Juholt och Jämtin?


Håkan Juholt och Carin ”Butlern” Jämtin är knappast ett vinnande lag för socialdemokratin, visserligen blir de säkerligen kvar över valet 2014 men det säger ingenting i sammanhanget.

Nu borde jag egentligen strunta helt i vilken som blir Socialdemokraternas nya partiordförande, men det är svårt att låta bli att bry sig, jag vill givetvis pensionera den borgerliga högerregeringen efter valet 2014, nu blir vi inte av med den förrän 2018. Trist eftersom de kommer hinna sälja ut det mesta av sjukvård, äldrevård och annat som samhället fram till 2006 har stått för. Man kan ju undra över ivern hos riskkapitalisterna när det gäller att köpa in både skolor och vårdcentraler och apotek.

Men som sagt, undra behöver man inte. Alla vet och förstår att skattepengarna i fortsättningen ska fördelas mellan olika riskkapitalbolag och i så liten utsträckning som möjligt gå till kommuner och landsting. En social nedrustning som närmast kan jämföras med att kasta in en handgranat i en porslingsbutik, det blir inte många hela bitar kvar. Butlern och Juholt är höger och/eller bevarare, men i kamp mot (M) så kommer de att placera sig i högerspår för att vinna storstadsväljarna.

Hur det gick i Stockholm vet vi, och hur det kommer gå 2014 vet vi också. Frågan är om Vänsterpartiet kommer att utnyttja denna situation, för bra många väljare kommer överge (S) och då gäller det att presentera ett trovärdigt alternativ, ”Fixar-Malte” är inget sådant även om jag kan förstå tanken bakom idén.

Socialdemokraterna har ställt till med kaos i samband med denna valprocess, och det blir de som får skörda resultatet. Carin Jämtin tillhör de sossar som gömmer sig när TV-reportrarna vill ha svar på knepiga frågor, det duger inte för en partisekreterare. Väljarna behöver inte sådana politiker, Juholt är en försvarspolitiker och vill att Sverige ska vara kvar i Afghanistan, väljarna behöver inte sådana politiker.

Själv konstaterar jag att sossarna kommer att fortsätta sin kräftgång i opinionssammanhang, och det kommer knappast att bli bättre till valet 2014. Vad det i sin tur innebär för medborgarna kan vi ju alla gissa, men visst bör man gratulera Åkesson och hans nationalistiska anhang, de kommer att få många röster i valet. Antagligen borde jag sluta upp med att skriva om politik, en fotoblogg som handlar om fåglar, ekorrar och gamla stadsmiljöer kanske vore något?

it , , , , ab1234 ex1234 dn1234 svd12 gp1234 svt


14 svar till “Juholt och Jämtin?”

 1. Jag funderade på det igår, men jag väntar tills det handlar om match tre/fyra om det finns chans att avgöra då. Måste ha tag på en rejäl guldfärg bara… :)

 2. Nä, blir det inte Paggan så får det vara. Personligen ser jag gärna lite fler bilder på ekorrar om du har några på lager.

 3. Håkan Juholt vet jag inte särskilt mycket om. Men han tillhör säkert inte någon av de vassaste knivarna i lådan. Tydligen kan eller får detta parti inte välja det vassaste verktyget, i den mån det finns vassa verktyg i den lådan. Den enda trösten – för en vänstermänniska – i en stund som denna är att vare sig Göran Persson eller Lena Melin har haft full framgång i sina kampanjer för andra, eventuellt ännu mer högerinriktade kandidater. Men det finns knappast anledning till klang- & jubelkörer.

 4. Inte bra. Men det kunde vara värre. Damberg t ex. Jämtin får jag inget riktigt grepp om, men Juholt är mera vänster än höger. Och valet 2014 ska vi självfallet inte ge upp, det finns goda chanser till regeringsskifte.

  Däremot tycker jag inte om valprocessen, i praktiken är den avgjord av valberedningen och distriktsordförandena. De demokratiskt valda kongressombuden blir överflödiga. Mycket omodernt och – om man så vill säga – stalinistiskt.

 5. Jinge, istället för att såga Juholt borde du titta lite närmare på vilka värderingar han står för. Hade du sett på presskonferensen nyss, så hade du nog aldrig skrivit ditt inlägg på detta sätt. Håkan Juholt har en mycket karismatisk framtoning och hanterar presskonferensen oerhört bra. Det finns ingen offentlig socialdemokrat inom S-toppen idag som har Juholts egenskaper vi just sett. I en snabbt sammankallad presskonferens som denna lyckas han förmedla att solidaritet och ekonomisk tillväxt är förenliga. Han pekar på gamla socialdemokratiska värderingar och lyckas på denna korta tid förmedla mer än vad Mona Sahlin lyckades förmedla under hela valrörelsen. Håkan Juholt är precis vad socialdemokratin behöver!

 6. Kul att du så snabbt omvärderat din syn på Håkan Juholt – men det visar kanske att du är lite för snabb att döma! Din trovärdhet skulle må bättre av lite mer eftertänksamhet.
  Tack ändå för en bra blogg!

  • Det visar att Juholt – är okänd, inget annat. Eftersom dessutom Jämtin, med sina könsneutrala toaletter, är med på banan så befarar jag givetvis det värsta. Men Juholt går fram, och DET är mer än vad man kan säga om borgerliga politiker. Han är säkert lika bra som Pagrotsky till och med…

 7. Jag tror inte att det blir någon kräftgång. Det har varit en Sahlineffekt och sosseadeleffekt som fällt sossarna och fått väljare att fly partiet. Juholt är förvisso inte en idealisk kandidat i det avseendet men likväl en kandidat som hade kurage nog att säga att Mona måste gå och som själv har varit ute och arbetat på riktigt. Damberg hade varit mycket värre eftersom han hade utstrålat sosseadel.

  Jag tror att Juholt är rätt person för att ta debatter med Åkesson. Han skulle inte göra Maud och Monas misstag att försöka vara översittare trots att de själva inte hade så mycket att komma med utan tydligt tala om vad som är skillnaden mellan riktig solidaritet och rasism.

  Jag tycker att Andnor gav ett svagt intryck annars, det blir löjligt när man försöker framställa valberedningsprocessen som bra och demokratiskt. Juholt svarade förnuftigt och eftertänksamt på alla frågor om ”påveval” och liknande. Jämtin gömmer sig för media men det är inte så konstigt, hon kunde ha skadat Juholt idag genom att ta för mycket plats i media och vi ska inte glömma att hon var andrahandsvalet till att efterträda Persson men tackade nej den gången så trots butlerskandalen tror jag att hon har stödet internt som hon behöver.

 8. Det jag tycker är intressant med valet av Juholt är förhistorien. Det var han som satte i gång hela processen fram till i dag med att kräva a Sahlins och partistyrelsens avgång. Normalt sett brukar den som ”sätter kniven i rygg” på någon eller några misshagliga skickas ut snett uppåt till en ofarlig position. Här sker motsatsen och det är rätt märkligt.
  Det kan tyda på att socialdemokratin är på väg att rensa ut ordentligt i toppskiktet och att folk som Östros, Bodström och andra inte längre har självklara platserna i partistyrelsen och vu. För en utomstående som mig kan kongressen bli intressant att följa och om det blir strider så hårtussarna ryker.
  Det här är sossehistoria, historia som kommer analyseras länge oavsett hur det går på kongressen.