Judiska bosättare och ockupanter


I Palestina, eller kanske jag bör skriva – den del av Palestina som kallas för Västbanken, mördades en 13-årig bosättarpojke av en palestinier beväpnad med yxa.

AB: ”En palestinier beväpnad med yxa dödade en 13-årig israelisk pojke och skadade en sjuåring i en attack i en judisk bosättning på södra Västbanken på torsdagen… …Flera militanta palestinska grupper påstod sig ligga bakom attacken, däribland Islamiska jihad och al-Aqsamartyrernas brigader som har band till president Mahmud Abbas Fatahrörelse.”

Sett med våra ögon så ter det sig märkligt att militanta palestinska grupper vill ta åt sig äran av ett mord på ett barn, å andra sidan så har skandalen med de hemvändande israeliska soldaterna efter Gazamassakern visat på ännu värre attityder bland israelerna. Sedan kan man också ställa sig frågan om hur mycket hänsyn man ska ta till människor som ockuperar ett område i strid med folkrätten, Genèvekonventionen och FN:s mänskliga rättigheter.

Hade det varit en vuxen ockupant så hade knappast något reagerat nämnvärt, de får helt enkelt skylla sig själva. När israelerna väljer en regering bestående av militanta högerextrema partier och politiker så kan nog de flesta som intresserar sig för Mellanösternkonflikten ana det värsta. Nu säger många bedömare att Benjamin Netanyahus regering inte kommer att bli långlivad, och det är antagligen en god gissning. Men det hindrar inte att möjligheterna till fred aldrig varit så långt borta som just nu.

Själv fick jag frågan för några dagar sedan av en bekant: – Hur känns det att alltid bli beskylld för antisemitism när du kritiserar Israel? Frågan är lätt att besvara. Hellre det än att sitta tyst inför de folkrättsbrott som Israel ständigt gör sig skyldiga till, en numera 60-årig ockupation som orsakat så mycket lidande hos de drabbade palestinierna får inte förtigas. Och antisemitismanklagelserna viner, men som en klok man sade:

”– Antisemit är inte en person som hatar judar, utan en person som hatas av sionister.”

Jag är rädd för att vi kommer att få se många stridigheter på Västbanken framöver. Det sägs att

det pågår någon typ av förhandlingar mellan Fatah och Hamas, i vad mån dessa kommer att leda framåt vet vi inte idag. Oddsen är dåliga eftersom Fatah är de som förlorar kortsiktigt på en överenskommelse. Vore det val idag i Palestina så skulle Hamas vinna överlägset, och det finns ingenting som tyder på att en Hamas-seger skulle accepteras av Israel eller ens av de närmaste arabländerna.

Så prognosen är oförändrat dyster. Men jag kan i alla fall bjuda på ett vettigt boktips för den intresserade. Per Gahrtons nya bok, Palestinas Frihetskamp, är mycket läsvärd. Själv ska jag börja omläsningen av den nu i helgen.

Andra om: , , , , , , , , , , it Dagen DN SvD SDS DBL Ex

[tags]Israel, Ockupanter, Västbanken, Folkrättsbrott, Genevekonventionen, FN, EU, Mänskliga rättigheter, Palestina, Antisemitism, Politik[/tags]


22 svar till “Judiska bosättare och ockupanter”

 1. …får mig att tänka på en låt som Martin Munther skrev:
  ”Du skulle ha vart me
  å sett vad jag fick se,
  först trodde jag det var
  en fågel lik envar
  – En andra koll jag ock
  och fick en smärre chock
  en hjälm på huvet satt
  i klon en handgranat
  – Jag fråga mej förstås
  har fåglar börjat slåss
  sen begrep jag vad det var:
  En fresduva modell a la USA”
  1970 eller så skrevs den. Nu ser det inte minsta bättre ut.

 2. För nästan ett halvt år sedan har en sionist presenterat huvudpunkter i den sionistiska ideologin, i sin kommentar på en proisraelisk blogg.
  Så, sionismens FÖRSTA, liksom mest viktiga punkten var ”att bosätta dagens Palestina!”
  Nämligen, att göra sitt bästa för att genom sin egen närvaro ta över territorium. I så fall, uppmanar man världens judar att bli människors sköldar – att bosätta sig helt olagligt, mot alla internationella lagar och att riskera livet på sin familj.

  Under 60 år hade man inte haft ett enda parti eller en enda regering i Israel som satte sig mot olaga bosättningar (eller har jag missat nått?).

  Och vi ser tydligt att palestiniernas mark försvinner, liksom uppäten av ett virus.
  På andra sidan, hade man tusentals ”fredsavtal”, ”fredsförhandlingar”, etc – men marken fortsatte man att stjäla.
  Att ”leva i fred” – betyder att bli av med palestinierna i området på sionisternas språk.
  Man har alltid haft den här syfte och det är ideologiens grundsten. Regeringen som man har idag består av väldigt ärliga människor som säger det öppet – rensa bort Israel från araber!
  Beklagligt att en 13-årig miste livet i det hela. Man borde vända sig mot vuxna istället!

 3. ”– Antisemit är inte en person som hatar judar, utan en person som hatas av sionister.”

  Det är så det är.

 4. Beklagligt att en 13-årig miste livet i det hela …

  Ja, han kunde ha blivit en duktig soldat inom IDF, istället för att som föräldrarna attackera arabiska flickskolar.

 5. Barnen måste uppfostras av fanatiker, men det är inte relevant. De är inte myndiga och det är deras föräldrar som valt var de ska bo. De är inte gamla nog att själva göra mogna beslut (om de någonsin blir det). När så små barn som sju år gamla kan bli attackerade och folk tävlar om att ta åt sig äran (om de verkligen gör det, vem som helst kan skicka pressmeddelande i andras namn) är något väldigt, väldigt fel.

  Det påminner allt för mycket om de bosättare som tycker det är acceptabelt att döda palestinska barn som vad de kallar ”hämnd”.

  Sådant är inget som någonsin går att rättfärdiga. Barn är barn, moraliskt och enligt krigslagarna.

 6. 1shot2kills …kommentar #4:

  ”Ja, han kunde ha blivit en duktig soldat inom IDF, istället för att som föräldrarna attackera arabiska flickskolar.”

  Du talar exakt som de israeliska fanatiker som säger att palestinska barn som dödades i attackerna var ”potentiella terrorister”!
  MORD på ett barn är alltid fel, även om barnets föräldrar är massmördare, kannibaler, vampyrer eller vad som helst!

 7. Jag är Palestinier och 100 procent emot sådana attacker, dem är inte tillåtna i Islam och gör inget bra för den Palestinska frågan. Jag tror inte att det var islamiska jihad eller al aqsa brigaderna utan en ensam man som gjorde dådet /(just i det här fallet). Antingen så var det falska pressmedelanden som skickades ut eller så var det någon idiot i dessa två organisationer som trodde att det är ett sätt att vinna prestige genom att visa ”kolla vi motstår fortfarande på västbanken trots den hårda bevakningen och spärrarna”.

  Jag tycker att våra Palestinska organisationer kan vara helt kontraproduktiva rätt så ofta. Istället för att dem alla samlas och gemensamt tar avstånd och fördömer sådana dåd så är dem antingen tysta eller säger något idiotiskt, eller som fram till 2005 så tog dem stolt på sig en självmordsattack och på så sätt lurar i vanligt folk som förtryckts i 60 år att det är ett rättfärdigt motstånd och inte alls något idiotiskt och förbjudet i Islam.

  Jag erkänner inte israels rätt att existera eftersom att göra det är detsamma som att erkänna israels rätt att utplåna Palestina och förtrycka dess folk i 60 år, men det betyder inte att vi måste ta till ett fel motstånd som gör mer skada än nytta och dessutom skapa kaos i den Palestinska arenan genom att fatta idiotiska beslut som det Palestinska folket kommer att betala för i rykte. Man kan fatta rätt beslut utan att behöva bli en quisling som Abbas och hans gäng som hoppar när deras mästare säger åt dem att hoppa.

  Att israel dödar och förtrycker vanligt folk ger oss inte rätten att göra så, endast de som faktiskt utfört förtrycket kan man ge en dos av sin egen medicin, man kan inte ta ut sin vrede över vem som helst. Ja bosättningarna är såklart olagliga och skapar jätte mycket svårigheter för mitt folk, men inget av det kmr att ändras genom att attackera en tonåring och ett barn och den som gjorde det har ingen anledning överhuvudtaget att känna sig som en motståndsman eller någon som gjort nåt bra för den Palestinska kampen, han är snarare någon som arbetat mot oss vare sig han inser det eller inte.

 8. Rätta mig om jag har fel, men är det inte så att bosättarna låter sina barn angripa palestinierna av den aledningen att de inte kan straffas pga sin ålder?

  Tyvärr används baranen av båda sidorna i den här konflikten.

  Jag grunnar lite över var skillnaden ligger när en man dödar ett barn med en yxa, och när en man dödar ett barn genom kikarsiktet på sitt snipergevär.

  Så vitt jag förstår så dör både det Israeliska som Palestinska barnet.

  Ration mellan Palestinska kontra Israeliska dräpta barn vet vi väl sedan tidigare diskussioner.

 9. Jinge, #8 – det kanske är sarkasm – jag vet inte, men man måste svara ändå. Men så är det mitt sätt att skriva ironiskt:

  Yafa, jag är inte palestinier. Jag har rätt på tre europeiska medborgarskap. Jag önskar köpa en lägenhet i Östra Jerusalem. Har jag chansen för det? Kanske du eller någon annan kan berätta det för mig. I så fall är jag inte olaglig bosättare, utan någon som säkert ska välkomnas av palestinier som bor där.
  Jag är muslim som vill ha en lägenhet nära Al Aqsa moske. Åtminstone skulle jag köpa en våning. Och det finns miljontals muslimer världen över som skulle göra samma sak som jag! Så… ska vi sätta i gång med bosättning av Västbanken? :o)
  Några hundra tusen muslimer kanske ska man hinna att döda – men det spelar ingen roll, andra, ett par miljoner ska säkert vinna. Jag är en gravid muslimsk kvinna precis som det står på bilden på IDF-s T-tröjor ”skjut 1 – döda 2”, så har jag två alternativ: Att bli moraliskt och psykiskt dödad i Europa eller att bli fysiskt dödad i Palestina!
  Om judar från hela världen (enligt sionismens sjuka ideologin) har rätt att bli fanatiker (om de vill) genom att flytta på andras människors mark – Varför är det förbjudet för muslimer att bli fanatiker samtidigt som vi är stämplade som fanatiker ..?

  :o)

 10. Ganska intressant resonerat Ida =D

  Jag som palestinier har rätt till att bo i mitt eget land, och ingen sionist ska hindra mig eller andra från den rätten.
  Det kommer en dag då Palestina åter blir fritt igen, jag hoppas bara att jag lever tills dess.

  Jag stödjer inte dödandet av barn. Så som Yafa också säger, i islam så är det förbjudet. Det är inte så man ska bekämpa en ockupationsmakt.
  Bosättarna är illegala och rent ut sagt en bunt fanatiska idioter, sedan finns det ju också slaktarna i IDF…….
  sett ur internationell lag så finns det inget som förbjuder någon befolkning från att bekämpa en ockupationsmakt, men självklart ska man lämna barnen ute från detta.

 11. Mercin: Det är vanligt att bosättarmammor tar med sig sina barn för att kasta sten på palestinska barn. Och skyddas av IDF medans de gör det.

  Finns filmer på youtube som visar hur dessa barn kastar stenar på utländska reportrar, spottar på dem osv. Mitt framför ögonen på en soldat. Osv sov.

  Bosättarna är enligt lag tvunga att bära vapen.

  Alltså är de en paramilitär ockupationsstyrka.
  Dvs, ej civila.

  Självklart tragiskt att barn dör.

  Men var denna killen ett barn?
  Eller bara en ung extremist?
  Han var son till en av grundarna till bosättningen där det hände. Så det är knappast långsökt att han har del i att ha förstört livet för många palestinier.

 12. Då så!
  felastinya, ingen kan förbjuda oss muslimer att köpa lägenheter i Ö.Jerusalem – så, kör bara!

  :o)

  Tala lite mer om liknande möjligheter, så kommer du att se turkar, albaner, bosnier, tjetjener, ryssar, araber, indoneser, afghaner som ska köa där. Får vi inte visum, då skit i det! Man behöver inte tillåtelse av en ockupationsmakt för att bekämpa ockupationen!
  Vi, muslimer vill ta över Europa, världen, vi är alla fanatiska och extrema så – vad spelar för roll om vi med våra svenska, italienska eller amerikanska pass kommer in i Västbanken utan tillåtelse av en apartheid?
  I minsta fall ska man SÖKA visum först. Ju flera avslag man får – desto bättre! På slutet har vi BEVIS inför FN och hela världen att man nekade visum till hundra tusen muslimer som ville bo i Västbanken, samtidigt som man bygger upp hus för extrem religiösa judar!
  Så… Varför inte?

  :o)

  Jag vill ha en våning med garage och en ateljé i Ö.Jerusalem nära Al Aqsa.

 13. Ida, du kommer verkligen välkomnas av dina Palestinska bröder och systrar men jag tror faktiskt inte att det är så enkelt att få flytta till Östra Jerusalem, Palestinier från Västbanken släpps knappt in där för att be (dem flesta får ett fett NEJ efter att dem stått och köat i flera timmar vid checkpoints). Det pågår etnisk rensning av Jerusalem just nu, hela kvarteer ska bort, folk har redan fått vräknings order. Om det inte är en permanent vistelse så kanske det går och jag gillar faktiskt den här idén du har om Muslimska bosättare haha, det skulle verkligen vara nåt nytt men tror inte att det är så många som klarar av att flytta till förtryck när dem istället kan bo bekvämt i europa.

  Jag har ett par barndomsminnen från Palestina som beskriver det dagliga livet där.

  1. Vid passkontrollen så öppnade dem våra väskor och tog ut våra kläder och börja skratta åt dem (bara för att dem vet att man inte kan säga emot om man vill bli insläppt, dem vill hela tiden provocera än).

  2. När jag va hemma hos mina kusiner då soldaterna kom och tog min kusin som va typ 13 lr nåt upp på taket där dem lyfte upp honom och viftade me honom för skojs skull och hela tiden hotade me att kasta ner honom samtidigt som dem gungade honom typ en centimeter från räcket.

  3. Dem kom in i alla Palestinska hem hur dem än ville me deras vapen som att dem äger oss, dem gick in i min farmors rum och trampade på koranen som en daglig rutin, (något dem systematiskt gör över hela västbanken fortfarande som ett sätt att förnedra oss).

  4. Dem höll ett vapen riktat mot min syster hemma hos min farbror.

  5. Hela tiden så skrek dem i en mikrofon att det är utegångsförbud och att ingen får gå ut, det var jätte svårt att sova under nätterna, man hör att dem är precis utanför huset och tänker att dem kan storma in närsomhelst utan anledning.

  Jag vill jätte gärna flytta till Palestina, för mig, att få sitta på ett berg där och bara kolla på utsikten, det är mer värt än 20 miljoner kronor men jag vet att man i verkligheten kmr få gå igenom ett helvete bara för att få komma upp på berget. Jag har just nu inga barn men om jag i framtiden får barn, vill jag verkligen att dem ska se allt det som barn där nere får se under ockupation och kan vi verkligen vara säkra på att det som hände i Gaza inte kmr hände på Västbanken?.

  Det är ett jätte svårt beslut som man måste tänka igenom flera gånger innan man packar sina saker.

  Kontrollen vid ingång är speciellt förnedrande och hemsk och tar verkligen på krafterna och sen måste man fortsätta se sånt under hela sin vistelse. Man blir så arg och besviken men jag tror ändå att jag en dag kommer flytta till Palestina, kmr verkligen att sakna Sveriges vatten då =)

 14. Yafa,

  ”…men tror inte att det är så många som klarar av att flytta till förtryck när dem istället kan bo bekvämt i europa.”
  Tänk inte så, Yafa! :o) Vi är många fanatiker och extremister som har upplevt och överlevt väldigt mycket i Europa så är det nästan ”äventyr” att bosätta sig plötsligt i Jerusalem. Bosnier har överlevt folkmord, etnisk rensning och 8 koncentrationsläger mitt i Europa så klarar vi sionister utan problem. Afghaner har överlevt allt från Guantanamo till intensiva bombningar, Irakier allt från Abu Gharib till städerna som förvandlades till aska, libaneser vet inte själva hur många gånger blev de bombade – och ja, vad är det som är bekvämt i Europa?
  Att se att vi kan inte få lägenheter som alla andra, skolor eller jobb?
  Att bli spottat i ansikte för att man är muslim, att se hur man drar bort slöjor från kvinnor, läsa tidningar om grishuvudet hit och dit, om brandbomber i moskéer här och där, att se dagliga pinsamma debatter om hur vi är dåliga, elaka, fanatiska, dumma..? Alltid från samma hål – trogna Israelvänner!

  Är det verkligen bekvämt för oss i Europa..?

  Snälla, Jinge, av humanitära skäl :o) ber jag dig att släppa fram följande länk. Jag önskar att Yafa läser den:
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3591626,00.html
  Israel lyckades att samla 30 parlamentariker från Europa för att ”rädda världen från muslimer” – Så, kanske sionister vill att vi kommer där nere :o) Vi ska alltså, till Palestina för Europas bästa och där ska vi se till vad israeler vill.

  :o)

  Ingenting är omöjligt! Den dag kommer förre eller senare eftersom Israel ropar på oss alla hela tiden. Förre eller senare, alla vi, antisemiter, fanatiker, fundamentalister och extremister ska dit. Om inte jag – mitt barn säkert (som ligger i mage som är sionisternas måltavla med texten ”skjut 1 – döda 2”!)

  Jag är konstnär förre min tid, många har sagt det till mig och titta, Jinge har släppt mig på fri fot här! Imorgon kommer du se rubriken i expressen om detta som vi skriver!

  :o)

 15. Ja, svårt är det verkligen och förnedringen är något jag själv och många som jag känner fått uppleva.
  Det är just det som är deras politik, att göra allt möjligt för att försöka få palestinierna att tröttna och flytta från sitt land.
  Varje dag som går blir inte bättre, utan tvärtom. Just nu ser det verkligen dystert ut, men det enda som ger hopp är att palestinierna är ett tålmodigt och starkt folk, och rätten är deras och därmed kommer Palestina att åter bli vårt.
  En dag, kan man återvända och då kunna åka från norr till söder och från väst till öster utan att gå igenom vägspärrar, vakttorn, murar och se stridsvagnar, jeepar, galna bosättare, blodtörstiga soldater, höra stridsflygplan och helikoptrar…

  Jag gillar dock din idé Ida, det skulle vara intressant att bilda någon ny bosättarrörelse där muslimer bosätter sig i Palestina..hur snopna skulle inte sionisterna bli =D

 16. Ida, jag har levt i en rätt så skyddad miljö här i sverige, har inte fått smaka på så mycke rasism, kanske är därför jag är lite naiv :)
  Men jag vet såklart att det händer väldigt mycket sånt, situationen för Muslimer i Väst Europa är långt ifrån ideal.

  Det är inte bomb-slakteriet som är det värsta i Palestina, utan den långa processen att göra livet så surt som möjligt för Palestinierna på precis alla möjliga områden, man vill avhumanisera dem som bor där.

  Hehehe jag har läst den där artikeln förut, dem är bara för roliga, sitter och inbillar sig att Muslimer är ute efter att döda och ta över europa. Tror dem ens på deras egna lögner?

  Jag hoppas iallafall att folk följer din idé och bildar ”bosättar rörelser” hehe, det finns ju redan Palestinier som är Bosnier i ursprunget så det vore inte första gången Bosnier bosatte sig i Palestina och kämpade för det heliga landet. Alla är välkomna till det heliga landet så länge som dem inte gör som sionisterna gjorde, och må Gud hela krigsoffernas sår, jag vet hur svårt det måste vara att bära med sig krigsminnen från Bosnien, Afghanistan, Gaza m.m.

  Felastiniya:

  Jag längtar verkligen till den dagen då vi kan åka från Norr till söder och Öst till Väst utan att bli stoppade av sionister som dikterar vart vi kan och inte kan gå/åka I VÅRT EGET LAND.

  Jinge:

  Ursäkta att vi tagit över din blogg;)

 17. Enligt Maan news var det ingen av dessa grupper som sade sig stå bakom men de uttryckte sin sympati. Dock var det inte Al-aqusabrigaderna utan Al-quad och islamiska jihad. Yxmannen lyckades fly men Nethanjahu beordrade att han skulle fångas till varje pris vilket resulterar i att byar belägras av militär mm. Varje barn som dödas är ett barn för mycket. Något Israel inte tycks bry sig om. Det ligger nära till hands att förvänta sig hämdaktioner från palestinsk sida ändå hör man förvånansvärt lite. Det verkar åtminstone röra sig mest om ensamma galningar. I Gaza förväntade sig Hamas att få slåss man mot man men Israel dödade urskillningslöst både barn och gamla. Det är ju slut nu med självmordsbomber men det tycks inte spela någon roll. Israel fortsätter sitt krig och förhalar fredssamtalen i Kairo. Bla annat genom att blanda in Shalit. Herregud varför går dom inte med på att få honom utbytt för de 1000 fångarna som var sagt? De fänglsar ju dagligen unga män och fyller på sina fängelser. Vill dom verkligen inte att den stackars soldaten ska få komma hem?

 18. Det är rent för djävligt hur Israel beter sig. När så ngn palestinier gör bort sig så kissar israelkramarna på sig av glädje. Man ska inte glömma bort att Israel är en fasciststat och definitivt inte en demokrati.