Juholt riskerar att kallas Ljugholt!
För ett antal dagar sedan så proklamerade Juholt, som fortsättningsvis riskerar att kallas Ljugholt, att den svenska flyginsatsen i Libyen var över för att socialdemokraterna minsann skulle sätta sig på tvären.

Sedan började reservationerna komma en efter en. Man kunde tänka sig att skicka marinens flytande plåtschabrak för att upprätthålla ett vapenembargo mot Libyen, men inga flygplan. Själv undrade jag förstås hur många fartyg som kunde vara på väg till Libyen med vapen, dessa fartygs ägare kunde knappast vara oinformerade om att USA kallat ihop Natostaterna för att föra krig mot Libyen, vilket i högsta grad borde avskräcka världens redare från att riskera att få sina fartyg bombade.

Jag insåg givetvis att det istället handlade om Berlusconis och Zarkozys ängslan över att ännu fler libyer skulle försöka fly över Medelhavet till en betydligt fredligare tillvaro i Italien eller Frankrike. Och igår sades det i en av radions nyhetssändningar, för första gången, att de spanande JAS-planen bland annat skulle användas till att leta efter fartyg med flyktingar från kriget.

Det var väntat att Juholts ryggrad inte skulle stå pall för trycket, inför utsikten att (MP) skulle stödja regeringen så valde han i stället att fly än illa fäkta. Regeringens eftergift blev att behålla fem JAS-plan istället för åtta, och att skicka soldater till Libyen för att ersätta de tre hemtagna flygplanen. Inga piloter eller markpersonal ska tas hem vad jag hört, något som betyder att dessa fem plan kan fortsätta att ha lika många flygtimmar sammanlagt som de tidigare åtta planen eftersom man nu har tre extra besättningar.

Men framför allt, antalet svenska soldater i regionen – ökar. De soldater som ska vara ”experter” på att borda fartyg kommer givetvis inte hitta fartyg som smugglar vapen, de kommer istället att riktas mot fartyg som smugglar människor. Har jag rätt i mina antaganden så kommer det att drabba både Juholt och socialdemokratin, hårt dessutom…

it Andra om: , , , , , , , , dn12 svd1 ex12 ab12 sr svt1 gp


7 svar till “Juholt riskerar att kallas Ljugholt!”

 1. Jag är inte sosse, men tack Håkan Juholt för att du tidigt gick ut med den självklara invändningen att Sverige inte nödvändigtsvis skulle fortsätta upprätthålla en flygspaning som förutom att den inte längre behövdes också var tidsbestämd till 3 månader och därför också borde avslutas efter den avtalade tiden. Tjafset därefter, framförallt initierad av s.k fria och oberoende journalister från vår licensbetalda publicservice teve som gjort allt för att racka ner på S, både vad gäller rapportering som kommenterande är beklämmande. Man undrar stilla hur länge en mediasituation som denna ska få fortsätta i vårt land. SVT borde granskas, de har en uppgift att utifrån ett oberoende perspektiv granska de politiska besluten i det här landet, men det gör de inte, de är talesmän för alliansregeringen i de här frågorna. Lyssna bara till pensionären Kåge på presskonferensen tidigare i dag ..

  Överenskommelsen idag om fortsättningen av insatsen i Libyen som också har ett perspektiv om hur den ska se ut efter en ev vapenvila idag hade knappast kommit till stånd om inte Juholt hade stuckit ut huvudet. Det är extra viktigt eftersom den regering vi har idag så gärna pläderar för att Sverige ska vara med i militära natoinsatser. De civila insatserna har bara nämnts i förbigående tills för en kort tid sen. Det existerar absolut inget automatiskt mandat för att regeringen ska fortsätta på den inslagna vägen av militärt våld på frammande mark. Varken i Libyen eller i Afghanistan. Det är detta som SVT som representant för Sveriges tyngsta publicservice media istället borde fokusera sin granskning på.

  Som svensk skattebetalare deltar jag nu både i dödandet av civila i Afghanistan och i en oviss insats i Libyen framöver. Att flygförbudszonen var nödvändig i Lybien tycker nog de flesta, men en fortsättning av de militära insatserna är absolut ingen självklarhet.

  • Bra kommentar av Kaol. Juholt försvarar sig skickligt mot högervridna medias och Alliansens illasinnade kritik. Juholt gick ut stenhårt med vetskapen att för att nå trädtoppen måste man sikta mot himlen.

   • Juholt talar om att bekämpa barnfattigdomen men väljer att använda pengarna till ännu ett av USA:s oljekrig. Vilket hyckleri!

 2. En rättelse till ovan: flygspaning blev fel, flygförbudszon ska det vara ..

 3. tyvärr tror jag inte S kommer märka av detta i nästa val, är ju nästan 4 år kvar dit, folk glömmer sådana häringa grejer för snabbt, folk som hamnar i utanförskap glömmer dock inte i första taget vilka som satt vi spakarna när de drabbades.

 4. Att satsa på yngre spelare betyder inte att vi ska peta de spelare som är bäst.
  Att satsa på yngre spelare betyder att välja en yngre spelare framför en äldre om de är ungefär lika bra. Att vi bara tar oss till slutspel och inte vinner vm eller Em är nog någonting vi får leva med, med tanke på vår storlek. Att klaga över att vi inte slår Spanien mm är att ha för höga förväntningar. Frågan är inte om ska vinna EM, frågan är om vi kan lyckas ta oss till de stora slutspelen överhuvudtaget..

 5. Så fort (s) ”gör upp” med borgarsidan i svensk politik om något har vanligt folk svårt att se vad man fick i dessa uppgörelser, vad man gav är däremot ganska uppenbart. Det är ett problem när man sedan (s)äger att politik handlar om att kompromissa…