JAS Gripen, Sveriges socialfall och Wikileaks


Nu ”avslöjar” Wikileaks en del av spelet bakom JAS-affären med Norge, det visar sig att JAS Gripen egentligen inte hade en chans, något som knappast överraskar dem som följt Sveriges mest kostsamma socialfall genom åren. För ett socialfall är det, skattebetalarna har fått ta ansvaret för att finansiera utvecklingen och byggandet av ett flygplan som är osäljbart, att USA trots detta spelar under täcket med Norge är inget att förvånas över.

AB: ”Norge blåste den svenska försvarsministern Sten Tolgfors. Medan han trodde att han sålde JAS till ett välvilligt grannland, hade normännen redan bestämt sig för ett amerikanskt plan. Det blev inte JAS-39 Gripen från Saab. Det blev Joint Strike Fighter från Lockheed Martin. Dagens Wikileaksavslöjande visar upp Sverige som en pinsamt bortspelad nation. Försvarsminister Sten Tolgfors trodde att köpet i princip var i hamn, när han promotade JAS i den norska upphandlingen. Men i själva verket var JAS aldrig ett alternativ.”

Vi kan givetvis konstatera att det inte krävs speciellt mycket för att lura Sten Tolgfors, samtidigt är det förvånande att Norge låtsades som om det fanns ett alternativ till det amerikanska F-35. Att JAS Gripen inte var ett realistiskt alternativ begrep alla som hade den minsta kännedom om planens prestanda, att dessutom USA var angelägna om att Nato-
medlemmen Norge skulle ha ett bra jaktplan eftersom man gränsar mot Ryssland borde knappast förvåna. Dessutom så är havsområdet uppe i norr viktigt ur strategisk synpunkt.

Att USA för säkerhets skull trixade med Sverige och JAS med beskedet om vilket radarsystem man skulle sälja är inte heller speciellt förvånande. Det handlar om enorma summor, något som nu regeringen och Wallenbergsföretagen har flaggat för ska drabba Sveriges skattebetalare ytterligare en gång. Man vill nämligen utveckla efterföljaren till JAS Gripen, något som med stor sannolikhet kommer kosta skattebetalarna ytterligare ett antal hundra miljarder.

Den avgjort bästa lösningen är givetvis att Sverige köper in jaktplan från länder som är tillräckligt stora för att hålla sig med en egen flygplansutveckling och tillverkning, och till dessa länder hör inte Sverige. Jag har tidigare föreslagit att vi ska köpa in antingen Suchoj Su-27 eller Mikojan-Gurevitj MiG-29 från Ryssland, det är antagligen världens bästa plan, men troligen får vi inte tillstånd att göra det från USA/Nato och i så fall får vi väl köpa in amerikanska plan.

Som parentes kan nämnas att Sydafrika har köpt 26 JAS som tack för det stöd Sverige gav dem under apartheidtiden, utöver detta har Thailand köpt sex plan med option på ytterligare sex. Hur det ska bli med betalningen för dessa plan är oklart, medieuppgifter har gjort gällande att de sydafrikanska planen står och rostar någonstans. De andra plan som Sverige lyckats bli av med är uthyrda till länder, något som man fått betala miljonmutor för att få till stånd.

Jag kan dock inte låta bli att nämna att de nu aktuella avslöjandena om Norge/USA knappast är några nyheter. Wiki-
leaks möjligen bekräftar på sin höjd det alla redan visste. Att Sverige går i amerikanska ledband är inget nytt, inte heller att socialdemokraterna i interna samtal med amerikanska företrädare lovar trohet mot den amerikanska flaggan. Sahlin och Ahlin har suttit för länge i Riksdagen och tillhör den gren som kallas sosseadeln, en grupp som fötts in i partiet och som aldrig visat upp tillstymmelse till självständighet.

Att samma gäng stöder den borgerliga regeringen den dag ett nytt JAS-beslut ska tas är självklart, SAAB och Investor kommer att få den industriella socialhjälp de vill ha för att fortsätta med verksamheten i den skyddade verkstad som skatte-
betalarna skapat åt dem. Det vet vi alla, precis som vi visste att USA hade alla fingrar i syltburken när det gällde Norge. Någon som är överraskad mer än Tolgfors, Sahlin och Ahlin?

Nu börjar det bli dags för Wikileaks att avslöja något som vi INTE visste.

it , , , , , , , , ab1234 ex1234 svd1 dn1 svt


35 svar till “JAS Gripen, Sveriges socialfall och Wikileaks”

 1. Hade du väntat dig att vi skulle få veta något om sådant vi inte visste? Att Saudierna vill hugga huvudet av ormen? Var det en nyhet? Nej. Något annat som var en nyhet? Nej. Det Assange lyckats med är att dokumentera ett antal gamla sanningar.

  • Det är kanske så. Men många svenskar, som vanligen endast intresserar sig för idolvinnarnas bantningstips eller lyxhemmafruars nya tatuering, visste kanske inte detta. Och får nu, via aftonbladets nätupplaga t.ex., chansen att se lite av världens hyckleri. Det tycker jag är bra.

   • Jag håller med dig helt. Svenskarnas kärlek till USA, precis som till kungahuset, är blind, därför är det bra att verklighetens folk får se att USA håller på med alla dessa intriger som nu avslöjas, och att de faktiskt ägnar sig åt ren maktutövning i Sverige. Det kan nog hugga till ordentligt i det nationalistiska sittfläsket.

  • Du har på sätt o vis rätt men det finns värde i att bekräfta indicier som ej kan bevisas även då tiden har gått.
   Det finns misstankar att amerikanska Boeing som varit på väg att gå miste om och gått miste om ett antal feta kontrakt till franska Airbus särskilt då A380, har aktivt försökt misskreditera och sabotera trovärdigheten hos Airbus produkter. Vi pratar om kontrakt för miljarder dollar. Det är inte möjligt att bevisa lättare sabotage och man pratar om designfel men låt oss anta att incidenten i november på en A380 var avsiktligt framkallad av personer med anknytning till USAs underrättelsetjänst. En dylik bekräftelse av WL skulle få enorma konsekvenser. Det finns ett värde i det eftersom vi är så dåliga att lära oss av historien.

 2. Nja, i och för sig har väl norrbaggarna också lurat sig själv, F-35 är ett dyrt skandalprojekt, JAS kan åtminstone flyga.

  Men Wikileaks blir mer och mer ”Kejsarens nya kläder”. Borde vara dags för media att tagga ner.

 3. Jag tycker inte vi skall underskatta betydelsen av Wikileaks avslöjanden – eller dokumenteranden om ni så vill. USA verkar inte tycka det är ankskit i alla fall och då borde det rimligen ha betydelse.

  De flesta här i världen är inte så skärpta eller välinformerade att dom ser igenom de blå dunsterna eller söker och sovrar information själva. Det är oftast det som står i gammelmedia, mellan såpaskandalerna och modesidorna och all annan skit som de flesta bryr sig mer om, som har betydelse för de flestas världsbild. Om Svenne Banan och hans familj skall bli förbannade över sånt som vi diskuterar på dessa fora så måste det stå i AB eller sägas på TV. Så är det.

  Så vi skall nog kliva ner lite från våra höga hästar och i stället glädja oss åt att sanningen når lite bredare lager. Demokrati kräver trots allt att folk är informerade i tillräcklig grad för att delta. Demokrati är inte givet en gång för alla, den måste vi kämpa för varje dag och Wikileaks ger oss den hjälp som behövs för att kunna göra det.

  • Jag tycker inte vi skall underskatta betydelsen av Wikileaks avslöjanden – eller dokumenteranden om ni så vill. USA verkar inte tycka det är ankskit i alla fall och då borde det rimligen ha betydelse.

   Du hittade ordet själv, dokumenteranden. För avslöjanden handlar det inte om. Sedan kan det finnas anledning att fråga sig när den globala historien ska ändras som Wikileaks marknadsföring hävdade. Visst, det är kul att se att Ahlin och Sahlin är precis så falska som vi alltid misstänkt, men det handlar verkligen inte om avslöjanden.

   Jag har backat och gått igenom varje grej som jag själv har skrivit om. Visserligen har jag skadeglatt konstaterat ett och annat men jag har oxo sagt precis samma sak hela tiden – detta visste vi redan.

   Men Wikileaks kan gärna få bevisa att jag haft fel, det är bara att hoppas på att de lyckas med uppgiften, men så länge min uppfattning är att jorden är rund så kommer det inte komma något nytt från dessa källor annat än dokumentation av sådant vi redan vet.

   Sedan kan det givetvis ligga något i det faktum att ”de flesta är inte så informerade” (översättning) som du säger. Men jag tror att vi ska dra alla politiskt intresserade över en kam istället för varenda läsare/mediekonsument. Är man inte intresserad av den flygande jordfräsen så läser man inte vad som finns att läsa om Suchoj Su-27 och det amerikanska militärindustriella komplexet. Men gör man det så är det inga nyheter som presenteras.

   Det betyder INTE att Wikileaks dokumentation är värdelös, det betyder helt enkelt bara just det jag skrev. Det är knappast några nyheter…

   • ”Det är knappast några nyheter…” Nä, inte för oss, men för flertalet. ”Vi”, om vi menar dom som är en bra bit över genomsnittligt politiskt intresserade och informerade kommer inte att vara nog för att stoppa attackerna mot demokratin. Om inte de mediebrusdränkta genomsnittligt intresserade blir informerade kan vi snart förlora vår demokrati.

    För genomsnittsmedborgaren är det ”avslöjanden” när HAN/HON får veta det. Inte när vi redan vet eller gissat oss till det.

    Vi är nog överens i princip, eller?

     • Haha! Jodå, men bara partiellt såga, för vår egen del. För de allra flesta är det kioskvältare – AVSLÖJANDEN! Som bevisas av din bild ovan.

  • Är du helt säker på att den stora icke tänkande konsumerande massan vill vara informerad eller ha sanningen? Jag tillåter mig tanken att många är förbannade på Wikileaks eftersom den stör deras dröm om att världen är svart och vitt, Sverige är bäst i världen, Usa är himmelriket, Islamister och islam är en helvettesreligion m.m.

  • Ja, och en bild säger mer än 1000 ord. Läser man om att en amerikansk helikopter med sina kulsprutor mejar ner civila, först på gatan, och sedan när de ska bäras in i ambulansen, blir man stört förbannad, sedan tar de närliggande vardagsbekymren över. Ser man en videoupptagning av övergreppet sitter det kvar i huvudet.

 4. Flygplanet heter Gripen. JAS är en förkortning för Jakt, Attack Spaning, och inget namn. Du skriver ”Att JAS Gripen inte var ett realistiskt alternativ begrep alla som hade den minsta kännedom om planens prestanda”. Verkligheten visar tvärtom att Gripen smiskar F-35:an på många punkter, såsom klargöringstid, start och landningsprestanda, manövrerbarhet, svängförmåga, överljudsprestanda, transonisk och överljudsacceleration och sist men absolut inte minst, driftskostnader och styckepris!
  Du skriver att vi borde ha köpt in Su-27 alternativt MiG-29 eftersom de är, ” världens bästa stridsflygplan”. Det vore inte klokt att köpa in dessa underhållsmardrömmar? Detaljstuderar man dessa flygplan ser man tydliga skavanker. De ser i ärlighetens namn ut att vara byggda med hammare och spik och innanmätet har teknologi som skulle passa in i vår gamla J35 Draken. Tragiskt är att dessa maskiner skall tillhöra samma generation som Viggen, ett flygsystem som förövrigt är pensionerat sedan länge. Aftonbladet är inte någon bra källa för kunskap, så jag uppmanar alla att hitta något alternativ, OBS, Expressen är inget alternativ.

  Robban

  • :-) Är du anställd av Investor eller SAAB? :-)

   När du skriver att Su-27 och MiG-29 ser ut att vara byggda med hammare och spik så avslöjar du bara dina egna politiska drömmar om du inte får betalt för att sprida desinformation. Bägge planen har knappast någon amerikansk motsvarighet kapacitetsmässigt och det vet du om du är intresserad.

   Men nu är väl ämnet i utkanten av en META-diskussion så vi lägger ner den för ögonblicket, att Gripen piskar F 35 på flera punkter är knappast meta dock. Du kan gärna få komma med länkar som styrker detta påstående, men ta inte SAAB:s informationsavdelning eller Försvarets egna utredningar.

   • Läs på kommentarsreglerna och skriv om. Sedan bör du oxo redogöra för din egen roll och erfarenhet, gärna för vem som betalar dina köttbollar oxo… / Jinge

   • Ett område där JAS piskar F 35 är väl att det finns i verkligheten? F 35 har helt fel prestanda för Norge. F 35 passar bra om man ska slå ut oskyldiga civila långt inne i Afghanistan, men det passar inte lika bra för att skydda luftrummet över ett land som Norge.

 5. Jag har en kusin som är utbildad på Gripen, han har slutat inom försvaret och är civilflygare. Han säger att de ryska planen är överlägsna ur prestandasynpunkt, dessutom tål de mer skit på start och landningsbanor vilket inte Gripen gör.

 6. Det känns ju konstigt att vara upprörd över att man inte får sälja krigsmaterial och vapen, eller? För mig är det något positivt om man inte säljer vapen, det håller tydligen inte den svenska staten med om.

 7. Jag kom för tre år sedan körandes på vägen mellan Uppsala och Gysinge då ett plan av typen Gripen höll på att göra en flyguppvisning över F16 som ligger öster om vägen, strax utanför Uppsala (antagligen för några militärattacheer eller presumtiva köpare(?))! Och det var manövrar som jag inte trodde att ett flygplan över huvud taget kunde utföra. Det var branta raktuppåtstigningar och lika branta nedåtåkningar där planet rätade ut sig precis innan det slog i backen! Det rollade samtidigt hela tiden!
  Så nog kan det planet svänga för alptoppar och liknande!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

 8. Jag kommer inte åt wikileaks.org har ni någon ide hur jag kan komma åt den?

  Jag önskar wiki kunde lägga ut alla dokument på torrent då slapp man denna censur som regeringar sysslar med nu för fullt.

 9. Tolgfors känns så bakbunden men också lite allmänt puckad.
  Dags för många Svenskar att vakna, det finns en hel värld utanför ArgaSnickaren, ROT-avdrag och Hollywoodfruar.

 10. Du menar säkert inget illa mot de människor som av olika anledningar är beroende av ekonomiskt stöd från samhället, men du använder ordet ”socialfall” på ett väldigt nedsättande sätt i detta inlägg.

  Det är lätt att skämmas för att man behöver stöd, och ju oftare ord som socialfall används i ett negativt sammanhang, desto värre blir det för de svaga i samhället som är beroende av stöd.

  • Sant, men som gammal socialarbetare så menar jag inget illa, bara det faktum att svenska skattebetalare tvingas betala pengar till SAAB och Investor för att de ska fortsätta att bygga flygplan som inte ens går att HYRA UT utan att betala feta mutor till dem som ska hyra.

   Nästa sak blir att en försäljning av dessa plan leder till fickorna på Jönsonligans skurk, Wall Enberg. Människor som behöver hjälp till uppehället behöver den hjälpen, men Investor och SAAB får ändra sina ambitioner så att de försöker tillverka något som kunderna vill ha.

   Skulle jag äga en fabrik och ett investeringsbolag så skulle jag inte tigga till mig skattebetalarnas pengar, jag skulle se till att tillverka något som går att sälja. Ordet socialfall är välfunnet i detta sammanhang och betyder således inte folk som är beroende av försörjningsstöd.

 11. Jag tror inte alls det är omöjligt att Alliansen privatiserar försvaret inom överskådlig tid. Soldaterna kan ju redan nu liknas vid privatanställda och träningen sker på av USA godkänd mark. Ergo – flygplansaffären med Norge var bara ett spel för gallerierna. SAAB’s flygplanstillverkning kommer att säljas till USA och sedan behöver vi inte någon folkomröstning om anslutning till NATO. Det är ju redan klart så att säga. Tolgfors var ju s k handgången man redan från början så varför är någon förvånad över honom? Han har väl bra betalt antar jag!

 12. Man kan ju i alla fall konstatera att de ryska planen klarar start/stopp på vanliga landsvägar om det är rakt nog. Förr hade vi landsvägsfält i Sverige också men jag antar att den flyggande jordfräsen drar in så mycket grus och sand i maskinen så att den aldrig ens lyfter från en sådan bana.

 13. Det är nog inte ovanligt att industrins olika anställda ger sig in i debatter, allt för att rädda arbetsgivaren. Det kan givetvis vara lobbyister oxo som är anställda för just det, typiskt Saab i så fall.

  • Här är det extra mycket så, jag kommer att blogga om saken eftersom det är uppenbart att man satt i system att smöra för JAS Gripen, världens bästa flygplan enligt vissa. Att det dyker upp politiska meningsmotståndare ibland är inte ovanligt, men nu verkar det vara betalda lobbyister oxo. Jag har sparat en del av deras surr och kommer att återkomma till det i ett samlat stycke..

 14. Jag är övertygad om att det finns mer att hitta om journalisterna gräver lite. Det är pinsamt hur våra skattepengar slösas bort och hur man sparkar på dem som är sjuka för att samtidigt kunna spendera miljardbelopp på patetiska stöd till vapenindustrin.