Ja, ja, ja, heja Norden då!

Nu när jag kom hem från en promenad förbi bronsåldersgravfälten i Jordbro så väntade ett e-postmeddelande från en av bloggens trogna besökare. Hon berättade att hon tyckte att jag var tyken som gnällde på mediahypen kring schlagerfestivalen.

Speciellt roligt är det att alla nordiska länderna är med i finalen, och det kan väl jag också tycka. Nu har jag ingen TV och det löser det hela för min egen del. Det lär sändas på radio också, men jag har just varit och hämtat tre böcker som ska komma ut i nästa vecka och har planerat kvällen för en thriller/deckare med en av mina absoluta favoritförfattare. Hans nya bok kommer ut på tisdag så jag har lite pyssel ikväll, trevligt pyssel blir det också.

Men jag ska lägga ifrån mig boken framåt kvällen när det blir dags för omröstning. Ligger inte minst två nordiska länder bland de fem främsta så stänger jag genast av. Min simultanförmåga är nämligen begränsad, jag har svårt att läsa när radion står på. Men jag ska hålla en tumme för de nordiska länderna, för tyken vill man ju inte vara…

DN1 SvD1 AB1 Politiken Dagbladet

Andra om: , , , , ,

[tags]Schlager-EM, Melodifestivalen, Charlotte Perrelli, Norden, Mediahype, Hype[/tags]

  26 comments for “Ja, ja, ja, heja Norden då!

 1. fofo
  24 maj, 2008 at 23:53

  ja ja!

  en del låtar var faktiskt helt ok.
  intressant hur israel presenterade sina påäng ”from Jerusalem, the beautiful and only capital of Israel”! vad hände med tel-aviv.

 2. 24 maj, 2008 at 23:57

  @fofo:

  Är det sant?

 3. 25 maj, 2008 at 01:06

  Vad trodde folk? Att Sveriges robotbarbie skulle komma långt!? Den här tävlingen har ju blivit en intern tävling för det forna östblocket. Det är ju den sista bastionen för skitmusik som är kvar i Europa idag. Håll till godo. kamrater! ;-)

 4. 25 maj, 2008 at 01:19

  RYSSLAND VANN PÅ MITT VACKRA & VILDA BALKAN :o)

  Israelisk programlädare gick ut att tala om poäng och hon betonade väldigt tydligt att hon hälsar från Jerusalem – Israels huvudstad (!)
  INGEN i hela melodi festivalen har betonat sina huvudstäder.
  Ofta hälsar man bara från hela landet. Men det var viktigt att betona inför några hundra miljoner europeer. Alltså, ”kultur” utan politik…nej, det gäller inte för sionister och Mona Sahlin borde veta det när hon gick på 60-års festen med argument att det var bara ”kulturellt” …

 5. 25 maj, 2008 at 06:10

  @Ida D.: Israelisk programlädare gick ut att tala om poäng och hon betonade väldigt tydligt att hon hälsar från Jerusalem – Israels huvudstad (!)

  Fy fan vilken ful kupp. Det räcker tydligen inte med att de stjäl land, nu försöker de ljuga i andra länder en massa skit oxo m.a.a. att Jerusalem inte är erkänt som huvudstav av någon nation, allra minst av FN.

 6. Hanna
  25 maj, 2008 at 13:06

  Psst..Hon sa ”holy”, inte ”only”.

 7. moe
  25 maj, 2008 at 13:06

  sjutton vad de gapar efter mycket! Inte ens våra melodier får vara ifred! Låtens musik var genom arabisk! Det kändes fel, sången (hebro) passade helt enkelt inte ihop med musiken, som lät gammal arabisk a la tusen och en natt! Stöld!

 8. 25 maj, 2008 at 13:39

  Moe!

  Du menar alltså att vår nationalskald Evert Taube stal musikstilen från latinamerikanerna?

  Stal The Beatles musik med sitar från indierna?

  Och när jag filar på en gammal blues på gitarren så stjäl jag afroamerikanernas musik?

  Nänänä… inget land har patent på sin musikstil, och kommer aldrig att få.

  Det är väl KUL att arabisk musik upplevs som så vacker att folk i andra länder härmar den?

 9. 25 maj, 2008 at 13:47

  Ja, Hanna! Hon sa ”holy” inte ”only”.
  Men hörde du publiken som började visla utan applåder?
  Jag kände som att alla som väntade på poäng plötsligt stannade: ”WHAT..?!”
  Speciellt på mitt vackra och vilda Balkan är det jätte farligt att tala om marken och gränser inför massor av människor på gatan med olika etniska & religiösa grupper. Jag var rädd att dom börjar tjafsa om egna gränser :o)
  Men Carl Bildt var på plats, så kunde han gärna gå inför folk att förklara vart Israels huvudstad ligger.

 10. moe
  25 maj, 2008 at 13:52

  Jinge! Jag förstår ditt resonemang men i den här tävlingen brukar (som jag har uppfattat det) nationerna i de flesta fall ha nåt i låtarna som ska vara lokalt, det kan vara kläderna, melodin eller texten! Har du hört grekland nån gång ha en säckpipamusik med nån gång?? Extremt kanske! Men du förstår vad jag menar!
  ”KUL att arabisk musik upplevs”, visst, men inte av såna som påstår att den är deras!

 11. 25 maj, 2008 at 13:56

  @moe:

  Ok. Du menar att ABBA och Waterloo lär ursvenskt? :P

  Nu har jag lyssnat på Israels låt. http://www.youtube.com/watch?v=sw_6gdieBRY Den var hyfsad, inte kanon, men hyfsad. Det enda som låter ”arabiskt” i mina öron är själva introt, och det är definitivt ingen stöld. Snarare ett tecken på att musikskaparen/arrangören gillar arabisktklingande toner.

  Menar du att Sverige ska ställa upp enbart med schottis och hambo eller gamla spelemanslåtar?

 12. moe
  25 maj, 2008 at 14:40

  Jag ger upp Jinge!!
  Därmed vill jag tacka Israel för att de för det arabiska kulturen och melodin vidare, och sprider den till övriga världen! Det visar att det arabiska tonen är populär, de fick en massa poäng trots att sången inte var nåt vidare. Synd, killen var ju riktigt söt! Sen vill jag tacka Jinge för att han fick mig att se den från en annan vinkel! Hehehe
  Frågan om ABBA? Ja ABBA är det första man tänker på när man nämner Sverige, de behöver inte anpassa sig till den svenska sångkulturen utan den anpassade sig till de! Så bra var de! Så snälla jämför inte!

 13. moe
  25 maj, 2008 at 14:45

  Men visst känns det konstigt efter allt som pågår och pågått?? När de egentligen har försökt kväva allt vad det gäller arabiskt kultur och historia i de palestinska områdena??

 14. Hanna
  25 maj, 2008 at 16:07

  Moe, musikstilen kallas mizrachi. Arabisk-inspirerade latar som oftast sjungs av just mizrachi-judar. Boaz, som framforde Israels bidrag har sitt ursprung i Jemen. Vilken musikstil tycker du att han ska halla sig till?

 15. moe
  25 maj, 2008 at 18:20

  Hanaa o dyl!
  Ni måste förstå hur det känns för en arab och särskilt en palestinier när ens värsta mardröm står och sjunger med toner som man identifierar sig med! Vilket känslomässig kaos det kan kalla fram. Och gillar man gammal arabisk music som jag gör så är det svårt att inte öppna käften! Även om det kan en massa osammanhängande skit!

 16. 25 maj, 2008 at 18:35

  @moe:

  Jag är övertygad om att alla förstår det Moe! Samtidigt innebär det att den intressanta arabiska musiken drabbas av en global hämsko. För finns det icke godkända länder så måste ju alla länder egentligen förbjudas att bli influerade av annan musik än sin egen.

  Jag GILLAR att knäppa fram blueslåtar på gitarren även om det inte är svensk musik. Dessutom, hemska tanke, jag har hört ett antal låtar av nyare arabisk musik som jag gillade stenhårt. Tänk om jag dessutom vore en begåvad musiker och lät mig inspireras, ja då skulle jag få fan för det av araber? :-)

  Nej musiken är global och – kommer att bli ännu mer global. Utan att försöka ge mig på några musikhistoriska utsvävningar så kan vi nog alla konstatera att olika länder och världsdelars musik kommer att spridas mycket mer än idag. Om femtio år så har vi kanske orkestrar i Sverige som spelar Kinainspirerad musik, om vi inte redan har det.

  Om en svensk kompositör gör ett musikstycke för skiva eller schlager-EM så spelar det ingen som helst roll varifrån vederbörande fått sin inspiration och influenser. Dessutom kan man ju utan vidare hävda att Israel ligger i arabvärlden, omgivna som de är. De om några borde rimligen påverkas.

  Jo, jag vet att du inser att du var på en cykeltur och du är inte ensam. I Europa så har tysk musik/kultur/film kämpat i rejäl motvind efter WW2, gissa varför? :P Européerna gillar inte att bli ockuperade, mördade, krigsoffer etc. Att palestinier inte tycker om det begriper vi alla, men musik är och bör vara gränslös.

  Tilläggas kan att jag lyssnat en del på israelisk musik oxo med stor behållning. Visserligen har jag en hel del åsikter om landet ifråga, men en del av musiken gillar jag. Och jag har sett en israelisk film oxo som jag blev mycket förtjust i… :-)

 17. moe
  25 maj, 2008 at 20:38

  va? En film också?? :))

 18. 25 maj, 2008 at 21:23

  @Hanna:

  Oavsett vad hon sade så är inte Jerusalem Israels huvudstad.

 19. 25 maj, 2008 at 21:24

  @moe:

  Jepp. Den där om den egyptiska polisorkestern.

  Oooh vilken läcker israelisk tjej som spelade den kvinnliga huvudrollen, snacka om utstrålning.. :P

 20. Max
  25 maj, 2008 at 22:20

  Hon kan iofs menat på ett mer andligt plan, den HELIGA huvudstaden.

 21. Hanna
  25 maj, 2008 at 23:50

  Moe, nu har ju faktiskt artisten hela sin familjehistoria i arabvarlden, sa sa farligt kan det val inte vara? Har arabiska judar inte ratt att anvanda ett arabiskt sound?

  Jinge, dock ar det enorm skillnad mellan ”only” och ”holy”. Hade hon sagt ”only” hade det varit ett mycket tydligt politiskt stallningstagande. Vad det galler israelisk film kan val Beaufort rekommenderas. Handlar om en pluton israeliska soldater vid tillbakadragandet fran Libanon.

 22. 26 maj, 2008 at 05:11

  @Max:

  Då borde hon ha sagt ”flera religioners andliga huvudstad”.

 23. Max
  26 maj, 2008 at 08:32

  Det låter överdrivet mycket pk.

 24. moe
  26 maj, 2008 at 12:34

  ”vilken läcker israelisk tjej som spelade den kvinnliga huvudrollen”, jag anade det!
  Hanna, han såg ”arabisk” ut till utseendet och!! Det var därför jag pekade på att han var söööt! Synd att Israel ska vara så rasistisk, vi skulle nog ha levt lyckliga ihop med de judarna som skulle ha sökte uppehålltillstånd i palestina, vem vet, kanske efter några år skulle de få palestinskt medborgarskap, det är väl så det egentligen funkar?? Kanske i nästa liv??

 25. 26 maj, 2008 at 14:18

  Men det är omoraliskt att utnyttja kulturella plattformer i politiskt syfte.
  Hanna, oavsett om hon sa ”holy” eller ”only” – Budskapet var tydligt: Jerusalem som huvudstad. Inte hälften av Jerusalem, inte västra Jerusalem inte si eller så…
  Äckligt.

 26. Hanna
  26 maj, 2008 at 22:09

  Hanna, han såg “arabisk” ut till utseendet och!! Det var därför jag pekade på att han var söööt!”

  Vad dillar du nu om?

Comments are closed.