Kände (V) till fabriken i Saudiarabien?


Ekot skriver på sin hemsida att samtliga riksdagspartier kände till det planerade bygget av en missilfabrik i Saudiarabien, man säger dessutom att det framgår av det dokument som man har lagt ut på sin hemsida.

Ekot: ”Vi kan nu avslöja nya uppgifter om den saudiska vapenfabriken – det så kallade projekt Simoom. Dokument som Ekot tagit del av visar att politiker från alla riksdagspartier redan 2010 informerades om det planerade bygget av vapenfabriken. Den hemliga promemorian visar också att FOI hittat ett nytt bolag som skulle driva projektet vidare sedan upplägget med bulvanföretagets övergetts.”

Nu har jag ögnat igenom dokumentet ifråga, men jag hittar inte den uppgift som ekot hänvisar till, men det kan givetvis bero på annat. Tidpunkten för letandet är kanske inte helt optimal för min personliga del.

Jag försökte mejla Jonas Sjöstedt en fråga om detta, men de två mejladresser som jag har fungerar inte. Det är möjligt att han har tvingats byta ut dem sedan han blev partiledare, det går knappast att använda mejl om man får flera hundra meddelanden dagligen. Jag utgår ändå från att partiet måste uttala sig om denna fråga redan idag, jag har nämligen svårt att tänka mig att man har varit medveten om detta, något som delvis styrks av Tolgfors som skriver i SvD:

Tolgfors/SvD: ”Det finns ingen svensk vapenfabrik eller missilfabrik i Saudiarabien. Och regeringen har inte fattat något beslut om mandat för FOI som går utöver vad som sägs i avtalet om försvarsarbete mellan Saudiarabien och Sverige. Försvarsdepartementet har nu bett FOI att redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI. Det skriver försvarsminister Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling.”

Under alla omständigheter så kommer vi nog att få reda på hur det egentligen förhåller sig med den här frågan, Ekot har ”avhemligat” ett hemligstämplat dokument och nu är det nog mer än angeläget för regeringen att lägga samtliga kort på bordet.

it Andra om: , , , , ,


20 svar till “Kände (V) till fabriken i Saudiarabien?”

 1. Om (V) omfattas av sekretessen, och det inte handlar om annat än information, så går det knappast att göra någonting.

  • Jepp, men om vederbörande är bunden av absolut sekretess så kan han inte ens prata med partikamrater om saken. Den enda han i formell mening kan kontakta är väl egentligen försvarsministern..

 2. Undra ner det kommer att gå upp för svenska folket att våra makthavare och politik inte är mer eller mindre förljugna och korrupta än andra ledare i mer eller mindre demokratiska länder i vår omvärld.

 3. Kanske finns det en koppling med den smutsiga svenska vapenhandels som alliansregeringen försöker dölja för svenska folket och seperationen mellan herr och fru Reinfeldt, ja det är en tanke så god som någon annan!

 4. Om man läser i Ekots publicerade dokumentsamling och tidslinje så påstår journalisterna att diskussionerna har förts fram till februari 2012. Det finns mer stenar att vända på innan detta är klart.
  Än så länge har det inte publicerats så mycket med riksdags- och departementslogga på men det kommer nog. Det här är rena thrillern och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av skådespelet. När dammet har lagt sig får vi förhoppningsvis se mer ärlighet och öppenhet om denna vapenexport som inte bara är en moralisk styggelse utan gör Sverige till måltavla. De som tror att Sverige inte är intressant för olika terrorgrupper får nog tänka om.

  PS. Jag undrar om de skickar med en anvisning om hur man återvinner/sopsorterar tillsammans med kanonerna? Vi måste ju tänka på miljön!

 5. De som blir attackerade med svenska vapen kanske vill markera vad de tycker om detta? Kanske långsökt, men jag har ingen särskilt väl utvecklad terroristhjärna. Det finns väl kopplingar mellan befrielserörelser i vissa länder och terroristgrupper.
  Det finns många oroshärdar i världen och vi beväpnar tydligen många av dom.

  • En sak till. Jag är faktiskt orolig för detta. Sverige var på något sätt respekterat förr, eller det kanske bara kändes så. Nu verkar vi bli mer och mer kopplade till förtryckarna och det känns inget vidare.

 6. Jag tänker som så att någon ju måste ha informerat Sveriges Radio om vad som pågick. Den eller de människor som läckt detta borde ha medalj.

 7. Frågan är om hela regeringen kände till vapenfabriken? På Björklund låter det som att han var ovetande.

 8. något som jag anser är skrämmande är att folk i insändare bara klagar på allians regeringen, när det var (S)-regeringen som 05 drev igenom detta, skyll på dom som skyllas bör!

  därmed inte sagt att alliansen eller denna ”fabrik” är bra:)

  föresten? iom det stundande angreppet mot Iran, vore det inte lägligt om Sverige säljer Gripen plan till Iran? så det kan bli ”combat proven” på riktigt, för Iran är ju inte riktigt lika hårt styrt som SA:)
  (en viss ironi kan förekomma i detta inlägg, tar ni illa upp är KD ett parti för er lättkränkta)

 9. Alfons underligt att M regeringen inte gjort något åt saken. De har haft mer än nog med tid att ta avbryta samarbetet om det gått emot deras moraliska eller politiska principer. Se bara vad de gjort med välfärden och vad de är i färd med att göra, i jämförelse är detta en struntsak.

  • för de kanske var med på dealen ifrån början?

   politiker hatar att ändra sig, känner du inte till det?:)

   sorgligt men sant