Jerusalem ska bli israeliskt, säger Netanyahu

Nyheter från Mellanöstern kommer till mig på flera olika sätt. En del läser jag i svenska media, mest läser jag i utländska tidningar, och en del ramlar in i min e-post, skickat av besökare här på hemsidan.

SVT/Rapport: ”Enligt uppgifter från en anonym israelisk källa har USA ställt kravet att Israel ska stoppa en planerad bosättning i det område som palestinierna kallar Karm al-Mufti och som tidigare tillhörde stormuftin av Jerusalem Amin al-Husseini… …Under ett regeringsmöte på söndagen avvisade Benjamin Netanyahu alla restriktioner för israeliska bosättningar i den heliga staden. -Vi kan inte acceptera idén att judar inte skulle ha rätt att leva eller bygga någonstans i östra Jerusalem, sade han.”

Enligt uppgifter som kommit till mig från en palestinsk vän så betonade Netanyahu att denna politik har anammats av alla politiska partier i Israel. Samtidigt försöker han lansera ett nygammalt förslag för att lösa (?) konflikten, ett förslag som tidigare förkastats av palestinierna. Förslaget är att upprätta en palestinsk stat med tillfälliga gränser
– utan Jerusalem, som enligt förslaget ska vara helt israeliskt.

Förslaget innebär bland annat upprättandet av en palestinsk stat på nästan 80 procent av västbanken. Resten ska vara i Israels händer på två sätt, Israel införlivar de judiska bosättningarna som utgör 10 procent av västbanken, sedan vill de ”hyra” Jordandalen under 20 år. Frågan om Jerusalem och flyktingarna skall skjutas upp på framtiden, och om det blir förhandlingar om de tillfälliga gränserna, då blir det inte någon diskussion med den palestinska myndigheten utan istället med arabförbundet. På det sättet pekar ut man ut Mahmoud Abbas som omöjlig att förhandla med, samt understryker att det inte finns någon palestinsk motpart. (Fritt citerat, förhoppningsvis korrekt)

Netanyahus linje är således att man vill göra Jerusalem till Israels huvudstad, detta trots FN:s protester och det faktum att de länder som har ambassader i Israel förlagt dessa till Tel Aviv.

Det man kan undra är givetvis om detta återigen är något slags förhandlingsutspel där man tar i så mycket man orkar för att till slut få igenom en del av förslaget. Eller så är det allvarligt menat, det kan möjligen bero på ett hårt tryck på Netanyahu från

Palestine
extremistpartierna i den israeliska regeringen. En fundering som jag själv får när jag tar del av den sortens information är förstås om Netanyahu klarar att sitta kvar som premiärminister eller om det möjligen kan bli nyval redan i höst eller i vinter?

Det är svårt att veta som utomstående betraktare vad Vita Huset spelar för roll i dessa charader, enligt SVT:s hemsida så har USA krävt att Israel ska stoppa en planerad bosättning i Israel, men i Obamas Kairotal sade han att Israel ska stoppa utbyggnaden av samtliga bosättningar. Nu kan man givetvis räkna med att den proisraeliska/judiska lobbyn i USA, AIPAC, sätter hård press på sina kongressledamöter och även direkt på Vita Huset, men samtidigt så skriver israeliska debattörer så mycket oförskämdheter riktade mot den amerikanska administrationen så att det blir svårt att veta vad som är vad. Av den reaktionen att döma så är irritationen mycket stor i Israel.

jif

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ab12 ex12 dn svd123 dagen Röda-M Svensson 4:e Int SKP PGS Annarkia Kaj UV Anna t

[tags]Netanyahu, Obama, Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Jerusalem, Ockupation, Abbas, Apartheidstaten, FN, EU, USA, Politik[/tags]

  17 comments for “Jerusalem ska bli israeliskt, säger Netanyahu

 1. Palestinier
  19 juli, 2009 at 18:59

  Netanyahu vill marginalisera Obama och försöker ta initiativet på egen hand genom att komma med olika förslag , En palestinsk stat med tillfälliga gränser är det samma som att legalisera Israels ockupation och förfina Israels ansikte framför världen
  En stat med undantag för Jerusalem och flyktingar är omöjligt , en palestinsk förhandlare sa att Israelerna behöver vänta 1000 år om de ska hitta någon palestinsk ledare som accepterar detta
  Man kan fråga sig varför Israel vägrar lösa konflikten en gång för alla , Svaret är att Israel har inte för avsikt att lämna alla de ockuperade områden och vill befästa sin ockupation i evigheten
  Netanyahu säger att hans förslag fick ett positivt svar från de flesta ledare i västvärlden och det är möjligt att USA kan godta det men frågan är vilken palestinsk ledare som vågar göra det

 2. alandalus
  19 juli, 2009 at 19:39

  Netanyahu är naturligtvis inte seriös. Han vill inte ens ge palestinierna en stat i form av bantustaner på Västbanken. Netanyahus pappa avslöjade för någon vecka sedan i Jerusalem Post följande (står i slutet av artikeln):

  ”He doesn’t support [a Palestinian state],” the father said in a phone interview. ”He set conditions that they won’t ever accept. That’s what he told me. He set the conditions and they won’t accept even one of them.”

  Det finns redan ett dussintal FN resolutioner riktade mot Israel om att de ska lämna tillbaka alla ockuperade områden och låta de palestinska flyktingarna återvända. Det är bara att se till att apartheidstaten implementerar dem istället för att spela med i Netanyahus spel.
  Sanktioner och en internationell isolering bör vara lämpliga medel.

 3. tina
  19 juli, 2009 at 19:41

  Varför finns Israel? Vad tror du Jinge?

 4. Jack
  19 juli, 2009 at 20:22

  Gång på gång visar Israel att dem inte är intresserade av fred.

  Det är sedan länge dags att ta i med hårdhandskarna och med militärt våld tvinga bort Israel från de ockuperade områdena.

  ”När ska Israel erkännas som en judisk stat av palestinierna?”, frågar Fredrik Axelsson.

  När ska Israel erkänna Palestiniernas rätt att existera? I över 60 år har Israel gjort allt i sin makt för att fördriva Palestinier och stjäla mer och mer av deras mark samt neka ett helt folk deras grundläggande mänskliga rättigheter.

  Jag tycker visserligen att Palestinierna ska erkänna Israel – och det har visserligen Yassir Arafat redan gjort officiellt vid två tillfällen. Men det hjälpte ju inte mycket.

  Det verkar inte ens hjälpa att hela Arabvärlden, The Arab League, sedan 2002 har erbjudit Israel fred, ett erkännande av Israel samt normala relationer, i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 67 års gränser.

  Trots ständiga erbjudanden om fred och erkännanden av Israel, så vägrar alltså Israel att gå till mötes. Israel vill helt enkelt inte ha fred. Det visar dem gång på gång.

  Som sagt, det är dags att omvärlden ingriper och med militärt våld tvingar bort ockupationsmakten Israel från de ockuperade områdena. Bara då kan det bli fred i området.

 5. Sara G
  20 juli, 2009 at 07:09

  Att myter många gånger kan ha en märkligt stor slagkraft kan man förstå när sionisterna kommer med påståenden som: Jerusalem har
  varit judarnas huvudstad i 3 3oo år!
  Vilket nys!

  Det finns knappast några som helst arkeololgiska fynd som påvisar för att bibeln hade rätt i något avseende, utan det är tvärtom. Oavsett hur mycket det grävs…
  Myten om Mazada har man kunnat avfärda, eftersom inget tyder på att Flavius heroiska berättelse är sann. Inga som helst fynd utöver ett par, tre skelett och några lersskärvor med inskriptioner har hittats.
  Och så har det skett med myt efter myt.
  Ingenting påträffats som tyder på att sagorna i bibeln är sanna.
  Ändå är forna Palestina ett av det område i världen där det gjorts – och fortfarande gör – flest utgrävningar.
  Utan det är som om araberna hade påstått att Tusen och en Natt är en trovärdig historiska bok.

  Men om man nu ska hålla sig till nutid så ser det ut så här:

  ”Enligt FN: s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Men Israel annekterade Västra Jerusalem redan 1948 och ockuperade den östra delen under sexdagarskriget 1967. Efter det har Israel systematiskt flyttat gränsen för Västra Jerusalem österut. 1980 trotsade Israel omvärldens protester och annekterade Östra Jerusalem. Det råder enighet i världen att Jerusalem är under ockupation – det har slagits fast i ett otal FN-resolutioner. Israel har placerat regering och parlament i Jerusalem, men alla länder med diplomatiska förbindelser med Israel har sina ambassader i Tel Aviv eller andra kuststäder. El Salvador var det sista landet som flyttade sin ambassad från Jerusalem, just med anledningen att FN inte erkänner Jerusalem som huvudstad.”

 6. 20 juli, 2009 at 08:05

  Paul! Det finns MÄNGDER av bindande resolutioner, kan du räkna upp de som Israel uppfyllt?

 7. Sara G
  20 juli, 2009 at 09:25

  Det finns en sak som jag uppskattar hos dig, Paul, och det är att du, såvitt jag vet, går ut med ditt verkliga namn,
  Men du har förstås ett massivt och solitt stöd bakom dig, något som jag, värnlösa och gudlösa kvinna, totalt saknar…

  • 20 juli, 2009 at 13:24

   Men du har förstås ett massivt och solitt stöd bakom dig, något som jag, värnlösa och gudlösa kvinna, totalt saknar…

   Vi är nog många som stöder dig Sara!

   Men visst har du rätt om Paul. Det händer rätt ofta att det kommer kommentarer från ”Nisse Svensson” med IP-nummer i Israel.. :-)

 8. MX
  20 juli, 2009 at 12:31

  – Varför finns Israel? ..

  Tanken var väl kanske att de judiska demokrater skulle ha en stat där de i lugn och ro kunde förfölja vem de ville utan att riskera själva bli förföljda …

  Nej tina, jag vet inte heller :-D

 9. John
  20 juli, 2009 at 14:03

  Jinge! Skulle du inte kunna skriva ett blogginlägg där du tar upp alla de resolutioner, internationella/folkrättsliga lagar som Israel har brutit mot genom tiderna? Det skulle vara intressant med en stor summering av dessa samt kommentarer, men det kanske skulle behöva vara en serie i flera delar än ett enda blogginlägg antar jag..

  • 20 juli, 2009 at 14:30

   Det finns redan sådana listor John!

 10. Sara G
  20 juli, 2009 at 14:21

  Jinge, tack för ditt stöd – men jag hoppas att du förstår att jag överdrev! Jag är inte särskilt värnlös, inte nu längre – men gudlös är jag, tack och lov!
  Och det är sant – ärlighet uppskattas, även från motståndarsidan.
  Jag har riktigt svårt för människor som inte kan stå upp för den de är…

 11. Palestinier
  20 juli, 2009 at 14:45

  Tina
  Varför finns Israel
  Israel är den förlänga armen för de imperialistiska länder i väst och har för uppgift att kontrollera mellanöstern
  Israel gör det grova och smutsiga jobbet åt väst och belönas med militär och ekonomisk hjälp men själva staten Israel är illegal och bildades genom en konst gjord resolution av FN

  Israel är det enda stat i världen som går runt med denna ständiga krav att bli erkänd som stat medan vi palestinier som är fördrivna , ockuperade och förtryckta borde kräva ett erkännande
  Vår rätt att existera är självklart , vi är infödda i det land som idag kallas för Israel och har rätt att existera som nation men Israel förnekar vår rätt att existera

  Israel grundades av europeer som bildade terrorist gäng och bestämde sig om en systematisk etnisk rensning av de infödda palestinier , dessa palestinier som fortfarande trånar i flyktingläger

 12. Markus
  20 juli, 2009 at 16:07

  Sara G,
  i synen på den moderna Israel/Palestina-konflikten delar jag nog i mångt och mycket din syn. Jag skulle dock vilja problematisera din syn på förhållandet mellan bibels historieskrivning och arkeologin.

  Låt oss ta ett exempel från Gamla Testamentet:
  I bibelns så beskrivs det hur assyrierna krigade mot israeliterna och deras kung Hiskia. Under en av Jerusalems belägringar sägs en tunnel ha grävt ut från staden till en källa i närheten.
  Tunneln finns bevarad ännu i dag och en inne i tunneln på 1800-talet funnen hebreisk inskrift bekräftar bibelns beskrivning av dess tillkomsthistoria.
  Kriget mellan assyrierna och israelityerna har också beskrivits ur assyrisk synvinkel på den s.k. Sanheribs prisma. Denna assyriska inskrift bekräftar i stort sett den beskrivning av kriget som ges i Gamla Testamentet.

  Listan på liknande samband bibel – arkeologi skulle kunna göras lång. Själv har jag haft förmånnen att på plats under en termin studera bl.a. religionshistoria och bibelarkeologi i jerusalem.

  Man ska dock vara försiktig med att blanda in antik historia och arkeologi i moderna politiska konflikter. Man ska likaså vara försiktig med att låta sin syn på religion i förväg fälla avgörandet i synen på biblisk historieskrivning.

 13. 20 juli, 2009 at 16:31

  Paul! Eller ska jag kalla dig Gaul från och med nu?

  Det vanligaste är väl att man arbetar på ett företag vars nät man kör på, men i ditt fall är det möjligen en proxy om det är som du säger. Spelar det ngn roll?

 14. Sara G
  20 juli, 2009 at 18:01

  Markus, jag vet inte om jag håller med om att jag i förväg låter min syn på religion fälla avgörandet i synen på historieskrivning enligt Toran.
  Det är du som säger det…

  Däremot finns det åtskilliga arkeologer, europeiska som amerikanska, som håller med mig att det är rätt problematisk hur israelerna i det nämnda området i det närmaste enbart styrs av bibliska myter.
  Hur sionisterna medvetet gång på gång förstört arkeologiska fynd som påvisar annans närvaro än deras egen – och hur man ibland tillåtit förfalskningar och med berått mod gjort felaktiga analyser av arkeologiska fynd.

  Det är också mycket olustigt hur man i åratal har grävt och grävt under Al Aqsamoskén i syfte
  ”… of the destruction of Islamic holy sites ongoing in East Jerusalem’s Old City. Al Aqsa Mosque and its environs continue to face major threats as Israeli forces expand use the pretext of expanding the Western Wall to destroy the route connecting the outer and inner entrances to the Mosque…”
  http://english.pnn.ps/index.php?option=com_content&task=view&id=1622

 15. Martin Forsman
  20 juli, 2009 at 20:58

  Att Jerusalem skulle varit judiskt i 3300 år är det största skämt jag hört. Vare sig 3300 år i sträck eller totalt är särskilt troligt. Det är få platser som varit lika omtvistade som Jerusalem och såvitt jag vet har staden varit ockuperad i omgångar sedan åtminstonne 1000 år tillbaka. Mellan år 1100 (ca) och ett antal 100 år framåt var staden periodvis ockuperad av katolska korsfarare, och periodvis befriad av muslimska jihadister. Det är sant att det under kortare perioder varit judarna som styrt, men att påstå att de skulle ha ensamrätt till staden är patetiskt.

Comments are closed.