Kan man muta till sig ett Nobelpris?


Under den senaste veckan har Ekot praktiskt taget haft dagliga inslag om Vetenskapsradions reportage om oegentligheter inom de grupper som utser årets nobelpristagare. Det har rört sig om läkemedelsföretaget Astra Zeneca som är en storsponsor, samtidigt som de kommer att tjäna miljoner på licenser på två cancervirus vars skapare nu belönas med Nobelpriset.


Den amerikanska vapentillverkaren
Honeywell sponsrar via en stiftelse flera företag i Nobel-
stiftelsens företagsgrupp med mångmiljonbelopp, trots att de svartlistats av etiska fonder. Nobel-
stiftelsens VD låter förvånad då han får frågan om Honeywell och glider dessutom på sanningen och säger att stiftelsen inte har något med företaget Honeywell att göra, något som dementeras från företaget själva.

Honeywell är en av världens största krigsindustrier och tillverkar bland annat delar till kärnvapen.

SR/Ekot: ”Astra Zeneca sponsrar bolag kopplade till Nobelstiftelsen, samtidigt som läkemedelsjätten gynnats av årets medicinpris, visar SR:s granskning. Nu har Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption, beslutat att undersöka om en förundersökning ska inledas. – Jag har gett statsåklagare Nils-Erik Schultz i uppdrag att informera sig närmare om de inslag som har förekommit i massmedier och därefter dra slutsats om det finns grund för en brottsutredning eller inte, säger Christer van der Kwast. – I första hand de kopplingar som nu har angetts förekomma mellan personer som sitter i Astra Zenecas styrelse och som dessutom är kopplade till Nobelsammanhanget. Dessutom har det dykt upp olika resarrangemang som har diskuterats.”

De researrangemang som van der Kwast talar om är bjudresor till Kina för ett antal medlemmar i de kommittéer som utser pristagarna. De har fått flyga till Kina på kinesernas bekostnad i Business Class, bo på hotell, flygresor internt i landet och så förstås fri mat. De berättar själva att kineserna i första hand

var intresserade av hur de skulle kunna få fler priser. Den sortens resor bör, i vart fall om de ska vara oantastliga, ske för Nobelstiftelsens egna pengar. Resenärerna själva inser att dessa resor kan ifrågasättas, och en av professorerna säger att det ur etisk synpunkt är ”borderline”.

Sammantaget så är det väl Astra Zenecas roll när det gäller årets medicinpris som är det mest iögonfallande. Men det faktum att Nobelstiftelsen inte förmår hålla den här sortens incidenter ifrån sig visar på ett växande problem. När någon får ett Nobelpris så utgår man ifrån att det är ett antal opartiska bedömare som beslutar om det, att dessa ledamöter på inget sätt har fingrarna i någon syltburk. Det är fullt möjligt att det förhåller sig på det sättet nu också, men det faktum att det reses frågor kring verksamheten är illa nog.

Jag undrar dessutom om det inte är dessa vaccin som nu ska erbjudas alla flickor kostnadsfritt, kostnadsfritt för alla utom för skattebetalarna.

Ekots artiklar VG Dbl Ntv AB SvD DN it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Nobel, Nobelpriset, Astra Zeneca, Medicinpriset, Cancervaccin, Honeywell, Sponsring, Inflytande, Opartiskhet, Korruption, Politik[/tags]


14 svar till “Kan man muta till sig ett Nobelpris?”

  1. Om Kwast-Krille skall utreda det här kan väl eventuella mutkolvar sova lugnt. Han brukar inte vara särskilt framgångsrik med sina mål har jag för mig.

  2. Jag tycker att man bör påpeka att det faktiskt är Vetenskapsradion i P1 som gjort reportagen och grävt fram informationen som sedan sänts i Ekot. Det här har uppmärksammats ganska mycket utomlands, men övriga svenska media är ju helt upptagna med mat och kläder på nobelfesten. I fortsättningen kan man ju tänka sig att man slopar prisutdelningen och pristagarna, och bara koncentrerar sig på FESTEN, då slipper ju också kungligheterna sitta och sova under prisutdelningen.

  3. Det är väl uppenbart genom att det går att muta till sig praktiskt taget vad som helst! Jag tycker också att det verkar som om människor har blivit allt penninggalnare på senare år, eller också uppmärksammas det mera?

  4. Det är sant Kurt, men man har såvitt jag förstått saken gjort det tillsammans med Ekot. Det framgår iaf på länkarna att de är inblandade. Möjligen ska jag lägga till det i texten oxo.

  5. Klart det går att köpa ett Nobelpris, men det är inte billigt, de professorer som sitter i de olika kommitén är oftast väldigt seniora. De lär inte imponeras så mycket av en bjudresa till kina, de åker på konferanser flera gånger per år och mycket annat stohej som är gratis för dem personligen. Så man får ta i ordentligt när man ber någon som har det gott ställt, att riskera det anseende som de spenderat en livstid med att skapa och som är deras huvudsakliga leverbröd.

    Nepotism däremot, det förekommer och jag vet exakt ett sådant fall. Det är som världen är mest, nepotism är mer regel än undantag.

  6. Att antyda att Kineserna försöker muta till sig ett noibelpris är snyggt värre.
    Kina är nu det land som publicerar mest Ei-indexerade vetenskapliga avhandlingar inom ämnen som kemi, datavetenskap, fysik, materialvetenskap, telekommunikation, reglerteknik, biologi, dynamik och elektronik, matematik, arkitektur och geografi enligt Science Citation Index (SCI).

    Jag vet att Kineserna är jättestolta så fort någon amerikans vetenskapsman med kinesklingande namn fått nobelpriset. Den dag någon ”riktig” Kines får Nobelpriset så kommer anklagelser om mutor i parti och minut lika säkert som ett brev på posten.

    Kineserna brukar fråga sig varför Nobelprisen är skevt fördelade, men dom förnedrar sig inte att komma med anklagelser om mutor.

    KAS

  7. Anders! Gå till SR och lyssna på inslagen. Jag kan inte skriva en hel bok och förklara hur det fungerar. Jag försökte göra det begripligt för sådana som vet lika lite som jag.

    KAS! Jag hörde inte att ngn antytt att kineserna försökte muta? I vilket av inslagen var det isf?

  8. Sitter här och halvtittar på nobelspektaklet. En skittråkig fest i skitdåliga tider skulle nog många på festen själva sagt (inte bara borgarna). Tänk själv att behöva sitta där med alla medemåttliga kungligheter. Gäsp!

  9. Kineserna är givmilda mot gäster och det vi många gånger kallar mutor är för dem bara ren gästfrihet. Jinge jag förstår av din motfråga att jag missuppfattade din ”rubrik och stycket” jag försökte kommentera, men det är ju inte första gången ”miss uppfattning” härjar i min hjärna.

  10. Boris,
    jag har länge irriterat mig på att en massa prinsessor och annat dökött som inte bidrar till vetenskapen släpps in på festen. Vafan har de där att göra? Har de bidragit med något vetenskapligt arbete?

  11. Martin

    Visst är det lustigt att här har vi det högsta inom vetenskapen som fenomen. Inom forskningen är det empiriska kunskapen ledstjärnan som eftersträvas. Vad firas den med? Jo med något så förlegat som tro på det ”blå blodet”. År 2008 sitter vi med en familj som är förhöjd över andra medborgare i detta land. Denna familj vars dotter inte får gifta sig med en man från folket. Snacka om hederskultur.
    Till din fråga. De skulle kunna bidra som objekt till studier i dumma och förlegade företelser.