Jan Guillous stolpskott

I början av år 2009 så reste Jan Guillou med Jimmie Åkesson på ett slags valturné, eller i vart fall en för-
beredande rundresa i landet. Guillou skrev sedan ett par tämligen blodfattiga rapporter i Aftonbladet som gick ut på att Sverigedemokraterna trots allt var ett relativt väluppfostrat sällskap. Jag minns artiklarna och kommer också ihåg att jag såg ut som en fågelholk vid läsningen. Idag skriver han i Aftonbladet att artiklarna kan te sig märkliga, och lite längre ner:

Jan Guillou i AB: ”Våren 2009 var helt enkelt Sverigedemo-
kraternas mest harmlösa period och det var kulmen på en mer än sju år lång ”normaliseringsprocess”, deras eget uttryck, de senaste fyra åren under Jimmie Åkessons ledning.

”Normaliseringsprocessen” var till en början en ren avnazifiering. Partiets skinnskalleveteraner utrensades en efter en, alla som yttrade sig öppet rasistiskt likaså, naziuniformer på mötena förbjöds, krav på dödstraff och deportation av alla invandrare som kommit efter 1970 togs bort, Jimmie Åkesson var en av författarna till ett nytt partiprogram där all rasism var borttvättad.” (Min fetning)

Sedan nämner Guillou den debattartikel som jag själv har citerat många gånger, den som Åkesson skrev i Aftonbladet där han hävdade att frågan om muslimerna i Sverige var den mest angelägna av alla frågor, ett problem som han skulle ta ansvar för att lösa. I slutet av artikeln skriver JG:

Jan Guillou i AB: ”De fördubblade sina röster i senaste riksdagsvalet. Och där sitter nu deras kärna av före detta socialdemokrater med lång näsa. Partiet är Sveriges mest toppstyrda. Grobianer som Björn Söder och bröderna Ekeroth och deras kompisar tog hand om ledningen – och försörjningen. Deras huvudsakliga propaganda går ut på rent hat. Omedelbart efter terrorattacken i Oslo gick flera partimedlemmar jublande ut på nätet med uttalanden som: ”Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer att avföljas” (avrättas?).

När det visade sig att det var en meningsfrände i nästan allt som låg bakom massmordet satte de hårda gossarna i partiledningen givetvis i halsen och började i stället jämra sig över hur orättvist det var att man från så många håll ”utnyttjade” att Anders Behring Breivik var en sympatisör med samma världsbild som de själva. Jimmie Åkesson började upprört kalla sig själv för demokrat. Vilket inte är lite fräckt, demokrati förutsätter alla människors lika värde, till och med muslimers lika värde.”

Personligen anser jag att Jan Guillous trovärdighet skadas av att han nu friskriver sig från de artiklar som han skrev i tidningen 2009. Det verkar som om det först är nu han upptäckt att Åkesson & Co brukade sjunga Horst-Wessel-Lied (sv. Horst Wessel-sången) eller Die Fahne hoch (sv. Fanan högt), Wiki: ”Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiets (NSDAP) och det nazistiska SA:s officiella sång. Den framfördes i Nazityskland i direkt anslutning till Deutschlandlied och fungerade därför i praktiken som ett slags andra nationalsång.”

Men det kanske är bra. Själv anser jag att Guillou är en av landets absolut skarpaste skribenter, fast nog var det väl onödigt att demonstrera så tydligt att även solen har stora fläckar ibland?

it Andra om: , , , , , , , , , ab12 ex1 dn12 svd12

  11 comments for “Jan Guillous stolpskott

Comments are closed.