Kanske bör man byta till Piratpartiet redan idag?


[column width=”49%” padding=”2%”]Jag har varit inne på det förut, och det är också min första tanke idag efter den katastrofala valförlusten som Tysklands socialdemokrater nu gjort. Högerkrafterna är fortfarande på väg framåt, och det gäller i Sverige precis som det gör i stora delar av Europa.

AB: ”Valresultatet på 23 procent är värre än någon trodde. Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Två miljoner besvikna anhängare avstod från att rösta. Tyskland gör en rejäl högersväng. Bort från blocköverskridande koalitionsregering där Socialdemokrater och Kristdemokrater har samsats under Angela Merkel. Till att Kristdemokraterna nu ensamma bildar regering med högerliberalerna i FDP. Angela Merkel får möjlighet att sänka skatten och upphäva den lag som säger att den sista tyska kärnreaktorn ska stängas 2021.”

I Sverige har vi dessutom en socialdemokratisk ledare som hellre åker på ett JetSet-party på Mallorca med olika kändisar istället för att stanna hemma i Sverige och delta med de andra valarbetarna i Kyrkovalet. En kvinna som är utomordentligt ifrågasatt både bland de egna medlemmarna och dessutom bland partiets normala väljargrupper. Hennes handel och vandel ifrågasätts från alla håll, och inte bara bland de rödgröna väljarna, många anser att hennes omdöme lämnar en hel del i övrigt att önska.

Göran Perssons sågning av henne i programserien med Fichtelius är minnesvärd, han hävdade att Sahlins kvaliteter inte låg åt det intellektuella hållet. En uppfattning som delas av många inom partiet.

Man ska kanske inte skylla situationen på Mona, det är den socialdemokratiska kongressen som inte lyckades få fram en annan kandidat, hon var inte partiets förstaval då, lika lite som hon har varit det tidigare. Bland de socialdemokratiska

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]sahlin

kvinnorna finns det minst två-tre stycken som skulle haft bättre förutsättningar att leda partiet till en valframgång 2010, bland männen finns det också några som skulle haft större chanser.

Bilden här till höger är mycket starkt retuscherad av reklambyrån som ledde EU-valskampanjen, något som kan tjäna som illustration över partiet ideologiska brister. Det ska vara en snygg yta, innehållet är det inte lika noga med. Socialdemokraterna upplevs idag som ett ideologiskt omoget parti, något som dessvärre kletar av sig på deras koalitionspartners. De enda som står stadigt är Miljöpartiet, men så är det också ett i grunden borgerligt parti.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , ab1 svd12 dn12 ex t


25 svar till “Kanske bör man byta till Piratpartiet redan idag?”

 1. Vänstern går tillbaka överallt och så blir nog resultatet här hemma också. Känner mig lite villrådig i jakten efter ett alternativ? Vad skall man rösta på om man inte vill ha vare sig Mona eller Alliansen?

 2. Det är så enkelt att vi behöver en ny vänster. Den vi har i dag är färgad av kollegialitet, nepotism, liturgi, självgodhet etc. Tror ni att folk som har byggt upp hela sin karriär, försörjning, identitet osv. i ett parti släpper någon jävel över bron.

  • Bueno bueno mkt bra uttryckt! Detta är kärnan inom mycket av politiken på från statsnivå till kommunnivå.

 3. Vänstern gick inte tillbaka i det tyska valet, oavsett vad dn och svd vill få dig att tro. Die Linke fick 12.5%, mer än någonsin tidigare.

  Vad några mittenväljarkramande socialdemokrater fick är i det stora hela rätt irrelevant.

  • Det vet jag Johan. Men om du även tar med sossarna så är det likafullt ett katastrofval. F.ö. har vänstern i Sverige gått bakåt i tre val i rad nu, frågan är om det kommer att bli någon ändring nu när (V) gör gemensam sak med (S) och (MP).

   • ”frågan är om det kommer att bli någon ändring nu när (V) gör gemensam sak med (S) och (MP).”

    Där finns ju en viss chans att det kommer att slå totalt bakut. De som är riktigt vänster tycker att S och Mp är för långt till höger och att de dessutom blir överkörda av S, medan S-väljarna som står mer mot mitten inte är så förtjusta i tanken på att samarbeta med V.
    Det kan mycket väl leda till att folk röstar blankt alt. röstar på nyare partier såsom PP eller t om Sd (ingen riktig V-väljare skulle någonsin rösta på Sd men jag tror det partiet drar till sig fler gamla S-röstare än M-röstare).

    Mona är fortfarande alliansens bästa valarbetare och V skulle behövt något nytt fräsch ledarskap (gärna en klipsk kvinna). Mp är ett enfrågeparti i min mening och de vänder kappan efter vinden till den sida som de tror kommer att gynna dem mest.

    Sedan tycker jag förövrigt att politiska allianser av det här slaget (oavsett om de är på vänster- eller högerkanten) vattnar ur den Svenska politiken; i grund och botten har vi har ju egentligen haft ett två-partisystem en längre tid nu.

 4. Jag är en av dem som röstat på S ändra fram till valet 2006. Men jag kommer inte att göra det igen. Egentligen så ligger vp:s politik mig närmast om hjärtat, men jag är missnöjd även med dem. Jag har dock kommit på lösningen, jag ska strunta i att rösta helt. Jag skiter i det eftersom det ändå inte spelar någon roll.

 5. Håller med ”f.d. sosse”. Ska fan rösta när det är så uppenbart att sossarna har gett upp. Eller kanske s-pamparna är nöjda med vad högeralliansen har åstadkommit? Så kan det ju vara. Äntligen en politik de själva velat föra men inte vågat. Det är hur som helst ett jävla mörker vi har omkring oss

 6. Håller med att Mona inte är socialdemokraterna och vice versa men att det inte finns vettiga krafter och personer inom S som gör sig av med kvarnstenar som Sahlin eller Ulvskog eller Bodström för den delen. Någon vettigare borde finnas bland S skaror? Är det enda sättet att sparka en chef uppåt? Allt kan inte ha hängt på prinsessan Anna som shakades på NK av en förvirrad Mihaljo eller att Margot skulle ta ”förnuft till fånga” och återvända från sin mission i Bryssel!?
  Tyvärr tar jag hellre fyra år till med flintskallen och hästsvansen som faktiskt gör något för att skutan skall ha styrfart och syftar till att ta fart igen än att jag tar en omdömeslös Mona som ljuger oss alla i ansiktet om hur bra vi är, hur vi inte förstår och hur det är bara och tejpa över det läckande skrovet med lite skattehöjningar så skjuter skutan fram i raketfart av sig själv. Mona o Co hade gärna skänkt miljarder av våra skattepengar till GM för att visa hur de från sina höga hästar bryr sig om gräsrötterna i Trollhättan.
  Alliansen gör kanske inte allt bra och till viss del skapas en framtida skuld som följd, men man kan se hur tidigare S-regeringar fört liknade politik som alliansen i grunden och inte skapat något socialdemokratiskt mervärde och framtidstro. Sosserörelsen mot högerpolitik har dolts under röda skynken och röd retorik, handlingarna har varit mer blå än röda. Jag har svårt att tro att dessa borgarsocialister skulle välja och göra något radikalt annorlunda än vad nuvarande regeringen gör.
  Det behövs förnyelse.
  Inte samma gamla skåpmat som entusiasmerar folk vid val, sedan inte uppfylls och som skapar politikerförakt. Alla måste dra ett strå till stacken och ta ansvar för sitt dragna strå. Det räcker inte med att skolor, unga och åldringar bara får det sämre och används som plundringsbara spargrisar.

 7. Vill hellre påstå att Socialdemokraterna idag är ett ideologiskt övermoget parti i svår förruttnelse.
  Misstaget är försöket att blanda ned halvfräscha men användbara frukter, som (V) och (MP) i denna politikens fruktkorg vilket gör den helt osäljbar och allt måste kastas på komposten.

 8. Christer skriver att vänstern går tillbaka överallt. Har han läst det tyska valresultatet? Hur gick det för ”Die Linke”? Kraftigt framåt! Kan jag upplysa om! Men borgarpressen bemödigar sig inte med ett enda ord att berätta det. Så att du inte vet det är ju inte konstigt!

 9. Vad som är farligt är om många röstar på Sd om man är missnöjd med sitt ”gamla” parti :(
  Ser mkt mkt hellre Piratpartiet i riksdagen, dom arbetar förvisso bara med en fråga, men den är desto viktigare.

  SEn har jag personligen iof inte ngt emot om alliansen skulle få sitta kvar en period till – dom GÖR iaf ngt – och gnäller inte bara och trampar på i invanda spår…

  Skall ”mittenlinjen” – S – få en ny chans så krävs det mer än att byta ut ett par toppnamn och gå tillbaka till samma gamla samarbetspartners som förut -speciellt när det fortfarande framkomemr att ingen ny riktning finnes, och att dubbelmoralen vänsterut frodas som vanligt…

  Och ärligt talat – även jag – som icke-vänsterpartist, skulle hellre se dom på egen hand. Frågan är om det inte skulle vara bättre för alla med mindre kompromissande inom oppositionen så att man kan driva sina egna profilfrågor lite hårdare !!??
  /K

 10. Du är när som helst välkommen till PP. 2002 fick (s) sin sista röst av mig i riksdagsval. 2010 kommer inget nuvarande riksdagsparti få min röst i något av de tre valen.

 11. Mona, Bodström och Östros. Visst känns det bra! Javisst, om man stöder Alliansen. Socialdemokraternas program, var finns det? Det tycks just nu mest bestå av kritik av Alliansens program. Var är det egna programmet? Är det någon som tror att det kommer att presenteras ett tydligt och slagkraftigt program i vår, efter långa förhandlingar i olika arbetsgrupper? Jag misstänker att det blir ett svagt, otydligt program som ska tillgodose alla de tre partierna olika önskemål. Alliansen verkar ha guldläge.

 12. Det är en illusion att tro att det skulle kunna finnas någon regeringsduglig vänster om man räknar bort sossarna. Och alliansen måste bort, till varje pris. Men visst hade det kännts bättre om socialdemokraterna också hade varit vad namnet säger, ett socialdemokratiskt parti… Att Mona är ett sänke för vänsterblocket står ju helt klart, men hon ensam bär inte hela skulden, i själva verket är hon bara ett logiskt led i en utveckling som tog fart i och med mordet på Palme.

 13. Man kan säga mycket om Mona S. Eller kritisera henne för mycket, det är i princip samma sak.
  Det är möjligt att hon i grunden var en snäll tös, men att ta sig genom SAPs urvalsprocess verkar sabba folk rejält.

  MEN!
  Att klanka på henne för att hon inte deltog i valarbetet inför kyrkovalet går inte. Har hon valt bort kyrkan har hon gjort det. Det måste respekteras. Punkt.

  Vad man kan ifrågasätta vad gäller kyrkovalet är varför det ska vara partival där? Har s/m egna listor vid val till styrelsen i DIF?, AIK?, HammarbyIF?
  Kyrkan är skild från Staten. Då ska inte Staten försöka styra kyrkan ändå. Hur skulle det se ut om Staten lade sig i hur Hjofilatelisterna skötte sina interna angelägenheter?
  Låt medlemmarna i kyrkan bestämma över den! Och ta konsekvenserna av besluten.

  Att Mona föredrar att umgås med sina nya kompisar är väl bara en bekräftelse på att hon lyckats med sin klassresa, precis som sin föregångare, och min namne, Patron.

  • El Persson – Mona ska kritiseras, hon gör inte sitt jobb. Hon har lägsta närvaron i riksdagen med stor marginal, hon är frånvarande i den politiska debatten och hon har inga som helst visioner.

   Tänk på att det är samma kvinna som i samband med att hon blev (S)-ordförande hävdade att de viktigaste frågorna för henne var jämställdhet och HBT-frågor. Det kan väl vara bra om man sitter i toppen för (S)-kvinnorna, men det är klart underkänt för någon som vill bli statsminister.

   Mona Sahlin riskerar att bli för (S) vad Sarah Palin var för republikanerna i USA – ett bojsänke som skrämmer bort även de partitrogna.

   • Visst både kan och ska man kritisera Mona S för mycket. Och det skrev jag.
    Men inte för att hon inte jobbade med kyrkovalet. Fast det är nog en av de få positiva sakerna jag har att säga om henne.
    Men hon blir en bra valarbetare för – Alliansen

 14. Jag är inte socialist eller socialdemokrat, men jag har funderat på att rösta blankt av andra skäl (bland annat FRA). Men eftersom blankröster inte räknas när procentandelarna bestäms så känns det lite tråkigt, så jag funderar på ett annat alternativ: rösta på partier som inte finns. Då räknas de med under ”övriga” och bidrar till att minska procentandelen för de andra partierna. Man kan alltså låta bli att stödja något parti och samtidigt hjälpa till att hålla idioter som SD och KD under 4%.

  Själv ska jag nog rösta på antikristdemokraterna.

 15. Jag tror att det är lite som bob skriver. Sossarna är ett arbetarparti. Men i våra (arbetarnas ögon) har de blivit hycklare. De skall stå på våran sida men med deras höga löner och total okunskap om hur det är att vara en vanlig människa har fått partiet att förlora väljare.
  Högern har alltid i ” våra” ögon stått för ryggdunkar och för att hjälpa och stötta folk som redan är välbärgade och det står de vid, vilket får dem att se mindre hycklare lika ut. Konstigt nog får dem att se mer ärliga ut.
  Vänstern – säger en sak om hur folk skall ha det men gör själva något annat, lever altså inte som man lär vilket självklart få dem att se oärliga ut.
  Dessutom, ärligt talat, finns det en arbetarklass idag?

  Men, det finns en framtid för Vänstern, dock i en lite förändrad roll. Om några år när Sverige har glidit så långt iväg att det inte längre finns industrijobb kvar i landet. Var skall befolkningen jobba då? Det kommer bli uppror och revolt, kan inte se någon annan väg till förändring i vårat land.

  Folk har redan börjat ute i förorterna med upplopp och bränder. Detta är självklart ett uttryck för stor besvikelse med var Sverige är på väg, och bristen på jobb. Var inte så blinda att tro att detta bara är bortskämda, obildade ungdomar som är ute efter att vandalisera.

  Hursomhelst, bor inte i Sverige längre, besviken sedan länge med svensk demokrati. Ett land där du kan säga vad du vill men de som skall lyssna på oss bryr sig inte. Ett land nu skapat av en röd/blå makt elit för en makt elit.