Israels problem ökar i snabb takt


I Israel så ökar protesterna mot landets regering för varje dag som går, folk protesterar mot höga boende-
kostnader och höga matpriser, och man räknar med att en miljon israeler kommer att delta i en demonstration mot regeringen.

SVT/Rapport: ”Turkiet kommer att begära att Internationella domstolen (ICJ) bedömer lagligheten i Israels blockad mot Gazaremsan.

Beskedet om att en ansökan ska lämnas in till FN-domstolen lämnades på lördagen till turkiska medier av utrikesminister Ahmet Davutoglu, som för dagen befann sig i Polen för att träffa EU:s utrikesministrar.

Turkiet har reagerat häftigt på innehållet i FN:s länge emotsedda utredning av vad som hände när Israel angrep ett turkiskt fartyg på väg till Gazaremsan den sista maj i fjol. Aktivistfartyget befann sig på internationellt vatten och nio personer ombord – åtta turkar och en turkamerikan – dödades vid räden.”

Det blir definitivt inte lättare för den sittande regeringen när Turkiet nu kräver att den Internationella domstolen ska ta ställning till om det är lagligt att mörda nio turkar på et fredsfartyg på internationellt vatten. Israel har utmärkt sig som nation och tack vare USA och några andra länder så har man lyckats klara sig från kritik i FN, men genom Turkiets agerande så kommer det nu att prövas rättsligt.

Att det samtidigt handlar om Palestina är fullt klart, Turkiet sätter strålkastarljuset på en stat som tillämpar apartheid mot en del av den egna befolkningen samtidigt som man i strid med alla internationella lagar ockuperar Västbanken och håller Gazas innevånare inspärrade i världens största friluftsfängelse.

Bortsett från de kortsiktiga inrikespolitiska förändringar som Israel står inför så vaccineras troligen landets innevånare mot de högerpartier vars politik de tvingas leva under nu. Förhoppningsvis tvingas Netanyahu och Lieberman bort och det för gott. De enda som kommer att sörja dem är svenska folkpartister som Jan Björklund och Birgitta Olsson och resten av deras partikamrater.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , svt dn1 svd1 ex1 ab12 gp dagen


11 svar till “Israels problem ökar i snabb takt”

 1. det kommer bli mer och mer spännande nu i frågan för var dag som går, så länge inte turkarna backar ur, krigsfartyg som eskorterar hjälp sändningar, ship to gaza får ett helt land att utgå från som inte vill vika ner sig mot Israel som grekland gjort, möjligheterna ökar:)

 2. Ska inte Sverige som första nation erkänna demonstanterna som den nya regeringen i Israel?

  • Sven Bolin! Du vill att jag skall skratta, eller hur?
   Eller menar du på allvar att det räcker att hojta på gatorna för att bilda em regering?
   Sverige är ett vackert land. Ta hand om det i stället!

 3. Och nu när regimerna faller en efter en och folket kommer till tal blottar det en 65-årig förtvivlan, sorg och bitterhet mot allt som Israel gjort mot Palestinierna, libaneserna och egyptierna

  När libyerna eller andra araber försöker beskriva tyrannens grymhet mot sitt folk så säger dem: Han är som Israel. Egyptierna får det betydligt lättare att sparka ut Israels ambassadör när Turkiet gjort det. Och på syrierna låter det som att Israel är fortfarande deras fiende nummer ett. En av landets kändaste predikanter sa häromdagen: Vi byggde upp en armé som ska skydda oss från Israel och se till att befria oss från dem, inte skjuta på oss här hemma.

  Fortsätter det så här så kan israelerna vara säkra på att de kommer att stå för varenda liten eller stor massaker, att de självmant kommer att lämna ockuperat mark och att de annars kommer att lägga större delen av sitt BNP på att försöka fortifiera sitt helvetiska apartheid rike. För araberna har inte glömt någonting.

  Ingenting är glömt och ingenting är förlåtet, och Israels skuld är ofattbart stort.

  • Snälla, använd inte ordet arab i sammanhang som liknanar den här nuvarande om palestinierna.Om de ska vara ”rolig” säer de
   Det är just det som israelerna alltid gör för att påvisa att palestinierna aldrig
   någonsin kommer att återfå sina landområden i Palestina från 1967 års gränser. Eftersom iraelerna påstår att de fått Hela jävla landet av gud. Gudbevara oss!

   • Sara, jag talar om araberna här, inte om palestinierna. Jag är själv faktiskt väldigt förvånad över hur förgrymmade araberna är dagligen över hur israelerna behandlat palestinier och andra araber i 65 år. Araberna är så förgrymmade, och Israels brutalitet så närvarande i deras medvetande, att jag undrar om man någonsin kan ens tänka sig någon sorts fred med det landet.

    Tillsammans med kraven på demokrati i arabländerna har araberna ett fundamentalt krav: Stopp för Israels allsmäktighet och våld mot andra araber. För egyptierna verkar det inte vara tillräckligt med att Mubarak föll: De vill gå igenom fredsavtalet med Israel och helst riva sönder den om Israel fortsätter som man gjort hittills.

 4. Läs igenom reglerna för kommentarer INNAN du författar nästa kommentar! / Jinge