men lite luktar det kaffe och lite ”finare” stavning… nåja, vem bryr sig?

  Hoppas hon får ett bra liv.

 3. Någon, jag är osäker på vem, Carl Johan de Geer, kanske, konstruerade en blankett för utträde ur kungadömet. Jag gillar tanken. Ungefär som man kan bestämma om man vill vara medlem i Svenska kyrkan eller inte borde man också kunna bestämma om man vill bidra till det kungliga apanaget…

 4. Risken med en vald statschef kan ju vara att hen just därför tycker att hen borde ha samma makt som riksdagen el t.o.m mer makt. Då har vi samma situation som i USA och i många andra länder. Avskaffar vi kungligheterna ska vi inte ersätta dem med en vald president a la Sarkozy eller Obama. För min del får de gärna vara kvar, tycker också att den historiska sidan av monarkin är intressant.

 5. Wow Kielos dessutom! Det kunde man inte tro. ;-)
  Varför inte göra som med kyrkoskatten och få rätt att slippa denna kostnad om man inte tror på svensk kristendom. De som vill får gärna skänka en slant till de behövande kungliga men jag slipper gärna och betala stöd till en anakronism.
  Vad är vi, en 5 miljoner som betalar skatt, 300 mille i apanage, det är 60 kr/skattebetalare, därav 25% die-hard-rojalister så varför inte sätta kungaskatten till 240 kr/år för de som vill. Man kryssar i vid deklarationen att man vill betala en skatt till monarkin. Skulle vara kul och se hur många som skulle vara positiva till kungaavgiften om det syntes på skattsedeln!

 6. Anledningen till varför finfolket i ”huset” (riksdagen) är så eniga om att behålla monarkin är till 99% säkerhet därför att detta hela tiden påminner småfolk om att det finns en överhet som är evig. En president har inte samma symbolvärde, även om funktionen (bandklippandet) ju är detsamma.

 7. I Syrien dödades, skadades och torterades hundratals människor. I Sverige fylldes tidningarna av en icke-händelse…….