Jag tror Saab försvinner


Det är trist att behöva vara en olyckskorp men jag tror inte att Saab Automobil överlever sommaren 2009. Orsaken är förstås att det är en tekniskt omodern produkt och att det skulle krävas många miljarder dollar för att i praktiken få ut en ny modell på marknaden.

AB: ”Saab lever vidare. Åtminstone fram till sommaren. Strax efter 12 på måndagen kom beskedet att rekonstruktionen av företaget fortsätter till den 20 maj. De anställda på Saab kan andas ut – åtminsone tillfälligt. Beskedet om fortsatt nödhjälp till bilföretaget kom efter att tingsrätten hållt enskild överläggning. Rekonstruktionen ska fortsätta, dock längst till och med den 20 maj.”

Möjligen så kan man sälja själva varumärket och i bästa fall få en alternativ produktion till Trollhättan, varför inte Norges lilla elbil Think? Det finns i nuläget ingenting som tyder på att bilförsäljningen kommer att återgå till det normala, och normalförhållandet betyder för Saabs del ständiga förluster.

Regeringen borde satsa offensivt på vidareut-
bildning och omskolning av Saabs personal i både Trollhättan och bland märkets underleverantörer, men att tro att en högerregering satsar skatte-
pengar på bilarbetare är nog puerilt, som Per Nuder sa. Så istället för dystra besked nu i april så kommer de 20 maj istället.

Andra om: , , , , , , , , it AB1 GT12 DN12 SvD123 Svensson

[tags]Saab, Finanskrisen, Bilindustrin, Högerregeringen, Repression, Bilförsäljning, Varumärken, Strukturrationalisering, Politik[/tags]


10 svar till “Jag tror Saab försvinner”

 1. Ja efter att ha följt din blogg ett tag så håller jag med om att du är en olyckskorp. Det värsta är att jag tror att du ofta har rätt. Jag tror inte heller att det går att köpa en fabriksny Saab om ett år, den tillverkas inte då. I alla fall inte av Saab.

 2. Allt kommer och allt går. Saab, putt putt putt, var en jävla bra bil en gång. Bäst faktiskt. Sen kom Opel och GM och sen var det kört, som det ska med en bil. Suck. Uno

 3. Jinge .. Just i dag skrivs det i den Kinesiskspråkiga pressen att lyx och säkerhetsbilen SAAB gott duger åt Gelly (som troligen inte får köpa Volvo för regeringen eftersom det förbehålls Volvos nuvarande JV-partner i Kina) Gelly har prototyper för alla varianter av miljöfordon man kan tänka sig.

  SAAB + Gelly är sant

  Resultatet av en sådan eventuell sammanslagning får nog namges Saaly då.

  PS Gelly köpte i veckan som var världens näst största växellådetillverkare.

  KAS :)

 4. Jinge har du sett att bloggtoppen som du är med på gör reklam för ett lån i Folkia med 300% ränta?

  Är inte det ocker?

  Flåt för off topic!

 5. @Jinge
  Så låt mig se om jag förstår det här du vill skrota Saab (som började gå med förlust när GM tog över, nej vi har inte exporterat våra förluster till Sverige) för ett bolag (Think) som aldrig har gått med vinst då Think är en framtidsprodukt?

  Think kostar vad en Volvo C30 DRIVe kostar, har två säten samt inte hälften av bekvämligheterna. Tror du verkligen att den bilen kommer att leva längre än ett år bara för att vi flyttar den till Sverige?

  Jag tror inte att Saab kommer att bli lönsamt, över en natt men för i helvete sluta försvara Think. Det är en värdelös produkt som till och med Norrmännen har gett upp efter 3 konkurser. Det är en mycket större sannolikhet att Saab börjar gå med vinst än att Think kommer att göra det, vilket säger en hel del om Think.

  Bara för att man tror på miljöteknik behöver man inte vara blind, DET finns inte en enda konsument som kommer att köpa en Think för 20 000€ plus hyra för batterierna när man kan köpa en Toyota Aygo för 9000€ och till och med få fyra säten!

  Bara för att man vill att förbränningsmotorn ska dö så är det inte riktigt så enkelt.