Israels brutala etniska rensning


Jag har redan skrivit ett antal gånger om Israels etniska rensning av palestinier, när jag läste Ilan Pappes bok ((Ilan Pappe, Den etniska rensningen av Palestina)) så blev jag förfärad, sedan förbannad. Nu senast så har KF beslutat att inte bojkotta varor från Israel, detta trots att man inte vet om frukten man säljer odlas på ockuperad mark eller inte. Och nu kommer detta, en lag som gör att Israel kan deportera tiotusentals palestinier från Västbanken till Jordanien eller Egypten.

Haaretz: “A new military order aimed at preventing infiltration will come into force this week, enabling the deportation of tens of thousands of Palestinians from the West Bank, or their indictment on charges carrying prison terms of up to seven years. When the order comes into effect, tens of thousands of Palestinians will automatically become criminal offenders liable to be severely punished.”

En palestinsk vän hävdade att detta var droppen som får bägaren att rinna över. Personligen anser jag att den droppen var Nakban, den dagen man startade den etniska rensningen. Att ställa upp tusentals obeväpnade palestinier på rad och bara skjuta ihjäl dem anser jag är ett tecken på att något gått totalt fel med den statsbildningen. ((samma bok)) Sedan har det fortgått i över sextio år och miljontals palestinier har flytt till olika länder världen runt. Och den solidaritet man kunnat förvänta sig visas inte av svenska organisationer som KF, inte heller av Hennes & Mauritz som numera har en HM-butik på det som tidigare var palestinsk mark.

Hur det nu kommer att gå vet väl ingen, men lagen är en tuggummilag vilket betyder att den kan tillämpas godtyckligt. En sådan lag i händerna på en ockupationsmakt bådar inte gott för dem som uppskattar mänskliga rättigheter.

intressant Tags: , , , , , , , , , dn1 svd ab12 t


10 svar till “Israels brutala etniska rensning”

 1. De som är akuella nu är sådana som blivit etniskt rensade många gånger om, förut. Det handlar om en första etapp på 70000 till 100000 personer.
  Hur ska det gå till rent praktiskt? Undrar jag. Måste man inte ha koncentrationsläger för att samla ihop dem?

 2. Människans förmåga att hålla fokus på ett enskilt ämne under en längre tid utnyttjas av Israel. Man vet att protesterna snart mattas av till en nivå då man kan göra ett nytt övergrepp och vänta ut ”stormen”.
  Att kooperations ägda KF visar sin solidaritet på detta vis visar att bara man lobbar och smörjer rätt personer så blir allt bra igen. Hur länge dröjer det innan ICA säljer israelfrukt med gott samvete och devisen att KF gör ju det!

 3. Funderar på att spruta något illaluktande på KF:s israeliska sharonfrukter!
  Eller lägga dit foton på några av de 400 barn israel så brutalt mördades under sin senaste inträngning i Gaza förra sommaren.
  Jag kan inte förstå hur den där infernaliskt ondsinta regimen bara kan få fortsätta och fortsätta, medan man piper och gnäller högljutt om mer eller mindre påhittade? hot. Larm om nerbränd moské i Malmö var endast ett försöka att elda upp ett litet gravkapell, nog så trist men inte farligt, och de som sägs ha hotat går inte att finna. Existerar de i sinnevärlden?
  Under tiden mer eller mindre svälter de instängda palestinierna bland ruiner, som inte får byggas upp igen har den maktfullkomliga och kärnvapenbestyckade staten med USA i ryggen bestämt.

 4. Det var väl endast på riksnivå som KF inte bojkottar? KF i Göteborg fattar sina egna beslut och de Stockholm mfl kan göra likadant.

  • Sortimentet i Komsumbutikerna kommer inte att ändras av beslutet, inte i västsverige och inte någon annan stans. Sortimentet bestäms av Coop och KF centralt. Motionerna som antogs av Kostumentföreningen Väst innebär att dess styrelse (motvilligt, kan man utgå från, efterom de yrkade avslag) måste driva frågan om bojkott på KF:s centrala årsstämma nästa år.

   Så tyvärr, ingen bojkott än. Men ett steg på vägen! Bara de sätt på vilket Israelvännerna gastar nu visar att de trots allt är en framgång.

 5. Jinge, vet du inte att när man kritiserar Israel, vad det än gäller för fråga, så är man antisemit, snart kommer försvarsinsändarna hagla i massmedia/tidningar, tur att vanligt folk börjar se genom användandet av antisemit-stämpeln, den har liksom förlorat all sin slagkraft för länge sen..

  Denna typ av retorik är endast till för att misskreditera all form av kritik/politiska motståndare, klassiskt knep.. Nästa stora stämpel att falla hoppas jag är den man anklagar alternativ information och dom som studerar densamma för och det är konspirationsteoretiker, foliehatt o.dyl..

  Men det kanske är att önska för mycket..

 6. Visst är det intressant att Pappes bok, som fick bra mottagande i svenska dagstidningar, blev sågad totalt av just SvD, som speciellt till just denna sågning valt ut Fredrik Meiton som ”recensent”. Fredrik har ju lägligt nog jobbat med den Israeliska lobbygruppen Svensk Israelinformation, så där slapp Svd köpa ”grisen i säcken” så att säga..

  • Ja att Israellobbyisten Meiton sågade boken är inte förvånande. En mer rättvis recension finns här, skriven av Per Wirtén för GT.

   Boken är ett måste för dem vill lära sig om bakgrunden till mellanösternkonflikten – 1948 års Al-Nakba.