Jag var inte Stasi-agent!


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag spinner Jan Guillou vidare på den debattartikel som ett antal ”liberaler” skrev på DN Debatt, det handlar om det STASI-arkiv som numera öppnats och där olika samarbetsmän finns listade, uppgifter som sedan SÄPO har hemligstämplat.

Guillou/AB: ”Har Säkerhetspolisen en hemligstämplad lista på 50 svenska landsförrädare som samarbetade med Östtysklands underrättelsetjänst? Och än värre, skyddar Säpo dessa skurkars identitet därför att det handlar om sossar i på sin tid framskjutna positioner? Det är i alla fall vad ett antal folkpartister tror, eller vill tro eller låtsas tro, när de framträder på DN:s debattsida och kräver att all dokumentation i ärendet skall offentliggöras.”

– Mitt eget namn finns absolut inte finns i detta DDR-arkiv, är Guillou tvungen att tillägga för säkerhets skull. Nu skulle jag tro att han delvis har fel på den punkten, visst hans namn kanske inte finns som just samarbetsman eller spion, men STASI var väldigt duktiga på att kartlägga den svenska vänstern från 68 och framåt. Och till den svenska vänstern hör herr Guillou även om han inte öppet deklarerar hur han röstar, han påstår till och med att han inte röstar eftersom han vill förhålla sig opartisk.

Annars skulle det förstås vara smaskigt om det läckte ut att ett par tunga socialdemokrater också samarbetade med Stasi, personligen har jag svårt att tänka mig exempel på sådana, men det beror i första hand på att samtliga av de mer inflytelserika socialdemokraterna genom åren har varit gråsossar. Det är i alla fall så de har agerat och det är utifrån deras handel och vandel jag drar den slutsatsen. Ska man

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]spion

tillämpa samma metod på SÄPO så tror jag att man kan konstatera att de allra flesta poliser inom den verksamheten röstar borgerligt. Det sista talar väl närmast för att det kommer en läcka till Expressen inom ett par månader.

Att just Expressen har den sortens samarbete med SÄPO är förstås problematiskt, men det beror sannolikt på att tidningen är den som har lägst krav på sig när det gäller att kontrollera sanningshalten bakom det som trycks. Dessutom har de andra hyss för sig, så fort de har uppgifter som de vet är -felaktiga- så blir det en kulturartikel om saken istället, gärna skriven av en medarbetare som inte är fast anställd.

Att arbeta som journalist kan vara ett smutsigt hantverk, och är man inte lydig så får man kanske inte behålla jobbet.

intressant Tags : , , , , , , , ab1 dn12 svd ex t[/column]


10 svar till “Jag var inte Stasi-agent!”

 1. Annars lär väl SÄPO ha en massa olika listor på personer som misstänks/misstänkts samarbeta(t) med en massa olika säkerhetstjänster. Varför just de som ev. skulle misstänkas ha samarbetat med just STASI skulle vara mera intressanta än andra är lite oklart?

 2. Men åter till sakfrågan: Fanns det höga uppsatta socialdemokrater på Stasislönelista, så var och är det ytterst allvarligt; alldeles ovidkommande om det fanns ministrar i den nuvarande regeringen som även dem fanns på diverse spionlistor.

 3. Hela den här grejen med att outa de som samarbetade med Östtyskland har avtagit nu.
  Kan det möjligtvis ha att göra med att det kommit fram att IKEA använde sig av östtyska arbetare i en del av sin möbeltillverkning?

 4. En annan intressant passus i samma text var ju slutklämmen att han anser Beatrice Ask vara en bra justitieminister:

  ”För övrigt anser jag att…
  … justitieminister Beatrice Ask visserligen uttryckte sig raljant och klumpigt när hon halvt på skämt talade om att hänga ut misstänkta sexförbrytare. Men vågen av indignation och avgångskrav var skrattretande överdriven. Hon är en bra justitieminister. I all synnerhet om man betänker alternativet.”

 5. Sossar? Det är mer troligt att de verkligt betydelsefulla spionerna hade sin hemvist i högersfären, från centern till moderaterna.
  Det var ju oftast där den matnyttiga informationen finns att hämta, bland folk som av säpo klassificeras som goda borgare.
  Dessutom låg det i Stasi och KGB intresse att knyta kontakter med oförvitliga till höger om s och som hade betydelsefulla positioner i samhället eftersom de visst att säpo agerade med förlängda ryggmärgen.

 6. Jag tvivlar också på att det finns tunga sossar som varit stasiagenter. Men i högerns fantasivärld är allt möjligt, när statsministern hette Palme var det åtskilliga som hävdade att han höll på att sälja ut Sverige till Sovjetunionen.

 7. Ursäkta en sen kommentar.
  Med bakgrund av hur Stasi jobbade är skalan på dessa 50 personer antagligen hela vägen från långt höger tll långt vänster. Vissa lämnade infomation av ideolgiska skäl, andra av ekonomiska och en del under utpressning. Kombinationer av dessa motiv är också förekommande.

  Tyvärr fanns det gott om naiva personer gav ut information i tron att det gagnade ett gott syfte, inte minst från vänstersidan och Svenska Freds.

  Personligen tycker jag listan skall offentliggöras.