Juholtaffären ett varv till?


Det börjar se mörkt ut på den socialdemokratiska himlen just nu, deras blivande stjärna tycks ha slocknat, i vart fall om man ser till hur Aftonbladet beskriver saken, en tidning som aktivt har bidragit till skandalen med Juholts lägenhetsaffär.

AB: ”Håkan Juholts kris fördjupas.

I Aftonbladet/United Minds nya mätning hamnar Socialdemokraterna för första gången under 25 procent.

– Skulle man inte ta sig ur det här snart får man börja förbereda för att byta partiledare, säger S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Partiet noteras för 24,9 procent, den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes i april 2009. På två månader har S tappat drygt sju procentenheter.

– Det är ett jätteras som bara går att förklara med Håkan Juholts hyresaffär. Tappet är det pris som S får betala för att ha honom kvar som partiledare, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.”

Det är inte konstigt att folk reagerade på det faktum att Håkan Juholt fick fullt bidrag till bostaden eftersom även hans sambo bodde där, uppenbarligen så anser väljarna att det var ett slags mygel trots att regelverket var sådant. Att även borgerliga politiker utnyttjat samma regler spelade kanske ingen roll, kanske för att man förväntar sig annat av en socialdemokrat. Är man partiledare i (S) så har man automatiskt högt ställda förväntningar på sig. (forts nedan..)

Men, och det framgår inte tillräckligt tydligt, det är nästan tre år till svenskarna ska gå till val nästa gång. Tre år är en mycket lång tid sett till omkastningar i väljaropinionen. Moderatregeringen kan inte andas ut och tänka att Juholt redan är förbrukad men sett ur folkopinionens synvinkel så är det i högsta grad dags för den socialdemokratiske partiordföranden att sätta igång med det politiska arbetet. Hans jobb är att synas, likafullt syns han inte eftersom han är upptagen med att utföra sitt pudeltrick i de regionala partiföreningarna.

Givetvis gör man en High Five i Rosenbad en dag som denna, nu lär resten av media hänga på och det kommer återigen att bli lite av mediestorm i vattenglaset. För som bekant så behövs bara en vindpust för att alla journalister ska vråla ”- Alle man till pumparna!”. På det sättet så är det synd om alla oss mediekonsumenter, vi får aldrig en sansad eller balanserad rapportering. Tidningar ska säljas oavsett om det är en papperstidning i kiosken eller om det är hemsidans besökarantal.

it Andra om: , , , , ab1 ex1 svt dn svd gp


11 svar till “Juholtaffären ett varv till?”

 1. Massmedia i Sverige har tagit sig rätten att avsätta partiledare? Det är knappast något man kan kalla demokrati!

  • Men det gör de inte, deras roll är att skriva och berätta om sådant som Aftonbladet gör idag, däremot är jag tveksam till deras agerande under ”bidragsskandalen”. Dessutom särskilt skeptisk till ledarsidans skriverier..

 2. Det kanske är dags att börja föra en socialdemokratisk politik. Var tog fördelningspolitiken vägen.

 3. Jag tycker inte man skall lägga för stor vikt vid sådana här undersökningar.
  Det finns två sidor av myntet: läsarna intresserar sig för katastrofer och nederlag. Läsarna intresserar sig även för Juholts politik.
  Den dagen Juholt börjar prata politik kommer väljarna successivt återvända. Visst kan ni kritisera AB mfl (vad nu det tjänar någonting till) men i första hand är det Juholt som bör få kritik för hans tråkiga politik…var är han?

  • Den dagen Juholt börjar prata politik kommer väljarna successivt återvända. Visst kan ni kritisera AB mfl (vad nu det tjänar någonting till) men i första hand är det Juholt som bör få kritik för hans tråkiga politik…var är han?

   Medhåll, skrev jag inte nåt liknande i bloggposten?

 4. Kanske dags för Lena Sommestad som ledare, och att låta falluckorna öppnas under ett antal klart olämpliga personer i partiets ledning? Och samtidigt kunde man ju städa upp i organisationerna som finns runt partiet: LO och förbunden, Hyresgästföreningen etc. Man kan ju verkligen säga att ”potentialen för förbättringar är enorm” inom Rörelsen!

  • Med risk för att låta ’kommunist-revolutionär’ skulle det behövas en rejäl ’utresning’ i det Socialdemokratiska Partiet. Att borgare som Ilja Batljan lämnat är inte tillräckligt när de ersätts av pajasar som Weidelich och tyvärr även Juholt.

 5. Med risk att få en liten foliehatts-stämpel på mig så vet jag inte om Carl Melin och United Minds är den bästa mätaren heller.
  ”Tappet är det pris som S får betala för att ha honom kvar som partiledare, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.” S kommer inte hämta sig hos United Minds förrän Mikael Damberg eller kanske ännu hellre Niklas Nordström blir partiledare…

  Är Prime-affären helt borta ur aftonbladets och allmänhetens minne.

  • Carl Melin och United Minds gjorde en undersökning som skulle visa på hur förtroendet för Ohly (eller om det var Vänsterpartiet) var inför senaste valet. 79 personer ingick i den undersökningen om jag minns rätt, som sedan användes som underlag i en artikel i DN. SR:s Medierna tog upp det.

 6. Och så lyfts det på politik fullständigt tomma ordet ”trovärdig” upp igen som något av det viktigaste. Floskeln ”politik är en förtroendebransch” blir väl svaret om man frågar vad som egentligen menas med ”trovärdig”.

  Det skulle gå att sänka alla partiledares ”politiska trovärdighet”, på det sätt som man gjort med Mona Sahlin och nu Juholt. Skillnaden är att det inte görs. Syftet är givet, det handlar om att pladdra om trovärdighet hellre än om sakpolitik.