Judiska bosättare och ockupanter

I Palestina, eller kanske jag bör skriva – den del av Palestina som kallas för Västbanken, mördades en 13-årig bosättarpojke av en palestinier beväpnad med yxa.

AB: ”En palestinier beväpnad med yxa dödade en 13-årig israelisk pojke och skadade en sjuåring i en attack i en judisk bosättning på södra Västbanken på torsdagen… …Flera militanta palestinska grupper påstod sig ligga bakom attacken, däribland Islamiska jihad och al-Aqsamartyrernas brigader som har band till president Mahmud Abbas Fatahrörelse.”

Sett med våra ögon så ter det sig märkligt att militanta palestinska grupper vill ta åt sig äran av ett mord på ett barn, å andra sidan så har skandalen med de hemvändande israeliska soldaterna efter Gazamassakern visat på ännu värre attityder bland israelerna. Sedan kan man också ställa sig frågan om hur mycket hänsyn man ska ta till människor som ockuperar ett område i strid med folkrätten, Genèvekonventionen och FN:s mänskliga rättigheter.

Hade det varit en vuxen ockupant så hade knappast något reagerat nämnvärt, de får helt enkelt skylla sig själva. När israelerna väljer en regering bestående av militanta högerextrema partier och politiker så kan nog de flesta som intresserar sig för Mellanösternkonflikten ana det värsta. Nu säger många bedömare att Benjamin Netanyahus regering inte kommer att bli långlivad, och det är antagligen en god gissning. Men det hindrar inte att möjligheterna till fred aldrig varit så långt borta som just nu.

Själv fick jag frågan för några dagar sedan av en bekant: – Hur känns det att alltid bli beskylld för antisemitism när du kritiserar Israel? Frågan är lätt att besvara. Hellre det än att sitta tyst inför de folkrättsbrott som Israel ständigt gör sig skyldiga till, en numera 60-årig ockupation som orsakat så mycket lidande hos de drabbade palestinierna får inte förtigas. Och antisemitismanklagelserna viner, men som en klok man sade:

”– Antisemit är inte en person som hatar judar, utan en person som hatas av sionister.”

Jag är rädd för att vi kommer att få se många stridigheter på Västbanken framöver. Det sägs att

det pågår någon typ av förhandlingar mellan Fatah och Hamas, i vad mån dessa kommer att leda framåt vet vi inte idag. Oddsen är dåliga eftersom Fatah är de som förlorar kortsiktigt på en överenskommelse. Vore det val idag i Palestina så skulle Hamas vinna överlägset, och det finns ingenting som tyder på att en Hamas-seger skulle accepteras av Israel eller ens av de närmaste arabländerna.

Så prognosen är oförändrat dyster. Men jag kan i alla fall bjuda på ett vettigt boktips för den intresserade. Per Gahrtons nya bok, Palestinas Frihetskamp, är mycket läsvärd. Själv ska jag börja omläsningen av den nu i helgen.

Andra om: , , , , , , , , , , it Dagen DN SvD SDS DBL Ex

[tags]Israel, Ockupanter, Västbanken, Folkrättsbrott, Genevekonventionen, FN, EU, Mänskliga rättigheter, Palestina, Antisemitism, Politik[/tags]

  22 comments for “Judiska bosättare och ockupanter

Comments are closed.