Kände (V) till fabriken i Saudiarabien?

Ekot skriver på sin hemsida att samtliga riksdagspartier kände till det planerade bygget av en missilfabrik i Saudiarabien, man säger dessutom att det framgår av det dokument som man har lagt ut på sin hemsida.

Ekot: ”Vi kan nu avslöja nya uppgifter om den saudiska vapenfabriken – det så kallade projekt Simoom. Dokument som Ekot tagit del av visar att politiker från alla riksdagspartier redan 2010 informerades om det planerade bygget av vapenfabriken. Den hemliga promemorian visar också att FOI hittat ett nytt bolag som skulle driva projektet vidare sedan upplägget med bulvanföretagets övergetts.”

Nu har jag ögnat igenom dokumentet ifråga, men jag hittar inte den uppgift som ekot hänvisar till, men det kan givetvis bero på annat. Tidpunkten för letandet är kanske inte helt optimal för min personliga del.

Jag försökte mejla Jonas Sjöstedt en fråga om detta, men de två mejladresser som jag har fungerar inte. Det är möjligt att han har tvingats byta ut dem sedan han blev partiledare, det går knappast att använda mejl om man får flera hundra meddelanden dagligen. Jag utgår ändå från att partiet måste uttala sig om denna fråga redan idag, jag har nämligen svårt att tänka mig att man har varit medveten om detta, något som delvis styrks av Tolgfors som skriver i SvD:

Tolgfors/SvD: ”Det finns ingen svensk vapenfabrik eller missilfabrik i Saudiarabien. Och regeringen har inte fattat något beslut om mandat för FOI som går utöver vad som sägs i avtalet om försvarsarbete mellan Saudiarabien och Sverige. Försvarsdepartementet har nu bett FOI att redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI. Det skriver försvarsminister Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling.”

Under alla omständigheter så kommer vi nog att få reda på hur det egentligen förhåller sig med den här frågan, Ekot har ”avhemligat” ett hemligstämplat dokument och nu är det nog mer än angeläget för regeringen att lägga samtliga kort på bordet.

it Andra om: , , , , ,

  20 comments for “Kände (V) till fabriken i Saudiarabien?

 1. S Svensson
  8 mars, 2012 at 07:00

  Om (V) omfattas av sekretessen, och det inte handlar om annat än information, så går det knappast att göra någonting.

  • 8 mars, 2012 at 07:15

   Vi får väl se hur detta utvecklas..

 2. 8 mars, 2012 at 07:16

  Riksdagsledamot Peder Pedersen (v) satt i exportkontrollrådet under tidsperioden och måste alltså ha fått kunskap om promemorian vid tidpunkten.
  http://www.regeringen.se/sb/d/8709/a/76176

  • 8 mars, 2012 at 07:53

   Jepp, men om vederbörande är bunden av absolut sekretess så kan han inte ens prata med partikamrater om saken. Den enda han i formell mening kan kontakta är väl egentligen försvarsministern..

 3. nature
  8 mars, 2012 at 08:11

  Undra ner det kommer att gå upp för svenska folket att våra makthavare och politik inte är mer eller mindre förljugna och korrupta än andra ledare i mer eller mindre demokratiska länder i vår omvärld.

 4. pierre
  8 mars, 2012 at 08:28

  Kanske finns det en koppling med den smutsiga svenska vapenhandels som alliansregeringen försöker dölja för svenska folket och seperationen mellan herr och fru Reinfeldt, ja det är en tanke så god som någon annan!

 5. Mia
  8 mars, 2012 at 08:54

  Om man läser i Ekots publicerade dokumentsamling och tidslinje så påstår journalisterna att diskussionerna har förts fram till februari 2012. Det finns mer stenar att vända på innan detta är klart.
  Än så länge har det inte publicerats så mycket med riksdags- och departementslogga på men det kommer nog. Det här är rena thrillern och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av skådespelet. När dammet har lagt sig får vi förhoppningsvis se mer ärlighet och öppenhet om denna vapenexport som inte bara är en moralisk styggelse utan gör Sverige till måltavla. De som tror att Sverige inte är intressant för olika terrorgrupper får nog tänka om.

  PS. Jag undrar om de skickar med en anvisning om hur man återvinner/sopsorterar tillsammans med kanonerna? Vi måste ju tänka på miljön!

  • 8 mars, 2012 at 08:55

   Hur petar du in terrorism i detta? Förklara vad du menar!

 6. 8 mars, 2012 at 08:59
  • 8 mars, 2012 at 09:35

   Det är väl ingen som ställt dessa frågor?

 7. Mia
  8 mars, 2012 at 09:07

  De som blir attackerade med svenska vapen kanske vill markera vad de tycker om detta? Kanske långsökt, men jag har ingen särskilt väl utvecklad terroristhjärna. Det finns väl kopplingar mellan befrielserörelser i vissa länder och terroristgrupper.
  Det finns många oroshärdar i världen och vi beväpnar tydligen många av dom.

  • Mia
   8 mars, 2012 at 09:22

   En sak till. Jag är faktiskt orolig för detta. Sverige var på något sätt respekterat förr, eller det kanske bara kändes så. Nu verkar vi bli mer och mer kopplade till förtryckarna och det känns inget vidare.

 8. Tove
  8 mars, 2012 at 09:11

  Jag tänker som så att någon ju måste ha informerat Sveriges Radio om vad som pågick. Den eller de människor som läckt detta borde ha medalj.

 9. Kjell Johansson
  8 mars, 2012 at 13:00

  Frågan är om hela regeringen kände till vapenfabriken? På Björklund låter det som att han var ovetande.

   • Kjell Johansson
    8 mars, 2012 at 13:58

    Frågan kvarstår.

    Folkpartiets ledamot i Exportkontrollrådet, Lennart Rohdin ger inget svar på om Björklund var informerad eller inte. Björklund själv säger att han inget kände till om vapenfabriken.

    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3437&grupp=17277&artikel=5005511

    • mfa
     8 mars, 2012 at 18:34

     Vad är det för regering där de yttersta beslutsfattarna inte är medvetna om de beslut de fattar? Även om det vore sant är det ingen ursäkt för Björklund att han inte visste, om något så visar det hans inkompetens.

     Det kan väl inte vara möjligt att informationen är så hemlig att beslutsfattare måste godkänna dessa utan kunskap om deras innehåll eller vad det innebär.

 10. Alfons
  8 mars, 2012 at 15:07

  något som jag anser är skrämmande är att folk i insändare bara klagar på allians regeringen, när det var (S)-regeringen som 05 drev igenom detta, skyll på dom som skyllas bör!

  därmed inte sagt att alliansen eller denna ”fabrik” är bra:)

  föresten? iom det stundande angreppet mot Iran, vore det inte lägligt om Sverige säljer Gripen plan till Iran? så det kan bli ”combat proven” på riktigt, för Iran är ju inte riktigt lika hårt styrt som SA:)
  (en viss ironi kan förekomma i detta inlägg, tar ni illa upp är KD ett parti för er lättkränkta)

 11. mfa
  8 mars, 2012 at 18:37

  Alfons underligt att M regeringen inte gjort något åt saken. De har haft mer än nog med tid att ta avbryta samarbetet om det gått emot deras moraliska eller politiska principer. Se bara vad de gjort med välfärden och vad de är i färd med att göra, i jämförelse är detta en struntsak.

  • Alfons
   8 mars, 2012 at 19:08

   för de kanske var med på dealen ifrån början?

   politiker hatar att ändra sig, känner du inte till det?:)

   sorgligt men sant

Comments are closed.