JAS, en flygande jordfräs?


Nu tycks det vara klart att svenska flygplan ska delta i arbetet med att säkra flygförbudszonen över Libyen, ett uppdrag som antagligen inte är alltför svårt för försvarsmakten.

SvD: ”Nato har frågat Sverige om deltagande i den militära insatsen i Libyen, enligt SVT. Riksdagspartierna ska ha informerats idag. Beslut om Sveriges första stridsflyginsats utomlands på 50 år kan komma redan imorgon. Förfrågan, som är informell, innebär troligen att flygvapnet måste förbereda sig på att skicka Jas Gripen till Libyen. Sammanlagt ska sex plan och lika många piloter som jobbar på F17 i Ronneby stå beredda att åka, enligt SVT.”

Många har hävdat att detta är bra för JAS. Orsaken är att man sedan kan peka på det faktum att planet deltagit i riktiga strider, hur riktiga de nu kan bli när Gaddafi inte kan sända upp sina egna flygplan. Dessutom har väl merparten av Gaddafis luftförsvar redan slagits ut antar jag.

Att folket på Saab, läs gärna som Investor, andas morgonluft är självklart. Lyckas försvarspropagandan så hoppas man på en vidareutveckling av vår flygande jordfräs, men eftersom det i så fall skulle ske på skattebetalarnas bekostnad så kan jag inte annat än önska att JAS visar sig vara olämpligt för uppdraget.

För nu kan det faktiskt bevisas att Jas 39 Gripen inte är annat än ett missriktat hobbyprojekt från en liten omnipotent nation upp i det kalla Norden, så jag hoppas att politikerna lär sig något, om de nu får facit.

it , , , , , svd dn12 sr svt ab1 ex12 gp


2 svar till “JAS, en flygande jordfräs?”

  1. Ständigt sänkta skatter och krigsinsatser brukar inte vara ett lyckat ekonomiskt projekt. Jag hade hellre sett att pengarna gått till välfärden än till detta. Ett mått på Sveriges politiska förfall.