Sätt fart på bojkotten mot Israel


När jag vaknar nu på morgonen så är det första jag gör att slå på datorn. Jag kollar direkt, via Livestation, på nyheterna från Aljazeera och hör dem spekulera om att Israel eventuellt har planer på att återockupera Gaza. Jag vet inte vilket, men på mig verkar det som att de i så fall har för avsikt att döda alla dess innevånare först.

Några av bloggens läsare har frågat mig vad de kan göra i nuläget. Jag, liksom många andra, känner att jag har lust att göra mer än att bara knyta nävarna i fickorna och svära. Därför har jag bestämt mig för att åka runt till några av Haninges livsmedelskolportörer idag och leta efter varor som är prismärkta med siffrorna 729 i början av streckkoden. Jag rekommenderar givetvis andra att göra samma sak. Jag ska dessutom be att få tala med den ansvariga butikschefen och höra vederbörandes inställning.

Möjligen ska man hänga ut handlare på nätet som inte vill vidta några åtgärder, jag vet inte.

Eftersom frågan är mycket aktuell så skulle man kunna åstadkomma en effekt om så många som möjligt gör samma sak. Och hur fungerar min VIVO-butik när den tionde kunden ber att få tala med chefen om deras val av leverantörer?

Israel har dessvärre fortsatt med en kontinuerlig beskjutning mot Gaza inatt, dessutom använder de fosforgranater, med det dödligt giftiga preparatet Vit Fosfor. Dess antändningstemperatur är så låg att den inte går att släcka om det träffar mänsklig hud, vilket givetvis är avsikten. Röken från Fosfor är giftig, dessutom fungerar dessa fosforgranater som napalmbomber, de antänder allt.

Att det är ett brott mot mänskligheten att använda den sortens stridsmedel struntar Israel, Folkpartiet och Dagens Nyheter i.

Dagens Nyheter bryr sig inte heller nämnvärt om att rapportera om dessa krigsförbrytelser, jag frågar mig varför och får hela tiden samma svar. Dagens Nyheter har tagit ställning på nyhetsplats, precis som alltid när det gäller landets största morgontidning. Istället propagerar tidningen på förstasidan för det Bonnierägda Newsmill, det gör


En fosforgranat sprider eld och död i Gaza

man samtidigt som man har dragit ner på de egna blogglänkarna i tidningen. Det är uppenbart att man från Bonnierkoncernens sida vill ha kontrollen även på vad som skrivs på nätet. Släpper DN fram blogglänkar så gör ju tidningen indirekt reklam för sidor som har en israelkritisk hållning, och det vill de ju inte.

I kvällspressen konkurrerar dödade palestinier med Körslaget och Stjärnorna på slottet. Den matchen förlorar givetvis palestinierna i Gaza stort. Man kan omöjligen få större rubriker än Jonas Gardell och Robert Wells, vad de själva och de andra ”stjärnorna” tycker om den saken får vi inte veta.

Att israelerna förbjuder media från att åka in i Gaza är förståeligt. De vill inte gärna att fotografer ska få skildra befolkningens situation. Att Hosni Mubarak spelar med förstår alla, han får nämligen betalt av USA.

Det är sorgligt att inga av despoterna och diktatorerna i Mellanöster är karlar, de springer istället och gömmer sig som strykrädda hundar.

DN SvD AB VG Dbl it Ali Anna Biology and.. KAS Svensson SKP Lennart Paolo Annarkia Royamatilda Rawia Ida Hannes Alvo

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Gaza, Israel, Palestina, Mänskliga rättigheter, Krigsförbrytelser, FN, Genevekonventionen, Krigets lagar, dagens Nyheter, Mediekritik, Politik[/tags]


33 svar till “Sätt fart på bojkotten mot Israel”

 1. Jag har skickat ett mail till Coop och ställt frågan, hur de kan handla med ett land som begår krigsförbrytelser och ständigt negligerar de Mänskliga Rättigheterna
  Det är bara att gå in på coop.se, markera Kontakta oss. Då får man en e-mailadress och kan ställa frågor till
  ledningen. Ju fler som skriver desto större chans att Coop bryter ahndelsförbindelserna med israel.

 2. Härligt med ett gäng Svenskar, 100-tals mil från händelsernas centrum, som har stenkoll och en objektiv bild på hur saker och ting förhåller sig i Israel och Gaza…eller?!?
  Bojkotta på ni. Men vad är det som säger att den bild ni har gjort till er sanning är den rätta egentligen?
  Håller dock med om att Israel borde släppa in media i Gaza.
  Men arabvärldens tystnad kanske mer är ett avståndstagande mot Hamas…vad vet jag. Gemene Palestinier och dess styre sägs ju ha förståelse för att Israel vill försvara sig mot Hamas raketer.

 3. Det kan vara försent med alla demonstrationer och bojkott.

  Fick precis höra på DN.se att över 750.000 i Gaza inte har något vatten. Det sägs att en fullvuxen människa kan i princip leva 3 dygn utan vatten. Lägg därmed till att det inte finns elektricitet. Brist på mat, brist på mediciner.

  44.5% av Gazas befolkning är under 14 år (wikipedia).

  Utan vatten blir man helt enkelt uttorkad. Först tappar man blod-, eller kanske snarare plasmavolym. Tidiga symtom är törst så klart. Sedan huvudvärk. Sedan förvirring. Följt av medvetandesänkning. Till slut chock då hjärtat inte orkar hålla igång cirkulationen så snabbt som skulle behövas för att syresätta kroppen.

  Det är utplåning dom är ute efter.

  Enligt DN hade 400 långtradarlaster per dag behövts, FN får max in 34. Som samtidigt rapporterats bli beskjutna av Israels arme.

 4. Sedan 67-68 har jag bojkottat varor från israel, ett ställningstagande jag har varit så konsekvent som möjligt med. Det var inte alltid så lätt att veta ursprunget tidigare men med ean-koden har det underlättats.
  Huvudorsaken till beslutet var att jag vid den tidpunkten börja inse att de segrade hade genom att de styrde (i gammal god kolonial anda) fn hade tagit ett olagligt beslut och israel inte var en legitim stat.
  Ytterligare ett skäl till mitt ställningstagande var att jag som född efter 45 ansåg mig inte behöva eller vilja ta kollektivt ansvar för vad som hade skett i europa tidigare, jag existerade ju inte ens som tanke då.

 5. Bildgåta:

  1/. Bilden ovan visar slumpmässig granateld mot tätbefolkat område?
  2/. Eller bevisar den utslagning av Hamas raketramper med ”kirurgisk precision”?

  För Folkpartiet och Dagens Nyheter är svaret enkelt för de har redan fått facit från Nationella informationsdirektoratets hasbara.

  Trots mer än två veckors intensiv ”precisionsbombning” av dessa ”raketramper” förmår någon att fortfarande skicka i väg fyrverkerier från Gaza?!
  Frågan ”Vem?” ger då en extrasvår gåta:

  1/. Hamas skickar nödraketer?
  2/. Proisraelisk enhet inne i Gaza som håller grytan kokande?

 6. Är det ens lagligt att bojkotta Israel? Skit samma, men detta är vad man hittar där ute:

  Enl SÄPO? hemsida är terrorism en gärning (bojkott) som allvarligt kan skada en stat (Israel) om denna syftade till att destabilisera ekonomiska strukturer.

  Försök, förberedelse eller stämpling till samt underlåtenhet att avslöja terroristbrott döms till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken.

  Stämpling (eller komplott) är en juridisk term. Stämpling föreligger, då någon i samråd med annan beslutar att utföra ett brott, försöker förmå annan att utföra brott, eller erbjuder sig eller åtager sig att utföra ett brott.

 7. Jag vill tacka dig tusenfallt för din blogg. Allt du skriver är sådant som jag själv redan vet, och skulle så gärna vilja ha ork och kraft att göra något sådant som du gör-förmedla vidare – men som de flesta svenskar gör jag inget. Varje ord jag läser av dig gör mig varm. Sådant som jag gått och tryckt på i åratal, skriver du på exakt sådant sätt som 100% faller mig i smaken. Vem är du?!?! känns som jag läser min egen text, helt fantastiskt. Tack, tack tusen tack.. Hoppas du fortsätter för alltid…

 8. Fredrik P, jag förstår att du är förvånad att vi som är uppbragta över israels invasion i Gaza är rätt så uppdaterade på vad som händer inne i ghettot. Trots israels försök att hindra all information om hur brutalt, mordiskt och läskigt de beter sig mot den hjälplösa palestinska befolkningen.
  För israel är riktiga fenor på att sprida desinformation och rökridåer för att försöka dölja sina VERKLIGA avsikter. Det har dom hållit på att träna på under snart ett sekel nu och blivit riktig proffs på lögner och amsagor.
  Men på något sätt lyckas de inte riktigt, utan verkligheten tränger ut genom muren och genom de kompakta molnen från bomber och granater.

  Så därför vet vi tillräckligt – och så gör även FN, Amnesty och Röda Korset…

 9. Bahlool, bästa anledningen att bojkotta MacDonald´s är väl att ”maten” de säljer smakar skit och är dålig för ens hälsa egentligen. Men stöder de skurkstaten Israel så är det väl heller ingen dålig anledning.

 10. Bahlool #15,
  Tack för ditt lugnande besked. Känns betryggande att du analyserat vår lagstiftning och jag ber om ursäkt för min enfaldiga undran i #12.

 11. Jonatan! VET du det, isf HUR vet du det? Jag läste samma sak i en norsk tidning nu på förmiddagen. Här i Skandinavien så är det säkerligen en kontroversiell sak, men i USA skulle det knappast bli några protester.

  Att man sedan bör avstå från den formen av föda ändå är en annan sak liksom.. :P

 12. Tyvärr så hjälper det inte att bara bojkotta israel. Som ni vet så stödjer USA blint israel med så mycket pengar som är nödvändigt för att bedriva sitt krig mot sina grannar. Det kan bara hända något om alla i hela världen slutade köpa saker från amerikanska företag… vilket kommer att vara svårt då så många produkter kommer därifrån direkt eller indirekt.

 13. Tack Jinge för att du tipsade tidningarna om Israels förbjudna vapen, vit fosfor.Jag har självfallet bojkottat Israeliska varor så länge jag varit medveten om deras brott mot den palestinska befolkningen. Det är ett antal år nu.Frukt som påstås komma från USA är också israeliska.

 14. #7

  De är utan kranvatten, de kan fortfarande hämta vatten från någon station och bära hem.

  _
  Israel kommer fortsätta få stöd från omvärlden, kan USA stödja en stat som offentligt halshugger folk så….. Mänskliga rättigheter betyder så lite här i världen.

 15. Hadde du vært seriøs i å boikotte israelske varer hadde ikke du hatt mulighet til å skrive bloggen din.
  TV, PC og mye annen øvrig elektronikk inneholder israelsk teknologi.

 16. Det är hög tid att man slutar och göra skillnader på våldsverkare och förtryckare, i Rwanda ställdes förtryckarna med rätt inför rätta för krigsförbrytelser , det är nu även dags att Israels regering ställs inför internationell domstol om Världssamfundet någon gång kommer få trovärdigheten tillbaka.

 17. ”…en allmän handelsbojkott mot Israel skulle drabba många av de israeler som inte på något sätt sympatiserar med Ariel Sharons regering och den förda politiken.”

  Jens Petersson, f.d. generalsekreterare i Svenska Freds, Maj 2002
  http://www.svenskafreds.se/vapenexport/artiklar/020503.shtml

  Det ni förordar är ekonomisk bestraffning av judar, oavsett om de stödjer invasionen eller inte. Tänk efter vad det innebär.

 18. Peter,

  Allt mördarstaten gör i Gaza är krigsförbryteler och brott mot mänskligheten enligt rätt många jurister världen över nu. Bojkott är ingenting jämfört med vad israel kommer att betala för sina ohyggligheter.

  Tänk efter vad det innebär. Judar är väl också människor? Myndiga sådana? Som man förväntar ska bete sig som alla andra? Och som man bör se till att de står för sina brott?

 19. Petter #27,

  ”De är utan kranvatten, de kan fortfarande hämta vatten från någon station och bära hem.”

  Menar du från någon station i Israel?
  Berätta mera hur det här funkar?!

 20. Tusen tack! Sent ska man vakna, visste inte att jag så enkelt kunde kolla streckkoden för att se ursprungsland. Det lilla i det stora – jag och min familj börjar bojkotta.

 21. Mr. Biz

  Jag vet vad petter menar med att bära hem. Jag har varit med om det i Libanon. Man stänger av vattnet eller spränger ledningarna och låter bara en eller två fungera som vanligt.

  Sedan sitter man och skjuter prick på varenda stackars sate som kravlar sig dit för att få tag i dricksvatten för sina anhöriga.

  Har man tråkigt och det samlas många kring en fungerande vattenledning ja då är det bara att avfyra några granater mot dem.

 22. Bahlool:

  Ja det var 7 år sedan det skrevs men jag tycker ändå det är relevant.
  För övrigt är det ointressant hur många israeler som stöder invasionen så länge det finns några som inte gör det. Tänk själv, skulle du acceptera att bli personligen straffad av omvärlden om Sveriges regering invaderar Norge (för att komma över oljan, vad annars ;) ) trots att du själv röstade på oppositionen? Handelsbojkott är helt enkelt inte förenligt med demokrati eftersom det drabbar oskyldiga.
  Något som däremot fungerar och är förenligt med demokrati är att isolera och offentligen förudmjuka en regering, t.ex. genom att förneka inrese- och överflygningstillstånd, frysa ekonomiska tillgångar och porta dem från internationella möten.

  Du verkar övertygad om att alla Israeler tycker och tänker likadant men kan du visa några siffror som stöder detta?

 23. Peter:

  Det blir lite märkligt att kräva att vi avstå bojkott av omsorg om några oskyldiga israleiska näringsidkare samtidigt som palestinierna i Gaza får skylla sig själva om de sprängs in i evigheten eftersom de har valt Hamas. (Jag påstår INTE att du företräder den åsikten, men otäckt många använder det argumentet)

 24. willys blandar israeliska frukter med andra länders

  Helt rätt var där igår dom blandade röd paprika spansk med israelisk köp inte där fick deras reklam idag all deras reklam sida med frukt kommer från israel plus att jävlarna vägrade sälja ciggaretter till mig jag som är 30 år krävde mig på legitimation lämnade all varor och gick ut bara bojkotta willys Zionister

 25. Iaktagelsen kring Willys är faktiskt relevant. Willys ägs av Axon-Johnsson gruppen som styrs av folkpartisten Antonia-Axon-Johnsson. Det behöver ju inte nämnas folkpartiet står på sionisternas sida i denna fråga.

 26. DN:s rapportering är extremt tendensiös… Samma dag som Israel slaktade civila i Gaza var det en stor intervju med den Israeliska ambassadören…

  Han behandlades som svenska direktörer blev bahndlade på 50-talet.. Dvs extremt hovsamma frågor om ens några…

  Så behandlar DN:s reportrar krigsförbrytare… Jag gjorde misstaget att ta en 6 månaders prenumeration på DN i höstas…

  Jag kommer aldrig mer prenumerera på den tidningen… Det blir Svd i fortsättningen…